Šta je novo?

Dvodimenzione matrice u BASIC-u

• Začetnik teme Začetnik teme ASIC
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ASIC

Cenjen
Učlanjen(a)
10.10.2013
Poena
170
Prvi program funkcionise savrseno medjutim za drugi Basic javlja gresku. Gde gresim i da li postoji neki nacin da se omoguci izvrsenje koda napisanog crvenim slovima koristeci kao uslov vrednost elementa iz dvodimenzionalne matice.

Dim Niz(5)

Niz(3)=20

for i=1 to 5

if Niz(i)=20 then print "Mleko"

next i

Dim Niz(5,5)

Niz(3,1)=20

for i=1 to 5

if Niz(i,1)=20 then print "Hleb"

next i

kako si resio?

Greska je bila sto sam napravio dva niza koja imaju isto ime a razlicite dimenzije misleci da ce bejzik da zanemari prvi niz i usvoji parametre za Niz koji su navedeni u drugom nizu a problem sam resio jednostvnom promenom imena drugog niza u niz1.

ovako nesto moze da se uradi u pythonu, npr

samo napred sa ucenjem programiranja (ako te zanima)

Ako hoćeš da već učitani niz iskoristiš ponovo i promeniš veličinu koristiš ReDim. Postoji mogućnost u novim Bejzicima da ti sačuva vrednosti u starom nizu i promeni mu veličinu, tad se kuca ReDim Preserve. Samo nisam siguran da li radi na starijim, ili je to samo u M$ .net tehnologiji.

ReDim radi Redim, Preserve ne.

ovako nesto moze da se uradi u pythonu, npr

samo napred sa ucenjem programiranja (ako te zanima)

Naravno da me zanima. Danas sam naucio da citam i upisujem podatke u određenu dartoteku. Međutim problem je sto input i output ne otvaraju klasican save as i open dijalog a hteo bi da korisnik ima mogucnost da kao i u drugim Windows programima izbere ime dartoteke u kojoj ce upisivati podatke kao i ime dartoteke iz koje ce citati podatke.

Kako se to radi u starijim verzijama Bejzika ?

ReDim radi Redim, Preserve ne.

Naravno da me zanima. Danas sam naucio da citam i upisujem podatke u određenu dartoteku. Međutim problem je sto input i output ne otvaraju klasican save as i open dijalog a hteo bi da korisnik ima mogucnost da kao i u drugim Windows programima izbere ime dartoteke u kojoj ce upisivati podatke kao i ime dartoteke iz koje ce citati podatke.

Kako se to radi u starijim verzijama Bejzika ?

E tu mogucnost ces morati ti sam da obezbedis jer u programiranju stvari nisu bas automatizovane kao sto mislis. Tebi je za IO verovatno koristio vec predefinisan fajl u samom kodu.
Pogledaj ovde za dijaloge pa onda to lepo ukomponuj sa vec postojecim kodom.

Nazad
Vrh Dno