Šta je novo?

Litecoin [LTC] (scrypt)

Jedan moj poznanik je poceo pre mozda 2 meseca da rudari lightcoin ima 3 grafike r280x i kaze da kada odbije sve troskove bla bla i td da mesecno ima cistu zaradu 250e ? da li je istina ?

Ne znam kako se to namesta i da li moze ili ne, razliciti drajveri ne ? Ali sa AMD nekim apu radi ekstra !

Poslednja izmena:
Jedan moj poznanik je poceo pre mozda 2 meseca da rudari lightcoin ima 3 grafike r280x i kaze da kada odbije sve troskove bla bla i td da mesecno ima cistu zaradu 250e ? da li je istina ?

sasvim moguce, u ovom trenutku (diff je skocio, cena jos uvek niza) bi zaradio 340 evra, struja u nekom godisnjem proseku mozda 40-50 evra tkao da je moguce. ali moras racunati da on treba da otplati masinu, sto moze potrajati i 6 meseci

evo ti ovde pa racunaj http://bitcoinwisdom.com/litecoin/difficulty 3*280x daju 2100 kh/s ..trenutno se isplati mada neces sad naci r280x ispod 40 000 dinara a i ako izadje asic za script (kao sto je izasao za bitcoin prosle godine) mozes graficke da bacis u kantu bar sto se tice majninga..i ja se razmisljam dal da kupim jos neku..kad bi znao da ce da traje do leta uzeo bi sigurno al fora je sto ne znam a naduli su cene svega vezanog za majning

evo ti ovde pa racunaj http://bitcoinwisdom.com/litecoin/difficulty 3*280x daju 2100 kh/s ..trenutno se isplati mada neces sad naci r280x ispod 40 000 dinara a i ako izadje asic za script (kao sto je izasao za bitcoin prosle godine) mozes graficke da bacis u kantu bar sto se tice majninga..i ja se razmisljam dal da kupim jos neku..kad bi znao da ce da traje do leta uzeo bi sigurno al fora je sto ne znam a naduli su cene svega vezanog za majning

Prijatelju, ovde se svi trudimo da pozitivno ramisljamo, i ljudi su ovde u vise navrata objasnili kako stoje stvari sa ASIC masinama.
Ko god ulazi u ovaj posao mora da bude svestan da je ovo rizik i ako ne moze da ga podnese bolje i da ne ulazi. Po meni ko god moze nek pocne sa 2-3 kartica pa kad udje u pricu najbolje ce videti isplati li se ili ne. Pre toga naravno da procita ceo forum uzduz i popeko, jer stari clanovi kojima je vise muka da pricaju istu pricu, pre 200-300 strana su sve lepo objasnili (min 2-3 puta).:)

Prijatelju, ovde se svi trudimo da pozitivno ramisljamo, i ljudi su ovde u vise navrata objasnili kako stoje stvari sa ASIC masinama.
Ko god ulazi u ovaj posao mora da bude svestan da je ovo rizik i ako ne moze da ga podnese bolje i da ne ulazi. Po meni ko god moze nek pocne sa 2-3 kartica pa kad udje u pricu najbolje ce videti isplati li se ili ne. Pre toga naravno da procita ceo forum uzduz i popeko, jer stari clanovi kojima je vise muka da pricaju istu pricu, pre 200-300 strana su sve lepo objasnili (min 2-3 puta).:)

CITAM I NE VERUJEM :hair:
neko nov a razuman, svaka cast momcino, ovakvima treba uvek izaci u susret inace kad zateknem ove lenjivce koji se i nisu potrudili da potraze odgovor na svoje pitanje , samo preskocim ...

To je bilo namenjeno toogood-u, uleteo tvoj post izmedju.

Kapiram sta pricas. Svaka cast momku, konacno neko ko cita postove i ume da razmislja svojom glavom.

Naravno da se isplati. Ali je sada najveci problem nedostatak hardvera. Uzimaju se krsh karte i napajanja za 150% naduvanu cenu

*** kako me nervira da od toga sto iskopam, moram da odbijem 19% od zarade... 12 [skrill] + 3 [iz $ u €] + 4 [pool fee] i da ne racunamo struju... pa puno majku mu...
a posebno me nervira to sto je na procenat... da je bar neka fixna cena, tipa 10e, pa da ne razmisljas, jer kad bi kopao sa vise grafickih, tih 10e ne bi ni osetio...
a ovako ako nekad tipa izrudaris 1000e - 19%... dakle uzmu ti 190e... ma idi bre...

