Šta je novo?

Targo Telekom

Ja nisam stavio dodatni ruter, nemam potrebe za tako necim jer do sad nisam imao ni jedan problem, sve radi savrseno vec godinu dana. Svojim masinima sam dodelio staticke ip adrese, a onda u ONT-u vezao MAC adrese za te staticke i to je jedina izmena koju sam napravio u odnosu na fabricka podesavanja. Doduse ovde se pominje da win serovanje ne radi, ja koristim sambu i nfs, a to radi besprekorno. Kad mi dodje neko sa strane sa mobilinim/laptopom nisam primetio da mu treba nesto vise vremena da se konektuje, mada nisam ni obracao paznju.
Vi manje srecni koji imate probleme mislim da to nije do ONT-a (pod pretpostavkom da smo svi dobili iste uredjaje) nego nesto sa njihove strane. Kacenjem dodatnog rutera necete dobiti mnogo toga, osim jos vise kablova u moru postojecih :) i zezanja sa podesavanjem jos jednog uredjaja.

@Lenjin,

DHCP je deo rutera koji deli lokalne adrese u lokalu, nema nikave veze sa provajderom.

Od kad sam premostio vec 2 dana nije bilo nikakvih padova i slicnih gluposti.

Mislim kontam ni moj ruter nije nesto , dobio na poklon od bivseg sefa jer je crko pa sam ga opravio, ali radi ... Daleko brze radi reboot i odma dobija adresu za razliku od ONT kom treba vremena.

@Lenjin,

DHCP je deo rutera koji deli lokalne adrese u lokalu, nema nikave veze sa provajderom.
Ma nemoj a ko je tvom ONT-u dodelio adresu? Kako taj provajder koji ne zna sta je dhcp tebi dodeli dinamicku a nekom ko pukne malo vise para staticku adresu? Mada kod Targa svi imamo staticku i ako placamo dinamicku :)
U svakom slucaju rekoh da sam namestio lokalne adrese na svojim masininama kao staticke, i da nisam primetio da mi se bilo ko sa strane (ko nema staticku adresu) zalio da mu treba vise vremena da se konektuje odnosno da mu ruter dodeli adresu, mada ponavljam nisam ni obracao paznju posto mi se to ne desava bas cesto.
Poenta price je da ako ti je dhcp na ont-u spor podesi uredjajima koje najcesce koristis staticku adresu i resio si problem. Ont koji deli Targo ce zadovoljiti potrebe 99% korisnika cak i onih naprednijih. E sad ako oces da se igras sa jos jednim uredjajem i da razvlacis jos kablova po kuci ili pak imas neke bas specificne potrebe to je onda druga prica, mada te u tom slucaju mi mrezna oprema od par stotina evra verovatno nece zadovljiti.

Poslednja izmena:
Ovde se o Targovom ONT-u govori kao o neopevanom smecu. Cesto se inputira da ako prelazite na Targo morate da imate i svoj ruter da bi sve radilo kako treba. To nije tacno, ponavljam jos jednom ont ce zadovoljiti potrebe velike vecine korisnika i nece morati da investiraju u jos jedan ruter i da rzvlace kablove po kuci, zamajavaju se sa podesavanjima itd. Pogledajte kakve rutere dele ostali provajderi, dobar broj njih nema ni wifi...
Promeneom firmware-a doslo je do problema kod nekih korisnika dok je kod drugih sve i dalje ok. Pod pretpostavkom da svi imamo iste uredjaje to znaci da problem nije kod nas (ONT) nego kod njih i nadam se da ce ih resiti ako vec nisu.

Lenjin care to i jeste tacno ... ONT koj koristi Targo je obicno smece.

"Dobar deo" njih nema wifi da ali sta mi vredi WiFi kada ONT ne radi kako treba?

Razlacenje kablova da ... ja sam ih vec imao ;)

Sve zavisi od opterecenja ONT-a. Meni sa 10 uredjaja pravi problem. Cesto se restartovao dok ga nisam vratio u bridge mod.

