Šta je novo?

Komp za montažu

omnik

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
855
Pozdrav,

Dobar drugar kupuje komp za montažu pa je mene pitao za savet šta i kako. Problem je što, zbog obaveza, slabo pratim poslednjih 1-1.5 god HW tržište pa sam ispao iz fazona.
Čekao je novi Macbook Pro ali je odustao kad su najavili tu vazu :).

Par smernica:
-Budžet ~3500 EUR.
-Samo kućište.
-Potrebe... mašina je namenjena da barata sa RED kamerom. Dakle montaža, efekti, Premiere, After Effects i sl.
-ploča obavezno sa Thunderbolt budući da ima oko 20TB materijala u externim hdd.
-Poželjno je, ukoliko je moguće, za preporuke samih proizvoda (tipa taj i taj model SSD-a, taj model memorije i sl.).
-kućište sve što vidim u nekom "high-end" segmentu mi izgledaju kao da su napravljena za napaljene klince. Hoću nešto kao nekad Lian Li i sl. Dakle extra kvalitet uz minimlistički dizajn.
-komp je isključivo u navedene svrhe... ništa igrice, ništa OC itd.

Evo šta sam ja otprilike sastavio, pa može predlozi na ovoj bazi:

CPU: Intel Core i7-4770 (pretpostavljam da ne treba "K" modeli budući da neće biti OC), ovo je najjači Haswell koji sam uspeo pronaći kod nas. Kapiram da ovde najviše mašim... ~ 300 EUR
MB: Preporuka za ploču s1150 sa Thunderbolt? Sećam se MSI Z77 ploča sa ovom opcijom ali nisam video da imaju u novim Z87 modelima. Recimo ~100-150 EUR
MEM: 4x16GB ~700 EUR
HDD: 2x 500GB Samsung 840 EVO SSD ~650 EUR
VGA: ovde nisam siguran. Kapiram GTX Titan zbog CUDA - zavisi od jezgara tj. streaming jedinica u gpu pa što više to je bolje. Zabrinut sam i za dobavljivost ovih kartica ali postoji mogućnost da je poručim iz Nemačke recimo. Nemam pojma koja je cena, pretpostavljam ~1000 EUR.
ODD: Bluray combo ~70 EUR
Nedostaje još kućište i napajanje koje može da podnese sve ovo... naravno treba da se uklopi u budžet.

Hvala unapred svima na savetima.

Poz, Omnik

Poslednja izmena:
I7 3930k
Asus p9x79
Cm hyper 212evo
4x16 ili 8x8 Kingston 1600
Gtx 690(ako planira sli neka uzme Titan)
Napajanje ss 850w
Tt urban s71

Poslednja izmena:
PRVO
Da pomenem da je za tako profi primenu Mac ipak default sprava. Takođe, Premiere je prilično bagovit, dok je Final Cut Pro prilično hvaljen. Ali, pretpostavljam da prijatelj sve to zna, mada se i dalje čudim izboru Windows mašine ako je montaža jedina namena. Obično se ljudi kompromisno odluče za PC samo zbog dodatnih programa.

DRUGO
Kažeš ima 20 TB materijala i hoće Thunderbolt, a onda ubacuješ i ogromne i skupe SSD diskove. Ja sam amaterski Premiere korisnik, ali to mi deluje kontradiktorno. Evo zašto:
1. Ako planira da prebacuje fajlove sa eksternih diskova na SSD, pa odatle da ih koristi, ok za SSD, ali Thunderbolt nije bitan, kopiranje je u pripremnoj fazi.
2. Ako će da radi direktno na eksternim diskovima, ok za Thunderbolt, ali šta će mu toliki SSD?
3. A evo i prvog linka sa gugla na temu Thunderbolt vs USB 3.0 - http://nofilmschool.com/2013/05/macworld-benchmark-battle-usb-3-vs-thunderbolt/

Nisam radio testove za 4k snimke, ali za FullHD, čak i visokog kvaliteta (bitrate-a), kada radim montažu direktno na USB eksternom disku, nema zastajkivanja. U pitanju je 5400 rpm disk i to na USB 2 (!) portu. Dakle, već je USB 2 dovoljno brz za real-time montažu. (a mislim da bi i za 4k bilo ok, ali može da se izračuna) Onda je Thunderbolt skroz overkill, kao i SSD. Jedino što bi na SSD radilo brže jeste conforming, ukoliko mu je uopšte potreban.

Kako rekoh, ja radim samo amaterski i ne preko 1080p@50, a obično 720p@60. Ipak, neka prijatelj dobro razmisli i proveri: 1) Da li može da montira direktno sa eksternih diskova, 2) Da li mu je zaista neophodan Thunderbolt za to? (osim ako su eksterni diskovi Thunderbolt-only :)), 3) Da li mu je neophodan SSD za držanje fajlova (ajd' za sistem, ako je baš zapeo)?

