Šta je novo?

DD-WRT, OpenWRT, Tomato, Gargoyle - unapredite Vaš ruter

dzonihsv

Čuven
Učlanjen(a)
18.11.2007
Poena
725
Začetak teme proistekao iz ove teme.

Naime, ko nije upoznat sa ovim terminima, radi se o custom firmware-ima za Vaš ruter, koji dodaju uređaju mnoštvo novih opcija. Neki ruteri su 100% funkcionalni, neki prave probleme, ali se svakako preporučuje da pre instaliranja istog, prvo pogledate na forumu proizvođača custom firmware-a iskustva koja se tiču Vašeg rutera.

NAPOMENA: Ako neko i bude hteo da instalira custom firmware na svoj ruter, to radi na sopstvenu odgovornost jer postoji mogućnost da se ruter brick-uje/pokvari!

Postoje 4 ''glavna'' custom firmware-a:

DD-WRT - podržan na mnoštvu rutera, dobar gui, relativno stabilan u radu...
OpenWRT - takođe podržano dosta rutera, gui malo siromašniji, stabilan u radu, ali pošto je open-source, granica onog što ruter može da uradi je u Vašoj glavi.
Tomato - u odnosu na prethodna 2, ovaj je mahom orijentisan na Linksys uređaje sa sličnim izborom opcija.
Gargoyle - iako ima najprostiji gui u odnosu na ostale, funkcionalnost ostaje ista kao i kod prethodnih, samo što je u odnosu na ddwrt i openwrt podržan manji broj uređaja.

E sad, prvo OpenWRT jer sam njega juče probavao na TP Linku 740N v4.23. Pratio sam postupak instalacije sa ovog sajta i sve je prošlo bez imalo problema. Međutim, iako je lik sa tog linka napisao da je ruter funkcionalan sa njim, meni je WiFi pravio problem. Čas radi, čas ne radi... Takođe sam naišao na još jedan problem, ali je to verovatno jer nisam dovoljno upućen u tematiku. Pošto sam mahom OpenWRT i instalirao da bi' ubacio napredni QoS, nikako nisam uspeo da ga namestim kako sam ja hteo. Čak sam i zabagovao firmware, ali je ovaj link sa objašnjenjem o fail-safe restartu pomogao.
Elem, pošto je QoS tako koncipiran da bukvalno ograničava samo brzinu WAN porta, ja sam hteo da ograničim LAN port(ove). E sad, ako ograničim LAN, isto je k'o da sam WAN ograničio, jer ograničavan brzinu svih LAN portova. Pokušao sam da napravim VLAN mrežu i da podelim portove, tako da portovi 1 i 2 na ruteru budu VLAN1, a portovi 3 i 4 budu VLAN2, i tako da kroz QoS ograničim samo VLAN2, dok VLAN1 ostaje netaknut. Mrežu sam uspeo da napravim (novi DHCP i sve), ali je QoS pravio problem, jer je ograničeni upload na VLAN2 meni ustvari bio ograničeni download. Tu sam već prs'o jer sam se zezao sa time već nekih par sati i nisam imao napretka. Ovo sad i jeste moje nepoznavanja materije, ali šta da se radi. Ako neko može da mi kaže gde sam pogrešio, pokušaću da ispravim.

DD-WRT, trenutno na ovom TPLinku funkcioniše samo jedan build, ali i on ima određenih problema. Međutim, pošto sa OpenWRT-om nisam uspeo da namestim QoS, onda ću verovatno večeras i DDWRT da probam. Samo, ima jedan problem. DDWRT u odnosu na OpenWRT ima ograničavanje brzine po MAC adresi, ali samo u plaćenoj verziji. Tako da, ako izbunarim nju - odlično. Ako ne, videću šta ću.

Tomato i Gargoyle, nisam lično probao, ali kažu da su sasvim stabilni. Verovatno jer nema mnogo podržanih rutera, pa varijacije u kodu nisu velike.

Sad, nažalost, moram da idem, pa ću malo da skratim ovo...

