Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Видећу још са власницима стана да ли желе да задрже ADSL у стану (пошто рентирам стан а овде није ни било никаквог интернета пре него што сам се уселио) па ако буду за, онда ћу да видим да направим уговор па када будем одлазио из стана да га само пребацим на власнике. :)
Vidi i sa drustvom da li nekom tada otprilike istice trenutni net, mozes i da preselis ugovor tamo (oni raskinu taj).

Nisam se setio dok nisi napisao jer koristim transmission na linuxu.
Meni je preko dana brzina ograničena na 2.5/120, mislim da skidam manje od 5% koliko bih mogao mesečno. Ovakav internet nisam ni sanjao da ću ovako brzo imati.

Ma download (ne-poslovni) imam manje sada nego dok sam imao 1Mbps na SBB-u.
Ali zatreba za posao ponekad i preko 200GB da se skida, ili ponekad koji GB da se posalje. I stvarno znaci ovaj UL veci tada.
A otvoren port ce znaciti jer nameravam da napravim nekoliko test VM-ova, koji ce bii VNC dostupni preko neta, da mogu korisnici da testiraju skroz softver do mile volje. Ako ne mogu da forwardujem port, to nece moci da radi :D
Zato mi je bitno da znam da li uT test zeza ili nesto drugo.

Možda da uložiš u neki mikrotik. Nemaš više brige ni sa portovima ni sa jačinom wifi signala.

U uT imas UPnP i NAT-PMP, verovatno su ti ukljuceni pa ne moras da radis port forwarding.

Написах али вероватно ти је промакло... нису могли да ми издају модем на NET20, систем им није дозвољавао да ми га издају.
А модеми које издају за ту брзину не могу да подрже UploadBoost5... видећу у пословници да ли могу да ми сада смање брзину на NET20 како сам и оригинално тражио.

ja sam bio na 20/1 i bez problema su mi dali vdsl ruter kada sam zatrazio upload booster.. sada je 20/5

E to mi je trebalo ranije :)

Inace, meni kaze max. DL/UL rate ~110000/33000. Znaci komotno 100/30 moze da izvuce VDSL kod mene. A centrala mislim da je preko 500m udaljena (ako neko zna gde je tacno IS u Gundulicevom Vencu?).

Taj IS je inace dosta dugo tu, ali nisu hteli da puste VDSL jer nisam ispod 500m izgleda.

na 19818 imaju informaciju o dužini parice.
tehnička služba takođe.

max dl/up je iz rutera ili je tehničar izmerio?

Iz rutera :) Valjda ne bi pogresila preko 10%?

ja sam bio na 20/1 i bez problema su mi dali vdsl ruter kada sam zatrazio upload booster.. sada je 20/5

Камо лепе среће да је тако био случај и код мене... не бих морао да користим мој телефон као модем 2 дана за посао.

Iz rutera :) Valjda ne bi pogresila preko 10%?

-10% i već si na 99000 :d
i još se konektuje na par mb manje da zadrži 6db marginu... :d

nego, ako nije problem možeš li da okačiš screenshot iz rutera i da pitaš za dužinu parice, čisto da uporedimo sa:
sad je bio covek da izmeri, u uticnicu stavi neki uredjaj i on ocitava, podaci su sledece za up 23580kbps (margina 6) za dl 73508kbps (margina 30.3) kaze da bi moglo da izgura 50 i da bi to i bio neki optimum za liniju
...
inace, zivim u novom sadu, kod zeleznicke stanice, kaze mi covek da sam 603m od centrale a ja po attentuation sto sam gledao na netu ispadalo je 869m
(atenuacija je verovatno bila 12dB u ADSL varijanti)

ps
19813 – Kontakt centar za informacije o Open uslugama (briga o korisniku, aktivacija i deaktivacija dodatnih usluga, pretplatnička pitanja). Radno vreme: ponedeljak - petak od 08 do 22h; subotom od 08 do 15h.
19818 - Kontakt centar za prodaju Open usluga (Telefonski priključak, Internet, IPTV i Box paketi). Radno vreme: ponedeljak - petak od 08 do 20h; subotom od 08 do 14h.