TREĆE
Ukoliko je u pitanju zaista intenzivan rad, a pritom je i budžet tako izdašan, ja bih se pre odlučio za nekoliko SAS diskova (na 15k), možda čak i u RAID 5 konfiguraciji. Npr, 4 x 300 GB SAS = Milina. :D
Napajanje - otkad uzeh Seasonic, ne bih menjao firmu, samo birao potrebnu snagu i visoku klasu. :)
Kućište - ja sebi planirah da uzmem CM HAF XB, :) zbog prostora i hlađenja, ali priznajem da je malo ekstremno i verovatno ima mnogo boljih. Uostalom, ja koristim skoro isključivo eksterne diskove, a nervira me kad treba da čačkam nešto po vertikalnom kućištu.

Poslednja izmena:
Ako se ide na PC od napajanja defitivno treba gledati samo Platinum modele, Seasonic SS-760XP2 ili SS-860XP2. Od kučišta, pored pomenutog TT-a vredi razmisliti i o FRACTAL DESIGN Define XL R2.

Poslednja izmena:
Ja u ovoj celoj prici bas i ne kapiram GTX Titan, skupa karta, da li uopste ima uticaja na rad? Da li je dovoljna jedna GTX770 karta?

Ima, itekako, nVidija podrzava HW akceleraciju u premijeru i afteru, plus ja bi mu savetovao da uzme quadro, imace real live privju

http://www.youtube.com/results?sear....6j2.8.0...0.0...1ac.1.11.youtube.SI5MjSPK6Hs

CUDA jeste bitna, al je jos bitniji quadro driver.
+64GB je vrlo pozeljno za ove aplikacije, ako oces da radi ko covek. /vise projekata otvoreno, render, itd.../

Ortak kaze nece Mac Pro jer je "vaza", a onda opise Mac Pro u svemu sto mu treba :)

Mac Pro u kombinaciji sa softverom je milju ispred sklopljenog PCa za iste pare, jedini razlog je nemogucnost da se plati ali to ovde nije problem, za 3500 ce verovatno moci da se uzme 12-core.

Poslednja izmena:
Ima, itekako, nVidija podrzava HW akceleraciju u premijeru i afteru, plus ja bi mu savetovao da uzme quadro, imace real live privju

http://www.youtube.com/results?sear....6j2.8.0...0.0...1ac.1.11.youtube.SI5MjSPK6Hs

CUDA jeste bitna, al je jos bitniji quadro driver.
+64GB je vrlo pozeljno za ove aplikacije, ako oces da radi ko covek. /vise projekata otvoreno, render, itd.../
Ok, ali GTX780 je 550EUR, a GTX Titan 900. Da li opravdava 10% bolje performanse? Quadro K5000 je 2000-2200EUR, ako u montazi ima razlike kao u CAD-u onda verujem da mu Quadro treba pod obavezno i da nikakav Titan tu ne pomaze, ni 3 Titana, samo Quadro...

Ok, ali GTX780 je 550EUR, a GTX Titan 900. Da li opravdava 10% bolje performanse? Quadro K5000 je 2000-2200EUR, ako u montazi ima razlike kao u CAD-u onda verujem da mu Quadro treba pod obavezno i da nikakav Titan tu ne pomaze, ni 3 Titana, samo Quadro...

Pazi, nije Quadro K5000 vise 2000-2200€, to je bila cena na promociji, sad ima da se nadje za oko 1200-1600€.
Mora da vidi sam, mene mrzi, sta Adobe podrzava i kakav mu je workflow, sto bi reko nas narod.
....
Neko moze fino da radi AE+premijer sa GTX660-780, i da mu Quadro, nikad i ne zatreba, a nekome je spas samo tako, zavisi sta radi od efekata i cime se bavi.
Quadro ima live preview za sve efekte itd..., sto nekom mozda i nije bitno toliko, a nekome je bitno.
....
@Driver
pa za te pare i Mac pro ima smisla, jedino ne znam koji sw koristi covek, da l je na PCu ili MAcu, mada obrni okreni, mac je za ovo zakon, realno.

Ako mora win, tj PC varijanta onda sledece:

CPU: Intel 3930K
-Cooler: Cooler Master Seidon 120XL
MOBO: Asus P9X79 Pro
RAM: 2x8GB Kingston Beast 2400 MHz (x4 kompleta), ukupno 64GB rama
VGA: 2x MSI GTX770 Gaming (38k din komad)
SSD: Samsung 840 EVO 1TB
PSU: Seasonic 860 XP
CASE: Fractal Design XL R2.0 Black Pearl

Nisam uspeo da nadjem plocu x79 koja ima thunderbolt, tako da mi morala neka PCIe kartica da padne.

^^^
Cemu SLI?
Mislis da ce moci da koristi CUDA u SLI modu ili sta?
Jel AE koristi SLI?

SLI, Quadro, Titan .. sve je to totalni overkill za rad u Afteru i Premieru. Osim ako ne koristis Ray-traced 3d renderer koji zbog "brzine" reeetko ko koristi pored Element3D-a i Cineme. GTX760-770 zavrsavaju posao odlicno cak od skoro imaju nativnu podrsku u AE (ne mora vise da se tweakuje fajl da bi prepoznao karticu i ukljucio CUDA).

Neki generalni setup za video:

1. Najjaci procesor koji mozes da priustis
2. Mnogo Rama
3. SSD kao sistemski disk
4. SSD kao Cache disk za After i Premiere (ovo moze da bude i HDD RAID)
5. Neki pouzdani HDD RAID za storage

Nazad
Vrh Dno