Šta je novo?

Menjao napajanje, kanda spalio hardove

Učlanjen(a)
05.12.2004
Poena
320
Dakle ThermalTake od 550w sam zamenio sa Silverstone 1000w ali kabel za napajanje diskova sam ostavio. Dakle SS napajanje je kroz TT kabel pokusalo da napaja 2 diska.
Masinu sam ukljucio, ventilator na procesoru se zavrteo jednom i stao. Vratio TT napajanje, kad ono nema diskova! Kasnije sam primetio da TT i SS Sata kabel imaju drugaciji raspored zila. Hebem im lebac.
Ima li neko iskustva s ovakvom situacijom?

Dakle ThermalTake od 550w sam zamenio sa Silverstone 1000w ali kabel za napajanje diskova sam ostavio. Dakle SS napajanje je kroz TT kabel pokusalo da napaja 2 diska.
Masinu sam ukljucio, ventilator na procesoru se zavrteo jednom i stao. Vratio TT napajanje, kad ono nema diskova! Kasnije sam primetio da TT i SS Sata kabel imaju drugaciji raspored zila. Hebem im lebac.
Ima li neko iskustva s ovakvom situacijom?

Meni zvuči kao da si se gadno istripovao ili si zaboravio da napomeneš da su oba napajanja modularna. :)

U tom slučaju -> modularna napajanja + drugačiji raspored žila = smrt HDD-ova :crash:

Definitivno si ih spalio, kao sto neko rece razlicita napajanja i razliciti modularni kablovi, na tvoju nesrecu najgora kombinacija, isti profil plasticnog konektora a razlicit raspored zica. Ja sam jednom stavljao modularne kablove od drugog napajanja ali sam bas zbog te razlike vadio pinove iz konektora i menjao im mesta.

Vece sr*** u IT HW, msm da u zivoti nisam video ni cuo...ovo je za zonu sumraka/ crnu hroniku.
I ja bi to isto uradio, ni na kraj pameti mi ne bi bilo da je moguc drugaciji raspored pinova, i kako to onda uopste i funkcionise?
Ako svi moraju da imaju isti konektor prema HDDu?
Lele....
Ovo covek ne bi mogao ni da sanja, a kamoli pretpostavi...da imaju drugaciji raspored pinova.
....
Ili jednostavno nisu dobili struju i to je samo to? Probaj na nekom drugom napajanju, masini?

Poslednja izmena:
ni na kraj pameti mi ne bi bilo da je moguc drugaciji raspored pinova, i kako to onda uopste i funkcionise?
Ako svi moraju da imaju isti konektor prema HDDu?[/B]
Različit je raspored žica na izlazu iz napajanja (u istom profilu izlaznog konektora na oba napajanja) a standardan na kraju naponskog konektora ka hdd-u.
Zeznuto, gotovo sigurno pokojni hardovi.

Ja se rukovodio mislju "ma sve je to standardizovano, ne mozes pogresno ubosti". Spalih SSD i HDD za tren oka. Ubio sam ih ko zeceve. Sad im nije nista.
Citam po netu da ljudi kazu da postoji na napajanjima kao neko upozorenje. Bogme na ovom ne postoji nista.

VAUU naviru mi secanja o slicnoj stvari,o spaljivanju floppy-a(dzek mogao da se ugura i sa jedne i sa druge strane)
A samo je jedna bila prava,tako da su sanse bile 50%.
Ali ovde nema greske spaljivanje 100%

Ovo treba postaviti kao upozorenje u temi napajanja, kao lepljivu temu, da znaju svi i paze sta rade...

Vece sr*** u IT HW, msm da u zivoti nisam video ni cuo...ovo je za zonu sumraka/ crnu hroniku.
I ja bi to isto uradio, ni na kraj pameti mi ne bi bilo da je moguc drugaciji raspored pinova, i kako to onda uopste i funkcionise?
Ako svi moraju da imaju isti konektor prema HDDu?
Lele....
Ovo covek ne bi mogao ni da sanja, a kamoli pretpostavi...da imaju drugaciji raspored pinova.
....
Ili jednostavno nisu dobili struju i to je samo to? Probaj na nekom drugom napajanju, masini?
E to je ono "e neces ga majci,sa kablovima konkurencije u nase napajanje" :D

Ja koliko znam Thermaltake i Silverstone su dve razlicite firme, ne znam zbog cega bi morao da postoji neki standard za modularne kablove - da je ista firma a drugaciji model razumeo bih al ovako ne razumem. Pamet u glavu sl put.

^^^^
Da je tebe ovaj belaj potkacio, verovatno bi shvatio.
A imaju recimo 220V input isti, jel tako?

Poslednja izmena:
@djolenzi:
Skoro svi konektori u računarima se standardizovani i ne možeš ništa pogrešno da priključiš. Sasvim je za očekivati da proizvođači napajanja imaju standarde koje poštuju.

Ovo je ozbiljna glupost... Ima li šanse da vratiš u život te diskove, makar menjao elektroniku?

i to covek odresio kesu i roknuo na SS kilovat napajanju...

ako nista drugo barem utesno sto ce na tvom primeru mnogi drugi izvuci pouku.znam da ti nemas mnogo vajde od toga,ali eto barem nesto :)

a da se zalepi u stiki temu,obavezno,barem neko ce kliknuti i spasiti sebi dosta zivaca,vremena i para.

mene bas cudi sto nisu standardizovani kablovi, ipak razliciti oemi prave napajanja za prozivodjace, a za ocekivati je da za jednog proizvodjaca isti modularni kablovi vaze za vise napajanja, znaci da oemi paze na razlicite rasporede za razlicite prozivodjace.. uff

Cudno jeste, ali tako je.. I ogromna je glupost. Kome da padne na pamet tako nesto ako nije upoznat sa istim?

Saucesce za diskove, stvarno velik' bedak.. :/

Da li ti je ubijena samo elektronika?
Podaci se ne mogu povratiti?

Tako je drugar spalio hitachi 500gb ata, uspeo je naopako da uglavi molex i samo je poceo da cuka u njemu nesto (glava?) i to je bilo to. Odneo na garanciju, proslo bez problema.

@djolenzi:
Skoro svi konektori u računarima se standardizovani i ne možeš ništa pogrešno da priključiš. Sasvim je za očekivati da proizvođači napajanja imaju standarde koje poštuju.

Ovo je ozbiljna glupost... Ima li šanse da vratiš u život te diskove, makar menjao elektroniku?

Slazem se ALI jasno je molex konektor koji ide u hdd ili bilo sta mora da bude po standardu, to apsolutno ne mora da znaci i da na samom pocetku odnosno gde izlazi iz napajanja mora da bude isto tako. I meni je to glupost ali to je opste poznata stvar. Tih stvari ima svuda, pocevsi od razlicitih punjaca za mobilne itd...

Kako si samo ovo uspeo kad sve ima svoj ulaz ***,desava se nekad nekom i to sta ces..

Koliko su kapacitata bili HDD sad imas 1t od 50e ako ti za utehu

Nazad
Vrh Dno