Ovo je iz rutera, ne mogu single SS:
Upstream max rate (kbit/s) 36275
Downstream max rate (kbit/s) 118804
Upstream line rate (kbit/s) 10237
Downstream line rate (kbit/s) 30720
Line standard VDSL2
Upstream SNR (dB) 24.9
Downstream SNR (dB) 30.8
Upstream line attenuation (dB) 3.7
Downstream line attenuation (dB) 8.6
Upstream output power (dBmV) 1.6
Downstream output power (dBmV) 14.5
Upstream HEC 0
Downstream HEC 0
Upstream CRC 0
Downstream CRC 1
Upstream FEC 4
Downstream FEC 1

Up/down attenation su bili 4.5 i 5 otprilike (ne secam se koji je bio koliko, samo se secam brojki za ova dva). Inace sam imao vise CRCova, HECova i FECova na ADSLu na 2+ dana koliko je ovaj link aktivan.

Pitncu ako budem zvao za jos nesto, znam da ne vole da se cimaju za nesto sto ne umeju da urade :) (a garant ih ne pitaju za razdaljinu do centrale svaki dan). Pa da me upisu u tefter kao Evica Raju, jock:)

Камо лепе среће да је тако био случај и код мене... не бих морао да користим мој телефон као модем 2 дана за посао.
I ja. I prvi put mi nije bilo prijatno sto nemam neogranicen net na tim brojevima ;)

HG630 ne prikazuje ni prigušenje ni maksimalnu ostvarivu brzinu, a baš me kopka koliko bi to bilo :)

Moji su uz kovertu sa zadnjim racunom prekjuce, 20.03.2014. god. dobili list sa ponudom od Telekoma za 50/2 internet. Posto i ja imam fiksnu liniju posebnu u istoj kuci na spratu meni nisu poslali ovaj promotivni list jer vec imam ADSL preko PTT-a. Srecom ugovor na 12 meseci mi istice 01.04.2014. god.
Otisao sam da proverim da li i moja linija ima tehnickih uslova za tako brz, 50/2 intenet, u poslovnicu Telekoma i lokalna sluzbenica, onako polu zbunjeno mi kaze cek da proverim. Znala je doduse da pogleda na kompjuteru da su moji udaljeni 230 a ja 207 m od centrale i da, kad se konsultovala sa kolegom/sefom, najverovatnije postoje tehnicki uslovi za te brzine cim su mojima poslali promo list uz zadnji racun.
Koju srecu imam sto je moj otac jos pre 30 god izabrao ovde da kupi plac i napravi kucu jer nam je ova centrala napravljena oko 1991-92 god. koja mi je na 150 m vazdusno od kuce a oko 200 m sa krivinama razvuceni kablovi.
Posto mi prvog aprila istice ugovor sa PTT-om najverovatnije cu preci kod Telekoma jer ipak ovu brzinu za 1900 din. ne nudi niko drugi u Srbiji preko bakarne parice.

Prilozi

• Telekom ponuda ADSL mart 2014.JPG
    Telekom ponuda ADSL mart 2014.JPG
    655.5 KB · Pregleda: 349
Da li je neko dobio racun za Upload Booster?
Meni su za 5 Mbps upload obracunali 250 rsd + 20% PDV...

Чим на страни на којој нуде неку услугу није написано да су цене са ПДВ-ом, скоро је сигурно да нису. Мале тајне маркетинг подвале. :(

Cena za fizicka lica se racuna (po zakonu) da je izrazena uvek sa PDV-om, rekli, ne rekli.

Ipak dodaju PDV na cenu UP Boosta. Što me sad mrzi da zovem. ;) Napisaću pismo RATELu.

Zasto RATELu? U pitanju je samo nekorektno napisana cena, ne pogresna ili losa usluga.
To treba valjda NOPSu ili kome vec (uh, zamalo sam pomislio da sam u normalnoj drzavi, pa se setih i lepo nasmejah za dobro jutro :D)

Za koliko dana provere uz pomoć MIK-a da li može ili ne može vdsl

Zna li neko iz struke sta znaci TIS provera (nesto vezano za kontrolu kvaliteta u samoj centrali) ?
Samo je to ostalo jos da se odradi pre nego budem u mogucnosti da se nakacim na istureni stepen. Koliko traje ta provera (ili sta je vec u pitanju) da znam da se psihicki spremim za raskid kod sbb-a.

