Šta je novo?

Laptop za programiranje

Rusi

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2006
Poena
390
Uzeo bi laptop iskljucivo za programiranje, nov bi kupio. Eventualno da se nadje jos zbog nekih sitnica ali u sustini mi nije bitno. Vise bi hteo da pitam ljude koji koriste za ovu namenu laptop da li ima nesto sto bi istakli kao kljucni razlog sta je to sto neki laptop ima a drugi nema ili eventualno razlog zasto im ipak nesto ne odgovara koji poseduju.
Meni jedan od razloga sto ga uzimam jeste da ne budem fiksan samo za jedno mesto, da mogu da promenim lokaciju, prebacim se u fotelju pa rad iz krila, za drugim stolom, da mogu da odem i sa njim negde itd. A i polako od sedenja vidim da ledja pocinju da trpe :(.
Nemam predstavu kolko bi me ovako nesto izaslo dok ne cujem misljenja drugih ljudi.

17" je preveliko, 13 je premalo. Optimum je 15".
Ekran treba da je fullhd ili veće rezolucije. 6-8 gb rama, ssd, po mogućstvu sa odvojenom grafikom.
Ja sam hteo asus u500vz ali ga nije bilo pa sam uzeo ux32vd. Na njemu radim od programiranja androida, Unity, visual studio, qt, vrte se neki in house 3d programi... Mogu čak i dodatne monitore da zakacim.

Khmm.. Ako sam dobro video modele svi su oko i 1000e +. Mislio sam nesto skromnije.

Po meni nista nije preveliko i Full HD je definitivno potreban(ako ne Full HD ekran onda 1600x900, ali nikako 1366x768). Moj savet je da ne gadjas modele sa ugradjenim SSD-om vec da kupis posebno SSD i da koristis HDD kao eksterni storage(i to SSD ne manji od 120GB). Ako nadjes laptop sa 2 mesta za HDD odnosno SSD onda je i to moguca varijanta. Isto tako mislim da bi trebalo uzeti 2x8GB RAM-a, ali naknadno, tj da u pocetku nema veze koliko RAM-a ima.
Za kraj, ja bih izbegao diskretnu grafiku zbog veceg zagrevanja i dodatne resurse ulozio za sto bolji procesor.

Moje neko iskustvo. Sto bolji procesor, sto vise rama (zavisi sta radis ali minimum 8gb). Ekran 15', 17' jeste prevelik ako ce se cesto prenositi.
Zavisi da li ces primarno koristiti njegov monitor za rad, ili ga kaciti na monitor koji ce ti biti primarni za rad. Ako koristis monitor, onda ekran na laptopu moze i da bude 1600x900, ako ne, onda fullHD. Mada fullHD na toj dijagonali je po mom misljenju blagi overkill, ali to najbolje da probas licno pa da odlucis.
Grafika mislim da nije nesto bitna, ali opet sve zavisi sta radis...

Skupi jesu, gledaj minimum neki jaci i5, pozeljno i7, ispod se ne isplati ici ako planiras da ti laptop traje neko vreme. Ja na svom laptopu imam malo stariji core 2 duo i razlika u odnosu na moderni (ne najnoviji, ali skoro) i5 je nebo i zemlja.

Ako ti je skupo da uzimas SSD odmah, gledaj da laptop koji uzimas makar ima brz HDD, znaci dosta.

zanimljiva tema i ja gledam da se ponovim na tom polju, ali sam malo ispala iz stosa sto se tice procesora. jel bi bio dovoljan i7 4500M Haswell?

Nit manje texta nit vise gluposti... Izvinjavam se na recniku, ali stvarno ljudi - covek ne pomene za sta ce konkretno da koristi laptop, a vi tu pominjete diskretnu grafiku, SSD i slicne stvari...
Znaci prvo ispises za sta ti treba konkretno, a onda moze neko da ti da savet.
Naravno da ako ces se baviti 3D modeling-om i slicno da ti treba diskretna grafa, jak CPU i dosta RAM-a, ali tipa ako ces cepati PHP programi kao Sublime lete i na najslabijim laptopovima. Meni npr. ne treba jak hardware pa sam zato izdvojio 3 bitne stvari - odlican ekran, jaka baterija, portabilnost i uzeo Macbook Pro Retinu od 13". To dal je nesto veliko/malo sto se tice inca je stvar ukusa i navike - meni je npr. 15" preveliko za laptop i za nosenje negde, i stavljanje u krilo, bitnije mi je da mi je ekran Retina rezolucija pa i kada umanjis text vidis sve jasno i mozes tipa splitovati u vise prozora to sto radis.

