Šta je novo?

Najbolji audio player (free)

AIMP je elegantnije resenje,
naravno kome trebaju funkcije koje ima foobar,
samo napred.
Ovako je AIMP bolji za pustanje muzike,
i pod tim mislim samo to.

Davno sam koristio foobar i bio je ok ali mnogo ruzan u to vreme (msm neku verziju 0.6). Kada sam 'pronasao' AIMP (tada verziju 2) od tada samo njega furam i nemam nameru da prelazim na nesto drugo. Treba mi samo za pustanje muzike i par online radio stanica tako da mi te neke "napredne" funkcije i opcije koje pojedini pominju, a ima ih foobar, ne znace ama bas nista. U prevodu, moj glas ide za AIMP.

Па добро, за пуштање може да се искористи било шта интегрисано али ако се гласа за најбољи плејер, онда особина једноставног пуштања музике није нека предност. ;) Баш ћу да потражим те тестове у којима није било ништа лепо написано о Аимпу ... да будем благ у опису тестова.

Па добро, за пуштање може да се искористи било шта интегрисано али ако се гласа за најбољи плејер, онда особина једноставног пуштања музике није нека предност. ;) Баш ћу да потражим те тестове у којима није било ништа лепо написано о Аимпу ... да будем благ у опису тестова.

Ne moze bilo sta, ukoliko cenis kvalitet zvuka.
AIMP uopste nije los, on to cemu je namenjen odlicno radi,
i uz to ima usputne sposobnosti, koje mogu da posluze prirucno ako bas zafali.

Najbolji plejer? Pa Winamp, of course... Ima sve što treba i to radi. Onaj foobar ko da slušam muziku u notepadu, nemam nikakvu kontrolu.

Какву контролу, ваљда је доста плеј, пауза, стоп? ;) Ја обично минимизујем плејер кад свира или оде иза осталих прозора па и не размишљам како изгледа ако то ради добро и ако има додатне функције које су ми корисне. Иначе не мора да изгледа као нотепад ... мада ако нотепад најбоље свира, нека буде и тако. Имаш у мојој поруци #23 сличку која показује да фубар и не мора да личи на нотепад. :) Иначе да поновим, winamp је отишао у историју када сам укапирао да штуца на прелазу између нумера ако су оне спојене, рецимо лајв снимак без прекида. Довољно да га никада више не инсталирам.

foobar+wasapi+.flac/.ape+pojacalo+seinheiser momentum (ili neke druge dobre sluske) ... ne moze bolje! :,,:

Da li Aimp ima mogucnost da bude media server, da se recimo sa TV-a streamuje muzike, kao sto moze iz foobara (nedavno sam na predlog forumasa ovo probao i u foobaru ovo odlicno radi), ali zeleo bih da probam i Aimp, ali ako ovo nema, onda ostajem kod foobara

Pod kontrolu mislim recimo na premotavanje, ako u 2013. godini ne može da premotava tastaturom onda takav plejer ne mogu da koristim. Zgodan mi je samo za konvertovanje i to neozbiljno, mp3 za poneti. Za ozbiljno sređivanje lossless albuma fubarov cue splitter mi nije dovoljno pouzdan.

Naravno da moze da premotava. Preferences pa u key binding podesis, mogu da budu iste komande kao na budjavom svinjampu, ako bas to zelis.

Mnogo je to posla za osnovne elementarne stvari... ko kad bih kupio hardverski mp3 plejer bez komandi pa posle morao da lemim žice i tastere...
Winam se samo instalira i sve radi out of the box, čak i multimedijalni tasteri pa opet moram dosta stvari da dodajem i nameštam, ono bi mi bilo previše, nisam ni linuxsaš ni mazohista.

...a ni audiofil, čim si srećan sa winampom. No, svakom svoje :) za Flac i bit-perfect output zna se šta se instalira :) još kad staviš exclusive mode na wasapi pa nijedan drugi program ne smara... Ostaje samo uživanje u muzici.

