Šta je novo?

Litecoin [LTC] (scrypt)

Ok i dalje ne razumes. Zaboravi sve sto znas, jako je bitno. Ti ovo kad kopas bavis se kriptografijom, to sto radis obezbedjuje transfer novca, ti si sraf u digitalnoj masineriji. Ne postoji firma koja ce napraviti deonice jer je ceo sistem open source. Svaku deonicu tj. coin dobijas radom i iskljucivo radom, ne mozes lazirati. Mozes i kupiti na berzi kao sto bi i svaku drugu kupio. Slobodno mi posalji PM sa konkretnim pitanjem i objasnicu ti detaljno sve. Kad udjes u pricu videces koliko je sve jednostavno i genijalno zamisljeno. Sto je najbitnije, radi.

Tako mi objasni.
Sad kapiram.
Znaci nije niizcega vec ti kopanjem, fakticki, pruzas uslugu i za to bivas placen.

Pruzas uslugu - samom sebi. Hw kopa za tebe.

Ne bas. Ti samim tim sto kopas ne zaradjujes coine vec i odrzavas sistem i obezbedjujes da svaki trenutni transfer bude realizovan. Ako svi prekinu da kopaju npr. apsolutno sve staje, nije moguc transfer. Za "odrzavanje" sistema ti bivas placen novcicima.

@frenkyshka Za sada to i dalje nekima zvuci cudno ali kada se omasovi placanje kriptovalutama skontacete da koja je svrha rudara. Za sada ljudi ovo kontaju kao pravljenje para iz vazduha jer ne kapiraju uopste kako kriptovalute funkcionisu, koja im je svrha i kakve su mogucnosti. Neki ovde samo vide sansu da zarade i na tome se zavrsava interesovanje.
Ti si jedan od retkih koga je malo detaljnije zainteresovala prica, verovatno zato sto si ekonomista ali drago mi je da si pitao i sa zadovoljstvom sam ti odgovorio.
Ostali uglavnom pitaju: "Hocu da kupim grafiku, kako da pravim pare?" :d

zaboravio si "nemam vremena da čitam 500 strana ovde" :wall:

Tako mi objasni.
Sad kapiram.
Znaci nije niizcega vec ti kopanjem, fakticki, pruzas uslugu i za to bivas placen.

Plasticno...ti si salterski sluzbenik koji overava nalog za uplatu/prenos i dobijas proviziju za to. Rudari verifikuju (omogucuju) transakcije

Ne bas. Ti samim tim sto kopas ne zaradjujes coine vec i odrzavas sistem i obezbedjujes da svaki trenutni transfer bude realizovan. Ako svi prekinu da kopaju npr. apsolutno sve staje, nije moguc transfer. Za "odrzavanje" sistema ti bivas placen novcicima.
"

Da, na mjenjacnicama ali ne i na pool-u/wallet-u.

Ono sto sam/smo iskopali a stavili u promet, to omogucava izvrsavanje transakcija.

Primis platu, pola stavis pod jastuk pola potrosis - pustis u promet.

Postojanje novcica na berzi i mogucnost da ih neko kupi su samo jedan od uslova za transakcije. Mnogo bitniji faktor je da ti radis i dalje. Kada bi svi prestali da radimo ti novcici na berzi bi bili beskorisni, o tome se radi. Sve vreme mora da postoji mreza koja ce obradjivati transakcije, to mi radimo, tome sluzi nas hash.

hvala na odgovorima, javljam se kada sve sklopim i pustim u rad da se pohvalim, da se zalim ili da trazim pomoc :)
samo jos jedno gloopo pitanje koje napajanje da uzmem za 4 R9 270? kontam da neko od 800-850w ali jel ima neko neki predlog od onoga sto ima u radnjama

Ako trazis kvalitet ja uvek preporucim Seasomic, to je alfa i omega kvalitete kada su napajanja u pitanju .

*** i ja bih voleo da kupim jos 2 napajanja toliko sam kratak, ali trenutno nema u radnjama nista... Uzeo sam corsair 750w, a i ona su overkill jer moze da se spusti voltaza. Znaci sve od 650w pa nagore zavrsava posao, ali da ima 4xpcie prikljucke i 4 molexa. Retka su ona od 650 takva (moj ss jeste al kosta jedno 18k dinara). Znaci 750 corsair/chieftec/cm i to je to. SF je kod nas preskup, isto kao i ss koji je svuda preskup, njih ne gledaj. Raidmax i lcpower samo ako hoces da se pitas kad pre i od cega crce (lc samo metatron vredi).
Ovako ispada danas, sapphire nema sad ima power color r9 270x sa 2 6pin konektora (wo 6-Pin PCI Express Power Connectors), to znaci da mi ne treba extender sa moleksom vec onaj jeftiniji bez?
proasao sam ss 650 napajanje kao tvoje za 15500 dinara jedva posle 3 sata traganja, ovo je tuga od zemlje :(

Poslednja izmena:
au brate kupuješ mašinu od 1000€ sa kojom ćeš bože zdravlja zaraditi 10x više a u 10 postova većaš dal da uzmeš ekstendere od 15 ili 20 evra...

