Šta je novo?

Mac OS X Mavericks 10.9

Pa da, no 2. tackunsam stavio jer kad skidas sa app stora onda on sam pokrene instalaciju pa da se ljudi ne zbune :)

Evo sastavih nedelju dana na Mavericksu i mogu reći da nisam nimalo zadovoljan. Nevidim aspolutno nikakav benefit u aplikacijama koje koristim na svojoj mašini, dok s druge sam uspeo da notiram previše bagova na svakom ćošku. Jeste da nisu to veliki bagovi ali su dovoljno iritantni što se mene tiče i ja kažem ćao Mav-u do naredne revizije od koje očekujem ipak malo više. Ovo je ujedno zbilja i poslednji put da instaliram novi OS X odmah po izlasku. U principu znao sam da ne treba žuriti, ali u prvi mah nisam primetio ove anomalije i eto uradio sam nadogradnju.

Primećeni bagovi:

1. Seckanje grafike prilikom startovanja pojedinih aplikacija.
2. U kombinaciji sa Default Folder X (a možda i bez)... prilikom otvaranja save box-a čeka se i do 20tak sekundi dok izbaci ikonice!!!
3. Coverflow je potpuno neispravan
4. Svaka treća aplikacija puca u radu
5. Hide toolbar se ne može propisno izgasiti (otvara ga finder sominicijativno ulaskom u novi folder)
6. Disk Utility je bagovit (ne izbacuje potpun logfajl nakon skeniranja diskova)
7. App Nap onemogućuje propisan rad pojedinih aplikacija

itd, itd...

Poslednja izmena:
Jesi to primetio samo na Hackintoshu ili na Apple masini?

Evo sastavih nedelju dana na Mavericksu i mogu reći da nisam nimalo zadovoljan. Nevidim aspolutno nikakav benefit u aplikacijama koje koristim na svojoj mašini, dok s druge sam uspeo da notiram previše bagova na svakom ćošku. Jeste da nisu to veliki bagovi ali su dovoljno iritantni što se mene tiče i ja kažem ćao Mav-u do naredne revizije od koje očekujem ipak malo više. Ovo je ujedno zbilja i poslednji put da instaliram novi OS X odmah po izlasku. U principu znao sam da ne treba žuriti, ali u prvi mah nisam primetio ove anomalije i eto uradio sam nadogradnju.

Primećeni bagovi:

1. Seckanje grafike prilikom startovanja pojedinih aplikacija.
2. U kombinaciji sa Default Folder X (a možda i bez)... prilikom otvaranja save box-a čeka se i do 20tak sekundi dok izbaci ikonice!!!
3. Coverflow je potpuno neispravan
4. Svaka treća aplikacija puca u radu
5. Hide toolbar se ne može propisno izgasiti (otvara ga finder sominicijativno ulaskom u novi folder)
6. Disk Utility je bagovit (ne izbacuje potpun logfajl nakon skeniranja diskova)
7. App Nap onemogućuje propisan rad pojedinih aplikacija

itd, itd...

Kod mene je potpuno obrnuta situacija, Mavericks radi baš dobro i do sada nisam locirao nijednu grešku koju bih mogao da navedem kao meni bitnu.
Ali... Ja koristim Macbook Pro early 2011 i urađen je online upgrade preko App Store-a sa Mountain Lion-a.
Default Folder X ne koristim, na otvaranje save box-a i izbacivanje ikonica se ne čeka dugo, par sec.
Coverflow ne koristim, do sada mi nijedna aplikacija koju koristim nije otkazala poslušnost.
Hide toolbar radi kako treba, bez greške...disk utility mi radi regularno (iskreno, log fajl nisam gledao), App Nap ne koristim...

Ono što koristim i radi je:

- Adobe Lightroom 5.2 - radi perfektno, ni da štucne (narodna verzija)
- 1Password 4.0.8 - sve radi kako treba (regularna verzija)
- AppDelete 4.1 - radi (regularna verzija)
- Audacity 2.0.5 - radi (freeware)
- Battery Health 2.8 - radi (freeware)
- Caffeine 1.1.1 - radi (freeware)
- gfxCardStatus 2.3 - radi (freeware)
- HandBrake 0.9.9 - raid (freeware)
- iStat Menus 4.10 - bilo je problema, ali od ove verzije radi kako treba (regularna verzija)
- iZotope RX 2.10.656 - radi perfektno (narodna verzija)
- jDownloader 0.9.581 - uz instaliranu Javu radi perfektno (freeware)
- Apple Keynote 6.0 - radi (regularna verzija)
- Little Snitch 3.3 - radi perfektno još odavno (regularna verzija)
- MakeMKV 1.8.6 - radi (freeware beta)
- Max 0.9.2 - radi (freeware)
- Microsoft Office 2011 SP3 - jedini paket aplikacija kompanije Microsoft koji smatram za apsolutni standard; radi perfektno (narodna verzija)
- mkvtoolnix 6.2 - radi (freeware)
- MPlayerX 1.0.19 - ne mogu bez njega, čita mkv bez greške (freeware)
- Paragon NTFS for Mac 10.2.204 - nije poslednja verzija namenjena za Mavericks, ali radi bez greške (regularna verzija)
- Paragon ExtFS for Mac 9.1.256 - čita Linux particije bez ikakvih problema (regularna verzija)
- Path Finder 6.4 - radi (regularna verzija)
- Skype 6.9 - radi, ali sve gore od kada ga je kupio Microsoft (freeware)
- SMARTReporter 3.1.1 - radi (regularna verzija)
- Split & Concat 3.0 - radi (freeware)
- Stellar Phoenix Mac Data Recovery 6.0.0.1 - aplikacija se inicijalizuje oko 1 minut od kada je urađen upgrade na Mavericks-a, ali radi regularno (narodna verzija)
- The Unarchiver 3.9.1 - radi (freeware)
- Toast 11 Titanium 11.1 - radi (narodna verzija)
- Trim Enabler Pro 3.1.3 - radi (narodna verzija)
- uTorrent 1.9.1 - radi (freeware)
- Viber 3.1.2 - radi (freeware)
- VLC 2.1.1 - radi (freeware)
- VMware Fusion 6.0.2 - radi (narodna verzija)
- xACT 2.23 - radi (freeware)
- Xee³ 3.2 - radi (regularna verzija)

Dakle, sve aplikacije mi rade, nemam nekih vidljivih problema da bih se žalio od kada sam uradio upgrade na Mavericks-a.

Poslednja izmena:
Jesi to primetio samo na Hackintoshu ili na Apple masini?

What's the difference?!

Kod mene je potpuno obrnuta situacija, Mavericks radi baš dobro i do sada nisam locirao nijednu grešku koju bih mogao da navedem kao meni bitnu.
Ali... Ja koristim Macbook Pro early 2011 i urađen je online upgrade preko App Store-a sa Mountain Lion-a.
Default Folder X ne koristim, na otvaranje save box-a i izbacivanje ikonica se ne čeka dugo, par sec.
Coverflow ne koristim, do sada mi nijedna aplikacija koju koristim nije otkazala poslušnost.
Hide toolbar radi kako treba, bez greške...disk utility mi radi regularno (iskreno, log fajl nisam gledao), App Nap ne koristim...

Pa to što neke stvari ne koristiš koje ja koristim ne opravdava gore navedeno. Kažem opet nisu preterano veliki bagovi ali ih ima. Za ove sistemske stvari koje sam naveo gore je proverena informacija jer to je potvrđeno na orginalnim mekićima, premada odmah da raskrstimo i sa tim, apsolutno nema veze dal je Hack ili Mac jer u mom slučaju razlika je u otprilike dva do tri kexta, koji teško da mogu da ugroze stabilnost funkcionisanja samih aplikacija ili OS-a plus je Sandy Bridge mašina koja je prektično najkompatibilnija u ovom momnetu tako da nema potrebe da polemišemo o tome. Pod ML-om sve radi ko sat, na Mavricksu to nije slučaj.

Solidan broj aplikacija ili nije kompatibilan u potpunosti ili puca. Čak mi je i Photoshop pukao jednom. Na Open/Save box nisam čekao pod ML-om ni hiljaditinku a kamo li dve ili 20 sekundi. Ostale sistemske stvari koje sam naveo ne rade i tu nema priče, tako je bilo i pod ML-om kada je iskočio i to je tako tada stajalo sve do verzije 10.8.2. Znači manje više ista stvar. Poenta je samo kako se ko kreće unutar os-a, šta koristi i na koji način. Neki neće ni primetiti ove anomalije jer se drugačije kreću unutar OS-a ali to ne znači da ih nema. Isto važi i za pojedine programe za koje je potrebno naći alternativu jer jednostavno nisu kopmaptibilni u potpunosti u ovom momnetu i predpostavljam da zato i pucaju u radu.

Poslednja izmena:
Drugovi, ima li jos neko problem sa Color profilima u Maveriksu?

Ima dosta tema po internetu o tome:
https://discussions.apple.com/message/23480068#23480068

Ceo sistem ima prezasicene boje. Ja sam mislio da samo Safari ima problem (jer Chrome prikazuje boje kako treba).

