Šta je novo?

Problem sa hard diskom

Vukmon

Cenjen
Učlanjen(a)
28.10.2012
Poena
170
Izvadio sam jedan HDD iz kucista i spojio ga na kablove tako da ga mogu povezati putem USB. Povezivao sam ga par puta bez problema. Uglavnom nisam pokretao HDD sigurno mesec dana i za vikend ga prikljucim na komp i cujem cudan zvuk kao (tup...tup tup.....tup.....tup...tup tup) i HDD se ne ocitava na kompu.

Zabrinut sam sta bi ovo moglo biti i ima li neko resenje jer imam vazne podatke na tom disku. Na netu sam citao da moze biti i do napona :smoke:

Hitna pomoc i konkretni saveti su pozeljni :wave:

Probaj da ga bocnes direktno na plocu. Ili bar na usb koji je direktno na ploci, a ne prednji panes itd...

Може да буде и само слабо напајање, ја сам имао сличан звук када сам пробао неко Codegen напајање које није могло ни два харда да вози док је стари Чифтек ладно гурао три. Директ повезивање кабловима на плочу а ако их има још, за пробу откачи остале.
Јел опет да пишем зашто не чувам важне податке на харду?

Како год, имао сам проблеме са компом па сам посумњао на напајање и донео из фирме неко Codegen 400W па пробао уместо старог 350W Чифтека. Како сам укључио, почело је да кликће и шкљоца и није се ни стартовао комп. Откачио сам један хард (било који од три) па је радило како тако мада уз мало шкљоцања. Са једним је било ОК. Вратио сам Чифтека и са сва три харда је нормално радило. После сам нашао да су се модем и мрежна тј неко подешавање мрежне у биосу клали и када сам подесио, прорадило је.

Jos uvek nisam nista radio. Ja sam ga iskopcao iz kucista, ali se ne secam koje sad kablove trebam povezati. Uslikacu kuciste pa da me mozete uputiti :d

Ja se nadam da je do napajanja, jer ako je mrtav disk ne znam sta da radim :S: Imam vazne podatke za posao i ne mogu da odnesem hard disk na servis da tamo lezi :smash:

Postaviću pitanje ovde pošto naslov odgovara.
Imam problem sa kompjuterom, neće da podigne sistem i pojavljuje se poruka sa slike. Ja sam to nešto prevodio pa mislim da je z pitanju hard disk ali nisam siguran jer nemam mnogo iskustva sa popravkom računara. Potrebna pomoć.

Prilozi

• CAM02519.jpg
    CAM02519.jpg
    705.2 KB · Pregleda: 58
Pre ce biti da ti je w prso. Jesi probao da reinstaliras?

Унапред се извињавам ако сам погрешио тему или постоји нека баш за ово.
Пао ми је систем, ваљда. Упалим комп, чује се неко пиштање и ништа. Стоји црни екран са белом цртицом у лево углу. Претпостављам да ми је хард рикнуо, јел постоји могућност враћања података са њега? Има неке слике које ми доста значе и не бих волео да их изгубим. У задње време је баш доста баговао комп, споро се палио, споро отварао фолдере, требало му је доста да пређе са једног прозора у други на хрому + је графичка на исдисају па је можда и она цркла, али битан ми је хард :)
Ако знате где и како вратити податке, кажите :)

Унапред се извињавам ако сам погрешио тему или постоји нека баш за ово.
Пао ми је систем, ваљда. Упалим комп, чује се неко пиштање и ништа. Стоји црни екран са белом цртицом у лево углу. Претпостављам да ми је хард рикнуо, јел постоји могућност враћања података са њега? Има неке слике које ми доста значе и не бих волео да их изгубим. У задње време је баш доста баговао комп, споро се палио, споро отварао фолдере, требало му је доста да пређе са једног прозора у други на хрому + је графичка на исдисају па је можда и она цркла, али битан ми је хард :)
Ако знате где и како вратити податке, кажите :)

Izvuci hdd iz mašine i samo je poveži na drugu koja radi i prebaci te podatke na drugi hdd. Ako nemaš drugi komp pitaj nekog drugara, ili drugog da kod njega prebacite sve pod uslovom da ima dovoljno prostora za to što ti treba i da naravno nije došlo do mehaničkog kvara na hard disku.

Стар је око 5-6 година, па је могуће и да је механички. Да ли постоје шансе да ми неко извуче податке ако је механички?

Svi hdd-ovi imaju mehanicke delove, kako oni stariji tako i oni novijeg datuma. Probaj ono prvo sto sam ti naveo, mozda je hdd ispravan i potrebno je samo da reinstaliras sistem. A i ukoliko imas vise particija na tom hdd-u, i ukoliko su slike na onoj gde nije instaliran sistem, mozes slobodno i da direkt instaliras novi sistem ne razmisljajuci o tome. Ali to bi ti trebalo da znas, ja ovako mogu samo da nagadjam.

Тако је, документи су у већем броју на другој партицији. Сад још само нови хард да узмем :d

Nazad
Vrh Dno