Šta je novo?

SteamOS

Možeš i u Linux, bez da restartuješ. Ako je otvorena platforma sa hardverske strane a deluje da će biti (samo će verovatno lansirati taj neki referentni hardver aka Steam Box) onda ćeš moći bez problema da koristiš SteamOS na postojećoj mašini. Valve je najavio da će biti uskoro dostupan za besplatno preuzimanje. Ne očekujem da radi dobro sa AMD grafičkama kao što ne radi ni Ubuntu.

Isto tako će biti lako modovati taj SteamOS i namestiti da se ne pokreće direktno u Big Picture Mode nego u neko okruženje tipa Unity. Tako da imaš sve što ti treba. Ne treba zaboraviti da Valve preko Steama nudi i aplikacije, to je isto deo SteamOS priče.

Ala vi nemate pojma šta pišete to je strašno.

Polemišemo i predviđamo na osnovu dostupnih informacija. Ti možda imaš kristalnu kuglu pa znaš tačno koje su Gejbove namere i kako će sve da radi? Nemam problem da ispravljaš ljude koji iznose netačne informacije ali može to i na kulturniji način da se uradi :)

Poslednja izmena:
Verujte mi da će i celokupan steamos UI će biti prilagođen za "big screen" (tj. barem posedovati takvu mogućnost), a ne samo steam klijent. :)

Da nije tako ne bi posebno istakli ovo:
Available soon as a free operating system designed for the TV and the living room.

Poslednja izmena:
Mislim da nemaju ništa što već nismo videli tj. da se sve vrti oko već dostupnog Big Picture UI-ja. Meni je taj Big Picture UI ružan, mutan i ima slabe performanse. Ne dopada mi se. Ali mi to ne smeta ni najmanje. Jel znate zašto? Zato što će se razvijati i postaće sve bolji, ispeglaniji i lepši. Jel se seća neko kakva je rugoba od softvera bio Steam kada se pojavio? Te boje,taj dizajn, bagovi, bio je naprosto užasan...

Ja se izvinjavam, kada sam rekao da ne postoji os predviđen za TV i dnevnu sobu, u potpunosti sam bio zaboravio na XBMCbuntu, doduše i ovo je više po ugledu android boxova... :)

[YOUTUBE]gZwIwFa0lWo[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
nego, vezano za ovaj steamos, nalog na samom osu, lokalni user, je u stvari steam nalog? i tipa zbog necega me valve banuje sa steama, mogu da bacim celu masinu, tj ne mogu da se ulogujem, ne mogu da pristupim ni svojim fajlovima, samo mi preostaje format svega i insalacija novog osa? :)
i tipa, bilo ko ko ima steam nalog, teoretski moze da se loguje na masinu i igra svoje igre, ako ih skine naravno?
tako ce nesto pretpostavljam raditi i za ovaj split screen? da li ce taj drugi korisnik morati ponovo da skida istu tu igru (uludo trosenje bandwitha) ili ce sistem sam deliti i igre?

Uff ala nam se razlikuju mišljenja i pogled na datu temu.... evo nekog mog vidjenja

Igre kao igre nemaju veze sa ovim LivinRoom sistemom, jer igre su i do sad izlazile za PC( i odavno postoji gamepad), ništa to neće da promeni, a ako ste mislili na igre koje do sada nisu bile sinonim PC-a, one i dalje neće biti na PC-u jer su rezervisane za konzole, a ne zato što na PC ne mogu da se igraju, neko jer ih proivođači konzola "kupuju" za sebe.

Sa druge strane ne vidim toliku galamu i podizanje prašine zbog strimovanja igara na tv sa već gotove mašine koja može da tera sve te igre, jer su za to potrebne minimum 2 mašine(jedna dobra jedna bilo kakva), ili jedna dobra + neki pametan TV koji može da potera SteamOS... ne vidim neku preveliku dobit u celoj to priči.
Dok na primer CloudGaming je totalno druga priča, kad uporedite jedno sa drugim, prosto je ova gore spomenuta Steam varijanta smešna, jer za ovo je potrebno samo jedan Pametan TV ili bilo kakav komp, čak i Raspberry Pi i slični sistemi rade posao, tako da mi je daleko bolje i mnogo vrednije pažnje.