Da li je i kod vas ovo problem? Moze li se ovo nekako resiti? Treba da dizajniram sajtove da rade kako treba u svim browserima. Ako podesavam boje u Preferences, poremeticu boje za druge browsere.

Evo i na:
http://codemink.com/common-problems-in-mavericks-x-os/

2. Common Problems in Mavericks X OS- Hyper-saturated colors
A large number of users are complaining on Twitter of hyper-saturated colors on their screen when installing Mavericks. Probably, it is a precise choice of Apple, with the desire to make more lively visual rendering of the operating system to bring it closer to iOS 7, but the result is not very pleasant especially on older Mac. Trying to change the ICC color profile from the screen options of System Preferences does not seem to lead to any outcome it is related to a deeper encoding of the operating system. The open thread on Apple’s support forums have not received a response at the time of termination.

Evo na iPad-u i iPhone-u boje izgledaju kako treba.

Ovo se desava na mom MBA 2011 i MBP Late 2008. Imam i iMac iz 2012-e ali jos nisam instalirao Maverics tamo. Nadam se da je bag i da se desava na starijim racunarima. Nema sanse da su ovako zeleli da bude jer evo i njihove ikonice "gore"/"vriste".

Meni slika aplikacije Numbers izgleda kao na gornjoj slici, sto nema sanse da je pravilno.

colors.png

Poslednja izmena:
Ukljucicu se i ja ovde, na dve masine pod maverickom, obe rade kao hackintosh, nemam za sad ni jedan bug sa aplikacijama, u vidu pucanja, zamrzavanja ili bilo cega sto dovodi u pitanje rad sistema. Nemam previse aplikacija, mozda po 20ak-30 na svakoj masini ali za sad da cuknem u drvo sve kako treba fercera..

Drugovi, ima li jos neko problem sa Color profilima u Maveriksu?

A ja se baš pitao što su mi boje u Mavericksu nekako fensi! Good catch!

I kod mene je ova anomalija prisutna… Isti kolor profil a dve različite situacije. Vidi slike!

Prilozi

• 1.png
    1.png
    43.6 KB · Pregleda: 77
  • 2.png
    2.png
    31.3 KB · Pregleda: 72
Poslednja izmena:
Nesto definitivno nije u redu. Probaj u CSS-u da napravis neku crvenu boju i otvori je u Safariju i recimo u Chrome-u. I slike isto prave problem, ne mogu da se oslanjam na Maveriks uopste zbog boja. Photoshop ima neki interni profil i on prikazuje ok, ali posle ta slika nije ista u Safariju (u Chrome-u je ok, cak i Espressu)

Kod mene je sledeća situacija u CSS-u:

Plava je malo tamnija u Safariju, crvena u Chromu, dok zelena vuče blago na žuto u Chromu... hmm... Ali naravno, ovo će se razlikovati od monitora do monitora, s tim što stoji da ima razlike kada se postave dva browsera jedan pored drugog. Premda toga uvek ima, a razlika nije velika kod mene, tako da mislim da nije ništa strašno...

Više me nervira razlika u prikazu fontova kod pojedinih browsera, naročito win/mac razlika...

Poslednja izmena:
Ne znam, probaj recimo boju #e43c02

Ogromna je razlika u 2 browsera. Bude cesto neke razlike medju browserima, ali to je minimalno uvek. Ovde su u pitanju 2 totalno drugacije boje:

redcolor.png

Nije uopste podesno za profesionalnu upotrebu.

Ikonice dole na docku kao da gore. Sumnju mi je izazvala ta ikonica za Numbers (kada je Apple izdao update).

Ps. pogledaj poruku u Chrome-u.

@Boyce

Sad sam malo proveravao i definitivno nešto ne štima sa kolornim profilima, boje su baš "napucane".
I meni je bilo malo neobično u početku, ali izgleda da se oko naviklo, pa više nisam primećivao. Sad kada sam proverio video sam da si potpuno u pravu, nikako nije za profi upotrebu, svakom dizajneru je ovo noćna mora.
Ogroman fail za Apple, ne znam kako su sebi mogli da dozvole ovoliku glupost???

99% je bug. Sve lepo prikazuje na iPad-u (koji je na iOS7).

Fotografije ne mogu da se obradjuju za web zbog ovoga. Ja nisam obracao paznju par dana, pa sad moram neke fotografije ponovo da radim (na win-u, chrome-u, ff-u i iPad-u su mi fotografije potpuno nezasicene zbog ovoga).

@Boyce

Kod mene ko što rekoh postoji razlika ali je ona zanemarljiva, malo više Chrome vuče na žutu ali to je sve. Evo primera sa ovom crvenom koju si naveo i oranž gde se vidi bolje da ide malo na žuto…

Zbilja mi nije jasno zašto je kod tebe toliko drastično odstupanje...

