Šta je novo?

Linux Mint 16 Petra

djalf

DJ u penziji
Učlanjen(a)
27.11.2004
Poena
2,645
Pre par dana je izasla i verzija 16 Linux Mint-a. Ja sam naravno na Cinnamon-u, i mogu reci da osetno brze i bolje radi od predhodne verzije. Za sad nemam nikakvih problema pa cemo videti za dalje. Podelite iskustva ako ste probali neko od okruzenja (Mate, Cinnamon).

I prethodna verzija je radila odlicno, a ova jos bolje. HW zahtevnost na nivou Xfce distro-a. :Klanjanje

Ja sam sa 15 imao povremena zakucavanja koja su bila random, nikad nisam saznao sta je tacno ali po komentarima na Mint forumu kazu da je do Cinnamon okruzenja i da se i njima desavalo. Sa 16 jos nisam imao pa se nadam da ce tako i ostati.

Jedno pitanje - imate li na mintu zamrzavanje racunara ako je procesor overklokovan? Na ubuntu mi redovno zamrzava sem ako ga ne vratim na deff. Na windowsu 2 godine radi bez problema

Moguce da mu smeta ako je OC procesor, meni se desavalo na 15 i bez toga :(

Meni se mrznuo mint 15 na momente dok je bio na fleshki u live modu. Totalno random. Sem toga, sve radilo odlicno.

Da li je neko koristio mate verziju?

Ja nisam ali vidim da je hvale na blogu, izgleda da je ok.

jel i dalje mint no-go za nas sa amd kartama?270x je u pitanju

Tvoja graficka je bila u testu na Phoronix sajtu tako da verujem da radi bolje sada:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=27way_linux_gpus&num=1
To ti je test sa Catalyst closed source drajverima i nisu se pokazali nesto.
Ovo je test sa open source drajverima koji rade bolje:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=21way_thanksgiving_gpus&num=1

Generalno kazu da se AMD potrudio oko drajvera za Linux u zadnje vreme i da se moze jos toga ocekivati uskoro. Posto planiram da predjem na Desktop i da uzmem 7770, malo sam istrazivao i generalno radi ali opet ne na nivou kako radi nVidia.

hvala matori,dakle i dalje da cekam...

ispade da je bolje da nadjem 8800gtx ili 9800gtx samo za linux.

Poslednja izmena:
Iz AMD-a su obecali bolju podrsku. Mozes da probas, ne kosta nista sem malo vremena. Napravi image svog sistema pa ces lako da se vratis.

da ne smaram,ipak cu sacekati :)

mada svakako planiram da sklopim neki low cost htpc,mogao bi linux da ide na njega,ali kapiram da necu stavljati diskretnu grafu vec cu ostaviti intel integrusu.

Iz AMD-a obecavaju bolju podrsku godinama... nije problem samo na Mint-u, uopste su AMD drajveri za Linux smece. Meni 7850 cak najbolje radi na Mint 13 Cinnamon-u, najstabilnije. U principu, sve osim igara radi solidno, nije dobro kao na nVidia kartama ili Intel integrusama, ali radi. Igre su vec problem, ja testiram povremeno na par Steam igara poput Portal-a, Mark of Ninja, Capsized i slicnih koje nisu graficki zahtevne i to trenutno radi (igrivo), ali ima dosta gliceva i bagova, cak i ne radi bas najtecnije. Probam redovno i WoT (preko Wine i koji je u potpunosti igriv na mnogo slabijim nVidia kartama), uspem da ga pokrenem, ali fps retko predje 16, a teksture nestaju stalno. U principu, ni blizu igrivog.

Tvoja graficka je bila u testu na Phoronix sajtu tako da verujem da radi bolje sada:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=27way_linux_gpus&num=1
To ti je test sa Catalyst closed source drajverima i nisu se pokazali nesto.
Ovo je test sa open source drajverima koji rade bolje:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=21way_thanksgiving_gpus&num=1

Generalno kazu da se AMD potrudio oko drajvera za Linux u zadnje vreme i da se moze jos toga ocekivati uskoro. Posto planiram da predjem na Desktop i da uzmem 7770, malo sam istrazivao i generalno radi ali opet ne na nivou kako radi nVidia.

Djalf meni vrlo lepo 7750 radi na ubuntu sa zvanicnim catalystima. Cak se pomalo i igram :)

Imas neki poseban razlog ili?
Pitam posto Cinnamon radi i brze i bolje i manje (ili bar isto) je HW zahtevan a i lepsi je.

Mate je verzija upravo za slabije racunare, hardverski bi trebao da bude osetno manje zahtevan od Cinnamon-a. Vizuelno su jako slicni, sve Mint verzije u startu izgledaju skoro isto.

