Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

a jesi li im trazio uopste?

u kakvom ti je stanju infrastruktura koliko si udaljen od centrale i kakvi su ti ostali parametri

Trazio preko call centra (i one aplikacije u nalogu na MTS sajtu), ali ne znam koliko sam udaljen tacno. Mada kaze Max. ADSL2+ rate >24.000. Ostalo:
Upstream SNR (dB) 14.3
Downstream SNR (dB) 6.5
Upstream line attenuation (dB) 5.5
Downstream line attenuation (dB) 4.2

Imam utisak da i u call centru odbijaju automatski one koji nisu na nekom spisku (a ja nisam jer vec imam ugovor za Promo Net cene). Ceo ovaj kraj je skoro izgradjen maltene, do pre dve godine je bilo samo 10-ak kuca, sada ima preko 200 stanova, ako je i vise. Mislim da ima VDSL.
Ako znas kako da proverim gde je centrala i da li je VDSL, kazi :D

Za širenje sam mislio. Ako bi mogao da saznaš kako se napreduje u Kragujevcu pusti pp i imaš gajbu piva :)

neki nezvanicni plan je da svi veliki gradovi u glavnim centralama budu barem do polovine godine pokriveni VDSL-om

e sad taj plan niko osim ljudi koji direkno rukovode investicijama nezna sa sigurnoscu do kraja

kod nas sve se uglavnom vrti oko novca plan investicija za ovu godinu jos nije donesen jos uvek se tera po proslogodisnjem

a brzina realizacije zavisi i od broja interesenata ako ima vise ljudi koji su zainteresovani za te pakete ta centrala ce pre i dobiti

nemam za sada nista preciznije

Nisam verovao da cu ovo izgovoriti ali, svaka cast za telekom, zestoko sam se pokajao sto sam presao na ovu krov2krov mrezu.. Nadam se da ce za godine dve da stignu i do mene...

Sto jel ce ovo da ih uzdrma, svasta, pa njihovi paketi i CENE ne mogu da se mere sa ovim, jos da podsetim tamo su redovne cene i svako
Svako do juna 2013, pa onda niko :) To na stranu, TS je na odlicnom putu sa ovim, ma kako DSL bila zastarela teh. za 95% korisnika ovo je daleko ispred onoga sto im uopste treba... LOL pa ja na 4/1 ADSL iskoristim ni 3% teoretskog protoka (kad bih racunao d/l 24/7), jedino sto mi ne odgovara je zapravo sto povremeno moram da sacekam po nekoliko sati na neki DL, mada vrlo retko ista skidam... kad bih imao napr. 50/2, pa realno bih koristio 0.3%, samo bih imao jos manje cekanje :)

Trazio preko call centra (i one aplikacije u nalogu na MTS sajtu), ali ne znam koliko sam udaljen tacno. Mada kaze Max. ADSL2+ rate >24.000. Ostalo:
Upstream SNR (dB) 14.3
Downstream SNR (dB) 6.5
Upstream line attenuation (dB) 5.5
Downstream line attenuation (dB) 4.2

Imam utisak da i u call centru odbijaju automatski one koji nisu na nekom spisku (a ja nisam jer vec imam ugovor za Promo Net cene). Ceo ovaj kraj je skoro izgradjen maltene, do pre dve godine je bilo samo 10-ak kuca, sada ima preko 200 stanova, ako je i vise. Mislim da ima VDSL.
Ako znas kako da proverim gde je centrala i da li je VDSL, kazi :D

ako imas nekog u tehnickoj sluzbi prijatelja, rodjaka da ti direkno da precizne parametre za tvoju liniju i odmah ti kaze da li je instalirana oprema

ako ne u poslovnicama ili preko call centra nacekaces se dok ne dobijes neko zvanicno obavestenje kao sto je nekima uz racun stizalo na kucnu adresu

U tehnickoj nemam :)

@dusman, molim te prekini da pucas offtopic oko ovog/onog tipa povezivanja. Makar neko drugi poceo, dosta je offtopica sa magick-om i tobom :) Stvarno te ljubazno molim, da je neki neuki clan, sve po spisku bi mu vec :D

Koliko se u proseku ceka da se sazna da li je moguc VDSL posle podnosenja zahteva za konekciju? Selim se na Somborski bulevar, nemam ideju kakva je situacija tamo sa optikom.

Poslednja izmena:
zovi telefonom i reci im broj telefona na koj imas prikljucak

odmah ce da ti kazu

Nemam jos uvek prikljucak. Inace kad sam zvao telefonom, salterusa je bila dovoljno ljubazna da mi nabije na nos kako je nemoguce saznati da li moze VDSL ili ne (nema veze da li imam prikljucak) dok se ne podnese zahtev i saceka odredjeni period, posto ne zivimo u 21. veku gde takva stvar ne bi zahtevala birokratsku proceduru od dve nedelje.

U Norveskoj se unese broj telefona i sajt izbaci maksimalnu mogucu brzinu na tom prikljucku.

Nemam jos uvek prikljucak. Inace kad sam zvao telefonom, salterusa je bila dovoljno ljubazna da mi nabije na nos kako je nemoguce saznati da li moze VDSL ili ne (nema veze da li imam prikljucak) dok se ne podnese zahtev i saceka odredjeni period, posto ne zivimo u 21. veku gde takva stvar ne bi zahtevala birokratsku proceduru od dve nedelje.

kad sam ja zvao telefonom i pitao za moj broj rekli da jos uvek nije realizovano

ja vec imam ADSL na tom broju.

i po parametrima iz modema kao i po brzini vidim da to nije radjeno.