Ako neko koristi neki od ovih (ili sličnih) firmware-a, nek' slobodno napiše svoje iskustvo. O stabilnosti rutera, o opcijama, bilo šta... slobodno.

Ja koristim već godinama Linksys WRT54GS v7.0 sa DD-WRT v24sp2 micro. To mi je drugi ruter u kući, a vezan je kao DHCP forwarder na Huawei HG520s. Svaki ruter ima svoj SSID, a kompjuteri u kući, kao i Android telefoni se kače na onaj koji im je zgodniji ili koji ima jači prijem u datom trenutku. Naravno, da ne bi izgubio mrežu računara, Linksys-ov LAN1 je vezan na jedan od Huawei LAN priključaka, tako mi je sve proradilo iz prve, a i zgodnije je. Uspeo sam i da dobijem internet preko WAN povezivanja sa LAN-a od Huawei, ali to podrazumeva da se jasno odredi koji kompjuter se vezuje na koji ruter, a sa 5 kompjutera u kući, Android telefonom i tabletom, gubim komfor slobodnog povezivanja, a i mreža računara se komplikuje.
Sramotno je koliko je originalni firmware renomirane firme kao što je Linksys, a dodeljen tom mom ruteru, siromašan opcijama, obogaljen i neprimeren prilično solidnom hardware-u za taj uređaj (iz 2006. godine). Ja sam ga dobio od burazera iz amerike dok sam koristio wireless internet, i zbog nemogućnosti da samo prosleđuje DHCP adrese, dugo mi je stajao u fioci, dok je posao obavljao neki mnogo jednostavniji, ali mojim potrebama primereniji Ovislink AP koji je radio u WISP režimu. Sa prelaskom na ADSL, zainteresovao sam se za DD-WRT, lako ga ugradio, i WRT54GS je dobio funkciju koju je i sa originalnim firmware-om trebalo da ima. U svakom slučaju, svaka čast nemcima iz dd-wrt, vidim da i oni sada traže da se plate firmware-i, to pre nekoliko godina nije bilo tako (dugo nisam bio na njihovom sajtu). Sa Tomato i Open WRT nemam iskustva.

Tomato radi odlično na Linksys WRT54GL. Postoji i mnoštvo modova koji rade dobro i imaju osvežen software. Trenutno koristim Shibby build koji ima Linux kernel 2.6 i IPv6 podršku i sve radi kako treba.

Poslednja izmena:
Linksys WRT54GL sam i kupio zbog tog "famoznog" DD-WRT,ali se moje interesovanje brzo završilo,pošto nisam mogao da namestim QOS,odnosno kada podesim QOS gubim internet na tim portovima.Moram priznati da je možda u pitanju bilo i moje neznanje,mada ne vidim šta tu ima da se ne zna.Prešao na MikroTik i uživam 😀 Verovatno će mnogi reći da lupam,ali mislim da dd-wrt treba koristiti samo u situacijama kada originalni fw,a u zadnje vreme imaju sve više opcija,ne daje potrebni režim rada.Client,VPN...
Sorry za mali off,@talichni zašto lepo nisi tog huawejca u bridge,na linksys-u podigneš pppoe konekciju,on na sebe preuzima sav saobraćaj,i svi uređaji su ti u istom opsegu?Tvoja mreža tvoja stvar,ja samo dajem predlog 🙂

Probao, ali zbog toga što taj Huawei mnogo nestabilno radi kao običan modem (kao ruter je fenomenalan), odustao. Gubio je pakete, čas ima interneta, čas nema, više ima nego što nema, itd. Takođe, kad sam uveo adsl, bio je stari roze havajac (MT882) koji je brzo ispustio svoju plemenitu dušu, pa su me zadužili sa ovim 520s. Nikad mi nisu dali pppoe lozinku za njega (izgubio papir sa lozinkom za havajca), pa i dan danas ne bih da se igram sa njihovom kilavom tehničkom podrškom ako prelazak na bridge ne prođe kako treba.

Instalirah DD-WRT na TP Link 740N v4.23 pre par sati i za sad sve radi odlično - čak i limitiranje protoka, koje pre nije htelo.

