Šta je novo?

APU za Autocad?

dkdnt

Slavan
Učlanjen(a)
07.09.2008
Poena
320
Potreban mi je komp za pomenuti program, a budžet je vrlo tanak tako da moram vrloooooo da promislim šta da uzmem. Kako nem pojma o Autocadu ništa, niti o tome šta je ok a šta ne za nj, moram da pitam.
Koliko sam razumeo poželjno je što više rama i što više jezgara. Moj prvi izbor je bio fx6300 zbog 6 jezgara. Međutim, to povlači i grafu, što je još desetak hiljada, pa je ova varijanta dosta skuplja od klot apu opcije.

Moja pitanja su:

1. Vredi li uopšte razmatrati APU za Autocad konfiguraciju?

2. Ako vredi koji model bi bio najbolji? A10 ili A8?

3. Ako ne vredi, da li je dovoljno dobra varijanta neki 4jezgarni amd ili je fx6300 ipak značajno bolji?

3. Koliko je za autocad bitna grafa i da li se isplati kupovina iste?

4. Ako je bitna, da li je recimo gf650 sa 1GB ili 2GB DDR5 dobro rešenje ili da jurim nešto drugo?

Sta ces raditi u ACADu?
...
ACAD za manje crteze, 2D, pa i vece, nije prezahtevan program, a i vrlo los mu je deo zaduzen za grafiku. Tj mozes imati besnu masinu, a da opet trokira.
...
4-8GB rama
4 jezgra, AMD
AMD/APU integrisana grafika
ce ti raditi i kao mnogo skuplja masina.
...
Nek ti jos neko nesto kaze, al samo za ACAD, nema smisla mnogo pucati kinte.

Ne razumem se u Autocad - komp je za kolege, al mislim da će im trebati za planove, crteže i slično. I to planovi jedne zgrade, tako da bi to značilo da im APU može završiti posao?

Samo da vidim koji da uzmem. A8 ili A10 i koji model tačno?

Pošto ću tu uštedeti malo, onda možda uzmem veći monitor, 23" umesto predviđenih 21.5", pa me zanima kako se APU grafa snalazi sa FullHD rezolucijama? Mada, i na 21.5" je ista rezolucija, pa bi to trebalo da je svejedno.

Veliki monitor mi nekako ide uz te planove i slične poslove.

MONITOR je mnogo bitniji od grafe, da vidi lepo sta radi, uzmi 24" najjeftiniji koji nadjes. 1920x1200
Ti planovi za zgrade su vrlo lagani za ACAD.
....
Za visak para, obezbedite backup, UPS, sta god bilo...

a10 6800k - 2x4gb 2133mhz ram - taj kombo ce da fercera ludjacki,bez nekog mnogo skupljeg resenja neces osetiti vece performanse,i nema nikakvih problema sa hd ili qhd rezolucijama,naprotiv.e sad,ako bi se komp koristio za prezentacije klijentima mozda je bolja ideja kupiti neki tv sa vesa mount-om,ako je to motiv za vecim monitorom.ako je prosto ono more is more tj ljudima ce lakse biti da rade na vecem monitoru,onda ok,bolje veci monitor.diskretna grafika bi trebala da su u pitanju multi monitor setapi,a onda je pitanje koliko monitora treba itd.

dakle,za poslovna resena tipa dizajn i prezentacija - najjeftinije smisleno resenje je monitor + tv za prezentacije.

Ljudi hvala puno na odgovorima, baš ste mi pomogli.

Monitor nije za prezentaciju, već samo za rad, tako da ću videti da se uzme 24" sa odnosom stranama koji okmijun i peja rekoše.

Sad mi rekoše da bi im bilo super da imaju dva monitora, ali nisam siguran da će nam budžet to dozvoliti, pošto bi onda morali i diskretnu grafu da uzimamo. Verovatnije je da će to ostati kao buduća nadogradnja - grafa + dodatni monitor. Bitno je da sad napravimo dobru osnovu. Pluču ću da uzmem neku najosnovniju sa usb3 podrškom. I hard će verovatno biti ssd za sistem, a neki stariji za data. Verovatno, još moram da proverim kakav im je taj stari :/

Neka ideja za napajanje? Kapiram da je radimax 500W dovoljno dobar? Ili da jurim cooler master i slično entry modele? Kućište će biti neko šnj za 300 kinti :D

fala još jednom :D)

Hvala :)

Nego, gledam sad ram i nema baš puno tih bržih modula. Teko poneki i to za dobre pare (11k za 8GB od 2400MHz, a nama bi i 6GB bilo ok). uglavnom su od 1600 ili eventualno od 1833, a ne znam koliko bi osetna bila razlika da ipak uzmem tako neki? Znam da je za APU bitno da sistemska memorija bude brza.