Ova cela priča je počela sa svadjom Valve vs MS, jer se MS pravi mnogo pametan, i mislim da tamo rade ******i koji ne znaju kako da uzmu pare...i onda je Valve iz inata upao u ovu OS varijantu.
Ako su napravili OS, koji neće lepo da radi sa AMD kartama onda mogu da se kolektivno obese, jer je to sad MainStream karta (zbog 4 Konzole od toga 2 su "NextGen" koje se nisu ni pojavile)

Nije to njihova krivica nego krivica AMDa. Možda se to promeni dok stigne SteamBox (ako ga bude bilo). OS je na bazi Linuxa a AMD drajveri za Linux su smeće.

e sad to je ono, kako popularizovati linux, ko treba prvi da krene?

korisnici? ako nema nicega, ni igara ni dosta hw ne radi kao u winu, sta ce im?
proizvodjaci igara? ako nema korisnika, i hw, sta ce tamo?
proizvodjaci hw? nema korisnika ni sw, sta ce oni tamo?
:)

Microsoft je najbolje popularisao Linux, prvo kada smo čekali na naslednika XPa nekih 5 godina pa onda kada je naslednik stigao (Vista). Tada je Ubuntu bio hit. Posle je Microsoft povratio uljuljanu poziciju sa odličnim Windows 7. Ali su se vratili na staro sa Windows 8 od kojeg korisnici beže što na Linux, što na Android, što na iOS ili OSX.

Naravno, Valve je sada povukao potez koji će mnoge korisnike naterati da se zamisle. U pravo vreme rekao bih, pošto je Ubuntu na putu da postane ozbiljan kandidat da zameni Windows a možda i Android.

Steam ima odličnu bazu za popularizaciju igranja na Linux-u. Ne znam da li ste primetili, ali kada kupite igru na Steam-u, automatski je dobijate na svim platformama koje postoje.
Znači sve igre koje ste kupili za Windows, a imaju Linux verziju, možete bez problema igrati i na Linux Steam klijentu.
Sada samo treba da se dovoljno poveća masa igara koje imaju Linux verziju i problem nedostatka korisnika će se rešiti sam od sebe.

Igre kao igre nemaju veze sa ovim LivinRoom sistemom, jer igre su i do sad izlazile za PC( i odavno postoji gamepad), ništa to neće da promeni, a ako ste mislili na igre koje do sada nisu bile sinonim PC-a, one i dalje neće biti na PC-u jer su rezervisane za konzole, a ne zato što na PC ne mogu da se igraju, neko jer ih proivođači konzola "kupuju" za sebe.

Valve hoće da se izbori i za tržište koje nije postojalo, a to je da ugura PC u dnevnu sobu pored TV-a, on pored rata sa M$-om na destop sceni uporedo ulazi i u rat sa klasičnim konzolama u dnevnoj sobi. Hoće da ljudi igraju PC igre zavaljeni i u dnevnoj sobi pomoću kontrolera, naravno što se tiče igara koje ima smisla igrati tako, a to je 70% multiplatform ostvarenja. Da u pauzama od igranja imaju dobar media center u dnevnoj sobi, da mogu da iznajmljuju i streamuju filmove, puštaju muziku sa najpopularnijih muzičkih servisa. Samo je pitanje kada će u ovu priču integrisati servise poput Netflix-a, Spotify-a i sličnih servisa, doduše to nas u Srbiji neće puno dodicati pošto ti servisi ne rade na našoj teritoriji. Ali svejedno, plan je jasan i ne znam zašto pojedinci ne mogu da ga shvate :)

ok je sve to, ali opet kad pogledas, bar pricam neko svoje vidjenje, prave nesto bez cega se i moze, sve to mogu i konzole, gde su sve igre predvidjene za taj neki dnevna soba ugodjaj. streamovanje filmova, muzike... mogu i sada konzone da rade, cak i smart tv

a sada dobijamo pc konzolu, i sad recimo sutra uzmes da igras counter strike, ti sa kontrolerom, sedis na kaucu, protiv nekog ko igra na klasicnom pcu, misem i tastaturom, ko pobedjuj u vecini slucajeva? :) ili ce posle ovoga i pc igre da dele za one za old school pc igrace i ove wannabe konzolase, pa jedni ne mogu protiv drugih da igraju? :)
mislim, zanimljiva je ideja i sve, ali ja nesto i ne vidim cemu toliki hype, doduse opet kazem, ja im i nisam ciljna grupa korisnika :)

i da, vezano za usere, napisao na prosloj strani, jesu li rekli nesto o tome?

