Šta je novo?

Litecoin [LTC] (scrypt)

Počeo sam malo da kopam ltc... sa jednom Asus 280x DC2T karticom. Došao sam do nekih ~optimalnih~ podešavanja što se tiče hash-a, ali me bune temperature.
Vidim da ovde svi uglavnom imaju dosta niže temperature, uz sporije okretanje ventilatora.

Ovo je moj .bat:
setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100
setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1
cgminer.exe --verbose --scrypt -o stratum+tcp://world.wemineltc.com:3335 -u u -p x --thread-concurrency 8192 -I 13 -g 2 -w 256 --lookup-gap 2 --gpu-engine 1080 --gpu-memclock 1500 --temp-target 75 --auto-fan

A ovo mi je izgled cgminera:

Molio bih poznavaoce da mi prokomentarišu temperature, klokove itd.. Takođe me buni puno poruka "Share above target" - šta one predstavljaju?

Na kom naponu? Kartica je u kućištu?

Sho se tice temperatura, evo ja malo sredih svoje kuciste (aerocool stike X), okrenuh napajanje naopacke (da vuce topao vzd koji graficka izbacuje, i pusta ga nazad), dodao jedan 120mm da izbacuje topao vzd sa strane i premestio jedan da baca svez ladan sa prednje strane kucista na graficku... posledica: 75C>55C

Kartica je u otvorenom kućištu, stoji u sobi koja se ne greje.
Voltaže nisam dirao - default su.

Onda se ni u kom slučaju nemoj čuditi temperaturi. Obrtaji su ti previsoki za taj kuler i verovatno ćeš veoma da skratiš zivotni vek fanu. To je po meni ubedljivo najbolja kartica trenutno od 280x za kopanje i šteta ju je tako uništavati.
Stavi afterburner beta najnoviji i napon za taj klok ispod 1.1v dok ne dođeš do najniže stabilne voltaže. Ako je dobar primerak biće oko 1.075v iz ab.

Verovatno vam je muka od novajlija, ali šta ću, glupo mi bilo da više posmatram sa strane, pa sam nakon prebacivanja gotovine na berze odlučio i da uzmem neki HW.

Čitam sve što stignem, jasno mi je sve, nego da se nadovežem na predhodne postove.

Jedna od opcija mi je da uzmem 10x baš taj asus 280x. Zanima me mišljenje vas ovde, da li je bolje 10x280x ili više slabijih kartica, 270x. Otprilke razlika u ceni je razlika u snazi, ali uz slabije treba više ploča, napajanja.. Ali šta znam, možda zbog postprodaje bolje uzeti jeftinije, ili su dugotrajnije, ili nešto što ne znam..

Dobar primerak radi na 1,043V na 1080Mhz, a skoro svaka na 1,063V

Onda se ni u kom slučaju nemoj čuditi temperaturi. Obrtaji su ti previsoki za taj kuler i verovatno ćeš veoma da skratiš zivotni vek fanu. To je po meni ubedljivo najbolja kartica trenutno od 280x za kopanje i šteta ju je tako uništavati.
Stavi afterburner beta najnoviji i napon za taj klok ispod 1.1v dok ne dođeš do najniže stabilne voltaže. Ako je dobar primerak biće oko 1.075v iz ab.

pa kakvi su to ventilatori kad umiru na 2800 rpm? kuleri za prve athlone su imali po 4-5-6k rpm, koštali 10eur i radili tako godinama...

Dobar primerak radi na 1,043V na 1080Mhz, a skoro svaka na 1,063V

Govorimo o podešavanju iz afterburnera ili onome što gpuz pokazuje?
Ja govorim o vrednosti koju stavljamo u ab.
Od brda 280x DC2T većina ne može stabilno 1050 na 1.044v. Asic 75 npr može, sa nižim jako teško...

pa kakvi su to ventilatori kad umiru na 2800 rpm? kuleri za prve athlone su imali po 4-5-6k rpm, koštali 10eur i radili tako godinama...