Poslednja izmena:
...a ni audiofil, čim si srećan sa winampom. No, svakom svoje :) za Flac i bit-perfect output zna se šta se instalira :) još kad staviš exclusive mode na wasapi pa nijedan drugi program ne smara... Ostaje samo uživanje u muzici.

da, ali onda ti trebaju i fotelja za masazu i daljinski dimer za svetlo. da ne pricam o mirisljavim stapicima i nekom dobrom vinu...

To se podrazumeva :)

Pod kontrolu mislim recimo na premotavanje, ako u 2013. godini ne može da premotava tastaturom onda takav plejer ne mogu da koristim. Zgodan mi je samo za konvertovanje i to neozbiljno, mp3 za poneti. Za ozbiljno sređivanje lossless albuma fubarov cue splitter mi nije dovoljno pouzdan.
Већ је одговорено, фубар у старту нема много тога него је остављено да свако подеси како му одговара. Џабе мени подешено премотавање на тастатури ако хоћу да буде другачије а не могу да променим. Ја сам некада користио winamp, отприлике до 1.83, па сам навикао на његове команде. Када инсталирам фубар, прво подесим премотавање, практично исто као оно на које сам навикао. Ако неко има другачије навике, лако подеси по жељи.

Неозбиљно конвертовање? Нисам још нашао посебан програм који може да приђе фубаровом делу за конверзију, са све детаљима који нигде не постоје.

Није баш онтопик, али ме занима шта је то озбиљно сређивање лослес албума? Мислим, већина албума које имам су у облику лослес фајл (преферирам ape мада немам ништа против ако је то flac, wv па и већ редак shn), .cue, .log и омоти, ако их има. Не смета ако је лослес фајл насецкан мада више волим један албум-један фајл.

Да само питам, да ли је winamp средио свирку ако на прелазима између нумера нема паузе? Некад давно је ту правио клик а конверзија у wav је правила рупу од 0,2 и 0,5 секунде на почетку и крају сваке такве нумере. То ме скоро приморало да пређем на фубар који ту не брља ... и хвала му за то. ;)

Davno sam ja prerastao to "moj plejer bolje svira od tvog" ;), bilo je smešno i u vreme mptrojki a tek sad sa losless materijalom nema veze sa životom. Razlike su samo teorijske a u praksi "audiofili" ne mogu da razlikuju ni 128 mp3 od originala. A tek te kerefeke, asio, kernel sreaming, wasapi... što šatro zvuče bolje a u stvari jedan veliki placebo + manja funkcionalnost, ali bitno da juzeri pomisle da su audiofili čim instaliraju ovaj ili onaj program, tipa "wow, sad mi više ne radi volume kontrola, ovo mora da je nešto profi" :D Sve sam to svojevremeno isprobao i jedino što ima smisla je softverski resampling na 48khz za stare creative kartice jer hardver to radi loše. A ostalo čak i da ima neke razlike, svi ti pluginovi postoje naravno i za winamp pa ko voli može da koristi, ništa nije foobar-eksluzivno.

Pod neozbiljno konvertovanje mislim za prenosne plejere gde nije mnogo bitno kako će ispasti, dok za kolekciju za splitovanje prvo moram kroz cuetools jer foobar to ne radi dobro. Posle za kompresiju može, konverter mu je i najveći kvalitet kojim može da se pohvali.

Poslednja izmena:
Ја конверзију у принципу не користим, како је стигла лослес музика, тако ће и да остане. Понекад ми је потребно ако некоме хоћу да набацим нешто па му одговара овако или онако. Зато нисам ни помињао неке квалитативне предности, мада неки јесу и то испробавали па су winamp и foobar далеко испред осталих, где нарочито AIMP пада ниско, бар код декомпресије мрз музике. За лослес је мање битно.
Такође, ефекте сам избацио, музику слушам како је снимљена и како звучна картица може да одсвира ... првих пар година сам као нешто подешавао и еквилајзер на појачалу и онда укапирао да је најбоље када је све на 0 ... и тако ми је деценијама.
Сплитер? Зашто бих сецкао албум?