Konkretno, radi se o r22118 build-u od 24/07/2013.

Instalacija je išla ovim tokom:

1. 30/30/30 reset
2. Ubacivanje ''factory-to-ddwrt'' firmware-a.
3. Ubacivanje ''tl-wr740nv4-webflash'' firmware-a.

Ima i u ovom YT klipu to pojašnjeno.

Ovaj treći je zapravo pravi firmware, dok druga opcija samo priprema teren za kompletiranje instalacije.

Za sad sve radi bez imalo problema. Čak i bandwidth limiter zbog kojeg sam i prvobitno hteo instalirati DD-WRT. Da bi se on omogućio, potrebno je otići u NAT > QoS > i u sekciji ''Mac Priority'' dodati MAC adrese računara kojima se ograničava limit, i u poljima WAN Max up i WAN Max down uneti limit koji želite postaviti tom i tom kompu.

Još jedna napomena, vido' da wireless pravi problem ako se za tip enkripcije postavi AES, s toga je potrebno enkripciju postaviti na TKIP only.

Da li taj ruter moze da se koristi kao repeater sa tim DD-WRT koji si instalirao? Ako ti nije teško pogledaj da li ima te opcije.

Ima ove opcije.

2013-10-02134219.png

Ja sam instalirao Gargoyle na TP-link 1043D , ali sam imao uzasnih problema. Posle brdo vremena ,shvatio sam da je u stvari problem fizicke prirode. Isprobao sam i ove ostale osim tomatoa i meni je iskreno Gargoyle bio najbolji.

Ovaj build gore koji sam ja instalirao je najbolji build do sada, jer sam čekao nešto što će da radi makar 90% ljudi (bez ili sa veoma malo problema).

Ako nisi probao ovaj build i ako te ne mrzi, probaj ga. Naravno, sve radiš na sopstvenu odgovornost. Ako uyebeš nešto, nisam ja kriv zbog nagovaranja. 😀

Ne znam da li ste upoznati jel moze da se flesovanjem otkljuca opcija za AP na TL WR340G ruteru.
Sad imam neku opciju wds,koliko sam skontao to je opcija da pojacam wi fi signal sa drugog rutera ali ne uspevam da namestim da radi.
Slabo se razumem u tematiku pa oprostite na neznanju 🙂

Ja sam instalirao Gargoyle na TP-link 1043D , ali sam imao uzasnih problema. Posle brdo vremena ,shvatio sam da je u stvari problem fizicke prirode. Isprobao sam i ove ostale osim tomatoa i meni je iskreno Gargoyle bio najbolji.

Za taj ruter jeste najbolji, i meni se super pokazao na 1043. E sad ne znam sto sam toliko lenj da upotrebim mirkotika koji mi stoji kuci :d.

@dzonihsv
ako ne radi qos na ovom buildu kako treba ima da te ddosujem :d

@ChobbyNS

Ne radi ddwrt na tom TpLinku.

@Monk Psycho

Savršeno radi. U kilobit ga ograničava. 🙂

Ti ako neces taj mikrotik,daj ga meni 😛

OT😛robacu verovatno taj build kad mi ga vrate iz servisa 🙂

Evo i ovde da postavim pitanje, možda neko zna.

Imam Belkin F7D4301 ruter flešovan dd-wrt.v24-21061_NEWD-2_K2.6_mega firmware-om i L2TP i PPTP konekcije neće da rade... ni da mrdnu, Wan status je stalno disconnected, kada kliknem connect samo mi refrešuje stranu.

Open VPN radi.

Otvarao sam portove i sve ostalo menjao i podešavao šta sam našao na netu, ali ništa ne pomaže. Ako neko zna rešenje neka piše... Inače net ide preko telekomovog 520c rutera...

A što se tiče stabilnosti, meni je odličan. Imam Netgear WNR2000v1 i posle nedelju dana rada moram da ga resetujem ili menjam konfiguraciju mreže jer diskonektuje uređaje koji su prikačeni na njega wireless-om. Videćemo ovo.