Ljudi hvala puno na odgovorima, baš ste mi pomogli.

Monitor nije za prezentaciju, već samo za rad, tako da ću videti da se uzme 24" sa odnosom stranama koji okmijun i peja rekoše.

Sad mi rekoše da bi im bilo super da imaju dva monitora, ali nisam siguran da će nam budžet to dozvoliti, pošto bi onda morali i diskretnu grafu da uzimamo. Verovatnije je da će to ostati kao buduća nadogradnja - grafa + dodatni monitor. Bitno je da sad napravimo dobru osnovu. Pluču ću da uzmem neku najosnovniju sa usb3 podrškom. I hard će verovatno biti ssd za sistem, a neki stariji za data. Verovatno, još moram da proverim kakav im je taj stari :/

Neka ideja za napajanje? Kapiram da je radimax 500W dovoljno dobar? Ili da jurim cooler master i slično entry modele? Kućište će biti neko šnj za 300 kinti :D

fala još jednom :D)

Dva monitora, za crtacke poslove, mogu ubrazati rad i do 10%, 15% je bas samo za AV montazu, tako reci sefu, mozete uzeti BILO KOJI 19-20", znaci samo da POSTOJI, i nista vise.
On treba samo za komander + properties tab od ACAD, i MNOGO znaci, polovno to sto vama treba, se u maloprodaji, po oglasima, nalazi za 40-50e.
Ako nadjete neki ulaz/izlaz, preko racuna, bilo bi jako korisno.
Al moze se ziveti i bez toga, realno, kao i bez SSDa...
Pozdrav!

....
EDIT:
Ne gledaj te brze memorije, cisto bacanje para, samo da imas RAM, eto toliko brz ti treba za ACAD, sa WIN7+ACAD, ladno prolazite sa 4GB rama, ako nista drugo ne rade, i to bez ikakvih problema.
Razmisli i o tome, a da se visal prebaci na monitore.
WIN=1.5GB
ACAD=1-1.5GB max, i to kad dodje do 1GB, program puca i trokira i na masinama sa 64GB rama.

Poslednja izmena:
Potreban mi je komp za pomenuti program, a budžet je vrlo tanak tako da moram vrloooooo da promislim šta da uzmem. Kako nem pojma o Autocadu ništa, niti o tome šta je ok a šta ne za nj, moram da pitam.
Koliko sam razumeo poželjno je što više rama i što više jezgara. Moj prvi izbor je bio fx6300 zbog 6 jezgara. Međutim, to povlači i grafu, što je još desetak hiljada, pa je ova varijanta dosta skuplja od klot apu opcije.

Moja pitanja su:

1. Vredi li uopšte razmatrati APU za Autocad konfiguraciju?

2. Ako vredi koji model bi bio najbolji? A10 ili A8?

3. Ako ne vredi, da li je dovoljno dobra varijanta neki 4jezgarni amd ili je fx6300 ipak značajno bolji?

3. Koliko je za autocad bitna grafa i da li se isplati kupovina iste?

4. Ako je bitna, da li je recimo gf650 sa 1GB ili 2GB DDR5 dobro rešenje ili da jurim nešto drugo?

odgovoricu na samo par pitanja ostalo su drugi odgovarali...

1. sto da ne :) pre par godina radilo se na single/dual core masinama APU sa 4 jezgra ce lepo raditi pitanje je kompleksnosti modela koje obradjujes ako je 2D crtanje u pitanju onda je APU i vise nego dovoljan.

3. ako nije Fire GL ili Quadro grafika ..... nebitno je koja je, isto ce ti raditi i gf650 i gf 770 i integrisana bar iz mog iskustva :) ponovo zavis ista radis ali nema akceleracije na obicnim grafikama koju Auto CAD iskoriscava.

uzmi samo mnoooooogo RAMa .... 8GB+ sad je jeftin a RAMa nikad dosta :)

APU FM2 AMD A10-6800KAPU FM2 AMD A10-6800K
MB FM2 A75 MSI FM2-A75MA-P33MB FM2 A75 MSI FM2-A75MA-P33
Napajanje 500W Chieftec bulkNapajanje 500W Chieftec bulk
Kuciste 450W Rhino RH-C375IKuciste 450W Rhino RH-C375I
Memorija DIMM DDR3 2GB 1600MHz Silicon PowerMemorija DIMM DDR3 2GB 1600MHz Silicon Power x3
Monitor 24Monitor 24" BenQ GL2450 LED
'SSD SATA3 60GB Kingston V300 450/450MB/s'SSD SATA3 60GB Kingston V300 450/450MB/s

Ukupno: 49.863

oko 50.0000 nam je budžet, ali bi bilo poželjno da je još niži. Ja sam ovo gore sastavio i jedino što 24 sa 1980x1200 nisam stavio zato što je najjeftiniji 10.000 skuplji od ovog. Praktično nemam šta da izbacim da bi uklopio taj monitor :/

P.s. ovo nj kućište je namerno sa napajanjem, zato što svejedno košta kao i ona bez napajanja, a dodatno napajanje će dobro doći (za druge kompove) makar bilo najbednije na svetu :)

Ako nema para za 16:10, moze i 16:0, sta da se radi...
A cemu sluzi ono drugo napajanje? Ne kapiram nista?
Nemas HDD, samo SSD? Mudro...

