Šta je novo?

Nokia Lumia 525

Ok, ali kako si dosao do zakljucka da samo ovaj model ima problema? Kao sto smo ustanovili, drain moze da zakaci bilo koji telefon, bilo koji OS, a gasenje ekrana, nisam nasao nijednu slicnu temu po netu tako da ko zna sta je.. a sta ti je treci bese argument za "krs", 3rd party bagoviti browser? lol. Svi su se odusevili kako radi ko god je probao moj telefon, tako da odmori malo, stvarno ne kapiram, teras na neke smesne poteze poput prijavljivanja administratoru ili tako nesto iz osnovne skole.. sta ti je ***.

Zato sto jedini ti kukas sto ti se isprazni baterija naprasno jednom mesecno.
Live with it.
I meni se dese nekad cudne stvari pa ne kukam po forumu vec guglam i sam se mucim pa ako nadjem resenje nadjem,ako ne,nikom nista.
A i kupio si telefon sa os gde nemas uvid u detaljnu potrosnju baterije pa mi je nejasno zasto se trudis da zakljucis sta ti je izazvalo drain kada je to ocigledno nemoguce.

520 je krš zato što je to najjeftiniji i najslabiji Lumia telefon. Lošije od toga ne može. Kakav ti još razlog treba?
Ko je koga prijavio administratoru?

Kazem, navodis na takve poteze, jer si potpuno bez kontrole sa trovanjem.. al to nikad u zivotu nisam radio pa necu ni sad.

Jesi ga koristio, poredio sa nekim Androidima ispod Nexusa i HTC One?

Da li možeš da instaliraš subway surfers na 520? Da li možeš na 525?

Stvarno jel neko od vas probao kako radi 520 pa donosi takve zaključke? Ok naravno, najslabiji je telefon, ono za šta je potrebno 1GB rama ovde ne radi ali za FB, Twitter, da se pusti pesma, slika ponešto i ostale ne preterano zahtevne stvari... Pa dajte molim vas, za te pare nema bolje trenutno. Nova sa garancijom od Telenora recimo naleti i za 100€ po oglasima.

Za 150-60e mozes naci lumiu 625 iz oglasa. Jako kvalitetan tel sa velikim ekranom, Ima i led diodu i prednju cam. Tih 512 rama ti nista nece smetati u 99% slucaja
Moze, naravno, ali ona ne zeli ogroman telefon u ruci, ipak je 4.7 inca previse za zensku ruku. Moj S2 joj je maksimum, znaci 4.3 recimo. Zato gledam Lumia 525 jer ima 4 inca, to je skoro pa idealno. Eventualno 620 koji je 3.8 inca.
Ako znate neki telefon za slicne pare da ima i blic i prednju kameru i oko 4 inca, da bude WP(mislim da ce se lakse snaci sa WP nego sa androidom) slobodno predlozite.

Ideja je da ide na WP jer nije zahtevan korisnik, ne pati od aplikacija za sve i svasta, samim tim je i baterija duza, Nokia ima dobru kameru, manjak blica ce preziveti kao i prednju kameru (ispravite me ako gresim) ... *** za 150e ne moze jace. A posto joj je prvi telefon tog tipa, ne bih da dajemo prevelike pare :D

Inace sam potpuno otvoren za predloge za WP telefon, jer kapiram da je za istu cenu nema sanse da se nadje android slicnog kvaliteta. A zasto davati pare za android kad nju inace ne zanima da se zeza sa aplikacijama i da joj je dovoljno da ima (ne tako) pametan telefon :D

Sta mislite o Lumia 720? Oko 200 evra ima malo veci ekran, ima bolju kameru i blic i prednju...

Poslednja izmena:
Argument da neko nije zahtevan korisnik i ne pati od aplikacija za sve i svašta i da je za tu osobu WP idealan je besmislen. Možete da kupite šta god hoćete, samo je do korisnika hoće li da instalira razne aplikacije ili ne.
Svašta ću da čujem ovde... Od toga da je WP odličan za biznis telefon, pa do toga da je za početnike.
Vaznije je da ima internet u paketu, jer je besmisleno koristiti smartphone bez interneta.
Inače, postoji deo foruma "šta da kupim...." gde možete nastaviti razgovor.

Ja imam Lumia520 i imao sam battery drain samo kad sam instalirao breez za vreme. Sem toga baterija mi drži dan i po i nikad nisam imao reset telefona iz čista mira niti da mi zakuca. Tako da telefon odlično radi. Čak i za neke zahtevnije igre vidim da su polako počeli da pružaju podršku i za 512 ram, kao npr. dungeon hunter 4. Juče sam ga instalirao i radi odlično. Tako da u tom cenovnom rangu teško da ima bolji telefon.

