Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

@djmihailo:
Ako uporedis tri popularna ekosistema, da li mozes da pronadješ koji su zatvori, a koji je plaža? Sta Apple, Microsoft i Google nude svojim korisnicima?
Korisnik Vanitas je u nekom od prethodnih postova meni odgovorio pa sam mu ja odgovorio zašto smatram da je pogrešio pri izboru. Zatvori i plaža su sasvim korektni opisi ekosistema.

Pišite slobodno o WP. Samo ako se dohvatite Androida i počnete da iznosite netačne činjenice, nemojte se ljutiti ako usledi odgovor.

@djmihailo:
Ako uporedis tri popularna ekosistema, da li mozes da pronadješ koji su zatvori, a koji je plaža? Sta Apple, Microsoft i Google nude svojim korisnicima?
Korisnik Vanitas je u nekom od prethodnih postova meni odgovorio pa sam mu ja odgovorio zašto smatram da je pogrešio pri izboru. Zatvori i plaža su sasvim korektni opisi ekosistema.

Pišite slobodno o WP. Samo ako se dohvatite Androida i počnete da iznosite netačne činjenice, nemojte se ljutiti ako usledi odgovor.

Ti ili nećeš ili ne možeš da razumeš poentu.....ovde se ne upoređuju sistemi.....
Ovo nije tema WP vs android ili slično...Ovo je tema WP8 diskusija...Prema tome govori se o WP platformi.....I cela tema bi trebala da bude usmerena na odgovore na pitanja koji imaju korisnici platforme, komentare ili razmenu iskustava....Odgovor tipa " ko ti je kriv kada si kao budala kupio WP umesto androida " ne postoji ni na jednom kredibilnom forumu.
Kakav je problem ako neko nakon androida kupi WP i to kaže na ovom forumu....Ok, odgovara mu, svestan je mana i prednosti i to je to....Ne vidim zašto se dopušta flame koji TI predvodiš... To je problem....Pa šta ako meni više odgovaraju pločice i to mi se sviđa....Tvoj odgovor je već neko puta bio da je to bezveze, da isto, odnosno bolje postoji na androidu....Ostavi me da uživam u pločicama ;)
Ti, kao moderator, možeš da otvoriš temu koju hoćeš... Ukoliko iz bilo kog razloga imaš želju da celom svetu, ili bar populaciji na ovom forumu dokažeš kako je Microsoft kompanija gomila i*d*ota, to onda možeš da radiš u toj temi....Zaista mi nije jasno zašto prljaš ovu temu....
Mnogi ljudi vole promene, menjaju sisteme, nekad idu ka bolje a nekada ga gorem.... I šta je tu problem...

Što se mene tiče ova diskusija je završena....Ti imaš mogućnost da ovu temu i dalje upropašćavaš ili da je usmeriš u normalnom pravcu.....Od tebe zavisi...

Poslednja izmena:
Pa razmenjujte iskustva i delite savete. Samo ako se hvatate za Android i pri tome iznosite netačne činjenice dobićete i adekvatan odgovor. Smirite strasti i sve će se vratiti u normalu.
U izjavi tipa, izabrao si zatvor umesto plaže ili nisam lud da bacim pare na WP, direktno ili indirektno ne znače ko ti je kriv kad si budala... Šteta što tako doživljavaš.

Pa razmenjujte iskustva i delite savete. Samo ako se hvatate za Android i pri tome iznosite netačne činjenice dobićete i adekvatan odgovor. Smirite strasti i sve će se vratiti u normalu.
U izjavi tipa, izabrao si zatvor umesto plaže ili nisam lud da bacim pare na WP, direktno ili indirektno ne znače ko ti je kriv kad si budala... Šteta što tako doživljavaš.

