Šta je novo?

Temperatura procesora ili napajanje?

Evo juce mi se nije gasio uopste, radio sam dosta testova ali mi je sada kuciste otvoreno, napajanje uglavnom hladno,graficka ide max do 55 ,a procesor je fx 4350 radi na 4,2 , napajanje: http://prntscr.com/2t67rn , jedino cipset maticne bude vreo (izmedju graficke i procesora), inace ugasi se odjednom bez ikakvog upozorenja, kao kad icupas iz struje , memorija je takodje proverena...

Poslednja izmena:
Evo juce mi se nije gasio uopste, radio sam dosta testova ali mi je sada kuciste otvoreno, napajanje uglavnom hladno,graficka ide max do 55 ,a procesor je fx 4350 radi na 4,2 , napajanje: http://prntscr.com/2t67rn , jedino cipset maticne bude vreo (izmedju graficke i procesora), inace ugasi se odjednom bez ikakvog upozorenja, kao kad icupas iz struje , memorija je takodje proverena...

Gasenje kompjutera pri opterecenju je u vecini slucajeva do napajanja, medjutim ne mora da znaci da napajanje nema dovoljno struje da isporuci nego moze biti npr i da se napajanje pregreje usled slabijeg hladjenja pa proradi OTP - Overtemperature protection pa se ugasi. To da ti komp fino radi kada je kuciste otvoreno je samo dokaz vise da se nesto pregreva, po mom misljenju napajanje.

Moze i cipset da bude problem, ja sam na mojoj staroj ploci morao da stavim jedan mali vent od 40mm na cipset, i spustio temp sa 70-80C na 35C max. Meni se isto leti kada sam imao neko kinesko kuciste sa ne postojedcom ventilacijom kasio komp iz cista mira. Napajanje bude vrelo tada jer je izvlacilo vazduh iz kucista. Bilo je lc power lc600h-12 v2.31. Samo proveri da li ti moze stati hyper 212 u Therlmaltake Comander MS-I jer je 16cm visok !!! Ja sam morao da isecem jednu stranu na starom kucistu ili da ga drzim stalno otvorenim :d

Da li variranje napona sme da bude u sledecem opsegu Untitled.png
Procesor je vracen na default vrednost. Je li to jos jedan razlog da napajanje nije bas dobro?

To je cool'n'quiet tehnologija za stednju potrosnje, nema veze sa napajanjem.

Aha. A zasto se i dalje gasi pri opterecenju, dodje do nekih 52,53 stepena i ugasi se? Razumem da ne ocitava temperaturu jezgra jer senzori pobrljave kada se otkljucaju jezgra.. Da li je moguce da temp. jezgra dodje do tih 62 stepena i da se ugasi a pritom tem. u PCProbe-u je 52?? Smanjio sam klokove, stock je hladjenje, ali mislim da nesto nije kako treba tu...

Razlika izmedju lezista procesora i samih jezgara zna da bude i 10C pa je moguce a napajanje ako je hladno znaci da nije pod dovoljnim opterecenjem da bi to prouzrokovalo. Vrati procesor na rezim rada sa 2 jezgra i onda ga optereti, jer ja i dalje vidim da HW monitor ocitava da procesor srce i do 167W !

Aha. A zasto se i dalje gasi pri opterecenju, dodje do nekih 52,53 stepena i ugasi se? Razumem da ne ocitava temperaturu jezgra jer senzori pobrljave kada se otkljucaju jezgra.. Da li je moguce da temp. jezgra dodje do tih 62 stepena i da se ugasi a pritom tem. u PCProbe-u je 52?? Smanjio sam klokove, stock je hladjenje, ali mislim da nesto nije kako treba tu...

Tvoje napajanje je starija verzija LC 6600 koja ima +12V1 15A i +12V 14A, amperaze po granama se nesabiraju vec imaju ukupnu mogucu snagu raspodeljenu na dve grane. U ovom slucaju to je negde oko 300w ne vise. Kolko vidim tebi cpu ide do cak 167w + graficka karta do 150w to je zajedno 317w pri max opterecenju te je verovatno problem do napajanja koje nema dovoljno struje da isporuci. Jedino jos da probas da otvoris stranu kucista i da onda opteretis cpu da vidis dal ce se onda gasiti da vidis dal je do nekog pregrevanja ili da vratis cpu na stock podesavanja gde ce trositi manje stuje.

