Šta je novo?

* nVidia Tegra K1 *

PCBeast

OC Guru
Učlanjen(a)
30.11.2006
Poena
585
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
nVidia je na CES-u predstavila svoj novi chip Tegra K1 !

Tegra-K1-Block-Diagram.jpg

Specifikacije :

k9w0mr.jpg

NVIDIA-Tegra-K1.jpg

NVIDIA today unveiled the revolutionary Tegra® K1 mobile processor, a 192-core super chip featuring the same NVIDIA® Kepler™ architecture that powers the fastest GPU on the planet,
the NVIDIA GeForce® GTX™ 780 Ti. For the first time, next-generation PC gaming will now be available on mobile platforms.

Poslednja izmena:
VCMweb.jpg

123013-crop-circle-thumbnail.jpg

Nvidia’s Tegra K1 VCM Project Mercury will include the preexisting technologies like pedestrian detection, adaptive cruise control, collision detection, land departure warning and blind spot monitoring.
Apart from that the VCM Project Mercury will innovate car design.
As Nvidia puts it there’s nothing photo realistic you cant achieve with a Super Chip and a couple billion pixels. Translation? Virtual Gauges, Buttons and maybe even the Dashboard! A true car of the future.

consolesweb.jpg

LINK :

http://wccftech.com/tegra-k1-vcm-pu...ultiple-orders-magnitude-faster-ps3-xbox-360/

Poslednja izmena:
Ostaju dva veoma vazna pitanja - kom segmentu je namenjen K1 i kada ce realno proizvodi biti na trzistu.

Denver verzija krajem godine (kažu druga plovina 2014. 🙂). Slično kao i AMD-ov Mullins, koji mi je BTW zanimljiviji kao platforma.
Slično kao i kod AMD-a, radi se o odličnom proizvodu koji još traži svoju svrhu. Dakle, neznaju precizno kako će ga i kome uvaliti 😛. Al je super.

EDIT: 5W ipak nije super, to nije fanless dizajn. (Mullins je x86 quad-core od 2W i zaista je fanless).

Poslednja izmena:
Denver verzija krajem godine (kažu druga plovina 2014. 🙂

Znam sta su najavili, vise me interesuje kada ce realno biti na trzistu (i Tegra 4 je najavljena daleko pre nego sto je realno doslo do high volume proizvodnje 😉)

Dakle, neznaju precizno kako će ga i kome uvaliti

Ne znaju kome hoce, ali mi se cini da je ponovo prilicno izvesno da ga nece biti u telefonima jer ni ovaj cip nema integrisan LTE (odnosno morali bi da budu mnogo bolji od konkurencije po svim drugim pitanjima da bi veliki proizvodjaci za svoje najpopularnije modele na ovo zazmurili). Znaci, ostaju tableti, handheld android konzole i automobili kao "sigurna" trzista. Meni je najinteresantnije pitanje da li ce eventualno pokusati da ga proguraju kao resenje koje ce ici u low-cost PC trziste,

joj koliko mrzim te jajarske fore, da je X puta jaci od x360/PS3, jos to 1 pored CPU horsepower za PS3. kao wow poredjujete sa necim sto je kostalo 599$ u 2005/6 godini, jeste da vecina to ima po kucama ali opet.
a garant ce kao i tegra 3/4 kad je bila najavljivana da ostane na tome da bude koriscena od strane desetak subvendora, par optimizovanih igara (da tegrazone app cisto pozivi i da imaju razlog da ga drze na playstore-u), i to je to.
a sve ostalo ce naravno biti za qualcomm chipove optimizovano kao sto je i sad slucaj.

u svakom slucaju gledao sam whitepapers i preporucio bih i ostalima, nista posebno, ok, jeste pomak sigurno na bolje ali nista revolucionarno, po meni je na CESu game streaming playstationa ipak mnogo veca stvar, i makar kakav takav oculus rift.

Sve su ovo price za malu decu. Tegra 1 je bila tezak trzisni promasaj , koristila se u par propalih MS proizvoda , kao sto je Zune HD na primer. Zanimljivo je da je MS svo vreme ostao najodaniji korisnik tegre, pitanje je zasto , ali to je daleko od Komplimenta znajuci kakve uredjaje pravi MS.

2. je bila donekle pomak napred , nasla se u par telefona Bankrota Motorole i u par tableta, od kojih je najzvucniji bio svakako Samsung tab 10, koji vise posle toga nije zeleo nista da ima sa Tegrom.

3. je jedini model za koji se moze reci da je postigao trzisni uspeh i to najvise zahvaljujuci Google i Asusu sa Nexusom 7 i jos nekoliko Asus modela.

4. Ponovo se zatvorio krug i koristi se u par uredjaja cija je prodaja na nivou Statisticke greske , gde je i dalje Neizbezni MS sa svojom Brljotinom nazvanom surface 2 izbacili su ono RT.

5. Sta ce biti sa njom, kada se sve ove bajke iz najava bace u vodu. Verovatno nista, jos samo jedan unapred propali pokusaj u nizu. Mozda nesto vise ostvare sa modelom 4i , koji treba po mogucnostima i cenom da konkurise Kinezima na low end trzistu.

Poslednja izmena:
koliko vidim unutra je gk208 , iliti GT 635m , u 28nm.