Nije "izjava tipa" nego tvoj konkretan takav post koji sam ja prijavio. I nemoj da spinuješ bar budi dovoljno čovek i priznaj kada pogrešiš. Takođe daj malo linkova ka postovima o tzv. pljuvanju android-a a da nisu izazvani vašim flame postovima, posebno bih voleo da vidim jedan moj pljuvački post o bilo čemu. Postoji nešto što se zove poštovanje čak i ako se ne slažemo ti si lično jednim postom nazvao sve korisnike WP-a budalama i kao što je Mihajlo rekao da je ovo bar malo kredibilan forum davno bi leteo, a pošto se svodi na "ortak iz kraja" verovatno će tako i završiti. A kako si tek licemeran sa "smirite strasti". Još samo da neko od vas shvatio da kad imate titule sve što radite se odražava na ugled foruma da tvoja izjava ne može da bude samo tvoja lična nego se po default-u smatra stavom administracije foruma
Kao što sam xx puta rekao do sada ajde da probamo sa normalnim razgovorom pa ako se slučajno zeznemo uvek možemo da se posvađamo to je bar lako :)

Rekoh da sam završio, ali samo da dopunim ;) .... Ja ni u jednom svom postu nisam rekao da samo jedna strana preteruje, ne znam zašto ja treba da smirujem strasti ( ako si mene ubrojao u tu kategoriju ) .....Ali, opet ponavljam, tvoje je da usmeriš diskusiju u konstruktivnom pravcu... Ti treba da budeš tolerantniji od onih koji su uspaljeni, a ne da tvoji postovi izazovu lavinu nekorisnih komentara...To je ono što tebi zameram i zato reagujem samo na tvoje postove... To radim na najdobronamerniji način, bez želje da se ti i ja verbalno nadmudrujemo i opet gušimo temu, nadam se da si tako i shvatio.... jer i meni i drugima odgovara da tema bude korisna....

Najlepše molim moderatora da mi ne briše postove, nisam ništa uvredljivo napisao, već samo ono što jeste tačno. A to je da neki korisnici koriste forum u pogrešne svrhe (da budem blad ovog puta). Sujete i komplekse ostavite za druge prilike , ovde smo da diskutujemo o drugim, stručnim stvarima, da nešto naučimo i da razmenimo iskustva. Nadam se da sam jasan... srećno svima, ne želim nikakve svađe, neka svako uživa sa svojim mobilnim aparatom, sve je stvar ukusa i potrebe...

@vylota: vređao si, post je obrisan, ali nisi dobio poene. Tolerancija na delu.
@ostali: vi ste na potezu.

Ja sam imao lumiu 920 oko mesec dana i sem kamere i izdrzljivosti telefona nemam nijednu drugu pohvalu da kazem u korist wp8 a i ovo su odlike nokije a ne operativnog sistema.

Tapatalk je uzasno konfuzan a usput i benchmark se ucitava vecnost pa je meni maltene neupotrebljiv.

Drugo live tiles se apdejtuje na svakih 30 min sto je smesno pa mi tako na tile od baterije stoji 100% a zapravo imam 85%,nonsense.

Trece,baterija je ocaj.Jedva izdrzi radni dan od 07-24 bez prevelike upotrebe za surf,tapatalk ili citanje vesti,procenti padaju bukvalno svakih 30 sekundi.
Da li je ovo mana os-a ili nokije necu da istrazujem.

Cetvrto,google aplikacije ne postoje-za mene a i mnoge druge su must have,a kako deluje nece ih uopste biti zbog odnosa MS-Google.

Peto,kastomizacija.
Nije presudno,ali zasto ne bih mogao da sredjujem telefon bar malo kako ja zelim.
Izbor 3 velicine tile-ova i 10 boja je blago receno siromasan.

Sesto,aplikacije.
Zaista je mali broj dobrih aplikacija,vecinom su shortcut do mobile verzije sajta.
Broj igara je takodje siromasan,ne mislim na one hd 3d show time igre vec na obicne igre kao hill climb,subway surfers i slicne.

Na androidu mogu sve sto i na wp8 pa i mnogo vise dok wp8 ne moze ni blizu onoliko stvari koliko moze android sa rutom narocito.
Na wp8 na zalost nema nikakvog jailbreaka i do tada nema sta da trazi pored androida.