(prosli post)...nego, vezano za ovaj steamos, nalog na samom osu, lokalni user, je u stvari steam nalog? i tipa zbog necega me valve banuje sa steama, mogu da bacim celu masinu, tj ne mogu da se ulogujem, ne mogu da pristupim ni svojim fajlovima, samo mi preostaje format svega i insalacija novog osa?
i tipa, bilo ko ko ima steam nalog, teoretski moze da se loguje na masinu i igra svoje igre, ako ih skine naravno?
tako ce nesto pretpostavljam raditi i za ovaj split screen? da li ce taj drugi korisnik morati ponovo da skida istu tu igru (uludo trosenje bandwitha) ili ce sistem sam deliti i igre?

Iz ugla Valve-a ovo sve itekako ima smisla. Dobiće svoj OS, ugurati se u dnevnu sobu (i 4-5% konzolaša da ne kupi novu generaciju, nego uzme Steambox, uspeh je), a krenuti i sa distribucijom ostalog zabavnog sadržaja. Ono što meni ne odgovara nikako, jeste što se SteamOS-om apsolutno gubi prednost PC-ja u odnosu na konzole. Biće verovatno malo otvoreniji sistem, zato što mora da bude, ali Valve je poprilično zatvorena kompanija. Što znači, nema Oriign-a, uPlay-a, GoG-a, DRM-free igara, direktne distribucije... Svi servisi koji postoje su dostupni za Windows, svi načini distribucije su podržani, sve prodavnice su omogućene. SteamOS zaključava sve to, i ja ne vidim ništa pozitivno u tome.

Problem igranja iz kauča je već rešen XBMC-om, gde je moguće x360 gamepad-om kretati se kroz menije, puštati bilo kakav sadržaj, a pritom i pokretati sve igre/filmove/muziku.

Problem igranja iz kauča je već rešen XBMC-om, gde je moguće x360 gamepad-om kretati se kroz menije, puštati bilo kakav sadržaj, a pritom i pokretati sve igre/filmove/muziku.

...moze i bez XBMC-a, bilo kojim gamepadom i xpadeeroom.

edit:
samo ovo ukljucis i radi normalno strelica u winu na pecurkici gamepada:

1.jpg

Poslednja izmena:
Ono što meni ne odgovara nikako, jeste što se SteamOS-om apsolutno gubi prednost PC-ja u odnosu na konzole. Biće verovatno malo otvoreniji sistem, zato što mora da bude, ali Valve je poprilično zatvorena kompanija. Što znači, nema Oriign-a, uPlay-a, GoG-a, DRM-free igara, direktne distribucije... Svi servisi koji postoje su dostupni za Windows, svi načini distribucije su podržani, sve prodavnice su omogućene. SteamOS zaključava sve to, i ja ne vidim ništa pozitivno u tome.

Vidiš to do sada niko nije primetio, SteamOS ograničava korisnika na korišćenje Steam servisa i onemogućava korišćenje Origin, uPlay i ostalih konkurentnih servisa za linuxu :S:
Odlično zapažanje ali još samo da mi objasniš kako to steamOS meni onemogućava da instaliram DRM-free igre sa HumbleBundle?

Još uvek ostaje da vidimo koliko će SteamOS biti Steam a koliko Ubuntu. Za sada, meni deluje kao da će biti u pitanju nabudženi Big Picture mod, što znači njihovo, kontrolisano okruženje. Znači, nema "desktop" moda, nemaš kako da instaliraš DRM-free igre sa Humble Bundle-a (aktiviranje Steam ključeva uključuje Steam DRM). Manje-više isto kao konzole.

mocices valjda da prikacis tastaturu pa otvoris konzolu i tu instaliras sta hoces, valjda :)

Biće moguć dual-boot sa win ili bilo kojim drugim operativnim sistemom, biće moguće streamovanje igara sa win mašine.