Ev da napisem malo.
Ja sam prosle i predprosle sedmice testirao mogucnost da se odradi scrypt. I trenutno nema sa cim da se radi, ne postoje alati koji bi mogli da se koriste da bi se dobio pristojan rezultat. Moguce je recimo povezat 4 ili vise FPGA i dobiti neki rezultat ali se onda gubi na cijeni. Takav uredjaj bi mogao da postigne 10% performansi neke od 7950 kartica, a cijena bi bila daleko veca.
Problema je puno i evo mojih zakljucaka.
1. Salsa core ne moze stabilno da radi na vecim frekvencijama, FPGA se pregrijava i ne moze stabilno da izdrzi frekvenciju vecu od 25MHz
2. FPGA mora da ima velik broj LE, a takav FPGA je previse skup
3. M4K ili M9K celije koje se nalaze u FPGA nisu dovoljne da se dobiju pristojne performanse
4. Integracija SDRAM ili DDR memorijskog kontrolera cak i sa cache-om donosi samo 25% povecanja performansi sto je apsurd
5. kompletan sistem da bi scrypt radio po mojoj procjeni sadrzi samo 10% bitcoin asic sistema, toliko o slicnosti

Od projekta odustao jer ni teorijski nije moguce i uopste nemam ideju sta treba da se uradi da bi se dobilo 100Kh/s.

Poslednja izmena:
Ev da napisem malo.
Ja sam prosle i predprosle sedmice testirao mogucnost da se odradi scrypt. I trenutno nema sa cim da se radi, ne postoje alati koji bi mogli da se koriste da bi se dobio pristojan rezultat. Moguce je recimo povezat 4 ili vise FPGA i dobiti neki rezultat ali se onda gubi na cijeni. Takav uredjaj bi mogao da postigne 10% performansi neke od 7950 kartica, a cijena bi bila daleko veca.
1. Salsa core ne moze stabilno da radi na vecim frekvencijama, FPGA se pregrijava i ne moze stabilno da izdrzi frekvenciju vecu od 25MHz
3. M4K ili M9K celije koje se nalaze u FPGA nisu dovoljne da se dobiju pristojne performanse
4. Integracija SDRAM ili DDR memorijskog kontrolera cak i sa cache-om donosi samo 25% povecanja performansi sto je apsurd
5. kompletan sistem da bi scrypt radio po mojoj procjeni sadrzi samo 10% bitcoin asic sistema, toliko o slicnosti

Od projekta odustao jer ni teorijski nije moguce i uopste nemam ideju sta treba da se uradi da bi se dobilo 100Kh/s.

Ovo sam hteo da kazem ali ovako je mnogo konkretnije :)

Ev da napisem malo.

http://www.gridseed.com/
Jedan cip kosta 5$
Gotov proizvod od 300khs 250$ kostao kad se pojavio,pored 300 khs radi i 10GHS sha256 potrosnja na scrypt samo oko 10w
Ako znas i mozes ovo te kosta oko 15$ sam da napravis

Da li je neko probao te cipove. Stalno se prica o njima ali nigdje nema dokaza da neko kopa sa tim.

Cesto se porede situacije sa btc i scrypt asicima i to kao da je sve isto i da ce scenario sa btc asicom a onda i sve ostalo, ponoviti. A izvesno je da je asic za scrypt toliko kompleksniji i skuplji uredjaj, a pritom neuporedivo slabijih performansi da poredjenja te vrste jednostavno nemaju bas neke veze s realnoscu po meni.

Druga stvar, imajuci u vidu smesnu cenu LTCa o adopciji da ne pricam, trebalo bi imati bas bas jaka m.da da se investira u razvoj jednog takvog uredjaja.

Ne kazem da ga nece biti nikad ali mislim da ce to ici mnoooogo teze i sporije nego sa asicom za sha256.

Vrh Dno