Sa mnogima ovde sam se raspravljao oko android vs wp i na kraju sam dao sansu wp da me oduva,ali nazalost duze od mesec dana nisam izdrzao jer sam se bukvalno osecao kao u zatvoru.

Ovo je samo moje misljenje i ne mora niko da ga deli,niti cu da ulazim u neku raspravku ubuduce.

Upravo to i jeste poenta cele diskusije ovde, da na licnim primerima pokazemo drugima sta valja/ne valja i da li je izbor opravdan. Iskreno sam misljenja da si sa premalo informacija uleteo u WP pricu jer bar po onome sto pises telefon definitivno nije za tebe jer od istog ocekujes nesto drugo i to je ok skroz, zato si izmedju ostalog i batalio WP. I niti tebi fali nesto niti sam ja lud sto ga i dalje koristim. No ipak bih zbog ostalih prokomentarisao ostale stavke na brzinu:

1. Stvarno ne znam sta je konfuzno kod Ttalka, radi super sve sem ovog foruma, saznacemo uskoro i gde je problem. 2 puta do sata mi je pukla app jer je otvarao nekih milijardu slika u jednom postu ali to je zanemarljivo.
2. Slazem se, propust. Nije da mi je na svakih 10min bitna informacija o stanju baterije ali mislim da su tom tile-u kao nekim drugim trebali da dozvole cesce osvezavanje da bi nazovi ugodjaj bio potpun.
3. Izvini no ovo jednostavno nije tacno. Mislim na to da je baterija ocajna. Baterija je definitivno jedna od boljih i navodio sam skoro sta i koliko koristim i kada ostajem bez baterije. Nijedan telefon ne moze danas da izdrzi konstantno igranje 07-24 uz iole vecu upotrebu. Dakle kod tebe je definitivno bio neki problem jer baterija na 920 je sve samo ne slaba.
4. Mnogo puta receno, ko je zestoko vezan za Google servise, WP nije za njega. Ja koristim samo GMail tako da mi prelazak nikakv problem nije bio.
5. Licni izbor i to je ok. Nekome totalno nebitno a nekome vazno. Kome je vazno, izbegava WP, kome nije, jednostavno to onda nije mana zar ne? Recimo meni ranije nijednom nije palo na pamet da menjam Sense launcher, zadovoljan sam bio kako je to izgledalo i radilo tada i to je to. Tako je i ovde.
6. Nije tacno. Sve jace aplikacije su tu. Ogromna vecina u vidu zvanicnih pravih app, mali broj u vidu 3rd part aplikacija, sve je lako proverljivo na store-u na internetu. Ima i aplikacija tipa booking.com koje su shortcut do mobile verzije sajta ali takve app su u manjini pogotovo ako se skoncentrisemo na recimo top 50 ili 100 aplikacija na androidu, ios-u itd. Domace aplikacije su kao sto sam rekao problem. Tu u b92, vesti, kamere, busplus itd. Ima ono najkoriscenije ali daleko je od androida. Igre ne mogu da komentarisem, prestao sam davno da ih igram i uopste im ne vidim svrhu na telefonu...
7. Zamena teza. Pravi komentar bi trebao da bude da li sve sto je tebi potrebno mozes na WP? Odgovor je ocigledno ne i WP nije za tebe. Da li android kao takav moze vise od WP i iOS-a? Naravno da moze, ali se vracamo na onaj stan od 250kvm i 4 sobe koje niko ne koristi. Problem je ono sto neki ovde ne shvataju a sto je razumljivo zbog prirode foruma i profila ljudi koji se ovde skupljaju je to da je ogromnoj vecini korisnika totalno nebitno to sto moze da rutuje telefon, da stavi custom rom i slicno. Bilo koja platforma da je u pitanju. Vecina ih je i dalje na fabrickom softveru, nikad nista apdejtovali i slicno. Bitne su im aplikacije i to tipa FB, twitter i slicno a to svuda radi. Dakle onaj ko obezbedi bolju bateriju, tecniji rad, manje crashovanja sistema i slicno bice bolji izbor u toj prici.

