Šta je novo?

Provera licence win 7

paloma

Slavan
Učlanjen(a)
15.11.2008
Poena
320
Dobio sam novi laptop na poklon sa instaliranim win 7 operativnim sistemom. Kako da utvrdim da li je original ili pirat, stiker na laptopu nema?

Da bi Win 7 bio legalan treba da ima zalepljenu nalepnicu na laptopu sa serijskim brojem ( za Win 8 dolazi samo neka glupa nalepnica bez ičega, samo natpis Windows 8 i neka sličica )
Ne znam iz kog razloga to pitaš, ako je za privatnu upotrebu nije ti mnogo bitno
Ako je za poslovne primene, da bi Windows bio legalan mora da postoji sledeće :

1. Račun da je Windows nabavljen ( ako je OEM, tj kupljen sa novim računarom, mora da stoji u računu kao posebna stavka Windows )
2. Nalepnica na kućištu
3. Instalacija Windowsa sa serijskim brojem koji je na nalepnici

Poslednja izmena:
ako nema stiker - pirat je verovatno... a svakako proveri da li je aktiviran, npr mozes lepo instalirati win7 bez aktivacije i radice ok 30 dana... a onda ili kupis legalnu instalaciju ili instaliras linux :) ili izlecis ovu instaliranu...

Ma aktiviran je ali nema stiker, sigurno je pirat, hvala u svakom slucaju.

Ideš na MS sajtu i tamo se veoma lako proverava da li je win genuine. A imaš i one optional update koje traže verifikaciju da bi se instalirale......

Ja sam davno kupio laptop sa orginal windows xp sistemom,vec davno sam na njemu instalirao windows 7.Ispod laptopa mi stoji nalepnica sa serijskim brojem xp-a.Da li mogu ja sad da iskoristim taj broj i da imam orginal xp?

Aj da ne otvaram novu temu. Za firmu, naknadno kupljen i instaliran OEM je nelegalna radnja. Koliko ovo prolazi kroz inspekcije? PRave problem ili ne?:) Kakva su vasa iskustva? I da li mogu da se instalira x64 ako na nalepnici pise 32bit?

ako nema stiker - pirat je verovatno... a svakako proveri da li je aktiviran, npr mozes lepo instalirati win7 bez aktivacije i radice ok 30 dana... a onda ili kupis legalnu instalaciju ili instaliras linux :) ili izlecis ovu instaliranu...
Ja sam instalirao kopiju win 7 ultimate i sada mi s vremena na vreme izlazi poruka da aktiviram win 7, isao sam na activate i posto mi je trazio kod (koji naravno nemam) nisam ga ni aktivirao. Medjutim i dalje mi izlazi ta poruka s vremena na vreme sto me iritira. Da li je moguce da se to nekako iskljuci u podesavanjima, da me ne smara vise sa tim?

Aj da ne otvaram novu temu. Za firmu, naknadno kupljen i instaliran OEM je nelegalna radnja. Koliko ovo prolazi kroz inspekcije? PRave problem ili ne?:) Kakva su vasa iskustva? I da li mogu da se instalira x64 ako na nalepnici pise 32bit?

Nece da moze.
OEM mora da bude stavka na otprmenici/racunu.

Dobro, shvatio sam, pitao sam da li to tolerisu inspektori ili su rigorozni

Dobro, shvatio sam, pitao sam da li to tolerisu inspektori ili su rigorozni
I te kako znaju da budu rigorozni radim kao admin. mreze u jednoj veoma jakoj fimi,bili su skoro i firma je platila kaznu 20.000$
Nasli su nesto tipa 80 kompova nelegalnih i 90 licencianih.Od tada samo kupujem licencine kompove :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno