Objasni onda nama neukima, jos jednom.
malo promenjenim redosledom
1) nije isto kad se ram popuni keširanim aplikacijama (dobro i željeno) i jednom aplikacijom koja je narasla u memoriji ko slon jer je loše napisana (loše i neželjeno)
3) u ovom androidovom fabričkom "task manageru" free memorija nije free u smislu prazna nego free u smislu raspoloživa za keširanje. used su sistem i servisi, ne obične aplikacije. to može da se vidi i po ovim "velikim zagradama" koje pokazuju na dole (ne znam kako da ih nazovem), one pokazuju deo memorije (zauzete ili slobodne) koji odlazi na te aplikacije koje su u listi koju gledaš (running ili cached). ostatak ili odlazi na sistem (ako gledaš running) ili je prazan (ako gledaš cached). evo kako je par minuta nakon boota.
ovako kako je na slici je odlično, iskeširao je 300 MB aplikacija, ima još ekran i kusur dole da se skroluje.
evo u ovom task manageru se vide tačn(ij)e brojke. vidiš android system i system UI koliki su nakon boota? e na (sad već praktično svim) custom romovima posle dan-dva-tri android system ode na ~170MB a systemUI na 100+ MB. LMK to ne može nia da ubije ni da restartuje. Tj systemUI teoretski i može ali se to nikad ne dešava. Android system ne možeš da restartuješ, restartuje se ceo telefon. I šta onda bude? ono kao kod priesta na screenshotu, ovaj levi used deo ode drastično u desno (oko 600-650 MB bude) ali 90% od toga ode na sistem, tvoje aplikacije i dalje zauzimaju koliko su zauzimale nakon podizanja sistema...
2) valjda sad već i sam možeš da zaključiš. ako upališ telefon i piše free 300 MB onda znači da toliko imaš za keširanje. ako posle 20 dana piše free 65, ne možeš da keširaš ništa nego radi to što gledaš i to je to, čim otvoriš neku novu aplikaciju stara se izbacuje iz memorije, multitasking = 0
Restartovao sam telefon jer je poceo da se vuce toliko da bas smeta.
Razumem da je RAM tu da bi se koristio ali ipak moraju to usporavanje da srede i telefon sam da obezbedi slobodan ram kada mu je potreban. Na iPhone tog usporenja nema i nisam naviknut da restartujem dnevno telefon, ali nakon izvesnog vremena mora restart na GN.
To je ipak mnogo bolje nego na drugim android telefonima i nije neki veliki problem, ali ipak postoji
android u stvar i radi tako kako si rekao, i kad je ROM ok i bez leakova onda nemaš problema. evo kako da isprobaš sad kad si sveže restartovan i kad sve radi kako treba. otvori 3-4-5 aplikacija i izlazi iz njih na home, ili preko recents dugmeta prelazi iz jedne u drugu u treću itd. videćeš da te svaka čeka tamo gde si je ostavio bez učitavanja tj ostala je u memoriji (naravno ne ako otvoriš 4 neke koje jedu po 100 MB tipa facebook, feedly...). onda uzmi i otvori u chromu 3-4 taba (ovo pojede jedno 150-200MB) i vrati se u neku od starih aplikacija. videćeš da se učitava ispočetka - LMK je izbacio iz memorije da oslobodi mesto za chrome koji si pokrenuo. može da se desi i da ti launcher ponovo učitava kad kreneš nazad na desktop.