Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Da li bi neko mogao da mi procita trenutne kampanje i sifre istih sa online naloga za Telekom S? (to je negde u odeljku za internet, ali posto vec imam ADSL, ne mogu da pristupim tim delovima)

Sta je fora - ima dva tipa "Promo Net", i iako na sajtu stoje jedne cene, kod mojih su primenili druge (kao da je obican ugovor, isto na 24 meseca, samo veca cena znaci!).

Da li bi neko mogao da mi procita trenutne kampanje i sifre istih sa online naloga za Telekom S? (to je negde u odeljku za internet, ali posto vec imam ADSL, ne mogu da pristupim tim delovima)

Sta je fora - ima dva tipa "Promo Net", i iako na sajtu stoje jedne cene, kod mojih su primenili druge (kao da je obican ugovor, isto na 24 meseca, samo veca cena znaci!).

Evo, samo neznam na koje sifre mislis?

telekompromocija.jpg

TO sam hteo, znaci menjala se lista.

Polu insajderske informacije koje imam su:
- Centrale koje su na optici (ogroman deo njih) mogu da ponude VDSL
- Korisnik treba da je na max 1km bakarne parice.
- Za Pirot (i za okolna mesta / sela) planiraju 46 isturenih stepena čime bi postigli to da je izuzetno mali broj korisnika dalje od 1km od isturenog stepena.
- Imaju izvesnih problema sa lokalnom samoupravom, što je usporilo planove.
- Do kraja godine bi trebalo da realizuju dobar deo ovog plana

Malo offtopic:
- 3G signalom pokrivaju i dobar deo sela, što u okolini grada, što u zabitima. (potvrđuje se u praksi)
- Planiraju LTE na baznim stanicama koje imaju optiku (ogroman deo 3G stanica je sada na optici)

Eto to je što sam ja čuo, ne smem da odajem izvore...

Pa sta mogu da puste na 1km parice? 25mb..

Modem.png
Ovo je iz mog modema, mislim da je loše jako, samo mi nije jasno, pošto sam ja udaljen od isturenog stepena 1km,a kada ukucam ovih 28dB u ovaj calculator pokazuje mi da sam udaljen 2km.
Da li tih "1km za mogucnost VDSL-a" podrazumeva realnih 1km ili ono što ovaj kalkulator-ruter pokaže?

nije ista udaljenost do tvoje centrale koju vidiš okom i prava dužina parice od tebe do centrale.

Ja sam na jednoj lokaciji udaljen 300 metara od centrale a dužina kabla je 750 metara.

A koja bi max brzina VDSLa mogla da se ostvari sa ovim parametrima, pošto mi kažu da za ADSL mogu max 8mbps, da li bi za VDSL moglo bar 16?
Pogledajte prilog 135311

Poslednja izmena:
Mene zanima sad kolika je sansa da je neko zakacen na istureni stepen a da u centrali nema slobodnih portova ?

Тешко да ће бакром да иде 100Mbps али је ту оптика а знам да је кренуо и FTTH и неке зграде су већ добиле оптику па ту скоро и да нема лимита у брзини.

Kako ne moze pa naravno da moze, moze i 1Gbps, samo jos ne kod nas.

Ovi ne znaju sta se gde, kada i kako desava :D
Juce su mi rekli da je potpisan ugovor kod mojih kao da je obicna UO (cena 2700), i kao moja je greska sto je to izabrano. Danas su trebali da me zovu da se to sredi, ne javljaju se, ja zovem - pa kao na Promo Netu ste, 1900 je....

LOL! :) Dok ne dodje prvi ceo racun necu znati sada :(

Upravo dolazim iz poslovnice...stigao racun sa 2 pretplate,i za analognu i za BBTF liniju,kazu ispravice.
Usput pitam da provere na kojoj sam akciji za VDSL,kazu pa onaj jeftiniji Net.Ispostavi se da je to ona akcija 50 po ceni 30,a ne 10 kako sam trazio...pisi jos jednu zalbu...rok za resavanje 30 radnih dana :mad:
A vec sam se zabrinuo da je sve proslo glatko i bez problema...:S:

Budi samo uporan, ali precizan, bez nervoze.
Da sam poceo da se derem, verovatno ne bi nigde stiglo, ali sam gledao da koncizno i bez upiranja prsta resim ovaj problem, i na kraju su izgleda sredili.
U poslovnici mi potvrdjuju da je sada korektna kampanja podesena (u mom slucaju, to jeste brzi i jeftiniji net).