Sve su ovo price za malu decu. Tegra 1 je bila tezak trzisni promasaj , koristila se u par propalih MS proizvoda , kao sto je Zune HD na primer. Zanimljivo je da je MS svo vreme ostao najodaniji korisnik tegre, pitanje je zasto , ali to je daleko od Komplimenta znajuci kakve uredjaje pravi MS.

2. je bila donekle pomak napred , nasla se u par telefona Bankrota Motorole i u par tableta, od kojih je najzvucniji bio svakako Samsung tab 10, koji vise posle toga nije zeleo nista da ima sa Tegrom.

3. je jedini model za koji se moze reci da je postigao trzisni uspeh i to najvise zahvaljujuci Google i Asusu sa Nexusom 7 i jos nekoliko Asus modela.

4. Ponovo se zatvorio krug i koristi se u par uredjaja cija je prodaja na nivou Statisticke greske , gde je i dalje Neizbezni MS sa svojom Brljotinom nazvanom surface 2 izbacili su ono RT.

5. Sta ce biti sa njom, kada se sve ove bajke iz najava bace u vodu. Verovatno nista, jos samo jedan unapred propali pokusaj u nizu. Mozda nesto vise ostvare sa modelom 4i , koji treba po mogucnostima i cenom da konkurise Kinezima na low end trzistu.
kompletno se slazem, nisu ni qualcomm da su solidni i pristupacni, a nisu ni mediatek da su izuzetno pristupacni a malo manje solidni.

tegra 3 recimo na mom fonu P880 se uzasno pregrevala, i to prilikom igranja nekih nezahtevnih 2D igara (gluposti tipa icy tower, neki tower defense, cak i subway surfers ali ajde to nije 2D).

nikad vise tegra.

Zagreva se zbog 40 nm procesa izrade. Za mene je puno veći problem što su zatvorili tu tegru maksimalno uslovima i klauzulama i ako nisi velik proizvodjač (=keš), nemaš šansi da dobiješ uvid u drajvere i sve ostalo.

Na prvi pogled stvarno impresivno... ali onda pogledas ovo... NVIDIA Tegra 4 benchmarked, breaks all sorts of speed records (video) I prethodna generacija je bila ~4 puta brza od one pre nje, pa svi znamo kako se to zavrsilo 😉 Nadam se da su nesto naucili, jer ako ponovo prodje 6+ meseci od trenutka kada Qualcomm pocne da isporucuje Snapdragon 805 do trenutka kada bude bilo moguce realno kupiti novu Tegru, propade jos jedna generacija.

Potpuno odvojena stvar je stanje na trzistu - ovo je ocigledno jos jedan cip za high end tablete, a to trziste je relativno malo (izuzev ako se ne zovete Apple). Cak i da ne racunas Qualcomm i Intel, MediaTek je izuzetno ozbiljna konkurencija zbog niske cene, posto tesko da ce Tegra K1 moci da se nadje u tabletima sa cenom od ~200 dolara, sto je klasa u koju spada najveci deo prodatih Android tableta.

+1 :rupa:

Linkovani tekst je star samo 11 meseci !!! Isto u njemu Tegra 4 Kida, nema joj ravna , razbija konkurenciju u svakom pogledu. Kad se preslo na realnost, truba. Gde imamo T4 . u Nvidia Shieldu i u njihovom tabletu, eto tog od 200 $ , pa opet nista. I to jos note model sa ekranom osetljivim na razlicte polozaje i jacinu pritiska !!

Jel ima neko podatke o ova dva cuda tehnike, koliki im je tiraz, koliko je prodato modela ?? Mozda PC beast to moze da iskopa jer on ima dosta podataka o Nvidi-i.

Zadnji podatak koji sam ja nasao bio je posle 2-3 meseca prodaje Shielda i brojka je bila 2.000 komada. Da , da dve hiljadarke posle dva meseca i 3 meseca odlaganja !! Dok pravi proizvodjaci prodaju po Milion konzola dnevno ovo ja zovem Statisticka graska, takav je nivo prodaje. Navodno se jos uvek prodaje na sajtu, samo nigde nema podataka koliko, mozda su u medjuvremenu stigli i do 3.000 prodatih jedinica.

Isto ovaj Note T4 , prodaje se vec 2 meseca bez ikakvih podataka o kolicini. Pitanje je da li je on uspeo da ponovi uspeh Shielada tj. da li je i stigao do 2.000 primeraka, ali stvarno prodatih, ne podeljenih medijima kao reklama.

Velika je razlika u tome napraviti nesto na papiru, i imati nekoliko komada , za sajam i prodavati milionske tiraze dnevno ili nedeljno, neka bude i mesecno. Slozio bih se sa konstatacijom da oni i nemaju kome ovo da prodaju, da ne postoji trziste za ovo.

Dobro za shield da je fejl jeste ... mislim da se samo linus sa ncix lozi na shield i pokusava da ubaci u svaki video zadnjih pola godine.
Nije da je glupa ideja ali je samo malo ispred svog vremena. Mada defitivno izgleda overhajpovano.
Ja opet ne znam kako misli nvidija da se bori protiv qualcoma sa ovom tegrom jer se vec zna da ce vecina uredjaja najjacih proizvodjaca imati qualcom procesore.
Ovde se ne radi da oni ovo moraju da prodaju sirokim narodnim masama vec se radi o tome da moraju da prodaju tegru proizvodjacima sto im izgleda ne uspeva nikako.

Nazad
Vrh Dno