Ja sam imao lumiu 920 oko mesec dana i sem kamere i izdrzljivosti telefona nemam nijednu drugu pohvalu da kazem u korist wp8 a i ovo su odlike nokije a ne operativnog sistema.
Tapatalk je uzasno konfuzan a usput i benchmark se ucitava vecnost pa je meni maltene neupotrebljiv.
Drugo live tiles se apdejtuje na svakih 30 min sto je smesno pa mi tako na tile od baterije stoji 100% a zapravo imam 85%,nonsense.
Trece,baterija je ocaj.Jedva izdrzi radni dan od 07-24 bez prevelike upotrebe za surf,tapatalk ili citanje vesti,procenti padaju bukvalno svakih 30 sekundi.
Da li je ovo mana os-a ili nokije necu da istrazujem.
Cetvrto,google aplikacije ne postoje-za mene a i mnoge druge su must have,a kako deluje nece ih uopste biti zbog odnosa MS-Google.
Peto,kastomizacija.
Nije presudno,ali zasto ne bih mogao da sredjujem telefon bar malo kako ja zelim.
Izbor 3 velicine tile-ova i 10 boja je blago receno siromasan.
Sesto,aplikacije.
Zaista je mali broj dobrih aplikacija,vecinom su shortcut do mobile verzije sajta.
Broj igara je takodje siromasan,ne mislim na one hd 3d show time igre vec na obicne igre kao hill climb,subway surfers i slicne.
Na androidu mogu sve sto i na wp8 pa i mnogo vise dok wp8 ne moze ni blizu onoliko stvari koliko moze android sa rutom narocito.
Na wp8 na zalost nema nikakvog jailbreaka i do tada nema sta da trazi pored androida.
Sa mnogima ovde sam se raspravljao oko android vs wp i na kraju sam dao sansu wp da me oduva,ali nazalost duze od mesec dana nisam izdrzao jer sam se bukvalno osecao kao u zatvoru.
Ovo je samo moje misljenje i ne mora niko da ga deli,niti cu da ulazim u neku raspravku ubuduce.
Upravo to i jeste poenta cele diskusije ovde, da na licnim primerima pokazemo drugima sta valja/ne valja i da li je izbor opravdan. Iskreno sam misljenja da si sa premalo informacija uleteo u WP pricu jer bar po onome sto pises telefon definitivno nije za tebe jer od istog ocekujes nesto drugo i to je ok skroz, zato si izmedju ostalog i batalio WP. I niti tebi fali nesto niti sam ja lud sto ga i dalje koristim. No ipak bih zbog ostalih prokomentarisao ostale stavke na brzinu:
1. Stvarno ne znam sta je konfuzno kod Ttalka, radi super sve sem ovog foruma, saznacemo uskoro i gde je problem. 2 puta do sata mi je pukla app jer je otvarao nekih milijardu slika u jednom postu ali to je zanemarljivo.
2. Slazem se, propust. Nije da mi je na svakih 10min bitna informacija o stanju baterije ali mislim da su tom tile-u kao nekim drugim trebali da dozvole cesce osvezavanje da bi nazovi ugodjaj bio potpun.
3. Izvini no ovo jednostavno nije tacno. Mislim na to da je baterija ocajna. Baterija je definitivno jedna od boljih i navodio sam skoro sta i koliko koristim i kada ostajem bez baterije. Nijedan telefon ne moze danas da izdrzi konstantno igranje 07-24 uz iole vecu upotrebu. Dakle kod tebe je definitivno bio neki problem jer baterija na 920 je sve samo ne slaba.
4. Mnogo puta receno, ko je zestoko vezan za Google servise, WP nije za njega. Ja koristim samo GMail tako da mi prelazak nikakv problem nije bio.
5. Licni izbor i to je ok. Nekome totalno nebitno a nekome vazno. Kome je vazno, izbegava WP, kome nije, jednostavno to onda nije mana zar ne? Recimo meni ranije nijednom nije palo na pamet da menjam Sense launcher, zadovoljan sam bio kako je to izgledalo i radilo tada i to je to. Tako je i ovde.
6. Nije tacno. Sve jace aplikacije su tu. Ogromna vecina u vidu zvanicnih pravih app, mali broj u vidu 3rd part aplikacija, sve je lako proverljivo na store-u na internetu. Ima i aplikacija tipa booking.com koje su shortcut do mobile verzije sajta ali takve app su u manjini pogotovo ako se skoncentrisemo na recimo top 50 ili 100 aplikacija na androidu, ios-u itd. Domace aplikacije su kao sto sam rekao problem. Tu u b92, vesti, kamere, busplus itd. Ima ono najkoriscenije ali daleko je od androida. Igre ne mogu da komentarisem, prestao sam davno da ih igram i uopste im ne vidim svrhu na telefonu...
7. Zamena teza. Pravi komentar bi trebao da bude da li sve sto je tebi potrebno mozes na WP? Odgovor je ocigledno ne i WP nije za tebe. Da li android kao takav moze vise od WP i iOS-a? Naravno da moze, ali se vracamo na onaj stan od 250kvm i 4 sobe koje niko ne koristi. Problem je ono sto neki ovde ne shvataju a sto je razumljivo zbog prirode foruma i profila ljudi koji se ovde skupljaju je to da je ogromnoj vecini korisnika totalno nebitno to sto moze da rutuje telefon, da stavi custom rom i slicno. Bilo koja platforma da je u pitanju. Vecina ih je i dalje na fabrickom softveru, nikad nista apdejtovali i slicno. Bitne su im aplikacije i to tipa FB, twitter i slicno a to svuda radi. Dakle onaj ko obezbedi bolju bateriju, tecniji rad, manje crashovanja sistema i slicno bice bolji izbor u toj prici.