Imaš tu karticu? 2800 obrtaja je 75% brzine sada zimi u hladnoj prostoriji, a temperatura blizu nepoželjne... Dovoljno je staviti ručno tu karticu na 75% fana i po zvuku će vam biti jasno da je to brzina kojom ne bi smeo fan da radi na duge staze. Puno je lakše smanjiti napon nego menjati karticu.
Znam neke koji su kartice držali na default naponu i nisu im fanovi živeli više od 3 meseca...

ma ok, ja samo komentarišem kvalitet tih ventilatora... ne znam da li se sećaš recimo TT volcano 6cu ili kako već beše, usisivača na 6k rpm :) to se sve dralo kao šašavo ali radilo godinama...

Kako da podesim voltažu u afterburneru - taj klizač kod mene nije aktivan?
Da li može da se podešava voltaža u cgminerovom bat fajlu - čini mi se da sam negde nailazio, ali sad ne mogu da nađem...

G, pa C, pa biraj, odnosno probaj.

Da li je neko menjao bios tj nasao za 280X MSI Gaming kartu posto je ovaj def bios zakljucan na 1200mv ...

Govorimo o podešavanju iz afterburnera ili onome što gpuz pokazuje?
Ja govorim o vrednosti koju stavljamo u ab.
Od brda 280x DC2T većina ne može stabilno 1050 na 1.044v. Asic 75 npr može, sa nižim jako teško...

Govorimo o Afterburneru i gle cuda govorimo o karticama kupljenim van ove drzave, posto ocigledno ima razlike. Ja imam 10 karata, drugar 6 i sve hoce da rade na 1.043V i na 1050Mhz, sve do jedne. Nije ovo prvi put da smo primetili da roba kupljena u Srbiji a posebno u E**iju ima vidno losiji kvalitet.

Govorimo o Afterburneru i gle cuda govorimo o karticama kupljenim van ove drzave, posto ocigledno ima razlike. Ja imam 10 karata, drugar 6 i sve hoce da rade na 1.043V i na 1050Mhz, sve do jedne. Nije ovo prvi put da smo primetili da roba kupljena u Srbiji a posebno u E**iju ima vidno losiji kvalitet.

Da kvalitet kartice zavisi od zemlje u kojoj se kupi moj drug bi bio sretan, a ovako su mu skoro sve asic ispod 60% i naravno neće na tom naponu sa tim podešavanjem da rade :-(
Btw a kako u ab namestiš baš 1.043v? Nama posle apply može ili 1.044 ili 1.038v između nema.

G, pa C, pa biraj, odnosno probaj.

Heh.. klizač u afterburneru je trebao da se otključa u podešavanjima :d

Sve u svemu smanjio sam voltažu na 1.06V i stavio jednu 12-ticu da duva na karticu - ventilator kartice mi se sad vrti na oko 1700rpm.

Me happy :smash:

Heh.. klizač u afterburneru je trebao da se otključa u podešavanjima :d

Sve u svemu smanjio sam voltažu na 1.06V i stavio jednu 12-ticu da duva na karticu - ventilator kartice mi se sad vrti na oko 1700rpm.

Me happy :smash:

E to je već lepše čuti :)
Em će hardver duže da živi em ćeš dosta manje struje da trošiš :)

Posebno u srbiji manje-vise. Ali posebno u E****, to je istina. Svi znamo da se uvoze reparirane, iz prijavljeno losih serija, da nekima ne radi 1 dvi, ili hdmi, itd. Ali zato su tamo i jeftinije, a i kada (primetite, nisam rekao ako nego kada) crknu, daju u zamenu nove/reparirane u roku od 15 dana max ili neki drugi hw ili vracaju pare. Ovo nije reklama, vec moje misljenje: ja sam zadovoljan...

Moguce i da je kontrola kvaliteta, meni sa Chifteca BPS 1200w od 200e, spao P4 CPU konektor. zica uopste nije krimpovana???? Uzeo u E... ali je uvzonik Pin, jedno znam da molim boga da me servis pokusa zezat, jer ima da im se NAPIJEM krvi!

