Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Trebalo bi da može,jer si po kalkultoru oko 1km udaljen od centrale.
Ne možeš da dobiješ maximum od 50/Mb/s već oko 30 "VDSL2 Max Speed 37165 kbps"

Ovo je od drugara, ja sam 100m blizi. Doduse, zavisi i od toga da li centrala podrzava vdsl verovatno...

Veoma mali broj isturenih stepena je postavljen, tako da proveravanje koliko mozete da ostvarite trenutno nema bas puno smisla...

A da li je vdsl za sad samo u Beogradu? Tačnije šta je sa Kragujevcom?

Trebalo bi da može,jer si po kalkultoru oko 1km udaljen od centrale.
Ne možeš da dobiješ maximum od 50/Mb/s već oko 30 "VDSL2 Max Speed 37165 kbps"

A meni su u Staroj Pazovi rekli da ko je udaljen dalje od 250m nema govora da ce ga prikljuciti na VDSL. Ili to zavisi od grada do grada?

A meni su u Staroj Pazovi rekli da ko je udaljen dalje od 250m nema govora da ce ga prikljuciti na VDSL. Ili to zavisi od grada do grada?

Generalno, to je njihov stav za sve, nema veze sa mestom....
Pitao sam prijatelja u Telekomu zbog sebe, i isto mi je to rekao ( a imam 320 m do centrale... )

Nije jedino u Beogradu, u Pirotu uz racun za telefon za stan mog brata (ulica 7. juli) redovno idu ponude za VDSL pakete, cak i ova akcijska. E sad, kolko znam, po nekim informacijama iz Telekoma koje ja imam, za sad samo ta ulica (zgrade, i uzi centar grada) mogu VDSL da imaju.

Plan je da u narednih godinu dana dostupnost VDSL-a bude mnogo, mnogo veca.

Danas nakon povratka sa posla, novosti i u mojoj zgradi, Telekom uzvraća udarac nakon SBB ofanzive u našem gradu, dobro je postoji konkurencija u ponudi, iako sam potpisao ugovor na 2 godine pre par nedelja... :wall:

Prilozi

• DSC00740.jpg
    DSC00740.jpg
    998.8 KB · Pregleda: 302
  • DSC00739.jpg
    DSC00739.jpg
    1,013.7 KB · Pregleda: 326
Ehhe jesi maler. Iskesiraj za raskid ugovora ako imas love....

Opusteno mojne se nerviras, davace oni vdsl i za 2 godine, xa, xa, xa......

Dobio odgovor :( Nista za sada :( Uzivam sa svojim 20/1 prvenstvo imaju oni koji imaju losije veze u gradu. centar NS-a ima ponudu i radi.

Ehhe jesi maler. Iskesiraj za raskid ugovora ako imas love....
Sto da iskesira, b'e, pa on ce vise da plati raskid (sve pretplate do kraja) nego da samo doplati do sadasnje promo cene VDSL-a :D
Sadasnja cena za 50/2 je 3700, za 20/1 je 1900. Znaci umesto da plati 1900*23 odjednom, moze da doplacuje 1800*23 :)

Dobio odgovor :( Nista za sada :( Uzivam sa svojim 20/1 prvenstvo imaju oni koji imaju losije veze u gradu. centar NS-a ima ponudu i radi.

Oni koji imaju LOSIJE veze?

Misli na one koji su do sada mogli samo da sanjaju 20 Mb

Sto da iskesira, b'e, pa on ce vise da plati raskid (sve pretplate do kraja) nego da samo doplati do sadasnje promo cene VDSL-a :D
Sadasnja cena za 50/2 je 3700, za 20/1 je 1900. Znaci umesto da plati 1900*23 odjednom, moze da doplacuje 1800*23 :)

Oni koji imaju LOSIJE veze?

