Šta je novo?

Proverite kako vam radi hard disk!

Svakako je defektan, ali po meni nije to jos za reklamaciju.. Plasim se da ce ti samo vratiti isti drajv. Meni su jedva zamenili OVAKAV, pravdajuci se da pise, cita i prolazi sve testove.
Nema sta, sudeci po S.M.A.R.T. parametrima - definitivno nije.

Najgora situacija, zaista... znas da nesto ne valja sa hardom, a ne mozes to da dokazes.

Ljudi, da ne otvaram novu temu, moze mala pomoc za proveru hdd-ova ...

Imam par internih hardova i jedan ekterni hd . jedan od internih WD Black 2TB ima malo "cudniji" zvuk kada se ugasi ...

Verovatno je moja "paranoja" u pitanju, ali opet , kako najbolje da proverim da li je hd "skroz" OK ?

Da napomenem da su svi vecinom puni, tako da bih izbegao format varijante ...

Dakle, interesuje me kako NAJSIGURNIJE da proverim da li su hardovi 100% ispravni ...

Unapred hvala!

Hd tune pro skines ima free varijanta na 15 dana i skeniras ga na greske i pogledas health status . Skeniranje traje 1,5-3h sve zavisi od velicine i brzine hdd-a.

Postavi screen shootove ako ti nesto ne bude jasno pa da razjasnimo ;)

Nema sta, sudeci po S.M.A.R.T. parametrima - definitivno nije.

Najgora situacija, zaista... znas da nesto ne valja sa hardom, a ne mozes to da dokazes.
Ma da, ali kada ti serviser jedne ugledne firme kaze da je to normalno za drajv, onda stvarno.. :) Jes' da su spajkovi bili za oko 30% manji kada sam testirao pred slanje (verovatno i kod njih), ali ih je opet bilo.. I kod mene i u drugim masinama, licno sam testirao.

Srecom, gazda je, i pored toga sto je bio jako prijatan, bio i jako azuran. Sam je poslao disk uvozniku na reklamaciju i posle nedelju dana mi je stigao nov. Ukupno sam cekao malo vise od 20 dana, ali je svakako vredelo.

Zato kazem da njemu verovatno nece vredeti da reklamira, a moguce da su samo neki sektori malo usporili sto ce neki low level format ispraviti.

Secam se ove price, kako da ne, sa neke od prethodnih strana... ja sam ti odgovarao, jer sam imao identican slucaj (samo sa F4EG diskom), i isto sam terao na reklamaciju ;)
Onakvi spajkovi (kao sto su kod tebe, a vala i kod mene bili) definitivno nisu normalni za jedan - ispravan - hard. Nema tu mnogo price.

BTW, nadjoh te shot-ove, evo kako su izgledali grafici tog HD204UI, iz par programa kojim sam testirao:

Prilozi

• Samsung F4EG (los) - HD Tach.png
    Samsung F4EG (los) - HD Tach.png
    57.6 KB · Pregleda: 100
  • Samsung F4EG (los) - HD Tune.png
    Samsung F4EG (los) - HD Tune.png
    34.5 KB · Pregleda: 112
  • Samsung F4EG (los) - HD Tune Pro.png
    Samsung F4EG (los) - HD Tune Pro.png
    92.6 KB · Pregleda: 108
Ma znam, ali ja nisam imao drugara koji ce mi pomoci da sve to zavrsim brzo. :p Ipak sam cekao jace od 20 dana. :)

Ma nije bre ovde drugar odigrao kljucnu ulogu, vec zdrav razum... disk star dan-dva, ce da bude zemenjen instant, jos kako :)

Shta kazete za ovaj hard star je 1 Godinu i 2 Meseca odradjen low level format sa Hirens Boot-a. Da li se isplati upustati se u reklamaciju ?

11-December-2012_22-47.png 11-December-2012_23-05.png 11-December-2012_23-13.png

inace je testirano 3 puta za redom iz Safe moda.

Poslednja izmena:
Pa ti sto ga vise testiras sve ti bolje radi :d

:D da li je normalno da ima ove padove to sam hteo da pitam ? :p

Poslednja izmena:
Ako si odmah testirao po podizanju sistema, win iako u Safe mod-u kopa po disku. Sačekaj bar 5 min pa onda testiraj.
ILI ako su upaljeni svi C1E, EIST i C-States...

Poslednja izmena:
Ako imas drugara u to jradnji, salji slobodno! :)

Salu na stranu, ne verujem da ce ti reklamacija pomoci ako su S.M.A.R.T. parametri uredni, bez obzira sto mu je acc time malo off.