Написао сам да сам дефинитивно одустао од winampa из конкретног разлога а ионако сам већ стао на старој верзији јер су све новије биле шљаштеће и летеће, са све ефектима који ничему не служе и скиновима који личе на дечје играчке. Плејер одмах минимизујем па га једва и погледам ... мада јесам мало дорадио да фубар бар на нешто личи.

Razlike su samo teorijske a u praksi "audiofili" ne mogu da razlikuju ni 128 mp3 od originala.

Mozda, ali na zvucnicima sa buvljaka od 100 din i na kompu iz '98 :) Slazem se da nije lako primetiti razliku izmedju kvalitetno konvertovanog mp3 320kbps i nekog ''lakseg'' 44kHz flac-a, posebno ne na integrusi i sa slusalicama za skajp od 1000 din :d ali sto vise para ulazes u audio opremu razlika je primetnija.

Ali ajde nebitno to, sa budzetnom audio ''opremom'' cujem jasnu razliku cak i izmedju raspad 128kbps mp3 i 256/320kbps mp3 (fajlovi konvertovani iz flac-a) a da ne pricam o slucaju 128kbps mp3 vs 96KHz flac.

I ponavljam, izmedju kvalitetnog 320kbps i 44kHz flac-a razlika moze da se cuje ali dosta teze i to zavisi od zvucne/slusalica ali i od zanra koji se slusa, na prvo slusanje moze da odradi samo placebo a tek kada se bas potrudis i obracas paznju na detalje sa slusalicama u tihoj prostoriji mozes da cujes razliku. I pored ovoga ja sam uvek za flac, posebno za 96kHz 24bit jer zvucna ne podrzava 192kHz ali imam i kvalitetne 320kbps u kolekciji, ispod toga vrlo malo muzike koju nisam uspeo da nadjem u boljem kvalitetu (uglavnom domaci rock i sl. iz 90-ih pa do sada).

128kbps mp3 (ili ne daj boze ispod) je proslost (ne ruzna proslost jer sam na ekskurzijama, putovanjima uzivao i uz ovo na walkmanima i discman-ima :d) :)

I da, aimp je bolji od winampa :)

Poslednja izmena:
Plejeri se razlikuju samo po izgledu i funkcijama, output se može dobiti isti na svakom.
A nije reč o raspad 128 cbr fajlovima iz praistorije, već recimo lame vbr v5, to je mali bitrate (~130kbps) prilično velika kompresija i opet bi ste se svi od reda izblamirali na abx testu :smoke:
Neću više da offtopikujem, nek svako veruje šta želi :)

Нисам сигуран да је у теми дефинисано који су критеријуми за најбољи фрај плејер. Да ли квалитет звука, могућности свирања и контроле, додатне могућности везане за нешто друго типа конверзија, директ резање и слично?

Што се самог квалитета свирке тиче, то ваљда зависи од декодера а у лослес варијанти не би требало да има неке разлике. За Aimp је већ било прича да користи слабији декодер од друга два из теме а ја сам неки дан пробао конверзију и нешто ми није одрадио како сам очекивао. Уз то, нисам баш нашао да може да се много подешава.

Што се самог квалитета тиче, вероватно у 90% ради плацебо а ја сам увек имао при руци тестове на којима је већина падала па ми то није неко мерило. Због себе већ десет година набављам само лослес иако не мислим да је мрз битно гори ... више на звук утиче дебела завеса на прозору или пар другачијих звучних кутија. Лослес 96/24 или бољи не трошим из практичних разлога а и због тога што је врло мало музике која је као таква прављена.
Кад се помиње домаћа рок музика ... ја бих пре остао на почетку осамдесетих и раније, оно после тога је квалитетно на нивоу статистичке грешке. ;)

Кад се помиње домаћа рок музика ... ја бих пре остао на почетку осамдесетих и раније, оно после тога је квалитетно на нивоу статистичке грешке.