Prilozi

• color-test.png
    color-test.png
    67.3 KB · Pregleda: 81
Verovatno je do hardvera, pogotovo sto ti imas hackintosh. Definitivno je kod tebe manje primetno (mada se ona iTunes ikonica bas razlikuje). Moguce je da su nesto oko firmware-a cackali, ili nisu updateovali ga za stare Mac-ove (sve u svemu veliki propust). Zanima me ako neko ima Haswell Mac, kako se njemu ponasa? Imam taj Ivy Bridge iMac, ali tek sad necu da upgrade-ujem na Mavericks.

Definitivno dosta ljudi ima ovaj problem (ima na onim linkovima koje sam zakacio).

Pa sad, dal je do hardvera teško je reći. Više mi izgleda kao softverski problem, jer cenim da je hardver onda bi ujednačeno odstupanje bilo kod tebe u oba browsera, a to nije tako. Razlika je primetna kod mene na ovoj iTunes ikonici jer je jedna uslikana u Mavericksu a druga u ML-u i tu se vidi da između ova dva postoji solidna razlika u osvetljenju, ali kada su pojedinčano gledano boje u pitanju nema takvih odstupanja.

Šta više, moguće je da je to problem na nivou Safarija isključivo, tek ostaje da se vidi kako će to Apple rešiti...

Poslednja izmena:
To sto navodite ispeglace jedan manji update i to je to, ne kazem da ne pravi problem u profi primeni.

Pa sad, dal je do hardvera teško je reći. Više mi izgleda kao softverski problem, jer cenim da je hardver onda bi ujednačeno odstupanje bilo kod tebe u oba browsera, a to nije tako. Razlika je primetna kod mene na ovoj iTunes ikonici jer je jedna uslikana u Mavericksu a druga u ML-u i tu se vidi da između ova dva postoji solidna razlika u osvetljenju, ali kada su pojedinčano gledano boje u pitanju nema takvih odstupanja.

Šta više, moguće je da je to problem na nivou Safarija isključivo, tek ostaje da se vidi kako će to Apple rešiti...

Da, slazem se softverski je problem, medjutim verovatno je hardver jedna od promenjivih koja utice na to kolika je razlika u zasicenosti. Nazalost slabo se razumem kako hackinstosh koncept radi.

Ne bih rekao da je problem samo na nivou Safarija, vec svih alikacija koje se oslanjaju na taj globalni profil (zato Chrome i PS rade Ok).

Voleo bih jos samo da cujem da li se ljudima sa novom masinom (koja je dosla sa Mavericksom) ovo desava. Ako je njima sve ok, onda samo cekamo ispravku.

I ja se nadam uskoroj ispravki baga, tj. da ovo nije "feature". Do tada cu da ignorisem kako izgleda sajt u Safariju (ionako je Chrome zastupljeniji, a Safari na iOS-u radi ok).

Predlozite mi neku free app ili narodnu koju cu lako naci koja radi odlicno posao sinhronizacije fajlova na relaciji nas,windows share i mavericks.

Kod mene na MBP early 2011, Maverick radi super, nisam primetio nijedan problem...

Više me nervira razlika u prikazu fontova kod pojedinih browsera, naročito win/mac razlika...

Ovo zavisi od načina na koji sam sistem renderuje fontove. Uvek smo u ex firmi imali problema da objasnimo klijentima ovu razliku.

Što se razlike u kolor menadžmentu tiče, odavno je poznato da Safari koristi sistemski kolor profil, tj. kolor profil koji ste izabrali za vaš monitor, Chrome i FF ne.

Ovo zavisi od načina na koji sam sistem renderuje fontove. Uvek smo u ex firmi imali problema da objasnimo klijentima ovu razliku.

Što se razlike u kolor menadžmentu tiče, odavno je poznato da Safari koristi sistemski kolor profil, tj. kolor profil koji ste izabrali za vaš monitor, Chrome i FF ne.

Problem sa razlicitih tehnikama omeksavanja ce delimicno biti resen kada se tzv. "retina" ekrani omasove.

Da, definitivno Safari koristi sistemski profil i zato je povezano to sto su ikonice u docku prezasicene i sto ima gresaka u bojama unutar safarija.

@Boyce
Kod mene ko što rekoh postoji razlika ali je ona zanemarljiva, malo više Chrome vuče na žutu ali to je sve. Evo primera sa ovom crvenom koju si naveo i oranž gde se vidi bolje da ide malo na žuto…
Zbilja mi nije jasno zašto je kod tebe toliko drastično odstupanje...

