Šta je novo?

Proverite kako vam radi hard disk!

Samo da javim da je stiglo do 20 relocated event count i health je pao na 88 izgleda da polako umire da li odmah nositi ili cekati RED DEAD :S:

Poslednja izmena:
Imam hard WD50000AAKS (500GB) koji mi isključivo služi kao "storage". Na njega mogu sve da prebacujem i kopiram (cut/copy) i brzine su mu oko 65-50 Mb/s. Medjutim kad treba sa njega da kopiram ili prebacim (cut) jednostavno nakon nekog vremena zablokira (explorer) i pomaže jedino PC restart. Pri tom brzina prepisa ide od 10Mb/s - 2Kb/s. Probao sa "windows error-checking" i nije našao nikakav problem. Zatim probao iz DOS-a (cmd) sa “chkdsk MOJ HARD: /F” ista priča, nema bad sektora. "Uzmem" HDD regenerator i krenem da skeniram kad ono "bad" sektori. Kad god naidje na sektore koje ne može da popravi on traži ponovno pokretanje i nastavi rad odmah posle tog sektora. Neke sektore je reparirao a neki ostaju "bad". Šta raditi u tom slučaju kad nadje "bad" sektore i prijavi da ne može da ih popravi? Da li to znači da disk crkava i da je vreme da ide u kantu?:wall:

Nisi dobro čekirao, za chkdsk teba ti switch /R Moja ti je prepouka da skineš sa sajta proizvođača program i proveriš disk sa njime. Bad blokove koji se nemogu remapirati probaj da izbegneš veštim particionisanjem diska na više particija ako su grupsani.

Ok probaću,....ali koliko sam shvatio particionisanjem samo izbegavam bad blokove koji inače mogu da se prošire a onda sve ispočetka....ako sam nešto propustio slobodno me dopuni. xD

Da, u principu je tako. Sa bad blokovima nikad se ne zna :) Programi za testiranje proizvođača su i uslov za ostvarivanje RMA tj garancije, ako on kaže da je loš možeš poslati na reklamaciju. Ako garancije nema a program kaže da je loš, uvek možeš pokušati sa regeneratorom, mada za iole bitnije podatke menjajte, uštedećete živce :)

b43c159b28e34791bc3201b.png

Danas stig'o, ja zadovoljan. Samo da ovi spajkovi ne porastu... :)

Imam jedno pitanje vezano za HDD-ove
Da li je bolje ostaviti windowsu da ih gasi posle 20 minuta ili koliko vec, ili iskljuciti ovu opciju, tj izabrati never kao opciju?
Pitam ovo da bih sto vise sacuvao diskove od habanja, da mi potraju sto duze, a i vecina diskova mi je za storage, pa ih i ne koristim dobrim delom koriscenja kompa, tj ne zalazim u iste

Ja sam pristalica puštanja diskova da rade stalno, kompjuter gasim samo kad nestane struje ili nešto radim na njemu. Problem je što windows nemogu da se nameste da se namešta za pojedine diskove nego samo za sve. Pošto windows stalmo nešto piskaraju po njima onda se oni stalno pale i gase pa nabiju "Startup Count" za čas. Najveći stres diskova je kada se pale.

Hvala za info, meni su uvek ukljuceni, pa reko da pitam koja je bolja varijanta

Western Digital WD10EZRX 1.0TB 3.5" Internal HDD

SATA 6 Gb/s

Serija Green

15-May-2013_19-52.png15-May-2013_19-56.png15-May-2013_19-57.png

Disk je formatiran LL prvi put, defragmentovan. Nadam se da je ovo ok?

Dusan94
evo moja

259176_seagate.jpg

mislim da je ovo super, samo me zanima sta je taj burst stvar, kod nekih sam video po 300+ MB/s i nesto bolje acces time...

Poslednja izmena od urednika:
Pazario sam danas Silicon POwer Velox V55 60GB i umesto up to 550MBs - 440MB/s dobio sam ovo:
rezultat.png

Ploča je BIOSTAR Group TA790GX A3+, uključen ahci mod u biosu koji je ažuriran na poslednju verziju.
Znam da ne mogu dobiti one max brzine, ali ovo je više nego loše :(
Šta mi je činiti?

Poslednja izmena:
Na sata 2 mislim da je to ok, a jos je i manjeg kapaciteta kao i amd chipset. Ne znam sta si ocekivao, to je to u sustini...

Sad pogledao na sajtu specifikaciju. Stvarno SATA II. Čudno, jer mi je u everestu i još jednom programu pokazivao 6Gbit/s, pa sam mislio da je SATA III.

Pazario sam danas Silicon POwer Velox V55 60GB i umesto up to 550MBs - 440MB/s dobio sam ovo:
rezultat.png

Ploča je BIOSTAR Group TA790GX A3+, uključen ahci mod u biosu koji je ažuriran na poslednju verziju.
Znam da ne mogu dobiti one max brzine, ali ovo je više nego loše :(
Šta mi je činiti?
U tom istom CDM-u promeniti podesavanje (File-Test Data) sa "Random" na "0 Fill"... cifre ce biti nesto vise, ako vec zelis da vidis velike brojke :D

One max brzine su ti, kao sto zakljuciste, nedostizne zbog SATA-II kontrolera.
Ali zbog toga nemoj da se potresas ni najmanje - em te (550/440) cifre maltene uopste nisu bitne, em ti sam osecaj u radu nije umanjen.