Poslednja izmena:
Recimo da je tako... nisam vređao nikog, nije mi to stil, oni koji me znaju od 2000-te godine na ovom forumu to verovatno znaju, nisam zlonameran. Valjda ima veze što za sve ovo vreme nisam bio ni blizu tih poena, sem jednom kad sam poranio za oglas... ako su potrebni poeni, pa daj ih ako ćeš se bolje osećati.
Svako se slažem u vezi tolerancije..
Uostalom, ovo je postalo gubljenje vremena... šta ja imam kome da se objašnjavam i pravdam za ništa.
srdačan pozdrav

Sto se tice integracije WP sa Google servisima, meni je to bila najveca briga, ali sam na kraju pozitivno iznenadjen.
KOristim iskljucivo, GoogleMail, GoogleContacts, GoogleCalendar i integracija je na skroz OK nivou.
Jedino sto nedostaje, a doduse nije zanemarljiv nedostatak, jeste email push notifikacije za GMail, ali tu je jednostavno Google iskoristio zakon jaceg jednostavno ukinuvsi to u jednom momentu (iako je radilo, a radi i dalje za uredjaje na kojima je to aktivirano pre ukidanja).

@Darko1290
Slazemo se u 90% stvari sto je napredak za ovu temu:)
Mozda je i navika kod mene u pitanju a mozda i nesto drugo no wp mi nije legao najbolje.

Meni neće preko ugrađenog Google naloga da sinhronizuje kontakte, prijavljuje grešku, pa sam morao da idem preko EAS, a na taj način ne sinhronizuje sva polja.

A push za email radi preko EAS.

Da li postoji neko poredjenje WP Office-a i npr QuickOffice-a? Vidim da se mnogi hvataju za poslovnu primenu WP uredjaja jer poseduje Office i verujem da bi mnoge zanimalo kako to zaista funkcionise.

Mene sad zanima jedna stvar. Kakva su iskustva ovih sto su apdejtovali na GDR3 ?
Ja nisam hteo da radim to na 720 zadovoljan sam i ovim. Ali sad vidim da se GDR3 i Black ocekuju tek pocetkom sledece godine. Ne ceka mi se toliko. :) .

A evo sada citam na WPcentral da je taj GDR3 preview za sada dosta bagovit, msm ipak je to preview. Nije ni cudo sto ga planiraju tek za 2-3 meseca, moraju sve da srede do detalja.

Ja sam rekao samo za WP office da je provereno dobar, quick ne znam, nisam ni probao da install.

Da bi ti sinhronizovao sva polja moras da sredis malo kontakte, google i wp gledaju na kontakte drugacije. Moras sve brojeve na google, da stavis da budu mobile, work, home. Itd sta vec ima u WP .

Poslednja izmena:
Sta je bagovito u GDR3? Slobodno instaliraj nema nikakvih problema. Pogotovo sto imas Nokiu i taman i da imas neki problem, flash na GDR2 je moguc i cak i ti teoretski problemi sa garancijom su reseni.

Poredjenje WP Office i Quickoffice-a, koga zanima, google search pa ce naci konkretne podatke. Ono sto ja mogu da kazem je da sve radi out of the box bez bilo kakve potrebe za instaliranjem bilo cega. Ne znam kako sada radi Quickoffice medjutim u vreme dok nije bio pod Google-om cesto se desavalo da ne prikaze fajlove kako treba, odsece neki deo itd. u svakom slucaju to nije izgledalo kao u Office-u. Prednost je to sto ista firma pravi i mobile i desktop aplikaciju i sto je kompatibilnost zagarantovana. Logovanjem na Skydrive sam resio i to da ono sto radim na kompjuteru mi je odmah i na telefonu i obrnuto. Ranije je bio problem sa slanjem fajlova mailom sad u GDR3 je i to reseno.

Ne znam, to citam na WPcentral, neki kazu da je bagovit, neki kazu da radi super. Msm realno ne vidim neku potrebu za GDR3 . Razmislicu jos malo :) .

ONTOPIC: za instalaciju GDR3 mi na racunaru treba win 8 ako sam razumeo? Da bih instalirao neka MS cuda, ili gresim? Koja je procedura u najkracem?

