Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Lepo :) Ali bi bilo jos lepse veci upload... ne zbog torrenta vec zbog prebacivanja sajta sa hostinga na kucni server.

Lepo :) Ali bi bilo jos lepse veci upload... ne zbog torrenta vec zbog prebacivanja sajta sa hostinga na kucni server.
A kako to, sa današnjim cenama hostinga, može ikome da se isplati ili čak uopšte da funkcioniše?

Kolika bi uopšte bila dostupnost takvog jednog servisa? Ili planiraš da pored cipelarnika držiš server sa redundantnim napajanjem, ECC RAM-om, RAID lancem i UPS-om velikog kapaciteta? :trust: I sve to da se ne bi otvorio za 10-15€ godišnje? Ne kapiram.

Zasto ne bi f-nisalo? Naravno uz staticku IPv4.
Npr. slucajno imam server room - prostoriju u kuci. Verujem da si cuo za "home lab" termin ;)

Ako kod provajdera za server housing masine dobijes 10 ili 20 mbit-a ka netu, ne vidim da isto to ne bi moglo da f-nise i u kucnoj reziji. Cak sta vise, kad ti se zatupi server kod provajdera moras da cekas radno vreme da ti ga resetuju itd.. ovako si sam svoj gazda ;)

pozz :wave:

Poslednja izmena:
I onda odesh na more i komshinica ti zaliva cvecje, hrani papagaje i resetuje server :)

Npr. slucajno imam server room - prostoriju u kuci. Verujem da si cuo za "home lab" termin ;)

Ako kod provajdera za server housing masine dobijes 10 ili 20 mbit-a ka netu, ne vidim da isto to ne bi moglo da f-nise i u kucnoj reziji. Cak sta vise, kad ti se zatupi server kod provajdera moras da cekas radno vreme da ti ga resetuju itd.. ovako si sam svoj gazda ;)

pozz :wave:

Baš zbog toga, nikome od provajdera nije u interesu da daje veliki upload korisnicima. Ne kažem da je tvoje razmišljanje pogrešno, nego njihovo.

Naravno, moguce da je i to jedan od razloga, ali eto kako Targo telekom moze da nudi 30 mbit uploada? :) Znaci ipak ce to doci na svoje, samo je pitanje vremena..

Dodatno, realno kada gledamo jako mali procent ljudi je spreman da se upusta u ovu zahebanciju (lepo magick kaze zasto bi kada za licni blog/sajtic moze za 10e godisnje da ima zavrsen posao).
Ono sto bi home korisnici najvise radili sa vecim uploadom jesu cloud servisi, sharing torenata i ostalih cudesa..... da dizu web server i ostalo - jako mali procenat.

Poslednja izmena:
Koji vi to hosting nadjoste za 10e godisnje, a da stvarno vredi nesto?
Cim treba cekati "radno vreme", znaci da ne vredi :)

A uz to, za server treba prilicno dostupan link! A kod nas ne da treba cekati radno vreme ako ne radi link vec treba cekati dobru volju :)

Znaš zašto Targo nudi korisnicima veliki upload? Verovatno zato što ne planiraju da se bave hostingom.

Provajderi po pravilu kupuju simetrične linkove od nadprovajdera, a korisnicima prodaju asimetrične (delom su ograničeni tehnologijom koja nije naklonjena krajnjim korisnicima) i tako sebi obezbeđuju dosta slobodnog uploada koji mogu da prodaju po većim cenama (dodatni upload koji se plaća, garantovane brzine i simetrični linkovi za one koji su spremni to da plate itd.) ili da unovče kroz razne hosting usluge.

To je ujedno i najčešća razlika između malih (internet only) i velikih provajdera (dijapazon usluga).

Sa ili bez kućnog servera ova promotivna cena za net50 je odlična i radi perfektno.
Uptime pppoe: 10d 18:07:38

Sa tim što ja koji sam maltene u centru Kragujevca ne mogu to da imam. Tuga...

Sta onda da kazemo mi koji smo vise od 100km daleko od centra Kragujevca :(

Ваљда су сви који су ово добили на више од 100км од центра Крагујевца. ;) И ја сам а никако да одем да питам може ли код мене.