Pa služi da nam bude rezerva za random kinesko napajanje na random prastarom kompu ;) prosto :)

A hdd po svemu sudeći neće trebati, jer ima stari. E sad ako je on prastari IDE... Uzećemo onda standardan hdd. To je 1000rsd manje :/

Jedino što ću da dodam rama - 2x4GB za koju hiljadu više.

2 monitora i 16:10 će ipak kasnije morati da se uzimaju, ako bude para i potrebe.

Dva monitora, za crtacke poslove, mogu ubrazati rad i do 10%, 15% je bas samo za AV montazu, tako reci sefu, mozete uzeti BILO KOJI 19-20", znaci samo da POSTOJI, i nista vise.
On treba samo za komander + properties tab od ACAD, i MNOGO znaci, polovno to sto vama treba, se u maloprodaji, po oglasima, nalazi za 40-50e.
Ako nadjete neki ulaz/izlaz, preko racuna, bilo bi jako korisno.
Al moze se ziveti i bez toga, realno, kao i bez SSDa...
Pozdrav!

....
EDIT:
Ne gledaj te brze memorije, cisto bacanje para, samo da imas RAM, eto toliko brz ti treba za ACAD, sa WIN7+ACAD, ladno prolazite sa 4GB rama, ako nista drugo ne rade, i to bez ikakvih problema.
Razmisli i o tome, a da se visal prebaci na monitore.
WIN=1.5GB
ACAD=1-1.5GB max, i to kad dodje do 1GB, program puca i trokira i na masinama sa 64GB rama.

Hm, onda možda sa skinem ram na 4GB, stavim običan hard i mozda neki jeftiniji apu (mozda a8?) pa da uzmemo dodatni monitor? Neki 19" za 7-8000. Samo, da li će APU moći da izgura dva monitora? :/ ili da probam da nategnem da se uklopi 24 od 16:10?

~3000 na cpu + 1000 na ssd->hdd + ~3000 na ram + ~3000 iz babine slamarice = 10.000 - trebalo bi da uleti za 1980x1200 xD

O tempora o mores. Kupovina kompa xD

Pazi, obican HDD i SSD od 60GB msm da su tu negde po ceni, +/- 1-2.000, a sa SSDom sistem je zaista primetno zivahniji, a njima i ne trebaju veliki HDDovi, na tih 60GB ce stati sve radno sto treba i da ostane prostora, i backup negde van kucista obavezno.
...
Dodatno napajenje ne uzimaj, nema potrebe, rade ta napajanje fino, bacas pare bzbzve.
...
E, to je dodatno pitanje, trebalo da moze, ako uopste i ima izlaz za 2 monitora?
Pogledaj spec sta pise, za taj APU.
U proseku tebi ovde posao radi najobicniji APU, ne razumem se u njih, al nista besno ti ne treba.
Skresi sve, uzmi 1920x1200, a za drugi monitor prvo vidi jel podrzava, a realno, nije bas toliko ni bitan, jeste dobro, al moze se ziveti i bez toga.

окмијан, мислиш да не узимам додатно напајање типа chieftec већ да ће ово из РХИНА кућишта бити довољно? Нешто ми то не делује баш поуздано. А тај рхино долази са овим кућиштем за ~2.000 РСД тако да је практично бонус, а може нам послужити за неке старије канте.

По свему судећи 2 монитора нећемо узимати, а вероватно ни 1920х1200, већ један, буџетски ФулХД /ћирилица фтњ! Има још неког времена до кад то треба да пазаримо, тако да ће сигурно бити промена неких. Пре свега због пара. Вероватно нагоре, јер ово ипак није Дизниленд :/

Углавном, хвала вам још једном свима пуно. Објаснили сте ми неке ствари и дали добре смернице за ову куповину. Тиме сте отаџбини уштедели неке паре (нису наивне кад се зна колко паушално држава купује свакојаке глупости). :)