Poslednja izmena od urednika:
Jedino sto nedostaje, a doduse nije zanemarljiv nedostatak, jeste email push notifikacije za GMail

Sto ste noob-ovi bre svi, naravno da radi :) Pogledaj u temi "920 i 820", objasnio sam Viloti kako da imas push..

Da bi ti sinhronizovao sva polja moras da sredis malo kontakte, google i wp gledaju na kontakte drugacije. Moras sve brojeve na google, da stavis da budu mobile, work, home. Itd sta vec ima u WP .

Znam, već sam krenuo to da radim, ali je poprilično mukotrpan posao ako imaš cca. 400 kontakta, a i bezveze je jer je Google te oznake mnogo bolje rešio... Plus što će EAS prestati da radi od NG.

Ja ne verujem da mi je poruka obrisana u 5 sekundi, i znam i ko je taj batica koji cuci na ovoj temi? Ajde molim te objasni mi sta je problem u toj poruci prema pravilima foruma? Sramota bre.

ONTOPIC: za instalaciju GDR3 mi na racunaru treba win 8 ako sam razumeo? Da bih instalirao neka MS cuda, ili gresim? Koja je procedura u najkracem?

Ne treba ti win 8 uopste, odakle sad to?

c/p onoga sto sam kada je pusten GDR3 napisao:

Registracija ovde --> http://apps.windowsstore.com

Check mail, instaliraj sertifikat koji su ti poslali.

Download ovo: http://www.windowsphone.com/en-us/st...c-038393741e96

I dalje samo po uputstvima. Prosto da prostije ne moze i sve je maltene automatski.

-> Mnogi kazu da je sve proslo i bez ovoga sa sertifikatom.

Potvrđujem sve ovo, samo da dodam da mi je ipak tražio setifikat. Lumia 920 i GDR3 bez ijednog bug-a. Install GD3 i restartovanje je trajalo oko 6-7 minuta.
Od dobrih stvari: čini mi se da baterija traje bar 20-30% duže nego sa GDR2 (nema leak-a noću jer ne gasim nikada telefon, 1-2% preko noći).
Loše stvari :) : za sada nisam primetio niti jedan problem (7 dana druženja sa GDR3)

Jel se gube podaci prilikom instaliranja gdr3?

Jel se gube podaci prilikom instaliranja gdr3?

Ja sam, kada sam dobio telefon sa servisa, instalirao GDR2 a odmah zatim i GDR3 tako da ne znam sa sigurnošću, ali prilikom instalacije GDR3 se "vrte" oni zupčanici kao kod hard reseta tako da pretpostavljam da brise "user" app-ove i podesavanja.

Još jednom, ponavljam, ovo je pretpostavka :)

Sto ste noob-ovi bre svi, naravno da radi :) Pogledaj u temi "920 i 820", objasnio sam Viloti kako da imas push..
Nisam noob nego ocekujem kad podesim Account kao Google Account da radi maksimalno dobro, a ne radi, tj. tada push ne radi.
Ostaje zavrzlama sa Exchange account-om, koja radi savrseno (upravo probao), ali ce Google zavrnuti i tu slavinu od 31. decembra, kad vise nece moci novi telefoni da se prijavljuju da koriste Exchange servis.

Google demonstrira Microsoft-u sta je moc (tj ono sto je Microsoft demonstrirao ostalima dok je mogao :))

Preporucite mi memorijsku karticu koja radi kako treba sa WP? Dve koje koristim, obe imaju probleme. Prva je spora pri instalaciji WP a druga je brza ali sistem se resetuje i nece ponekad da aktivira ekran.

16GB bi bila idealna jer planiram dual boot WP i Android-a (HD2 je u pitanju).

Koliko vidim po netu kazu da su Sandisk i Kingston dobri izbori.

Ja sam uvek bio zadovoljan sa sandisk, kingston ima dosta škarta.
Sumnjam da postoji kartica baš za WindowsPhone.

Nazad
Vrh Dno