Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Memoriju spustim na 900 kad kopam Maxcoin, i tada je potrosnja oko 105W po kartici.
Kad kopam recimo Doge ili LTC (memorija na 1500) potrosnja je 130-140W po kartici. Zavisi da li kopam i procesorom, ako ne kopam onda je hash po kartici 455 i potrosnja 140W, ako kopam i procesorom onda je hash oko 415 i trose 130W.
Inace i5 na 3,8GHz, undevoltovan na 0,900V trosi smesnih 20W.

Nego, jel ima neko staro kuciste da mu skuplja prasinu a zeli da ga proda za sicu? Treba mi I/O panel sa kablovima za rig. Na buvljaku nema nijednog kucista :(
Sta ce ti to? Usrafi to na dasku i vozi. Stavi samo jedan prekidac za power, bilo kakav.

Znas sta sam ja stavljao izpod ploce? Isekao sam parce nekog penusavog materijala, ne znam kako se zove, stavlja se kao izolacija na cevi od grejanja. Samo sam isekao par kockica i stavio ispod rupe na ploci, srafovima za drvo od 15mm fiksirao plocu na odgovarajuce mesto i to je to. Za pola sata sam napravio ceo rig, fiksirao plocu i za jos 10 minuta prikacio grafike i pustio da sljaka.

Za prekidac sam vec pisao. Na plocu sam natakao konektor od nekog starog ventilatora, to svi imate. Odsecete zice do samog venta da bi imali duze zice, kontektor nataknete na plocu i na kraj zica stavite bilo kakav prekidac. Mozete i konektor za floppy sa nekog crknutog napajanja da koristite.

Rig stvarno ne mora da bude lep. Bitno je da se ne mucite oko njega, da vas kosta sto manje i da bude sto funkcionalniji.
Nemate potrebe da kupujete sve gluposti, vecina muskaraca vec ima dovoljno krsa u podrumu ili garazi koje moze da iskoristi.

Moze li neko kratko objasnjenje kako pravite te power switcheve? Ja koristim varijante iz starih kucista tipa hdd led jumper pa onda nakacim swich na zice... Ali nemam vise tih jumpera a treba da pravim jos 4 riga za koji dan..
yqapy4as.jpg

e2u9anyd.jpg

i ja sam tako odradio, neki 2 pinski konektor od nekog levog kabla ali bitno je da pasuje, isekao krajeve, nastavio zice i zalemio za taster na kraju, i sve sleevovao

Ljudi, ne mora uopste da bude dvopinski konektor. Vec sam vam rekao da moze konktor od ventilatora ili cak floppy konektor sa napajanja, koristicete samo zadnja dva pina. U krajnjem slucaju ne treba vam konektor uopste. Uzmite dve zice i samo gurnite malo deblju iglu kroz zicu cisto da napravite prolaz malo i zicu navucite na pin na ploci. Improvizujte, stvarno nije tesko. Ne morate posebno traziti svaku glupost koja vam zatreba.

Poslednja izmena:
Aman bre ne treba nikakav konektor ni alat.
Uključite u biosu full on kad ponovo dođe struja i rig palite na prekidač na napajanju.

Kapiram, hvala

EDIT: ja to paljenje cim dodje struja na gigabyte h61m-s1 u biosu sanse nema da nadjem. A to je najbolje

Poslednja izmena:
Aman bre ne treba nikakav konektor ni alat.
Uključite u biosu full on kad ponovo dođe struja i rig palite na prekidač na napajanju.
HVALA BOGU DA SE NEKO SETIO.... kod mene je tako od pocetka i radi bez greske,,

Pa mozda i nije neka razlika u potrosnji ali bar cuvas mem cipove i smanjis malo temperaturu. 2kh/s ne vrijedi da toliko da cimas kartu zbog toga.

ma svakako da držiš manje ali ne utiče to ništa. em memorija nije nikakav potrošač niti grejač em joj napon ostaje isti, klok sam po sebi malo utiče na grejanje i potrošnju. isprobaj to na gpu-u i videćeš, isti napon i menjaj klok - temp i potrošnja se maltene ne menjaju, isti klok i manji napon - drastično padaju temp i potrošnja. i onda još uzmi u obzir da je gpu višestruko veći potrošač od memorije.