@Lenjin,

Brkas stvari DHCP u ruteru koji je zaduzen za lan adrese i DHCP kod provajdera koji dodeljuje Wan adresu. Kod Targa su sve WAN adrese fiksne, razlika je samo ko placa staticku ne manja mu se a ko ne placa staticku mozda se promeni jednom u 3-4 meseca. Targo dodeljuje WAN IP na osnovu adrese rutera, onaj niz cifara koje su ti majstori sigurno upisali na poledjini ugovora.

@Lenjin,

Brkas stvari DHCP u ruteru koji je zaduzen za lan adrese i DHCP kod provajdera koji dodeljuje Wan adresu. Kod Targa su sve WAN adrese fiksne, razlika je samo ko placa staticku ne manja mu se a ko ne placa staticku mozda se promeni jednom u 3-4 meseca. Targo dodeljuje WAN IP na osnovu adrese rutera, onaj niz cifara koje su ti majstori sigurno upisali na poledjini ugovora.

Ne brkam ja stvari nego ti. Rekao si decidno da je DHCP deo rutera (?) koji nema veze sa provajderom (?) Ako vec hoces precizno da idemo u sitna crevca Dhcp nije deo nicega u pitanju je protokl. Server je ono sto uglavnom mora da se nalazi na strani provajdera a moze i u ruteru za lokalne adrese kod korisnika ako im ne dodelis staticke , a ako im dodelis staticke mozes i da ga iskljucis.
Nije to sad sve ni bitno naveo sam moja iskustva i kako sam podesio ont. Vasa iskustva su ocikledno bitno drugacija, meni targov ruter radi ok vec godinu dana. E sad mozda sam ja imao suludu srecu, ne znam, ali nikavih problema nemam. Istina nisam kacio bas 10 uredjaja na njega istovremeno :)

A koliko kačiš svojih uređaja kojima si dodelio fixne privatne ip adrese?

A koliko kačiš svojih uređaja kojima si dodelio fixne privatne ip adrese?

Najvise 3, ostali kad ih bude dobijaju dinamicke mada ne verujem da bi bio problem i da ih ima vise. I da ne bude zabune ja dhcp nisam iskljucio on radi samo mi je iz nekog sasvim drugog razloga bilo potrebno da u svakom trenutku znam koju ip adresu imaju neki kompovi. Znaci vezao sam mac adrese za te odabrane fiksne ip. Dhcp server tim kompovim uvek daje iste te definisane adrese bez obzira kojim redom se pale (ukljucuju na mrezu). Drugi nacin bi bio da svakoj masini posebno kazem ti se zoves tako i tako gateway ti je taj i taj (ont) i jednostavno iskljucim dhcp server. Mana drugog resenja je sto mobilni uredjaji pristupaju razlicitim mrezama pa nije bas dobro da im direktno kazem koju ip moraju da imaju jer tesko da ce je dobiti u drugoj mrezi. Za desktop masine koje neces bas da nosis sa sobom pod miskom i pod uslovom da nemas potrebu za drugim uredjajima koji ga zahtevaju dhcp ti ne treba.

Poslednja izmena:
OK, tri, to objašnjava stvari. Shvatio sam objašnjenje, mada je netačno.
Verujem da svi koji smo na forumu radimo ovo isto, i kod većine ruter ima problema sa većim brojem uređaja, čak i ako su svi na fixnim adresama. Dhcp je dodatni problem, jako je spor.
Prema tome, pusti tvrdnju da ONT radi stabilno. Tvoje potrebe su manje od potreba drugih, uživaj i vozi.

Sinoc mi puko bio net ali je posto je sve bridgovano lepo trajalo mozda 10tak sekundi. Ruter je odmah ponovo nasao server i dns a ONT bi ga trazio i po pet minuta.

Da moguce da neko ima i bolji ONT (oni od ranije sto su bili) ali dokle god je u pitanju ovaj ECI-jev ONT u pitanju je tesko smece i vise nego sigurno...

Poslednja izmena:
Sinoc mi puko bio net...

Da moguce da neko ima i bolji ONT (oni od ranije sto su bili) ali dokle god je u pitanju ovaj ECI-jev ONT u pitanju je tesko smece i vise nego sigurno...