To bi mozda tako trebalo da bude, ali u praksi nije. Moguce da za neke bas stare konfiguracije i vazi, ne znam

Djalf meni vrlo lepo 7750 radi na ubuntu sa zvanicnim catalystima. Cak se pomalo i igram :)
Hvala za info, ja danas uzeo G3220 i sa njim osetno bolje rade igre, verujem da ce sa 7770 biti pravo uzivanje. SSD sam inace samo prebacio u dekstop i Mint 16 se podigao kao da je i dalje u laptopu, samo malo brze. Cik da vidim ikad Windows da to moze ;)

To bi mozda tako trebalo da bude, ali u praksi nije. Moguce da za neke bas stare konfiguracije i vazi, ne znam

Sa MATE se nisam ni ja proveo najbolje. Vizuelno mi se vise dopada od Cinnamona (volim klasicnije), ali je isto bio ispod standarda po pitanju performansi. Cinnamon ne znam sto sam bese otpisao, nesto me nerviralo. Oh well, pokusacu opet.

Inace je AMD 5670 grafika.

Hvala za info, ja danas uzeo G3220 i sa njim osetno bolje rade igre, verujem da ce sa 7770 biti pravo uzivanje. SSD sam inace samo prebacio u dekstop i Mint 16 se podigao kao da je i dalje u laptopu, samo malo brze. Cik da vidim ikad Windows da to moze ;)

E da, dok ne instaliras proprietary drivere, takve stvari rade bez problema :)) catalisti budu malo jogunastki kad promenis graficku - tako da prvo deinstall, pa dizanje default drivera, pa nova graficka, pa ponovo instalirati cataliste...

Da predpostavio sam da je tako, dosta puta sam sa Acronisom menjao masine i Mint se uvek podigne bez problema, nadje novi hardver odmah i vozi. Meni pravo uzivanje :D

Mate je verzija upravo za slabije racunare, hardverski bi trebao da bude osetno manje zahtevan od Cinnamon-a. Vizuelno su jako slicni, sve Mint verzije u startu izgledaju skoro isto.
Pored navedenog bar prema informacijama sa Mint sajta, Mate je stablina istestirana verzija preporučena za svakodnevni rad a Cinnamon više ekperimentalna bagovita možda vizuelno malo više lepša (što je opet stvar ukusa)

Št ose tiče performansi ove verzije su slične mada bi zbog manje vizuelnih efekata Mate ako ništa drugo trebao manje da davi procesor ili grafičku a samim tim i da drži manje temperature na laptopu

Poslednja izmena:
U pravu si sa ovim poredjenjem, sinoc mi Cinnamon zakuca iz cista mira prilikom pustanja nekog SD videa :(. Ne pomaze nijedna kombinacija tastera, samo cold restart. Desavalo mi se i na 15 i to cesce. Ako nastavi, probacu Mate.

Jel ti klokovana masina ?

Pre nekoliko godina sam koristio Mint na nekom laptopčiću i bio prezadovoljan njime. Ustupio sam to lapče nekome i od onda nisam više koristio nikakav Linux sem onako radi probe na virtuelnoj mašini. I sada sam uzeo da probam ovaj Mint i mislim da ću definitivno preći na njega :) Izabrao sam Mate verziju 64bita i to na ovom mom laptopčetu prosto leti. A nije čak ni na HDD nego na fleški od 4GB.
Više neću ni da nosam lapatopa, samo flešku, pogotovo ako utvrdim da će sa fleške raditi na bilo kojoj mašini :D

Jel ti klokovana masina ?

Nije, nov desktop star 1 dan, Intel G3220 CPU, 4GB Kingston HyperX 1600Mhz Genesis, Intel SSD 160GB g2, LC Power 420W napajanje. Prvi dan je radio bezprekorno ali sad poceo da zeza, i jutros se jednom zakucao, sad cu da ga maltretiram malo da vidim da li ce opet. Mozda je problem sto je SSD prebacen iz Laptopa koji je imao Sandy Bridge B820 sa isto Intel grafikom. Probacu clean install ako bude zezao. Kako vam radi Mate?

zbog ovog problema sa cinamonom ja cu lepo da izaberem mate... uzeo sam sad da instaliram kad ono nema gparted u mate verziji. što su to izostavili boga pitaj....

Pa ja ne vidim da ima Gparted odmah ni u Cinnamon-u 16, da se nisi nesto prebacio? Dodaj ga u Software Manager-u.
Sto se tice Cinnamon-a i na 15 mi se desavalo zakucavanje na laptopu, nekad cesce, nekad manje ali ne razumem kako ne mogu da rese to.

ma sad imam drugi problem, neće grub da se upali pri startu. koja je finta pri instalaciji? treba mi jedna ext4 particija koja se mountuje na /, treba mi jedna swap particija i to je to? ili mi treba i jedna /boot particija?

Nazad
Vrh Dno