Mit je da je PC gaming skuplji i da treba stalno kupovati novu mašinu, ne, uopšte ne treba. Evo recimo iz mog ugla, u februaru 2011, znači pre gotovo tri godine sam uzeo mašinu baziranu na i5 2500k sa 8GB rama, tadam sam za taj procesor memoriju i matičnu doplatio nešto manje od 300e, pre toga sam imao mašinu baziranu na q6600 kupljenu davne 2007. 2500k još uvek ne guši ništa što se tiče gaminga, niti je preterano izgubio na ceni od tada, isto kao što q6600 nije gušio ništa u periodu od 4 godine koliko sam ga posedovao.
U međuvremenu jedina stvar koja se menjala su grafičke karte. Ali ja tu oduvek igram pametno, uvek kod svakog launcha nove generacije zamenim kartu za kartu iste klase u narednoj generaciji, da ne bi puno gubio na vrednosti grafičke karte. Tako sam recimo prošlog meseca zamenio GTX 670 za GTX 770, uz doplatu od 9k dinara (a pri tome sam uz 770 dobio besplatne kodove za AC4, novog Batman-a i SC:BL). Pre nekih godinu dana sam zamenio gtx 570 za gtx 670 isto za neku doplatu od 90-120e, godinu dana pre toga GTX 470 za 570 itd... Znači to je jedan trošak na svakih 9-14 meseci od 90-120e, a pri tome je uvek terano 99% stvari na max.
Ali nije tu ušteda, prava ušteda je u ceni igara. Pre mesec dana sam na amazonu ključ za BF4 uzeo za nekih 18e, pre koji dan sam uzeo Company of Heroes 2 za ~6e. PES 2014 za 11e, danas NBA 2k14 za 4,5e. Preorderovao sam MGR Revengeance za 13,75e, kao što već rekoh dobio sam besplatno uz kartu AC4, Batman:AO, SC:BL uz kartu koju sam doplatio 9k din. Pre par nedelja Natural Selection 2 za 1$, letos je recuni Dead Space 3 bio za 1$ u paketu sa par igara, iako igra nema kvalitet, za 1$ ko ga šiša. Isto tako tokom prošle godina par meseci po izlasku igara poput Bioshock Infinite, Metro Last Light, Borderlands 2, sve sam nabavio za po crvenu ili manje i tako dalje. A ovde pričam recimo o komercijalnim AAA naslovima koji mene ne interesuju posebno, ali ih odigram, a gde su tu nekomercijalni naslovi koji gađaju užu publiku, a koji po meni donose više kvaliteta od ovih AAA naslova, a brzo dolaze na akcije od par dolara. Ili gde su prave ozbiljne ekskluzive kao što su Arma 3, Asseto Corsa, Star Citizen, DayZ i tako dalje E prava ušteda se tu nalazi.
Aha, dakle, šta ono beše čekaš, Wasteland 2, Witcher 3, Pillars of Eternity, ili recimo Dark Souls (2) što si igrao i što čekaš nastavak, to su verovatno dosadne igre jer se svode da ideš, ideš, ubijaš, dok ne pređeš kraljicu? :trust:
Trolujete za sve pare, jedan koji ne igra ništa osim 2-3 igre online i sve drugo smatra ******m, i ti koji ga šatro podržavaš a on na tebe pljuje samo tako, nego mrziš više konzole nego kada te neko proziva da igraš dosadne igre. A garantujem da tvoj presek igara sa borisovim teži ka 0%, a sa pola ove sobe teži barem ka 50%.
Da, u pravu si, najviše čekam pobrojane igre, to je i tip igara na kojima baziram SP gaming, ja nikada nisam rekao da mrzim SP igre, ali ne baziram svoj gaming na filmskim igrama gde te igra sama vuče za rukav šta i kako da radiš, igre koje su prilagođene za uzrast 7-77 koje svako može da pređe na indentičan način bez obzira na mogućnosti, kada bi samo takve igre činile gaming, ja bi se možda igrao 4-5 sati mesečno, ako i toliko. Naravno pređem poneki komercijalni naslov ako ponudi dobru priču, dobar gameplay, dobar grafički dizajn, ali to je mali procenat onoga što ja igram.
To da mrzim konzole apsolutno nije tačno, da nije tako ne bi posedovao PS2 u svoje vreme, posle i PS3. Zašto ih posedujem, zato što se zadesi 3-4 kvalitetne igre u generaciji koje mogu samo tu da odigram. U prošloj generaciji to su bili Demon's Souls, MGS4, Last of Us. Samo te tri igre su mi pružile ono što meni lično odgovara. Naravno odigrao sam Unchartede, KZ, ali već i sutra po prelasku zaboravio na njih, iako se nikada nisam naterao da završim Uncharted 3, ili recimo KZ3 ili neke druge slične naslove, jednostavno su me smorili. Solidan je bio i GOW3, ali daleko po gejmpleju od prva dva naslova sa prošle generacije.
Isto tako ću pazariti PS4, ako izađu barem dve igre u klasi DS-a i MGS4, a to neko ko "mrzi" konzole ne bi uradio.