Poslednja izmena:
Argument da neko nije zahtevan korisnik i ne pati od aplikacija za sve i svašta i da je za tu osobu WP idealan je besmislen. Možete da kupite šta god hoćete, samo je do korisnika hoće li da instalira razne aplikacije ili ne.
Svašta ću da čujem ovde...

Naravno da to nije tačno. Poenta priče je da su performanse low end WP odnosno Android uređaja nebo i zemlja. Kada na to dodaš da nekome nisu potrebne mogućnosti koje pruža sam hardver jednog high end telefona rešenje se samo nameće. Na tu 520 i da staviš 20 app sa marketa radiće isto, low end Android neće.

@darko:
Naravno da nije tačno to što pričaš. Danas je low end ono što je pre godinu dana bilo mid-range i takvi telefoni radi sasvim pristojno. Prošla su vremena kada su se prodavali telefoni sa slobodnih 50mb interne memorije i nisi mogao da staviš više od 3 aplikacije. Npr. Alcatel Idol mini ima android 4.2.2, 512mb rama i radi jako dobro i jeftiniji je od Lumie 520. Za razliku od 520, na njemu možeš da pokrenes subway surfers iako imaju istu količinu rama. Možeš da obavis i video poziv bez upotrebe ogledalceta. Ni taj Alcatel ne bih nikome preporučio samo zbog manjka memorije, ali eto, postoji bolja i jeftinija alternativa lumiji 520.

Drug ima alcatel idol mini, uzeo u telenoru, i po meni ne radi telefon ništa posebno. Oseća se lag i igre hoće da koče tako da bolje i da ne rade ako seckaju. A po kvalitetu zvuka, razgovora pa čak i kamere bolje je na 520 (snimanje videa je mnogo bolje kod Lumie). Pričam to iz iskustva jer se družim snjim svaki dan i dosta sam imao prilike da koristim i vidim kako radi taj telefon. Da je bolja alternativa od 520, hmm, ne bih se baš složio. Jedino ako neko baš ne može da svari wp sistem.

@Yooyo

Da nisam probao konkretan Alcatel pre nego što sam uzeo i 625 možda bih i pomislio da je tako. Ne kažem da radi loše, da su performanse i kod njih napredovale, jesu, ali to i dalje nije na ovom nivou. Pogotovo kažem kada se sistem optereti sa dosta aplikacija. Da ne pričamo o podršci, budućim apdejtovima, kvalitetu izrade itd. Ne kažem ja da postoji samo jedan izbor i da se on zove WP, daleko od toga, samo mislim da u konkretnom slučaju i po onome što je čovek naveo ta L520 je najbolji izbor.

Taj alcatel bas nije najbolji primer, tel ne radi bas sjajno i pored pristojnog hardvera, a i izrada nije sjajna. Cinjenica je da i ta lumia 520, nije bas neki fon, ali to je bas low end wp, i debelo mu fali prednja kamera... ali za te novce , mislim da je bolji izbor od alcatela, pogotovo ako se uzima uz ugovor.

Taj Idol mini je precenjen fon samo tako. Ima ga jedan decko sto trenira samnom. Fon izgleda lepo, tanak je ali nista vise od toga. Na oglasima je oko 130 (10 manje-vise). Od njega je mnogo bolji galaxy trend plus sa 768 mb koji je cak jeftiniji od Alcatela. Sto se tice 520, slazem se da je najbolji fon do 150e

Po meni su za 150 eura svi ti telefon krs. Uvek bi pre uzeo dobro ocuvan galaxy nexus, koji izuva sve te kante.

Nekome je recimo bitnije to sto moza da ga uzme za dinar kod operatera i da ima 2 godine garancije jer mu je na telefonu bitno da pogleda FB, uslika nesto ponekad, pusti pesmu eventualno. Dakle neke osnovne stvari koje ce konkretno ovaj telefon da mu uradi na isti nacin na koji bi mu uradio i G2 ili 1520. Zar je toliko tesko da shvatite da vase potrebe nisu iste kao necije druge i da to sto vama iz nekog razloga odgovara uopste ne mora da bude dobar izbor za drugog. Kakav crni galaxy nexus polovan za devojku kojoj ce to da sluzi za sms, fb, slikanje itd.

Pa to jeste ali upoređujemo sa tehničke strane, nezavisno od toga šta kome treba. Ja baš gledao telefone i za 115 evra (nova), koliko sam platio Lumiu 520, nisam našao bolji telefon (da bude nov naravno). E da sam imao nekih 200 evra uzeo bih naravno nexus 4 (polovan) bez razmišljanja. Tu se npr. ne bi uopšte dvoumio. Dao bi prednost androidu pošto taj telefon stvarno nudi mnogo za male pare. A ovo na ugovore nikad nisam praktikovao. Skupim lepo keš i kad imam pare kupim i gotovo, završim tu priču. Ako nemam, korstim neki krš dok ne skupim i to je to.