Vezano za ranije pitanje koliko sam udaljen od centrale, sto sam rekao da cu pitati kada budem zvao za bilo sta... ne mogu da mi kazu na 19813 :) (vracam se na 20/5 ipak, nemam neku korist za DL od 30 iskreno, kad me vec kosta 50% vise, a UP mi je samo ovaj mesec trebao)

TIS je Telekom Informacioni Sistem - Telekomov house made informacioni sistem.
Pozdrav

Hvala na odgovoru. I sta sad cekam, da prodjem kroz taj TIS da bi oni znali dal mogu ili ne mogu ADSL/VDSL ? jel to u pitanju ? Koliko to traje, danas su majstori sve uradili, prevezali sve linije da idu preko optike. Agent prodaje mi rece da se sad samo ceka TIS provera i mogu u poslovnicu po opremu.

Hvala na odgovoru. I sta sad cekam, da prodjem kroz taj TIS da bi oni znali dal mogu ili ne mogu ADSL/VDSL ? jel to u pitanju ? Koliko to traje, danas su majstori sve uradili, prevezali sve linije da idu preko optike. Agent prodaje mi rece da se sad samo ceka TIS provera i mogu u poslovnicu po opremu.

kada su poceli da kopaju za optiku kod tebe??

koliko vremenski traje od pocetka kopanja pa do pustanja isturenog stepena u rad?

Poceli su da kopaju jos na leto. Pa je bio dogovor da ce sve uraditi do nove godine. Ali kako to obicno biva kod nas, odlozeno je i evo nadam se da cu biti konektovan preko VDSL-a na internet do kraja meseca. Samo da TIS provera prodje.

P.S. Jel podatke iz TIS-a koriste u poslovnicama kad proveravaju ima li teh. mogucnosti za neki paket ili xDSL uopste na nekom pretplatnickom broju ?

Poslednja izmena:
Idu po segmentima. Kad svima u tvom kraju poloze kablove, onda ide to da svima montiraju IS. Tek onda svima povezuju optiku i na kraju prolazis TIS da bi bio u mogucnosti da koristis VDSL

Idu po segmentima. Kad svima u tvom kraju poloze kablove, onda ide to da svima montiraju IS. Tek onda svima povezuju optiku i na kraju prolazis TIS da bi bio u mogucnosti da koristis VDSL

kako god mnogo bre godinu dana :(

nista pre 2015god. :wall:

da li ce da drze i tada ovu promociju "50 po ceni 10"

do kog datuma sada vazi?

Poslednja izmena:
Sada vazi do 31.12.2013. Da 2013. :) Nije zvanicna, pa neces ni moci da se zalis ako je nemas :( Ali, kkao je Telekom poceo da izbacuje nove promocije zadnjih mesec/dva, do kraja ove godine ce verovatno biti promo "placamo vam da koristite internet" ;)
Tj. verovatno ces imati po 1900RSD da uzmes 50/2 u to vreme, po obicnoj kampanji.

Poslednja izmena:
Sada vazi do 31.12.2013. Da 2013. :) Nije zvanicna, pa neces ni moci da se zalis ako je nemas :( Ali, kkao je Telekom poceo da izbacuje nove promocije zadnjih mesec/dva, do kraja ove godine ce verovatno biti promo "placamo vam da koristite internet" ;)
Tj. verovatno ces imati po 1900RSD da uzmes 50/2 u to vreme, po obicnoj kampanji.

trebali bi da je drze ako misle da ljudi masovno prelaze na VDSL

u suprotnom po ovim zvanicnim cenama nece im se isplatiti ova tehnologija

Pozz

uzeh sinoc VDSL, 50/2 po promo ceni, sve u svemu vrlo zadovoljan...
Tracak sumnje mi dade Speedtest koji kaze 40,63 Mbps/ 1,96 Mbps. Gde nestade preostalih 10 :)
Da li je ovo nomalna(moguca) situacija, tj. limitacija samom paricom i sl?
U prilogu slika iz parametara Huawei-a...

Prilozi

• Huawei.jpg
    Huawei.jpg
    228.2 KB · Pregleda: 218
Nazad
Vrh Dno