Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Zamolio bih korisnike koji imaju mogućnost za VDSL ili će je uskoro imati da napišu i lokaciju (mesto) odakle su da bi znali u kojim delovima sve telekom radi, jer poruke tipa " kod mene rade" ne znače ništa :)
I usput jedno pitanje, za mogucnost VDSLa potrebno je da telekom dovede optiku do centrale ili isturenog stepena na koji je priključen fixni broj,a ne do kuće,a pritom kuća/stan ne sme biti udaljen vise od 500m od isturenog stepena da bi imao maximalnu brzinu od 100mbps? Sa povećanjem rastojanja opada i najveća moguća brzina, je l tako? :) Pozdrav

Sve sto si napisao je tacno :)

Cela Srbija se pokriva vdsl isturenim stepenima a tu se podrazumevaju stambena naselja sa više blokova zgrada.Ja konkretno znam za Mirijevo koje se celo pokriva kako mi rekoše sa oko 60 isturenih stepena po celom naselju.Kad krenu u pokrivanje nekog bloka zgrada svi ulazi mogu imati max 100 mega jer su oni sve unapred sračunali pa tako ako taj blok zgrada(čitaj zgrade sa istom fasadom i geometrijom)ima na primer 50 ulaza oni će recimo u svaki 5 ulaz da postave po jedan isturen stepen sa dovodom od po 12 optičkih vlakana.

Poslednja izmena:
Svi korisnici koji imaju realizovan VDSL pristup i koriste VDSL opremu imaju maksimalnu brzinu do 50/2 Mbps (ili 50/10 Mbps sa aktiviranim Upload Booster-om). Paket do 100/2 Mbps (ili 100/15 Mbps sa aktiviranim Upload Booster-om) je samo za korisnike koji imaju realizovan pristup preko optike: FTTB (naselje Belville, Beograd) i GPON (naselje Stepa Stepanović, Beograd).
Dopis od Telekom-a sam dobio pre oko mesec dana...

Тешко да ће бакром да иде 100Mbps али је ту оптика а знам да је кренуо и FTTH и неке зграде су већ добиле оптику па ту скоро и да нема лимита у брзини.

a npr ako me prebace na vdsl nece mi se promeniti Attenuation pa da mogu sam da uvidim da sam prebacen ili je jedini nacin da se ide i pita u telekomu?

Svi korisnici koji imaju realizovan VDSL pristup i koriste VDSL opremu imaju maksimalnu brzinu do 50/2 Mbps (ili 50/10 Mbps sa aktiviranim Upload Booster-om). Paket do 100/2 Mbps (ili 100/15 Mbps sa aktiviranim Upload Booster-om) je samo za korisnike koji imaju realizovan pristup preko optike: FTTB (naselje Belville, Beograd) i GPON (naselje Stepa Stepanović, Beograd).
Dopis od Telekom-a sam dobio pre oko mesec dana...

Gledajući specifikacije VDSL2 tehnologije 100 mega je moguće ostvariti na bakru.Kod mene su udaljeni stepeni jako blizu korisnika.

Moze opusteno stotka ali nece da dadnu ... :(

Cela Srbija se pokriva vdsl isturenim stepenima a tu se podrazumevaju stambena naselja sa više blokova zgrada.
Jel to znači da će korisnici koji sada imaju ADSL a žive u manjim naseljima, malo više da čekaju na VDSL ili se VDSL uvodi svuda gde je moguć ADSL? Ja sam udaljen oko 1km od isturenog stepena, poslaću vam sutra podatke iz modema pa ako neko ko zna hoće da mi ih protumači. Pozdrav :)

Poslednja izmena:
Prvo se uvode oni koji su najbliži da tako kažem magistralnom ili regionalnom postojećem telekom optičkom kablu.

ne vec gledaju vece centrale gde ima najvise korisnika i gde su najgusca naselja

takodje i tamo gde ima vise interesenata za vece brzine

Ma koji interesenti, kad postoji unapred odabrana grupa korisnika kojima je ponudjena veca brzina od one koja bila u zvanicnom cenovniku.

ponudjena im je u okviru promocije koja je nova startovala posto nisu imali ugovornu obavezu a i bili su na starim klik paketima

inace na centrali gde se javi vise od 50% interesenata za vece brzine (ili maksimalne realizovane) ce pre postaviti VDSL ploce i stepene nego u naseljima gde ne vlada takvo interesovanje

i njima je stalo da svi polako prelazimo na vece brzine kao sto je trend u svetu i da gase pakete sa malim brzinama

logikom uzimanja vise para ako si van promocije ili ugovora

a i ne bi li bili sto vise konkurentni na trzistu kako bi privukli i druge korisnike sa drugih provajdera

docice dogodine i 4G napravice belaj ako ovi ne pozure sa VDSL-om

Poslednja izmena:
Ahahaha ! 4G !!! Atrakcija ! lepo ce izgledati crvenim slovima reklamica u autobusima GSP-a, nesto novo, nesto divlje. :D
Pa druze, ja u beogradskom naselju Vidikovac koje se nalazi na nadmorskoj visini (logicno) nemam u stanu posten 3G. O cemu dalje da pricamo? Znas li koliko je 3G standard mator i ovi nasi ga jos nisu obezbedili ni u prestonici a da radi kako treba ?