Poslednja izmena:
Pa da ali cela prica se povela oko toga da je covek pitao sta za devojku da uzme... Ovako je suludo da diskutujemo sta je u globalu najbolje do 150, pa do 200, pa do 250... Svako ima svoje potrebe i zahteve i ocekivanja i mislim da je ta vrsta diskusije totalno besmislena. Zato sam i napisao ono gore.

Kakav crni galaxy nexus polovan za devojku kojoj ce to da sluzi za sms, fb, slikanje itd.

Što, sestra totalni nub je uzela nexus-a (nije me ni pitala šta da uzme). Znaš kako je od meni ništa ne treba stigla da hoće da led svetli ovako, hoće online filmove i serije.

Ne sporim to, ali znas i sam da nisu svi takvi. Mnogo je vise njih kojima ostanu one how-to i tips&tricks ikonice na glavnom ekranu a da ne pricamo o nekim ozbiljnijim stvarima... Znam i mnogo njih koji su touch screen uzeli zato sto su morali jer skoro i da nisu imali izbor da uzmu nesto drugo normalno iako im to ne treba...

Ali, opet, odakle vam ideja da je WP za početnike? Na osnovu čega to tvrdite? Ima li neko istraživanje?

Generalizujes opet. Ja samo kazem da je jednostavniji, sa manje mogucnosti za cackanje i da je u tom smislu za nekoga ko prvi put dolazi u dodir sa necim sto nije nokia c2 laksi za snaci se od nekog androida pretrpanog svim i svacim kao sto je samsung tw recimo.

Potpuno pogrešno rezonuješ? Zašto smatraš da su svi glupi pa im treba nešto što ne mogu da pokvare? Još kada im telefon radi na srpskom, mogućnost za pogrešno podešavanje je još manja.
Nokia c2 ima slicniji interface androidu nego WP.

Zato sto je to prosto tako, ljude ne zanima ni softver ni hardver konkretnog uredjaja i koriste ga zato sto moraju. Ne radi se o gluposti kao takvoj iako ima i toga vec o prostoj nezainteresovanosti. Dokaz za to jesu home ekrani i posle god dana isti, nikad apdejtovani telefoni i slicno... I jednom takvom korisniku kad das uredjaj koji ima 5 ekrana sa po 30 ikonica ukupno jer isti dolazi sa gomilom preinstaliranih gluposti koje ni ne mogu da se skinu sigurno nece da bude odusevljen takvim uredjaj. Na sve to dodaj ne tako zavidne performanse istog. No to vec nije mana Androida kao takvog vec krivica proizvidjaca telefona ali stoji kao cinjenica da ce jednostavnije da se snadje tamo gde ima isti taj srpski i par velikih tile-ova koji nedvosmisleno ukazuju na to za sta sluze.

Neprocenjvo... u*eru se na svaku temu ljudi koji uopste ne koriste telefone o kojima pricaju. Ja sam barem skoro svakodnevno u kontaktu sa 5, 6 razlicitih Androida razlicite cenovne klase.. Ajd samo objasnite razlog jizz-ovanja po WP temama, stvarno me zanima..

E da, ja igrao Subway surfers na L720 sa 512MB RAM-a. :) Možda sam ukupno potrošio oko 3-4 sata i nijednom nije štucnuo. Jedini problem je bilo inicijalno učitavanje od golemih 15-ak sekundi.
To je bilo kad sam odradio onaj developer unlock, pa skinuo verziju za uređaje sa 512MB RAM-a. Posle sam je obrisao, jer mi je bila dosadna (ili ja bio previše loš :( ).

Što se tiče nedoumice, ja bih ipak preporučio 525 u odnosu na 520, ako cena nije primetno veća (~20€+). Sigurno ima nešto od one priče da se očekuje podrška od 36 meseci od izlaska modela i verovatno nije džabe stavljeno tih dodatnih 512MB.

To svakako samo cenim da 525 nece kod nas bar jos minimum mesc-dva.

Neprocenjvo... u*eru se na svaku temu ljudi koji uopste ne koriste telefone o kojima pricaju. Ja sam barem skoro svakodnevno u kontaktu sa 5, 6 razlicitih Androida razlicite cenovne klase.. Ajd samo objasnite razlog jizz-ovanja po WP temama, stvarno me zanima..

Sad ću ti objasniti i nadam se da ćeš shvatiti... U redu je da pričate o telefonu, kameri, itd. , ali izjave tipa "bolji za početnika jer ovo-ono" moraju da dobiju adekvatan odgovor. Kada god skrenete u metafiziku i iznosite neosnovane stavove možete očekivati odgovor. Nadam se da je sada jasnije.

Nazad
Vrh Dno