Jel normalno za western digital ovaj da bude ovako los rezultat

2md564g.png

Imam jos jedan problem ova greska:

Capture.PNG

Sta mislite sta je to?

Po notebookcheck rezultatu izgleda da je sve u redu sa hard diskom mojim WDC WD3200BEVT-22ZCT0 , kod njih je 35.8 minimum read u hd tune pro za moj hard disk a kod mene je 30-31 uglavnom je to to , mozda kad bi preko safe mode testirao izvukao bi koji megabajt...

Capture.PNG

E sad primetio sam da mi ponekad malo skljoca hard disk sta mislite sta bi to moglo da bude?

HDTune_Benchmark_ST1000DM003-1CH162.png

SATA 3
Segate Barakuda 1TB 64MB
Asus M5A87

Normalna stvar za tu citavu seriju... guglaj "chirp noise", nacices gomilu tema po raznim forumuma i sajtovima.

Ugasi APM preko nekog HDD alata i to je to, neces ga cuti vise.

hd1.jpghd4.jpghd3.jpghd2.jpg

jel' moze mala pomoc u vezi hda? kad startujem test u hd tune pro, uvek mi izbaci ovu gresku read error kao na slici 1, ostale slike su iz sentinela. dosta cesto mi se desava da sistem ne prijavi pomenuti hard posle podizanja sistema i onda je potrebno da restartujem komp par puta ne bi li ga registrovao. health je u jednom trenutku pao na ~11%, ali posle 2 nedelje ne koriscenja kompa podigo se na 26%. da li mome hardu ima leka, ili da cekam jos malo da ga sahranim? :)

Neznam dali je post za ovde ali...

Imam HDD seagate st1000dm003 i jako se cudno ponasa, daje ovakav zvuk kao na snimku:

http://www.youtube.com/watch?v=kt6asKkMJq0

Da, znam, to je drugi HDD ali moj daje isti zvuk, a star je svega nekoliko meseci...

Meni se slicno cuje ponekad, na 2 sekunde ali i zablokira komp za te dve sekunde.
Tipa otvorim neki folder sa dosta slika i slicno i hard disk zakoci na kratko.

Pocelo je da se desava posle popravke napajanja.

I nisam siguran dal se to cuje SSD Kingston V300 ili WD 1TB, moracu na sto sve da stavim.

Poslednja izmena:
Meni se slicno cuje ponekad, na 2 sekunde ali i zablokira komp za te dve sekunde.
Tipa otvorim neki folder sa dosta slika i slicno i hard disk zakoci na kratko.

Pocelo je da se desava posle popravke napajanja.

I nisam siguran dal se to cuje SSD Kingston V300 ili WD 1TB, moracu na sto sve da stavim.

Kod mene se (isto kombinacija ssd + hdd) čuje sličan (i tiši) zvuk kada neko vreme ne pristupam podacima na hdd-u pa se hard isključi.
Zadrška od sekunde, sekunde i po, uključuje se hard pa otvara folder, sliku, fajl..
To je normalna stvar u tom scenariju, čuje se hdd tokom starta (iz ssd-a nema šta da se čuje, nema pokretnih delova)

Ovo kod tebe, blokiranje celoga kompa za to vreme (počelo posle popravke napajanja) je lako moguće da je nešto drugo.

Pa ne zablokira skroz, ziv je mis :D, nego zatrokira taj proces na 2-5 sekundi, otvaranje dodatnog prozora za Explorer ili Windows Photo Viewer kad otvaram sliku.
Kao da sam se vratio kroz vreme Windows XP sa 256MB sistemske memorije style :D.

Ajde da razumem za neke foldere/fajlove na WD-u.
Ali sto se to desava kad otvaram PlanPlus 2006, on je instaliran na SSD-u, nikakve veze nema sa WD-om ?

Poslednja izmena:
Jesi siguran da su ti fajlovi na SSD disku?
Ako se dešava i sa fajlovima na SSD-u tada imaš sistemski/softverski problem, to ili problem sa ssd diskom (malo verovatno)
A ovo sa otvaranjem fajlova i foldera je normalno, storage hard se isključi nakon toliko i toliko neupotrebe pa kada zatreba neko čitanje ili upis na njega, on startuje (čuje se zvuk) pa nakon zadrške ide sve dalje.
Ako je tako i kod tebe to je normalno.
A ako ti smeta može se anulirati podešavanjem određene opcije u power management-u.

Pa instaliran je program u C:/Program Files, ne vidim kakve veze ima sa WD-om.

Cudno je sto se ovo zastajkivanje pocelo pojavljivati posle popravke napajanja, ranije se ovo nije desavalo.
Mada sam relativno skoro stavio novi sve Windows 7, moguce da je tu nesto ukljuceno po defaultu.

Gde i kako se iskljucuje zimski san hard diska :) ?

Vrh Dno