Ako je tebi ONT, optički kabl kao i svi spojevi 100% ispravni, onda je definitivno gubljenje konekcije (ONT-a, ne tvog rutera) problem TT mreže, tj. taj deo na kome si ti ima problem i to treba da reši Targo, a ti ne možeš ništa da uradiš osim da to prijaviš. Jer da je do ONT-a koji imamo svi isti model (ECI Telecom, model: B-FOCuS O-4G2PW1R, REV: AM2 01), onda bi i ja imao prekide u konekciji, a meni radi već mesecima bez ijednog prekida u full bridge modu (od kako je upaljen u struju), što se može videti u opcijama (uptime). Druga je sad stvar koliko je to kvalitetan uređaj za rutiranje (mnogima čak lepo radi!), ali kao media converter radi besprekorno.

Poslednja izmena:
@lenjin,

Plati neki kurs ili pronadji koja je uloga kucnog rutera i kako radi. Ruter uvek ima dve strane LAN stranu i Wan starnu. Za Lan stranu i dodelu adresa zaduzen je DHCP 9protokol a i DHCPserver) u ruteru ako ne dodelis rucno.
Za WAN stranu zaduzen je provajder i dobices IP od provajdera.Imas nedge objasnjnejo kako server kod provajdera nekim racunarima moze fiksirati IP a ostalim racunarima promanjivu IP.
Ako obe strane rutera imaju istu ip onda je ruter bacen u bridge mod i DHCP ne radi. Ne pravim se pametan ali ti si ga zatupio. Lan strana dobija lokalne IP jer inace odavno su potrosene
IPv4 adrese, te lokalne NAT pakuje u tu jednu Wan adresu koja je vidljiva sa internet strane. Isto tako kad stigne paket on se prosledjuje pomocu NAT na pravu lokalnu adresu.
Ima caka kad se sve to lazira pa je na Wan strani lokalna IP jer to lazira provajder itd...

Poslednja izmena od urednika:
OK, tri, to objašnjava stvari. Shvatio sam objašnjenje, mada je netačno.
Verujem da svi koji smo na forumu radimo ovo isto, i kod većine ruter ima problema sa većim brojem uređaja, čak i ako su svi na fixnim adresama. Dhcp je dodatni problem, jako je spor.
Prema tome, pusti tvrdnju da ONT radi stabilno. Tvoje potrebe su manje od potreba drugih, uživaj i vozi.
Kazem prnosim svoja iskustva pri tom ne tvrdim da sam eksperti za mreze, i ne negiram da su vasa drugacija. Meni se ont nije ni jednom zaglupeo niti imam prekide. Mislim da su eventualni prekidi posledica nekog kvara/greske sa njihove strane, i da zbog toga dolazi do resetovanja ont-a. Ako se ne varam ovde je pominjana i neka ploca (sta li je) na njihovoj strani. Sta je netacno? Mislim meni i ovako sve radi nego zbog drugih, da ih ne dovodim u zabludu...

@lenjin,

Plati neki kurs ili pronadji koja je uloga kucnog rutera i kako radi. Ruter uvek ima dve strane LAN stranu i Wan starnu. Za Lan stranu i dodelu adresa zaduzen je DHCP 9protokol a i DHCPserver) u ruteru ako ne dodelis rucno.
Za WAN stranu zaduzen je provajder i dobices IP od provajdera.Imas nedge objasnjnejo kako server kod provajdera nekim racunarima moze fiksirati IP a ostalim racunarima promanjivu IP.
Ako obe strane rutera imaju istu ip onda je ruter bacen u bridge mod i DHCP ne radi. Ne pravim se pametan ali ti si ga zatupio. Lan strana dobija lokalne IP jer inace odavno su potrosene
IPv4 adrese, te lokalne NAT pakuje u tu jednu Wan adresu koja je vidljiva sa internet strane. Isto tako kad stigne paket on se prosledjuje pomocu NAT na pravu lokalnu adresu.
Ima caka kad se sve to lazira pa je na Wan strani lokalna IP jer to lazira provajder itd...
I sta kazes da platim kurs? Koji kurs si ti zavrsio pa da odem na isti? A ruter cak ima i dve strane wan i lan e sad mi je tek jasno...
Eto time si sigurno ispao mnogo pametan i pokazao svima da prenosim bezocne lazi kako mi ont radi besprekorno od kad ga imam. Priznajem da si u pravu. Mrzi me da se prepucavam sa tobom. Smanji dozivljaj ovde smo da pomognemo jedni drugima...