Malo sam testirao stvari i sledeci je utisak. Vratio sam default vrednosti CPU, samo x2 jezgra, temperatura CPU ne prelazi 57 a jezgara 60, testiran u prime95 nekih 20min.
Kada se stave sva X3 jezgra crpi 167W i takodje se gasi na neka 54, 55 stepena. Pretpostavljam da je vece zagrevanje kada ima vise jezgara.
Kada stavim u finkciju 2 jezgra, odnosno 1 primarno i 2 otkljucano (3 ili 4 jezgro) takodje crpi 167W ali temperatura CPU ne prelazi 57 u prime95, za jezgra ne vidim zbog senzora ali nema gasenja... testiran nekih 20min
Tako da, sva 4 jezgra i te kako greju i odnos izmedju temp. procesora i jezgara mi je otprilike tih 10 stepeni.
Da li to znaci da je granica gasenja jezgara 62 stepena i kakve veze ima to sa granicom gasenja od 91 stepen u Bios-u?

Tvoj problem se rešava na sledeći način:
Prvo treba da utvrdiš da li su otključana jezgra ispravna, odnosno stabilna, to ćeš uraditi tako što ćeš i biosu ostaviti core 0, 1 i 2, ako prolazi pokušaš sa core 0, 1 i 3 ako NE prolazi, poslednje četvrto jezgro nije kako treba.
ali ovaj test je pouzdan samo ako imaš makar dobro hlađenje. (poželjno je da imaš i dobro napajanje)

Cim se aktiviraju sva tri jezgra, dodje do pomenute temp. prilikom opterecenja, gasi se. Nije mi se pre desavalo. Nemam BSOD! Igrao sam dosta igrica, bio je otkljucan, cak i overklokovan i nije se gasio. Gasi se kada se bas optereti CPU.. Kada uzmem bolje hladjenje videcemo za dalje a u medjuvremenu videcu da nadjem bolje napajanje i istestiram.

Ja mogu da ti garantujem da je zbog loseg hladjenja. Cim jezgra vise oko 60C to je znak upozorenja da je hladjenje ne adkvatno. Ali kao sto napisasmo nije iskljuceno da li je napajanje krvi zajedno sa hladjenjem jer je i ono na tu na granici :wall:

Trudimo se, i meni je benchmark pomogao oko mog izbora komponenti. Bilo bi fer da uzvratim uslugu clanovima :D

Opet ja , uzeo sam cm hyper 212 evo, mogu vam reci da sam zadovoljan, za sada sve radi extra , evo posle nekih sat vremena testiranja http://prntscr.com/2u053d
U svakom slucaju hvala na pomoci :D

Extra :D Hyper 212 dere, jedino se isplati ici na neki dual tower posle njega, vodeno od 240mm ili noctua NH-U14S od single tower hladnjaka da bi se videli znacajni dobitci.

Ma kakvo "dranje" od CM 212. nije mogao da ohladi moj 965 BE ni na 1.4v i jedva do 3.8 GHz. 612 je već "beast" uspešno se nosi i sa lepo klokovanim 8320 mada bi za 4350 bio dovoljan i malo preko.

Moj Hyper 212+ je ohladio Pohenom II 955BE na 4.0GHz sa 1,4V i drzao ga na 58C ! Hladi i ovog haskija na 1,345V i 4,4GHz bez AVX, i temp ide do 75C max u zahtevnim igrama :) Drzim ga na 4,2GHz jer sa 1,345V mi usija sobu na 26C, a ne sto ne moze :d

Posle par sati testiranja max tem nije presla 46 , a procesor radi na 4,2 tacnije ide do 4,3 , sad mi je ostalo samo da resim problem sa chipsetom tacnije severni most ili northbridge , koji ne sme da pipnem koliko je vreo, to je ovaj : http://prntscr.com/2u1icv zamenio bih ga ali prostor izmedju cpu hladnjaka i grafe je 3,7 cm ... :D
Imace countmike radi se od cm 212 evo, a razlike izmedju obicnog 212 i ovog su velike...

Niko ne kaže da je 212 Evo nije dobar hladnjak, specijalno za te pare ali nije ni namenjen za neke super poslove. CM ima daleko jače hladnjake za "heavy duty" posao. Dokaz je i to što tebi odlično hladi ali na tom 955 je to bilo samo na 3 stepena ispod temperature gašenja a na 965 na 4.2 stvarno nije imao šansu jer mu treba 1.525 v da to drži dugo vreme. Sadašmji moj Mugen 3 sa ventilatorima do 2500 RPM nije no prišao 55c čak ni letos po najvećoj temperaturi. Treba biti realan šta se može sa svakom komponentom. I ja sam imao probleme sa NB om, probao sam neke aftermarket hladnjake ali nije išlo. Sada sam na fabrički GA hladnjak stavio mali 40mm ventilator, jeste da se vrti na 5000 rpm. ali temperatura je spala za više od 10 stepeni. Mugen jeste da je ogroman ali je ventilaator stao pod uglom od jedno 40 stepeni. Zamena "žvake" na hladnjaku NB sa dobrom pastom isto pomaže za bar nekoliko stepeni. Na GA pločama je NB još vrući pa sada ipak ne ide iznad 43c. Stvarno se isplati potruditi se za njegovo hlađenje, Meni, bar, je više problema zadavalo njegovo hlađenje nego procesora a i na VRM sam morao da stavim hladnjak, sada pravim veći a dodaću i ventilator na njega.