Važno je da se nešto dešava, da su u Telekomu osetili da moraju da se ozbiljno bore za svoje monopolističko ili duopolističko mesto a da nije samo Bg u pitanju, u trenutku kada sam produžio ugovor kod SBB-a nije bilo nagoveštaja da ću imati alternativu, izdržaću 2 godine, nemam primedbi na njihove usluge.

Bolje se osećam kada znam da imam alternativu... a i centrala je na nekih 350 metara vazdušnom linijom :)

Jel ima veze sa ovim vDSL-om i bolje pingovanje ili je isto kao i na aDSL ? tj. to su te rute pa nema poboljsanja ili mozda bolje ? (online gaming)

Sve već znaš :)

Rute zavise od provajdera tj. od toga kome plaća sa saobraćaj van granica naše zemlje. vDSL kao i ostali tipovi tehnologija su vezani za "last mile" tj. za vezu provajdera i krajnjih korisnika.

Znaci to je to.. nista spektakularno, ali u sustini Telekom i dalje najbolje rute ima tj. najmanje pingovanje
Inace probao i imao Jotel, Kopernikus, Exe-Net ali i dalje dve licne i Telekom imaju ubedljivo najbolje pingovanje... bar kod mene
Razmisljam da uzmem ovaj vDSL ponudu, pre neku godinu kad sam iso po aDSL, pitao reko jel mozete da vidite koliko sam udaljen od centrale.. on kao moze samo tren i rece secam se odlicno 156m, a meni ona crvena telekomova zgrada 90m od kapije bukvalno (na kraj ulicu), sto znaci da kablovi zaobilaze negde

Sbb rutuje do domacih servera preko Bugarske i Rumunije.. Sad da mogu, vratio bih se na Adsl..

A jel si 100% siguran da je taj domaći server i fizički u Srbiji?

Pa nisam 100% ali, ovima na adslu je 10-15ping, meni 45... A do skoro je bio tako oko 15-20ms..

217.26.212.10

Pa nisam 100% ali, ovima na adslu je 10-15ping, meni 45... A do skoro je bio tako oko 15-20ms..

Ma ok, nego vidim da se pominje Eunet a koristim neki cloud server hostovan kod njih sa Eunetovom IP adresom koji nije u Srbiji već u UK. Pingovao sam tu adresu i sa ADLS-a i stvarno je mnogo manje hopova i manji je ping. Može biti da je problem do peeringa između SBB-a i Telekoma, čim je na ADSL-u sve ok, možda i Telekom tu nešto komplikuje (opstruiše). SBB nema račun da ka domaćim adresama ide preko regionalnih provajdera, mada ko zna, koliki su stručnjaci tamo nije neverovatno da su nešto oni sami s..bali. :)

Poslednja izmena:
Ma nema neta bez ftth, dzabe gubiti zivce. Jednostavno do tada sve je neka simulacija brzog interneta.

Stigla mi danas ponuda za broj na kom nemam adsl (imam sva broja u kuci) ponuda za 50/2 ako potpisem do 31.12 (cini mi se) za 1900 din.

Po kom kriterijumu Telekom odredjuje kome ce poslati ovu ponudu ? Ocigledno je da ponuda stize samo pojedincima pa me zanima da li ponuda vazi samo za one kojima stigne na kucnu adresu ili za sve korisnike koji (eventualno) imaju tehnicke mogucnosti tj. udalejni su manje od 250m od centrale ?

Stize onima koji su udaljeni do 200 m od isturenog stepena. Dakle, svima onima koji imaju mogucnost za vdsl a udaljeni su do 200 m od isturenog stepena.

Zbog 200 metara bakarne žice a unatoč 100000 km optike koja je došla do tih 200 m bakra oni degradiraju performanse 100 puta.

FTH je skupa operacija, to ce ponuditi kasnije onima koji hoce da plate uvodjenje i koriste skupe pakete.
Meni ce bit dosta i 50/10 kad stigne do mene. Mada i sa ovih 10/1 nemogu da kazem da me net posebno usporava u radu.

Poslednja izmena:
Vrh Dno