Jesi preko Moj Nalog portala bacio zahtev ili u poslovnici? Izgleda da na portal ima bug i podesi pogresne kampanje.

Ma naravno,znam sa kim imam posla :D
Zahtev predat u poslovnici,i jos se prijatno iznenadio kada me je posle par dana zvao covek iz Telekoma,potvrdio MIK kod,prelazak na BBTF i akciju 50 za 10,usmeno proverio jos jednom sve podatke i rekao kada da ocekujem tehnicara.
Znao sam da ce negde da zapne ...,)

Da, lakse ti je kad nadjes gde, ovako ocekujes "samo sto nije" :D

Ma naravno,znam sa kim imam posla :D
Zahtev predat u poslovnici,i jos se prijatno iznenadio kada me je posle par dana zvao covek iz Telekoma,potvrdio MIK kod,prelazak na BBTF i akciju 50 za 10,usmeno proverio jos jednom sve podatke i rekao kada da ocekujem tehnicara.
Znao sam da ce negde da zapne ...,)

Klasika. Naravno ni moj prelazak nije prošao glatko. Dan kad su demontirali ISDN nisu dobro prebacili na direktan broj pa do sutra nije radio ni fiksni telefon, a ne internet.

moze li meni malo da pojasni informacije koje sam dobio, naime dobio sam informaciju da u mojoj ulici su postavljeni (sad nisam bas siguran tacan naziv) miniport-ovi u dve nove zgrade i kako sam razumeo do tih zgrada je dosla optika. e sad u cemu je stvar jedna od te dve zgrade je preko puta moje(moja nije prikljucena). Da li postoji mogucnost da oni mene prikljuce nekako na taj miniport jer sam ja preko puta? da li postoji mogucnost da ja sa 5-6 komsija trazim da se i kod nas postavi?

Taj istureni stepen sigurno nisu postavljali zbog jedne zgrade nego zbog jednog dela ulice koji će prespojiti tu. E sad kad će to uraditi to je pitanje...

Znači ako bih našao vezu mogli bi da me spoje tu u zgradi preko puta?

Znas kako kad bi nasao vezu i u sudstvu mogao bi da izbegnes i 40 godina zatvora. Odgovor na tvoje pitanje je DA, ako imas vezu mozes sve, kazem ti iz iskustva :D
Ali odkud znas da nece tebe da nakace na tu zgradu i bez veze koju mislis da nadjes???

Nema tu veze jer oni rade po unapred definisanim planovima ,odnosno ceo taj kraj se sagleda pa se zatim napravi tacna lokacija isturenih stepena.Ako je tu blizu tebe isturen stepen verovatno je i tvoja zgrada pod nekim planom.

Ako ne mora da se kopa možda ubrzo i provuku kabel, a ako mora onda na proleće...

Ok, ja sam zvao tu nekog kao šefa i on mi je rekao da sam ja priključen kod njih u centrali i da mogu samo da me prebace na vdsl port kod njih u centrali ali pitanje je koje brzine mogu da ostvarim a nakon toga mi je rekao za te dve zgrade u mojoj ulici i ja ga normalno napao a on samo priča ne može, ne može i da su to nove zgrade pa je zato to tako.

Tako treba... napadaj nekoga ko moze da ti uradi nesto :D

ne može i da su to nove zgrade pa je zato to tako.

Šta kao dovukli su po istureni stepen u dve zgrade i okolne neće prespojiti tu?
Nešto ne verujem u to. Kad dođe na red povući će nov kabel od IS do glavnog ormana u tvojoj zgradi i tad će sve prespojiti.
Tebe samog da prebacuju mu verovatno ne pada na pamet jer nije to pet minuta posla...

Vrh Dno