ponudjena im je u okviru promocije koja je nova startovala posto nisu imali ugovornu obavezu a i bili su na starim klik paketima

inace na centrali gde se javi vise od 50% interesenata za vece brzine (ili maksimalne realizovane) ce pre postaviti VDSL ploce i stepene nego u naseljima gde ne vlada takvo interesovanje

i njima je stalo da svi polako prelazimo na vece brzine kao sto je trend u svetu i da gase pakete sa malim brzinama

Moze njih milion da se javi ali sve je dzaba ako nema optike da se dovuče do tih zainteresovanih ili je optika suviše daleko.Zašto bi se tu mučili da ko zna odakle dovlače optiku ako ima onih koji su daleko bliže optici ,zato i kažem prioritet su sva ona naselja koja su blizu optičkog kabla ili dovlačenje optičkog kabla nije komplikovano.Konkretno u mirijevu su prošle godine po sredini mirijeva razvukli glavni optički kabl koji je sa jedne strane došao iz pravca zelenog brda a drugi kraj je otišao ka karaburmi da bi se telefonske centrale povezale pa je zatim ta optika iskorišćena i za isturene stepene.

Ovde otkucajte ime vaše centrale ili ime naselja gde pripada vaša centrala i dobicete spisak da li je iko ikada dao projekat ili za optiku ili za mobilnu baznu stanicu i tome slično.

http://registar.ratel.rs/en/reg209

Konkretno na primeru za Mirijevo ima više odobrenja za optiku i to centrale zvezdara -mirijevo , mirijevo- karaburma,mirijevo-mirijevo 4.Sve u svemu imamo optike za izvoz:d

Poslednja izmena:
nema to veze vrstom tehnologije vec sa topologijom mreze

ko zna gde je tebi bazna stanica i koliko fizickih prepreka ima izmedju tebe i nje

to ce se resiti kada pocnu ugradjivati takozvane nano i mikro bazne stanice koje ce pokrivati te male rupe koje se desavaju u gusto naseljenim mestima

nego ovo je tema o VDSL ja bi da se vratimo na to

Poslednja izmena:
Moze njih milion da se javi ali sve je dzaba ako nema optike da se dovuče do tih zainteresovanih ili je optika suviše daleko.Zašto bi se tu mučili da ko zna odakle dovlače optiku ako ima onih koji su daleko bliže optici ,zato i kažem prioritet su sva ona naselja koja su blizu optičkog kabla ili dovlačenje optičkog kabla nije komplikovano.Konkretno u mirijevu su prošle godine po sredini mirijeva razvukli glavni optički kabl koji je sa jedne strane došao iz pravca zelenog brda a drugi kraj je otišao ka karaburmi da bi se telefonske centrale povezale pa je zatim ta optika iskorišćena i za isturene stepene.

sve se gleda i uradjena infrastruktura kao i zaintresovanost korisnika

nece moci da resavaju infrastrukturu ako nema trzista koje to moze da im plati

Nema tu gledanja zainteresovanosti već isključivo odnos blizina optičkog kabla naspram naseljenost mesta.Kad je ovde bio targo da juri potpise za optiku otprilike dva čoveka po ulazu je uopšte znalo šta je to i da li im to treba u životu.
Da su gledali zainteresovanost kao što kažeš onda bi radili FTTH,ovako pokrivaju sve što zadovoljava onaj parametar gore pa će tek onda krenuti u kampanje a to je dokaz ovih kampanja od 50 po ceni 10.Net 50 je namerno izabran kao vauuuuu efekat odnosno kampanja od usta do usta pa će se tako brzo širiti vesti do onih gde su stigli istureni stepeni a da stanari nisu imali pojma šta to donosi.
Jedina zainteresovanost može biti broj postojećih adsl i iptv korisnika kao i arhiva baze podataka ko je sve tražio iptv a bio je odbijen zbog udaljenosti.Uglavnom kad ljudi pitaju kopače šta se to kopa ovi u glas odgovaraju to je za televiziju,mislim da nijedan kopač još nije reko za brži net ili tako nešto.

Poslednja izmena:
mislim da je moje mesto najmanje u kom je omogucen vdsl :) ima oko 500 stanovnika. oko 25 prikljucenih na lokalnog wifi provajdera. trenutno ima 5 korisnika adsl-a, od toga 2 na box paketu, 2 na 10mbit i jedan ima total mix (20 mbps) i ja jedini na vdsl.. zao mi je samo sto nisam mogao da uzmem 50/2 zbog postojeceg ugovora..