@Maca: ista stvar - za sta ti treba?

Sluzi ce za Javu/Android, malo za graficke obrade u PS, web dizajn,... Nista specijalno.

Primarno za programiranje gledaj da je FullHD, 4GB rama i neki I3 kao minimum a I5 je optimum (cisto zbog odzivnosti sistema i ugodnog rada) jaka baterija, integrisana graficka i obican HDD za pocetak a kasnije kad zaradis parice od to istog programiranja stavi jos 4GB i neki SSD. Nista vise za programiranje i multimediju ti nece trebati. Kakvi bre I7, 16GB rama i diskretna graficka. To su gluposti za ono sto tebi treba!

Zanimljivo je da niko nije spomenuo kvalitet tastature koji je veoma bitan za nekog ko se bavi programiranjem.

Ovaj deo bi trebao izmedju ostalog i da se odnosi na to:
Vise bi hteo da pitam ljude koji koriste za ovu namenu laptop da li ima nesto sto bi istakli kao kljucni razlog sta je to sto neki laptop ima a drugi nema ili eventualno razlog zasto im ipak nesto ne odgovara koji poseduju.

Моје мишљење је да је основни модел MacbookAir13 минимум за лаптоп који би се користио за програмирање. Мислим искључиво на хардверске спецификације лаптопа, дакле:
i5
4GB меморије
128GB SSD
1440x900 резолуција екрана
добра тастатура
добар трекпед
солидна аутономија (барем 4 сата на батерији)

За то што си ти навео, ја мислим да ти је ово изнад најбољи лаптоп за 1000е... али пошто не знам твој тачан буџет, држи се само ове горње спецификације као референце и немаш бриге. ;)

i jos samo da poteram na tome windows i VS i svi srecni i zadovoljni :d

ja sam pre nesto gledala u pravcu dell 15R. mozda neki HP ali nemam pojam sta u tom rangu.

sa ACERom, Lenovom, ASUSom imam losa iskustva.

vidim da pricate o tastaturama, po meni je ona na sto je bila na IBMovim ThinkPad-ovima neprevazidjena. bilo je svojevremeno da se kupe i kao obicne tastature, ali to nisam videla odavno. razmazena sam priznajem pa koristim eksternu tastaturu pre nego one na laptopu i to mahom zbog krsa od tastature koja je bila na Lenovu. priznajem da sam i jos vise razmazena pa koristim i eksterni monitor zajedno sa onim na laptopu :d mada mislim da bi mi jos jedan legao samo tako :-devil-:

P.S. a za sta bi koristila laptop, pa za pasijans, mislim kakvo vam je to pitanje :d

Poslednja izmena:
Моје мишљење је да је основни модел MacbookAir13 минимум за лаптоп који би се користио за програмирање. Мислим искључиво на хардверске спецификације лаптопа, дакле:
i5
4GB меморије
128GB SSD
1440x900 резолуција екрана
добра тастатура
добар трекпед
солидна аутономија (барем 4 сата на батерији)

За то што си ти навео, ја мислим да ти је ово изнад најбољи лаптоп за 1000е... али пошто не знам твој тачан буџет, држи се само ове горње спецификације као референце и немаш бриге. ;)

+1, ko god da ga je koristio, mislim da se ne bi dvoumio ni sekunde.

jel radi kroz emulator ili se pregazi postojeci OS pa se instalira Win?

Pomenuo sam diskretnu grafičku jer možda čovek pravi neke 3d programe ili igrice.... Doduše, gledam po sebi, jer mi je dodatna grafika jako bitna.

Npr, intelhd je 2x slabiji od nv 620m koji je ugrađen u moj asus.

jel radi kroz emulator ili se pregazi postojeci OS pa se instalira Win?

Može kroz virtual mašinu, može na posebnu particiju, a može i da se pregazi macos. Apple daje sve drajvere za windows.

Mac air 13 - najjeftiniji koji ja mogu da nabavim + Win 8 je 1200 eura. Dell R15 koji sam gledala sa Win 8 je 750 eura...

1.) 24'' ili veci FHD monitor, ako radis cijeli dan. Laptop koristi kuci, u krevetu i sl.
Ovima koji sad rade na 13'' FHD cu objasniti zasto za 10 godina kod opticara.... :)

2.) IPS ili slican ekran na laptop, Full HD. 15'' optimum, ako hoces da koristis ekran laptopa.
Kolega ima UX31A (13'') i prilicno se pati kada je bez monitora.