Како бих ја волео да радим са тобом као задуженим дизајнером... кад је теби та разлика занемарљива. Овај са којим ја радим ми крв пије ако промашим за 1 вредност ргб.
Ја, на iMac немам тај проблем... не знам за МВА, погледаћу касније.

Код мене, на оба уређаја, се стално појављује ”spinning beach ball" буквално на скоро све на 2-3милисекунде. Баш почиње да ме нервира....

Problem sa razlicitih tehnikama omeksavanja ce delimicno biti resen kada se tzv. "retina" ekrani omasove.

Da, definitivno Safari koristi sistemski profil i zato je povezano to sto su ikonice u docku prezasicene i sto ima gresaka u bojama unutar safarija.

Razlika je samo u default color profile, promeni ga ili kalibriši svoj display i biće ok.

Код мене, на оба уређаја, се стално појављује ”spinning beach ball" буквално на скоро све на 2-3милисекунде. Баш почиње да ме нервира....

To se i kod mene dešava, nema veze koliko je app zahtevan, čak i prilikom focusa na "običan" text editor (TextMate). Sam TextMate mi od prelaska na 10.9 prijavljuje grešku kada pokušam da iskomentarišem liniju koda.

Pozitivna stvar je što sada dock mogu da koristim na prvom ili drugom monitoru, nice feature. :)

P.S. Hackintosh je u pitanju.

To sam i razmisljao da uradim jer ce Chrome, FF i dalje raditi ok.

Kako to najbolje da uradim, a da ne radim rucno? Mogu li nekako da iskopiram profil iz ML? Meni je krajnji cilj da mi u svim browserima boje izgledaju bar priblizno isto. Ono advanced podesavanje ce mozda da podesi boje kako se meni svidjaju, ali da li ce opet biti drasticne razlike medju browserima? Mozda da otvorim browsere u pozadini i da pomeram slajdere i pratim izmene :)

Ako moze bilo kakva pomoc, bicu zahvalan do neba. Slabo se razumem u podesavanje profila na Mac-u i verovatno sam i doneo neke pogresne zakljucke.

Možeš da kopiraš ali verovatno i nema potrebe za tim pošto se nekoliko generičkih kolor profila već nalazi na destinaciji: root/System/Library/ColorSync/Profiles a koji su verujem isti kao oni na ML.
Tebi je problem prouzrokovalo to što Mac analizirajući tvoj displej, na destinaciju: root/Library/ColorSync/Profiles/Displays postavlja za default ili profil koji odgovara potpisu tvog displeja ili nešto što smatra najpribližnijim. Zato bi ti trebalo da ukloniš kvačicu sa System Preferences/Display/Color show profiles for this display only kako bi video i mogao da biraš i ostale profile. Ako ne pomogne ništa od toga onda ručno kalibrisanje :(

EDIT: ovako je kod mene po defaultu ali su mi i boje sasvim ok i iste u svim browserima:
screen-shot-2013-11-21-a.png

Poslednja izmena:
Imam mac pro, nisam primetio ovaj problem, pogledacu detaljnije malo.

Možeš da kopiraš ali verovatno i nema potrebe za tim pošto se nekoliko generičkih kolor profila već nalazi na destinaciji: root/System/Library/ColorSync/Profiles a koji su verujem isti kao oni na ML.
Tebi je problem prouzrokovalo to što Mac analizirajući tvoj displej, na destinaciju: root/Library/ColorSync/Profiles/Displays postavlja za default ili profil koji odgovara potpisu tvog displeja ili nešto što smatra najpribližnijim. Zato bi ti trebalo da ukloniš kvačicu sa System Preferences/Display/Color show profiles for this display only kako bi video i mogao da biraš i ostale profile. Ako ne pomogne ništa od toga onda ručno kalibrisanje :(

EDIT: ovako je kod mene po defaultu ali su mi i boje sasvim ok i iste u svim browserima:
screen-shot-2013-11-21-a.png

Nazalost ti ostali profili (ni jedan ne odgovara mom monitoru, tj. prikazuje samo Color LCD profil kada chekiram checkbox dole) prikazuju sliku potpuno nepravilno (previse plave, i sl.).

Built-in_Display.jpg

Imam taj iMac sa ML pa mozda mogu nesto da uradim. Pokusavao sam nesto rucno, ali nije uopste lako :(

Otvorio sam taj folder sa profilima, ali tu je gomila profila pa sad koji da zamenim (u smislu da uradim copy/paste sa ML)... Vise bih voleo da postoji neki Import Profile from File dialog.

Nazad
Vrh Dno