Ja sam na vrhu Ustaničke (Konjarnik) gde ima milion zgrada i u poslovnici su rekli da nemam mogućnosti tako da to nema veze sa Kragujevcom...

Bitno je da su stavili na sajt cenovnik a što te brzine mogu da se ostvare na 1% linija to ništa..

Tako je i sa Targom, i sa SBBom i sa Orionom... skroz je slabo pokriveno tržište sa optikom.

A to sa cenovnicima, pa da ne prelaziš kod drugog provajdera već non-stop da se nadaš da ćeš dobiti po povoljnoj ceni optiku kod njih.

Što nema barem neka mapa šta je gde moguće ili kad se šta planira, nego moramo da jurimo veze da se raspitujemo...

facepalm.gif

Ako kod provajdera za server housing masine dobijes 10 ili 20 mbit-a ka netu, ne vidim da isto to ne bi moglo da f-nise i u kucnoj reziji.
Zato što su potrebni veliki troškovi da bi se u kući/stanu napravio data centar. Zato što samo Telekom ima ozbiljna čvorišta (isturene stepene), koji te neće ostaviti bez linka kad u nekoj zgradi izbije osigurač. Zato što (ozbiljni) provajderi imaju daleko veću dostupnost jer je sajt repliciran na dva ili više data centra, obično na različitim geografskim lokacijama i sa različitim putanjama do servera. I tako dalje i tako dalje i tako dalje...

Cak sta vise, kad ti se zatupi server kod provajdera moras da cekas radno vreme da ti ga resetuju itd.. ovako si sam svoj gazda ;)
Zatupi server kod provajdera?!? :zgran::wall:

Koji vi to hosting nadjoste za 10e godisnje, a da stvarno vredi nesto?
Šerovani, naravno. I dobro, nije 10 nego 16-18€. Ima ih, da ne reklamiram sada ovde.

Cim treba cekati "radno vreme", znaci da ne vredi :)
Ma je ne znam o čemu čovek priča. :sceptic:

A uz to, za server treba prilicno dostupan link! A kod nas ne da treba cekati radno vreme ako ne radi link vec treba cekati dobru volju :)
Ja stvarno ne znam ko bi još radio server hausing u svom stanu, preko VDSL-a, ili nedaj Bože kablovskog neta, i očekivao visoku dostupnost. Ustvari, znam, al' neću da komentarišem. :)

Šerovani, naravno. I dobro, nije 10 nego 16-18€. Ima ih, da ne reklamiram sada ovde.
Ako je to nesto sto vredi, daj na PM. Trenutno sam na planu koji je 55-65$ godisnje (zavisi kakav promo imaju kad placam :p), i to smatram sitnicom, jer nikada nisam brinuo o sajtu ili imao problema sa istim 10 godina.
Ali 15-20e godisnje... mi se cini premalo za nesto ozbiljno (moze za blog, neki amaterski sajt ili slicno, ali nesto ozbiljno za firme??)

To je starter ponuda koja podrazumeva 2 GB prostora na disku i 50 GB mesečnog saobraćaja. Prosto ne mogu da zamislim bi "nešto ozbiljnije" nekome uopšte i palo na pamet da hostuje od kuće, preko 1-2 Mbps xDSL-a ili (ne daj bože) kabla.

Bio danas da se prijavim za 50 po ceni 10 ali racunar je izbacio da nisam medju izabranim korisnicima pa nisam mogao.

A po kom kriterijumu se biraju? Zar "udaljenost od isturenog stepena" nije jedini kriterijum?

Odlicna vest, ja sam mislio isto da postoji konkretan spisak kome nude, a ne po mogucnostima (mada sigurno ne nude ko vec ima bilo koji ugovor, tj. ne daju)

Zainteresovan sam sa Telekomovu VDSL ponudu, proverio sam malopre i download attenuaiton mi je 22.3db a upload 16.2db. SNR Margin download je 14.9 a upload 23.1.
Kakve su sanse da mogu da me prikljuce na VDSL2 i sta je potrebno uraditi za prijavljivanje?

Ne obecava to puno, evo ti kalkulator ovde, ne bi ni do 20Mbs mogao da dobacis.

Vrh Dno