Meni je na istom tom chieftecu los bio jedan konektor za ide, i to onaj sto ide u psu. Ja nisam primetio, a nakacio sam na njega naravno grafu. Konektor se istopio, a u ewe su mi dali novo. Sto znaci da je to sigurno primecena greska, cim je zamenjeno bez pogovora. Tako da ne brines...

Da kvalitet kartice zavisi od zemlje u kojoj se kupi moj drug bi bio sretan, a ovako su mu skoro sve asic ispod 60% i naravno neće na tom naponu sa tim podešavanjem da rade :-(
Btw a kako u ab namestiš baš 1.043v? Nama posle apply može ili 1.044 ili 1.038v između nema.

Ukucas rucno u kvadratic koliko hoces na pr. 1.040 i obavezno enter,pa nakon toga apply.To ti je za bilo koje podesavanje u AB.

Meni je na istom tom chieftecu los bio jedan konektor za ide, i to onaj sto ide u psu. Ja nisam primetio, a nakacio sam na njega naravno grafu. Konektor se istopio, a u ewe su mi dali novo. Sto znaci da je to sigurno primecena greska, cim je zamenjeno bez pogovora. Tako da ne brines...

Vidi vracao sam Chiftec 750w koji se klao sam mojim Haswell-om, i napjanje testirao na tri ploce, zadnja ploca na kojoj sam testirao ima one nazubljene pinove na P4 konektoru, i jedan pin se blago spljostio, naravno ja nisam zagledao jer bi ga ispravio za 3 sekunde...
Odem u E..., prodavac kaze nosi u alti servis da provere ispravnost, aj da ucinim i to iako nemoram (vracam napajanje nakon 24h od kupovine), onaj ga tamo testira kaze OK sve, i tada primeti taj pin???? u tu krece ludacka ceremonija???? fizicko ostecenje, bla bla... pokusava 10minuta bezuspesno da uslika jer foto aparat nemoze da uvati takvi nesmislenu deformaciju pina kojeg sa srafcigerom vratis u 100% ok stanje za 2 sekunde... pravi zapisnik????

Ja ostao bez teksta, nemogu da verujem, na kraju sam sam u kolima ispravio pin i u pin servis gde sam jedva namoljakao da ge prihvate jer je to od njih uzeo alti pa komplikovana procedura....

Jos na slag na tortu RETARDI od servisera (i ja se bavim servisom pa nisam hteo da se svadjam jer sam mislio da imam posla sa ljudima ane sa stokom) meni pridikuju sto sam kupio haswell????? kao krivi intel, sam si kriv jer uzimam kao nove neproverene komponente????

Znaci ne da ih imam na zubu vec ce platiti kad tad!

Ni meni nisu hteli da zamene ocz zbog slicnih problema. Doduse uzet direkt od altija. Jos su mi slomili papucicu za 24-pin konektor kada sam ga drugi put vratio. Svo ga izgrebali, kutiju pocepali na par mesta... Uzas uzasa. Mislio sam da je to sada reseno, moj slucaj je bio pre mozda 3 godine. Napajanje sam bacio i kupio novo, sta da radim. Nije ni bilo skupo, jedva 130e :d. U svakom slucaju ewe mi je bps1200c zamenio odmah.

Ma ja ih ako razumem, istim poslom se bavim, svaki put ja u minusu, i tako cekam da mi zamene 2 dana staru RAM dve nedelje a u izlogu imaju istu i zbog neke procedure nemogu odma da mi je daju, a gledam kako majmuni sa 2 grama mozga sa vrata urlaju i deru se, i na ruke dobijaju bez imalo pogovora, pa onda sebe u ogledalu gledam kao najveceg magarca iznova :)

stavis 1,044, a on "skoci" na 1,043 sam. Kapiram da tu ima jos "decimala" iza ove cifre, pa je do toga. Napon ide u nekim koracima, stepenasto, tako da ili je 1,043 ili 1,038, ima i 1,031 i da ne nabrajam dalje.

Poslednja izmena:
Vrh Dno