Ovo mi je drugi belkin ruter, pre toga sam pogrešno flešovao F7D4302.... Treba da ga jtagujem ali me strašno mrzi...

Pozdrav,
da li moze neki vlasnik wr1043nd da mi pomogne oko dd-wrt-a?
Citao sam dosta po forumima sta i kako ali sto vise citam sve mi je manje i manje jasnije 🙂
Elem, javljaju se ljudi sa nefunkcionalnim wan-om posle flesovanja sa dd-wrt-om... e sada negde pise da treba prvo staviti neki nemacki firmware pa tek onda dd-wrt a negde pise da ne mora...
Ne bih da posaljem ruter u vecna lovista a nikada ranije nisam stavljao custom firmware...
Moj ruter je 1.10 verzija a sn pocinje sa 12...
Hvala unapred

Poslednja izmena:
Skines sa dd wrt sajta factory to ddwrt img i to je fajl. Ali znaj da moras da se nakacis na router putem kabla na neki mrezni a da nije wan. I da ti router bude na fabrickim podesavanjima apsolutno.

Skines sa dd wrt sajta factory to ddwrt img i to je fajl. Ali znaj da moras da se nakacis na router putem kabla na neki mrezni a da nije wan. I da ti router bude na fabrickim podesavanjima apsolutno.

ili da stavis fiksnu ip adresu iz opsega rutera.
Radi u novom ddwrtu qos po razlicitim interfejsima? Lan i wireless npr?

to znaci onaj reset 30/30/30?
da li si imao problem sa wlan-om i da li treba flesovati nemacki firmware pre dd-wrt-a ili moze i bez toga?

Lepo ti je objasnio čovek, skineš factory-to-ddwrt image i flešneš. Ja do sada nisam radio 30/30/30 reset pre flešovanja dd-wrt i nisam imao nikakvih problema.

Imao sam problema sa openwrt ali to je druga priča.

Lepo ti je objasnio čovek, skineš factory-to-ddwrt image i flešneš. Ja do sada nisam radio 30/30/30 reset pre flešovanja dd-wrt i nisam imao nikakvih problema.

Imao sam problema sa openwrt ali to je druga priča.

ok, moram da pitam jer poslednja dva dana sam procitao gomilu razlicitih nacina...
taj 30/30/30 reset sam procitao na njihovom forumu, dok sam na nekim yt snimcima video da rade bez tog reseta... ko pita ne skita 🙂

to znaci onaj reset 30/30/30?
da li si imao problem sa wlan-om i da li treba flesovati nemacki firmware pre dd-wrt-a ili moze i bez toga?

Pogledaj na youtube klip 1043nd dd wrt i imas uputstva. Bez reseta 30 30 30. Ali je vazno da imas fabricka podesavanja jer u suprotnom neces fleshovati img

Odavde http://www.gargoyle-router.com/download.phpskineš factory.bin za 1043 ver.1.0 i jednostavno ga flešuješ kao i fabrički.Ja sam isključio sve kablove: lana i wan ,osim onog koji je vezan za komp koji flešuje(naravno)🙂.Imam poboljšanje dometa i protoka.Bitno je da skineš ...factory.bin.Da bi uspeo fleš preimenuj fajl u "factory.bin" i to je to.Radi 100%,u koliko poštuješ proceduru.Isključi antivirus dok flešuješ.Nije potreban nikakav reset rutera pre fleša.
Kod mene u ovoj kombinaciji ima najveći protok i domet.
Untitled.png

Poslednja izmena:
zelim samo ovde javno da pohvalim usera sebekkg-a na pomoci oko dd-wrt-a
covek me povadio kada sam mislio da je ruter postao cigla 🙂
hvala jos jednom druze!

Imam problem kupio sam linksys 5g ruter FGW5500 5G WiFi 6,sa open wrt,kada ubacim mts karticu sve radi kako treba,ali kada probam da umacim mtl karticu blinka stalno crveno dugme...ne uspevam da nadjem data roming da aktiviram...Ima li neko resenje?

Nazad
Vrh Dno