Pa, to drugo napajanje, mozes drzati samo u fijoci, dok ti ne zatreba, dakle da skuplja prasinu.
To sto je to za 2.000, i kuciste i napajanje, ne mora da znaci da je toliko bas lose, ipak se to prodaje svakodnevno za slicne masine, i manje vise radi.
Kako ste vec na noz sa budzetom, ipak ne bi uzimao.
Ocete to uzimati sklopljeno?
Da, taj koji sklapa, to malo i proveri, mada posle kupovine, necete moci da vracate?
...
Daj link za to napajanje i kuciste, mozda ti neko bolje odgovori od mene.
Aj, sreno!

dobro ti zbore,taj ciftek je manje vise isti kao taj raidmax kinez sto ide uz kuciste,vama praticno skoro ni da ne trebaju neki amperi na +12v,radice to okej,ne bacajte pare ako vec nemas da kupis napajanje da znas na sta si dao pare.ja se licno ne bih slozio da apu u svakom scenariju nece osetiti benefit od 1866,ali ako das fazon 500 din vise mozes da nadjes kingston gray seriju na 1600 koju bi ionako mogao da klokujes na 1866 bez problema.ssd pod obavezno,veruj mi svaki milisekund ne buljenja dok cekas ucitavanje znaci :)

Postoje specijalni APU procesori ne sa Radeon nego sa Firepro grafikom za jeftine radne stanice, da li ih ima kod nas ne znam

ovog tipa> http://www.amd.com/us/products/workstation/graphics/ati-firepro-3d/APU/Pages/APU.aspx

http://www.amd.com/us/products/workstation/graphics/ati-firepro-3d/APU/Pages/APU.aspx#4

http://www.amd.com/us/products/workstation/graphics/case-studies/Pages/case-studies-autcad.aspx

prema tom clanku sertifikovani su za rad u autocadu. U svakom slucaju ne bi uzeo obican APU nego ovaj A300 ili A320 APU ako mozes da nadjes kod nas.

Uf, al si sad zabiberio... Ja koliko sam gledao kod naših firmi ovih APUova nema. Svi su sa standardnom grafom. E sad, nisam direktno pitao za njih, tako da pooostoji mala šansa da ih i imaju negde. U svakom slučaju vredi proveriti.

Što se napajanja tiče, onda ću verovatno uzeti samo ovo sa kućištem što dolazi:

http://emmi.rs/kućišta-kuciste-500w-rhino-rh-c375i.11.html?productId=37776

A za RAM nem pojma. To će zavisiti od budžeta u trenutku kupovine. Kao i od dostupnosti modula.

A tražiću da provere da li sve radi ok kad sklope sve, najmanji problem. A ako ne fercera e onda će da vidimo ko vodu nosi a ko kosi :)

dobro ti zbore,taj ciftek je manje vise isti kao taj raidmax kinez sto ide uz kuciste,vama praticno skoro ni da ne trebaju neki amperi na +12v,radice to okej,ne bacajte pare ako vec nemas da kupis napajanje da znas na sta si dao pare.ja se licno ne bih slozio da apu u svakom scenariju nece osetiti benefit od 1866,ali ako das fazon 500 din vise mozes da nadjes kingston gray seriju na 1600 koju bi ionako mogao da klokujes na 1866 bez problema.ssd pod obavezno,veruj mi svaki milisekund ne buljenja dok cekas ucitavanje znaci :)

AutoCAD upalis ujutru, dok skidas jaknu kad si dosao na posao, i to traje, nekoliko sekundi.
Posle toga ucitavas filove koji max imaju do 20MB, a uglavnom 3-10MB. A uglavnom ceo dan radis u samo jednom filu.
Za tako male filove vise traje regeneracija crteza i ucitavanje u sam program, nego citanje sa harda.
....
Takodje OCovanje radne stanice, msm da je suludo, dovoljno je da se jedan crtez nadje u corrupted stanju, da se cela firma nadje u problemu oko posla koji traje recimo godinu dana.
A znajuci da u firmama nasim, vise se prica o ajvaru i fudbalu, i da niko nista ne misli, u proseku, vec radi samo sta gazda kaze, bez unosenja mozga, backup, je egzotika jos uvek.
Tako da, oba ta saveta, nisu na mestu.
...
A te MILISEKUNDE BULJENJA, dobro bi dosle, da se prodrmaju ruke, i proseta oko stola, pa makar 2min, ako cemo po pravilima rada za racunarom.

@StromScion
Svaka cast za linkove, to nisam ni znao da postoji, ali to njemu, za AutoCAD ipak ne treba, za masinske programe to je spas, al ovde je cisto bacanje para.
2D crtezi u AutoCADu, funkcionisu po apsolutno istom principu kao i u vreme Belinea monitora od 14", i Durona, nista se tu nije, i nece promeniti.
A logicno je da cee AMD/ATI stavljati Autodeskov proizvod, al to za 2D crteze, nema ama bas nikakvog uticaja.

Poslednja izmena:
Vrh Dno