U Norveskoj se unese broj telefona i sajt izbaci maksimalnu mogucu brzinu na tom prikljucku.

to telekom moze i ovde da ubaci nikakav problem al bog te pita iz kog razloga nece

doduse skandinavija je jako dobro pokrivena optikom tako da kod njih je internet normalna stvar kao sto je struja ili voda

U KOreji te pitaju da li zivis u zabiti gde jos nema struje pa ti pada da pamet da postavis takvo pitanje, ali posto smo u Srbiji ... ^^
armor++, i meni isto tako kazu. Ne daju bez podnosenja zahteva, ali odmah sistem kaze "ne dam". Zato i mislim (i po jos nekim komentarima iz Telekoma) da to ide samo po onoj listi.

Koje je to "ovo"? Informacija u kom selu je pajica? Jer tako zvuci kad napises tako "precizan" post, odmah nakon njegovog :D

Poznat si kao neko ko često stvari vadi iz konteksta.

Naslov ove teme je više nego jasan. I samimtim pitanje se odnosilo da li je akcija telekoma idalje aktivna i gdemože da se pronađe link ka istoj. A raspredanja i razvodnjavanja teme samo da bi se nešto pisalo to me me neinteresuje a siguran sam da i ti to znaš

How da fak bi ja znao da li mislis za Promo Net akciju, na akciju jeftinije na 24 meseca ili 50/2 po ceni 10/1, ili Upload Booster?
Ozbiljno, i nisam bio jedini koje te je isto pitao.

U KOreji te pitaju da li zivis u zabiti gde jos nema struje pa ti pada da pamet da postavis takvo pitanje, ali posto smo u Srbiji ... ^^
armor++, i meni isto tako kazu. Ne daju bez podnosenja zahteva, ali odmah sistem kaze "ne dam". Zato i mislim (i po jos nekim komentarima iz Telekoma) da to ide samo po onoj listi.

ta lista je valjda i pravljena po nekakvim merilima o stanju infarastrukture

tebi sam rekao najidealnije da navatas neku vezu u tehnickoj sluzbi telekoma i da dobijes informacije iz prve ruke

Svako do juna 2013, pa onda niko :) To na stranu, TS je na odlicnom putu sa ovim, ma kako DSL bila zastarela teh. za 95% korisnika ovo je daleko ispred onoga sto im uopste treba... LOL pa ja na 4/1 ADSL iskoristim ni 3% teoretskog protoka (kad bih racunao d/l 24/7), jedino sto mi ne odgovara je zapravo sto povremeno moram da sacekam po nekoliko sati na neki DL, mada vrlo retko ista skidam... kad bih imao napr. 50/2, pa realno bih koristio 0.3%, samo bih imao jos manje cekanje :)

Pa upravo sam zato i rekao nisu svi isti nemaju svi istu potrebu za netom, tebi je ocigledno mnogo 4Mbit a nekome je i 100Mbit malo. Ti nisi downloader, a neko je teski downloader, nema sta tu da se prica, a i brate ne moras biti tezak DL, dovoljno je da imas zelju da sto pre skines nesto sto hoces ili da pogledas online i cao, tu se sve zavrsava, zar ne?
I ko kaze da je DSL zastarela, ona jeste starija ali nikako zastarela, pisao sam o tome.

@dusman, molim te prekini da pucas offtopic oko ovog/onog tipa povezivanja. Makar neko drugi poceo, dosta je offtopica sa magick-om i tobom :) Stvarno te ljubazno molim, da je neki neuki clan, sve po spisku bi mu vec :D

Idi iskuliraj malo napolju, ko te je uopste i spomenuo, a ovo sto TI pises je totalni off, kakve ja imam veze sa VDSL-om. Nisam ja tema, vec VDSL pise ti gore:D
Nadam se da neces da ides dalje u OFF. Hvala.

ta lista je valjda i pravljena po nekakvim merilima o stanju infarastrukture
Verovatno, ali su izgleda izbaceni svi koji vec imaju ugovor za ADSL bilo kog tipa, a i pomenuli su ljudi da nisu na listi, i nisu im dali da uzmu VDSL, ali uz veze i vezice uspeva ;)

Oh well...

Ja sam imao adsl kod Telekoma i dobio sam tu ponudu postom(naravno nisam imao ugov. obav.).

Jel kad se uvede vdsl ostaje stari POTS broj ili automatski predje na onaj voip-fiksni IMS?

Stari broj telefona ti ostaje.

Ima.kod mene upravo zavrsili kopanje busenje i sve je spremno da se provuce optika.
Kakva je sada situacija za one koji imaju isdn.

Ista kao što je i bila.

Иста и неће ни да се мења. Немају модеме за ISDN ни у којој варијанти и неће да набављају па ето не знам шта би се десило да ми сутра рикне овај у Бокс пакету, једино ако имају неки враћен крш који може да ради ... или бих морао да мењам. За ISDN дају једну POTS и једну VoIP линију, можда бих и вратио јер ми је фиксни стварно вишак али ако не може исти број, онда ће да остане за неки други пут. Можда када Бокс истекне.

Već je neko pitao i rekao sam ostaje isti broj. Zašto bi se broj menjao?
Na digitalnoj mreži svaki broj može da bude bilo gde, nije kao ranije na analognoj.

Nazad
Vrh Dno