Poslednja izmena od urednika:
Moram da se nadovezem cisto da razbijemo mit, AMD procesori se ne gase preko 62c vec preko 90-95 soketa(kod nekih i ranije u zavisnosti od senzora. Takodje ako se ne ispostuju minumumi forme testiranja prilikom otkljucavanja i ocovanja cela ova diskusija je puko nagadjanje i gubljenje vremena. Moj predlog je da pajmis napajanje od nekoga i izvrtis linpak i/ili p95 ili zakljucaj 2 jezgra i vrati ga u prvobitno stanje, ocuj ga max koliko meze, pusti linpak i furmark u isto vreme, ako pukne napajanje je, ako ne moguce je da ga nisi dovoljno opteretio :p

Znaci za AMD ploce bi fino legao Cooler Master 690II Advanced jer ima otvor za jedan 80mm vent tacno iza socketa :D I brate Mike znas kolika je razlika izmedju 1800RPM i 2500. To tvoje urla brate rodjeni ?! Kad skupim novaca kupujem Nepton 280L i par Jetflo ventova za kuciste da duva na grafu, i naravno Coolav Liquide Pro ili Ultra za delid i5-4670K :banana:

E baš sam baksuz, sva 3 Deneba i 2 Regora se gasili na na malo preko 62C (core) pa nisam mogao da testiram na 90+ stepeni. Socket da, evo stigne i do 80c Što se ventilatora tiče, rekao sam DO 2500 rpm, it to mi se događa možda jednom u 2 meseca prilikom testiranja ili nekog baš teškog posla pri vrućini, obično se vrte do 1000 - 1200 rpm, trenutno 900 ali neka, ako im baš zatreba neka ima dobre rezerve, ponekad se isplati malo trpeti ako baš mora a da ne plaćam 5 puta više za ventilatore. Sleći moj hladnjak ima da bude vodenjak, neki baš dobar, mnogo zgodnije rešenje a nisu više ni preskupi.

E baš sam baksuz, sva 3 Deneba i 2 Regora se gasili na na malo preko 62C (core) pa nisam mogao da testiram na 90+ stepeni. Socket da, evo stigne i do 80c Što se ventilatora tiče, rekao sam DO 2500 rpm, it to mi se događa možda jednom u 2 meseca prilikom testiranja ili nekog baš teškog posla pri vrućini, obično se vrte do 1000 - 1200 rpm, trenutno 900 ali neka, ako im baš zatreba neka ima dobre rezerve, ponekad se isplati malo trpeti ako baš mora a da ne plaćam 5 puta više za ventilatore. Sleći moj hladnjak ima da bude vodenjak, neki baš dobar, mnogo zgodnije rešenje a nisu više ni preskupi.
Kad covek pogleda sta pises pomislio bi da zavis na begaljickom brdu a ne u torontu.

A šta fali "begaljickom brdu " ? predaleko od tvoje kukamange ?

ja sam drzao 8 sati prajm na 72-74c socket temperature ... ovako pachage je opusteno na ~50 stepeni

E', ne dirajte mi u bata majka i kukamangu da ne vadim taRabu. Ako veli 62 to je 62 u begaljicu i nista vise! :smash:

Imam jako slican problem samo sto je u pitanju restart. Konfiguracija je Gigabyte F2A88XM-DS2, AMD X4 750K, 4GB DDR3 1600 Patriot i Powercolor R7 260X. Napajanje je prvo bilo Chieftec 450W a sad je Rhino RX 550PA (kao najjeftinije a da se testira da li je to u pitanju).
Znaci najobicniji reset, bez ikakvih errora, blue screenova i sl. gluposti. Procesor se greje poprilicno, Easy Tune6 prikazuje 35-65 stepeni, hwinfo, hwmonitor, aida itd. od 40-45 pa do 80 a i vise na momente.
Grafika testirana u furmarku i aidi, ne ide preko 70 stepeni, ploca na 40-45, chipset topao, naponska mlako-topla...
Treba da testiram memoriju mada mi to ne lici na neispravan RAM.
Da nije i ovo napajanje nedovoljno jako ili je neispravno (na to najvise sumnjam) ili se samo procesor pregreva? Ili su gremlini u ploci (posto je restart nekad nakon 5-10 minuta WoTa a nekad posle 15-20)?

Cekaj, to ti se desavalo na Chieftecu pa si uzeo Rhino da isprobas da li je do napajanja?
Koliko god taj Rhino bio slab ili jak, ako je nov, trebao bi bez problema da gura te komponente na neodredjeno vreme. :d
Ako ti je nesto overclockovano, vrati na default.

Jesi probao update BIOS-a ploce?

Nazad
Vrh Dno