I sta kazes da platim kurs? Koji kurs si ti zavrsio pa da odem na isti? A ruter cak ima i dve strane wan i lan e sad mi je tek jasno...
Eto time si sigurno ispao mnogo pametan i pokazao svima da prenosim bezocne lazi kako mi ont radi besprekorno od kad ga imam. Priznajem da si u pravu. Mrzi me da se prepucavam sa tobom. Smanji dozivljaj ovde smo da pomognemo jedni drugima...

Kurs je MSCE Microsoft Certified Solutions Expert, do detalja se uce mreze, rutiranja, ruting tabele itd... Ovo dalje sto pises nema blage veze, konstruises nesto sto ja nisam pisao. I meni ONT radi "dobro" , sepa samo sa dodeljivanjem lokalnih adresa (prikacena 3 kompa) pa sam i ja stavio fiksne lokalne IP, koristim linux, sambu, DNS caching dnsmasq itd.. Nije ovo nikakvo prepucavanje, zaleteo si se pa sam odreagovao. Nego kad ce Targo da proradi, sad ce mesec dana kako mi ortak nema net.:wave:

Nedaj im Boze da meni net neradi mesec dana -.-

Doduse ja bi jos odavno pre toga zahtevao raskid ugovora.

Mesec dana odmora od virtuelnog zivota ;) Nema sumnje da je net koristan, ali... silno se vreme protraci jer je tesko odupreti se zevzecenju.

Mesec dana odmora od virtuelnog zivota ;) Nema sumnje da je net koristan, ali... silno se vreme protraci jer je tesko odupreti se zevzecenju.

Nema sumnje ni da tebi licemerje nije poznata ljudska osobina. Tako je lepo i cesto koristis :).
Trebao si advokat da budes, nema stvari koju ti nisi u stanju da operes.

"Gubitak placene usluge na 30 dana je dobra stvar", Soboslikar 2013. Heard it here first.

Sobo care svasta si krajnje zanimljivo rekao ali ovo ...

Placam uslugu i svakako da bi bilo sta vise od par dana nedostatka iste zavrsilo raskidanjem ugovora.

Mesec dana? Ma nema sanse ali nikakve ...

9oHhmwU.gif

Nema niceg licemernog, to sto sam napisao je off topic i nije vezano za usluge provajdera nego za suvisno provodjenje vremena na netu. Znam da im to nije dobra reklama, ali imaju kvar i moraju da cekaju na proizvodjaca da ga resi i sta sad ? Ja se nadam da nece uvek biti takvih kvarova.

Komsinica dobila net posle mesec dana, sad cekam da mi se javi ortak da li je i on dobio net ili je i dalje bez neta

Ista zgrada ortak nije dobio net, mesec dana je bez neta, racun stigao samo za internet TV koji i ne koristi a i pitanje je da li to radi.

Nema niceg licemernog, to sto sam napisao je off topic i nije vezano za usluge provajdera nego za suvisno provodjenje vremena na netu. Znam da im to nije dobra reklama, ali imaju kvar i moraju da cekaju na proizvodjaca da ga resi i sta sad ? Ja se nadam da nece uvek biti takvih kvarova.

Neka nadju DRUGOG proizvodjaca!

Ako klijent mora da ceka MESEC DANA da ponovo dobije uslugu na koju se pretplatio to je najblaze receno TRAGEDIJA! Na bilo koju popravku nebi ni u kom smislu smelo da se ceka duze od par dana.

A to dali neko vise ili manje koristi ili ujedno na koj nacin to je njegov zivot te uopste nebi trebalo pominjati ovde ;)

Ovaj moler ne samo da je "pametan" vec je i veoma "kulturan"...

Nazad
Vrh Dno