Ja sam se licno prvo mailovima konsultovao sa ljudima iz firme odakle je uzet drajv, uz brdo screenova testova, pa sam ga tek nakon njihovog odobrenja slao na reklamaicju. To bih preporucio i tebi. Testiraj ga u STool ili SeaTools, pa im posalji screenove tih testova i transfer krive. Inace, ja sma imao i neki S.M.A.R.T. warning, samo se ne secam tacno koji.

Evo cekao 5 min testirano u safe modu.

12-__ö____ð-2012_21-18.png HD Tune Pro 5.jpg

Poslednja izmena:
Klikni na (C7) pa procitaj dole sta ti pise za tu gresku

@coldej menjaj sata kabal i dobro zakaci hdd za konektor na ploci, ali prvo kabal promeni sve da je potpuno nov ti ga zameni.

Kabal je zamenjen hard prosao SeaTools testove, smart je ok sem ove za sata kabal. *** nista konkretno ali posle Low level formata primetno brze radi sistem ako nishta.

13-__ö____ð-2012_21-26.png

Proveri ti lepo taj drajv u drugoj masini. Ako se ponasa isto pusti par screenova na mail prodavca i cekaj odgovor.

Ne izgledaju nesto preterano problematicno ti spike-ovi (ni blizu onome sto je ksLazy imao, na primer)... ali je cinjenica da ih stalno ima, stalno su prisutni. Kao da nesto konstantno radi u pozadini i tako prouzrokuje iste.
Naravno, tu je i ono ocajno vreme pristupa za jedan F3... a ~17ms to definitivno jeste.

Sto kaze ksLazy, najbolje da probas taj hard na nekoj drugoj masini, tako ces videti da li se ponasa isto... ili bar drugom Windows-u, nekom koji nije instaliran na taj sam hard. Tako sam ja imao padove u transferu kada sam radio test u Win-u koji je bio instaliran na tom hardu, i to uvek, bukvalno svaki put kada se pusti test - zakrci hard i padne transfer, negde oko 200GB oznake... dok kada pustim test iz drugog Windows-a, onog koji se nalazi na SSD-u, siljaka nije bilo, nijedan jedini, kriva transfera savrsena.

Odradio sam zero fill na samsungu ali još nisam na njega instalirao OS. Evo testa sa W8 instalirane na WD 640:

15-decembar-2012_13-52f3.png

Nema više onih spajkova (doduše onaj test od pre je bio sa sistema instaliranog na f3) ali je acc time i dalje loš...

A evo i testa WD-a

15-decembar-2012_13-48wd.png

Šta bi moglo u op. sistemu da prouzrokuje takve padove prilikom testa?

Skini Process Explorer. Pokreni ga i u glavni navigacioni meni ubaci I/O Delta Read i I/O Delta Write kolumne - pogledati sliku.

Maksimiziraj preko celog desktopa Process Explorer, upali HDTune i pokreni read test. Neka ti se kolumna I/O Read unutar Process Explorer-a vidi tokom testa, kao i svi procesi koji trenutno rade u pozadini (HDTune ti takođe mora biti u vidnom polju). Prati HDTune i Process Explorer uporedo, kad HDTune pokaže opadanje read brzine , odma' bacaj pogled na Process Explorer i vidi koji proces u to vreme pravi problem.

Uradio sam ovo iz posta iznad i jedi proces koji je je bio aktivan i delta reads pored samo hd tune je bio csrss.exe, evo i ss-a testa:

16-decembar-2012_14-15.png

sada je, čini mi se, još gore nego pre.

A evo i šta kaže hdd regenerator:

hddr.jpg

Probaj neki butabilni program tipa MHDD, da isključiš OS iz jednačine. Ako i onda brlja, pravac reklamacija.

MHDD je pronašao 6 narandžastih blokova, preko 1000 zelenih i nijedan crveni, šta mi je činiti?

I narandžasti je već loše, to su usporeni, čitljivi ali jedva. Probaj reklamaciju i reci im to!

Upomoc!!!
Poceo hard da mi "KRCI" od skoro pa sam ga testirao malo i evo sta kaze HD Tune Pro v5.00:
Problem 1.png Problem 2.png
Radio sam i LL format jer sam nasao 1 bad sektor ali opet isto,samo da napomenem da je pod garancijom ali ne znam dali ce prihvatiti garanciju jer hard pise i cita normalno ali krci kao lud?
Imate li neki savet?

Evo danasnjih slika testova
problem 3.png
problem 4.png
Sta da im kazem zbog cega ga reklamiram,zbog krcanja ili zbog rezultata testova?

Poslednja izmena:
Zbog loseg sektora i krcanja. Mada taj jedan sektor ko nijedan. :D

Vrh Dno