Poslednja izmena:
svuda gde vec imas ADSL imas opticki kabl do te centrale

problem sa VDSL-om je da ti omoguci optiku od centrale prema isturenom stepenu ( ili blize korisniku)

ja sam jedan od tih koji je trazio IPTV i odbijen bas zato sto sam udaljen 1,5km od centrale

umesto toga dobio sam net 20mb ali realna brzina 14,5mb

dakle znam da kod mene u komsiluku gotovo ceo kraj ima isti problem bas zato sto smo svi negde udaljeni toliko i svi bi potpisali kod telekoma samo kada bi oni to omogucili

kod nas ima zainteresovanosti i ocekujem kako sam dobio obecanje iz pouzdanih izvora da ce najkasnije do kraja ove godine biti postavljeno 6 isturenih stepena i da vec ima uradjen i plan postavljanja i da cemo time biti u mogucnosti svi da dobijemo uslugu.

eto o tome pricam a da nikoga to ne zanima verovatno ovakve odgovore nebi nikada ni dobili

Poslednja izmena:
mislim da je moje mesto najmanje u kom je omogucen vdsl :) ima oko 500 stanovnika. oko 25 prikljucenih na lokalnog wifi provajdera. trenutno ima 5 korisnika adsl-a, od toga 2 na box paketu, 2 na 10mbit i jedan ima total mix (20 mbps) i ja jedini na vdsl.. zao mi je samo sto nisam mogao da uzmem 50/2 zbog postojeceg ugovora..

sto ne kazes da je to selo blizu Novog Sada i to na putu za Beograd gde su ti i ostala manja mesta puna stranih firmi veoma blizu na par desetina kilometara i nije ni cudo sto se vi slepate pored njih kada ima toliko velikih korisnika kojima je neophodan kvalitetan internet da bi funkcionisali

zato sto to nije istina ;) 30km od ns i 80km od bg. selo neradin, opstina irig.. sve sto ima (par firmi) je na putu irig-ruma, a mi im nismo nikako usput, vec na drugu stranu, gde nemamo ni normalan put do sela vec 3m sirine jedna saobracajna traka.. u selu kod nas a ni u okolnim selima nema ni jedna firma (grgeteg, krusedol, prnjavor, satrinci, dobrodol, maradik)

zato sto to nije istina ;) 30km od ns i 80km od bg. selo neradin, opstina irig.. sve sto ima (par firmi) je na putu irig-ruma, a mi im nismo nikako usput, vec na drugu stranu, gde nemamo ni normalan put do sela vec 3m sirine jedna saobracajna traka.. u selu kod nas a ni u okolnim selima nema ni jedna firma (grgeteg, krusedol, prnjavor, satrinci, dobrodol, maradik)

aha a koliko ti je daleko Indjija?

Jel' zna neko sta je IS Dorcol I i IS Dorcol II? (shvatam da je Istureni Stepen, ali gde su konkretno :D)

aha a koliko ti je daleko Indjija?

oko 20-25km. ne kazem ja da zivim u sred pustinje, nego mislim da u vecim mestima ima potencijalno vise zainteresovanih za brzi net, i valjda im je lakse da postave istureni stepen koji ce biti par km od neke cenrtale u centru do npr nekih stambenih zgrada.. tako da im ocigledno nije jedini prioritet da vdsl dovuku do vecih grupa korisnika nego imaju neku svoju semu..

ili nekog bitnog u tom kraju

oko 20-25km. ne kazem ja da zivim u sred pustinje, nego mislim da u vecim mestima ima potencijalno vise zainteresovanih za brzi net, i valjda im je lakse da postave istureni stepen koji ce biti par km od neke cenrtale u centru do npr nekih stambenih zgrada.. tako da im ocigledno nije jedini prioritet da vdsl dovuku do vecih grupa korisnika nego imaju neku svoju semu..

ja sam samo rekao da tvoje selo ima srecu jer se nalazi u blizini dva najveca centra drzave u cijoj je okolini smesten najveci broj stranih kompanija kojima treba kvalitetna internet veza zbog posla kojim se bave.

jedan od tih optickih vodova prolazi i u ataru tvoga sela pa su vam samo ugradili VDSL plocu sto je sa tehnicke strane bilo vrlo jednostavno.

da si dole u centralnoj Srbiji gde ni veci gradovi nemaju jos uvek sredjenu infrastrukturu za VDSL pitao bih te ja

da ne spominjem sela

puno stranih kompanija treba im stabilan net i eto resenja da se uzmu dobre pare i sredi infrastuktura

Poslednja izmena:
Vrh Dno