Pa eto moze i tako, samo treba opet prvi put da se podigne sistem/udje u bios na stari nacin. Ja sam nabavio neku starudiju za 150 dinara, poskidao sa njega sve sto mi treba i resio problem.

Sto se tice potrosnje struje, undervoltovanja i ostalog...smanjenje takta memorije kao sto kaze Vojkan ne smanjuje potrosnju (zanemarljivo), smanjenje napona na gpu drasticno smanjuje (sa 1,188 na 1,100 smanji za ~45W po kartici, ko ima 4-5 kartica u rigu znaci dosta).
E sad, ono sto je mene kao pocetnika iznenadilo je razlika u potrosnji struje prilikom kopanja coina koji koriste --scrypt (Doge, LTC) i --kernel qubitcoin (Q2C), --keccak (MAX)...razlika je i do 60-70W po kartici!!
Recimo, Doge na podesavanju 1,100V-1050/1500 trosi 470W (desktop masina sa dve sapphire 270). Ista masina kad kopa Q2C, sa parametrima 1,100V, 1050/900, trosi 330-340W. Dakle oko 140W manje (bez obzira da li je mamorija na 900 ili 1500, razlika je oko 10W). Slicno je i sa Maxcoinom.

Koje su tačno brojke za scrypt za 270 na ta dva napona, po kartici? Pošto sam baš toliko spustio i osećam da je napajanje dosta hladnije i ređe ubrzava vent (skoro nikad tj) ali nemam uređaj da izmerim tačno.

Pa sad..imam 5 safirki, na 3 je napon 1,075 a na 2 je 1,100 (ove 3 imaju ASIC preko 78%, a ove dve ispod 75%). Trenutno su mi u kucistu jedna na 1,075 i jedna na 1.100, obe na 1050/1500, merac kaze da trose zajedno 470W sa scryptom. Kakva je potrosnja sa dve na 1.075 ili sa dve na 1.100 ne znam, nije mi palo na pamet i to da vidim.
Jesi li na to mislio?

sa gpu-z, gore levo u naslovnoj liniji, pored naziva TechPowerUp, kliknes na zelenu ikonicu, pa read asic quality

Pa sad..imam 5 safirki, na 3 je napon 1,075 a na 2 je 1,100 (ove 3 imaju ASIC preko 78%, a ove dve ispod 75%). Trenutno su mi u kucistu jedna na 1,075 i jedna na 1.100, obe na 1050/1500, merac kaze da trose zajedno 470W sa scryptom. Kakva je potrosnja sa dve na 1.075 ili sa dve na 1.100 ne znam, nije mi palo na pamet i to da vidim.
Jesi li na to mislio?

Ne, mislio sam default 1.188 vs 1.1 :)

Meni nista tu nije jasno. :)
Napon po defaultu je 1.2 a kada gledam GPU-Z nikada ne koristi toliko dok kopa iako sam digao na 1050Mhz (R9 280x).
Prvo mi to nije jasno, a onda mi tek nije jasno koja je poenta sta sam ja postavio za napon ako on sam varira tj. uzima koliko mu treba?

Meni to radi sjajna na jednom rigu jos od aprila ali na drugom rigu s dva napajanja to bas ne funkcionise kako treba jer mi ne detektuje
kartu s drugog napajanja.

Meni sa 2 napajanja tako radi od ljetos.

@Vojkan i @Eddie ne znam sto ste se uhvatili potrosnje kad sam ja rekao da sam smanjenjem frekvencije mem cuvate karte i dobijate od svega po malo. Mada svako ima pravo na svoje misljenje. Ako je 2kh/s dovoljan razlog da "nategnete" mem slobodno :)

Vrh Dno