3.) Tastatura sa pozadinskim osvjetljenjem na laptopu ("must have" za kucanje u mraku u krevetu) i numerickim blokom.

4.) Neki "i" procesor, SSD ako moze u budzet... Ovdje sad dosta zavisi od toga sta radis, pa na osnovu toga mozes da kalkulises.... Sto se tice RAM-a, nemoj ici ispod 8GB, sa mogucnoscu kasnijeg prosirenja.

5.) Prenosivost laptopa, cvrstoca kucista, trajanje baterije. Ovisi o tome koliko ces ga drndati.

Trenutno na poslu koristim laptop koji prikljucim na eksterni monitor, usb hub sa tastaturom, mis i ext. hdd.
Laptop mi je sa ekstra kvalitetnim ekranom, ali 24 inca je 24 inca...:)
Kada krenem kuci, iskljucim hdmi, napajanje i usb, laptop u ruke i vozi....a sve bitno imam sa sobom.
Baterija cesto traje dovoljno do sutra, da ga kuci ne moram ni ukljucivati u struju.

Ja sam jedno vrijeme, za budzet 700-750 eura, ozbiljno zagrijao na Acer V5-573G.
1920x1080, non-glare IPS, pozadinsko osvjetljenje, varijante sa i5, hdd + msata ssd, tezina ~2kg...
(ako ga nadjes u Srbiji u takvoj konfiguraciji, obicno imaju low modele...)

Na kraju sam se "otvorio" za AtivBook 8, jer "sprava" ipak zaradjuje hljeb...

Meni licno vise smeta FHD 24" na ~1m nego FHD 13.3" na ~0.5m (kad se prica o visesatnoj upotrebi)

Mac air 13 - najjeftiniji koji ja mogu da nabavim + Win 8 je 1200 eura. Dell R15 koji sam gledala sa Win 8 je 750 eura...
Taj Dell je bar 3x gori od Air-a, tako da je zapravo on preskup a ne Apple...

Moze li neko da mi preporuci nesto nalik ovome. Ono sto mi je bitno je da bude prenosiv (manje od 2 kg, 13.3" do 14"), da baterija ide preko 4h, ram i ssd/sshd nisu presudni jer bi se kasnije nadogradili, bar neki i5 CPU, FHD ili HD+ rezolucija. Voleo bih da cujem vasa misljenja za ovaj Lenovo tj da li postoji neka bolja alternativa koja ispunjava ove uslove. Budzet je oko 90k, evenutalno 100k ako je neki zanimljiv uredjaj i ni dinar preko.... Uglavnom bi se radilo u .NET-u.

+1, ko god da ga je koristio, mislim da se ne bi dvoumio ni sekunde.

Ja ga koristio, i salu na stranu, ozbiljna alternativa MBA13 je novi MBP13, koji je sada poprilicno kompaktan i spustio se tezinom na samo 1.5kg.
A od prednosti u odnosu na MBA13 je tu neuporedivo bolji ekran, primetno brzi procesor.
Za PCIe Storage nisam siguran da li je marketinski adut ili stvarno nudi neki boost u performansama?

Gledam sad ponudu u G i W, laptop sa FHD tek za 1000e, pa naviše... Auuu.. Treba gledati monitor neki dobar, a za lap ne uzimati te bolje ekrane, msm ne bi valjalo da bude neko smece ali ono..

Meni licno vise smeta FHD 24" na ~1m nego FHD 13.3" na ~0.5m (kad se prica o visesatnoj upotrebi)

Taj Dell je bar 3x gori od Air-a, tako da je zapravo on preskup a ne Apple...

Ako moze to malo da pojasnis/razradis fabulu radnje :-D

Ja ga koristio, i salu na stranu, ozbiljna alternativa MBA13 je novi MBP13, koji je sada poprilicno kompaktan i spustio se tezinom na samo 1.5kg.
A od prednosti u odnosu na MBA13 je tu neuporedivo bolji ekran, primetno brzi procesor.
Za PCIe Storage nisam siguran da li je marketinski adut ili stvarno nudi neki boost u performansama?

koji je procesor i cena?

Ne znam sta da razradim, taj Dell je preskup za ono sto nudi (kvalitet kucista/izrade, display-a, baterije, tastature, HW, itd.)

Nazad
Vrh Dno