Ovako ispada danas, sapphire nema sad ima power color r9 270x sa 2 6pin konektora (wo 6-Pin PCI Express Power Connectors), to znaci da mi ne treba extender sa moleksom vec onaj jeftiniji bez?
proasao sam ss 650 napajanje kao tvoje za 15500 dinara jedva posle 3 sata traganja, ovo je tuga od zemlje :(

Za te ne treba molex. Jesi sutra si ga nasao, moje je 660xp platinum :). 650 sam rekao ofrlje. Za te pare bronza ide, gold nema za 15500. Ali ona se ne isplate uopste, mnogo su skupa. A for the record, moj platinum je crkao za 5 dana. Dobio sam nov za 20 dana, tolko o tome...

Napajanje Seasonic SS-650G, 650W
Vrhunsko Seasonic napajanje G-serije, 80+Gold certifikovano, s integrisanim VRM, super visoka učinkovitost za uštedu energije, multi-GPU tehnologija podržana s 6P i 8P PCI-E konektorima, aktivna korekcija faktora snage (99% PF), Smart and Silent Fan Control [S2FC], Ultra ventilation [Honey Comb Structure] SS-650G, 650 W, aktivni PFC, Hlađenje 120mm ventilator, 24-pinski konektor 1, ATX12V 1, SATA 8, PCIe 4, FDD 2, Molex 5, modularno
ovo napajanje sam pronasao za 15500 dinara kod lokalnog prodavca koji mi kaze da ce mi ga prodati bez zarade jer uzimam skup komp i ovo ce mi ucinite po nabavnoj ceni jer ako ne nadjem napajanje nema nista od kupovine ostatka opreme :D
Ovo je jedino koje sam pronasao od kvalitetnih, ne pominjem chifftec 1kw koje kosta 26000 :(

za 4x 270? nategnuto baš
ako je 270x onda nemaš ni dovoljno konektora

extra, flesovani BIOS-i, linux sa USB-a, 6 komada na rig sa 750W corsair napajanjem ;) 440kh/s po kartici. Vidi... od 30 karti ima recimo 2 koje nece na 1500 za memoriju, one imaju drugo setovanje i onda daju 410-415kh/s. Skorz OK jer imaju samo 1x6pin konektore i sa 750W i skinutim naponima mislim da trenutno nema riga sa boljim odnosom kh/W. Uz sve to karte su tihe kad im se "ustroji" napon ;)

jedno kratko pitanje, hocu da verifikujem nalog na bitstampu, uslikacu licnu kartu, jer nemam pasos, i sta im jos treba, mislim sta prolazi? imam jos jedino racun za mobilni na svoje ime, ostalo od racuna nije na moje ime...
eventualno neki papirni dokument sa prebivalistem, ali sve je to starije od 3 meseca... predlozi?

extra, flesovani BIOS-i, linux sa USB-a, 6 komada na rig sa 750W corsair napajanjem ;) 440kh/s po kartici. Vidi... od 30 karti ima recimo 2 koje nece na 1500 za memoriju, one imaju drugo setovanje i onda daju 410-415kh/s. Skorz OK jer imaju samo 1x6pin konektore i sa 750W i skinutim naponima mislim da trenutno nema riga sa boljim odnosom kh/W. Uz sve to karte su tihe kad im se "ustroji" napon ;)

Jesi modovao BIOS sa VBE7?

Dovoljan ti je taj racun. Bitno je da je ispisan na latinici i da nije stariji od 6 meseci. Treba ti jos i licna karta ili pasos. To mozes telefonom da uslikas ili digitalnim. Sacekas par dana da te verifikuju i mozes slati novac.
Devizni obavezno otvori u Intesi.

@GoranM jel mozes da napises TC i GPU/Mem za te sapphire 270?

@GoranM

Ako sam razumeo imas Sapphire R9 270 sa flesovanim biosom? Koja je verzija biosa i gde si ga skinuo ako nije tajna?
Ako moze da mi das da probam .bat fajl, ja moju stabilno teram na brzini od ~ 405 khash/s. Imao sam i podesavanja koje je davalo 450 khash, bez HW, ali posle sat vremene je pucao cgminer.

Poslednja izmena:
Jel te Sapphire sa default BIOS-om imaju mogucnost korekcije napona ili tek sa tim modifikovanim? Imam jednu Gigabyte 270X kojoj ne može da se obara napon, mada je prilično hladna, bar dok ne dođe leto.

Dovoljan ti je taj racun. Bitno je da je ispisan na latinici i da nije stariji od 6 meseci. Treba ti jos i licna karta ili pasos. To mozes telefonom da uslikas ili digitalnim. Sacekas par dana da te verifikuju i mozes slati novac.
Devizni obavezno otvori u Intesi.

ok, ali zasto onda pise ovo - NOT ELECTRONIC bills/statements, online screenshots, mobile phone bills or credit card statements.

Poslednja izmena:
Jel te Sapphire sa default BIOS-om imaju mogucnost korekcije napona ili tek sa tim modifikovanim? Imam jednu Gigabyte 270X kojoj ne može da se obara napon, mada je prilično hladna, bar dok ne dođe leto.

Koliko mi rece edituje se BIOS i namesti napon, onda se uflesuje i to je to. Nema dalje promene u Linuxu, ako hoces drugi napon, edit BIOS-a i ponovo fles. Kad jednom namestis kako ti odgovara nema ni razloga dalje da diras.

Jel napon smanjen ili povecan u odnosu na fabricki? Koji su klokovi za procesor i memoriju? Ne znam zasto ali ja prakticno ne dobijam nista povecanjem kloka na 1100/1600, hash ostaje isti, i dobjam HW...

Nazad
Vrh Dno