Pa i nije bas tako, imas mnogo kvalitetnih bendova iz 90-ih, kao i u celom svetu oni su nastali iz genijalne muzike 70-ih, 80-ih ;) Od tih starijih sa ovih prostora mogu da slusam samo Smak, Leb i sol i Haustor, ostalo tesko.

@ Gadjan

10 godina sam koristio winamp i tvrdoglavo odbijao i hejtovao ostale plejere (aimp i foobar) sve dok se nisam uverio da su stvarno bolji i sa korisnijim opcijama bez kojih danas ne bih mogao da koristim winamp, samo aimp :) Foo je dobar ali mi ne odgovara iz vise razloga.

Изгледа да ћу морати опет да пробам Aimp, иако сам до сада имао углавном лоша искуства. ;) Можда и напишем каква буду сада.
Што се музике тиче, све зависи од укуса, не кажем да после деведесете није било добрих група али бих ја ту могао да набројим до прстију обе руке. Не знам каква ти се музика свиђа ни колико си упознат са тим старијим групама ... ја сам углавном престао после убијања домаће музике сарајевским пастирским народњачким смером који је био само комерцијалан и ништа више. После тога су се појављивала добра имена али само колико да не кажем да су лоши. Мада је то за неку другу тему.

Остаје питање како ће Aimp да ради преко wine емулације мада неће да ми буде тешко да на сат-два отворим неки Пенџер. :)

Ako obracas paznju, player do player-a zvuce drugacije.
ASIO, WASAPI se razlikuju medjusobno u nijansama, i razlikuju se od Direct Sound, koji ni ne koristim.
Kada na brzinu slusas, mozda i ne primetis razliku. Kada obracas paznju, cuje se razlika.
Ovde naravno varira i od toga kakav je bio master.
Neces imati drasticnu, primetnu ili bitnu razliku, na krs produciranom albumu.

Kakvog smisla ima praviti upsampling inace?
Neces da dobijes nista time realno, bolje nabavi bolji kvalitet.

ASIO, WASAPI se razlikuju medjusobno u nijansama

Posto su i jedan i drugi bitperfect, a ako ima razlike, ocigledno makar jedan nije bitperfect, ako bi mogli da znamo koji je u pitanju? :)

Posto su i jedan i drugi bitperfect, a ako ima razlike, ocigledno makar jedan nije bitperfect, ako bi mogli da znamo koji je u pitanju? :)

Moj generalni utisak je da je ASIO nekako puniji.
To je iskustvo sa AIMP, nista dalje od toga.
Mozda je i subjektivno, a mozda i do samog player-a.
Mada sam citao i drugde da je mala razlika izmedju njih, i da se nekima vise svidja kako im radi ASIO a drugima WASAPI.

Mali komentar na deljenje CUE+FLAC fajlova uz pomoć foobarovog konvertera. Jedini način da se to odradi valjano je rekomprerija fajlova. To rade i foobar i CUETools i, koliko se ja sećam, daju identičan rezultat. Za razliku od Medival Cue splitera koji to radi bez rekompresije pa ne podeli fajlove kako treba.
Ovo je lako proveriti u samom foobaru koristeći bit compare plugin pošto on uporedjuje dekompresovani audio izostavljajući tagove i header, a ni odabrani stepen kompresije ne utiče na poredjenje.

Ili se skine album koji je ripovan u pojedinacne numere :) nisu ludi ovi sa whatcd :)

Мене тај део не занима, не правим компилације па да сецкам албуме. Како је снимљен, тако га и слушам и чувам. Ако је за некога, онда ми није битно како ће да се насецка. ;)

Moj komentar je upucen Gadjanu koji kaze da fb2k ne deli audio kako treba pa koristi CUETools.

Vrh Dno