Isto tako ne verujem da će u potpunosti zatvoriti steamos, već da će se moći koristiti u dva moda, u modu u kojem je UI prilagođen televizorima i u desktop modu, ali to ćemo već uskoro i videti. Ali ako su steamos najavili kao otvoreni operativni sistem nema šanse da zabrane instaliranje linuks programa.

a sada dobijamo pc konzolu, i sad recimo sutra uzmes da igras counter strike, ti sa kontrolerom, sedis na kaucu, protiv nekog ko igra na klasicnom pcu, misem i tastaturom, ko pobedjuj u vecini slucajeva? :) ili ce posle ovoga i pc igre da dele za one za old school pc igrace i ove wannabe konzolase, pa jedni ne mogu protiv drugih da igraju? :)

Pa ne baš, filozofija je sledeća, sa steamOS-om ciljaju PC gamere i nude im nešto što je gaming dedicated OS na kom će (kako oni tvrde) razvoj, distribucija biti mnogo lakši, sa druge strane Steam Box varijantom gađaju deo konzolnih igrača kao i deo PC igrača jer ih mame otovrenim sistemom, mogućnošću da istu igru, kada je jednom kupiš igraš i na konzoli i na PC-u, takođe tu su i mogućnosti modovanja i sve ono što pruža PC strana medalje samo i na konzoli ovog puta. Ima tu prostora, samo ne treba gledati usko.

Origin, uPlay i ostali servisi su nastali kao odgovor na Steam. Da nije Steama ne bi ni postojali. Nikome ti servisi ne trebaju osim kompanijama koje stoje iza njih. Da Valve nije oživeo PC tržište, Ubisoft i EA već godinama ne bi pravili igre za PC. Svima nama je sasvim dovoljan jedan servis tj. Steam. Što se tiče ostalog softvera, SteamOS će vazda biti zasnovan na Linuxu tj. moći ćeš Linux da koristiš umesto njihove distribucije na svom PC-ju. Kada budeš želeo da se igraš, jedan klik će te deliti od SteamOSa. Kao što XBMC radi, moći ćeš isto tako da porkećeš taj novi Steam klijent.

Ne gubi se desktop u ovoj priči, Linux tj. Ubuntu će samo da zameni Windows a postojaće dedicated distribucija za dnevnu sobu i to je to.

Edit: Da definitivno razjasnim onima koji ne kapiraju. Valve ne može da zatvori SteamOS jer je to Linux. Može svoj klijent da drži na lancu i to je to. Što dalje znači da jednim klikom miša možeš promeniti okruženje u kojem se nalaziš bez restarta što može u svakom Linuxu. SteamOS nije ništa drugo do Linux kernel sa tim njihovim okruženjem preko. Jedan log out, i pokretanje Unity, KDE, Gnome i šta već hoćeš i eto te na istom sistemu, sa istim podacima ali u drugačijem grafičkom okruženju. Oni to ne mogu da zabrane jer ako probaju pukli su ko zvečka.

Desura i GoG stižu na Linux sledeće godine. Što se tiče uPlay i Origina, možda i oni probaju slično kao Valve. OriginOS...

Poslednja izmena:
G@W, jeste tačno to da je Steam začetnik, ali konkurencija je uvek samo pozitivna stvar. Što više prodavnica i načina distribucije, to bolje za krajnje korisnike, jer dobijaju razne nove mogućnosti.
Ja uopšte, iskreno, ne preferiram Steam pre ostalih, niti gledam na Valve kao "dobre momke". U pitanju je korporacija, baš kao EA, kojoj je profit jedina svrha.

I ne znam odakle ti takve insajderske informacije? Ako mogu da ugasim Steam klijent, onda je to Ubuntu sa Steam klijentom pokrenutim u Big Bicture modu (što već sad mogu da uradim), a ne SteamOS? Da su to hteli, ulagali bi u razvoj Linux-a, a ne svog, posebnog, sistema. Android je na Linux-u, pa ne možeš da izađeš iz tog okruženja u KDE (jeste drugačija priča, jer se tamo malo drugačije izvršava, ali logika je ta).

Konkurencija jeste pozitivna stvar u većini slučajeva ali ne i u ovom slučaju. Navedi mi na koji način je Origin ili uPlay pozitivno uticao na Steam ili bilo šta promenio kod pristupa koji Valve ima sa Steamom? Ja iskreno ne vidim da su konkurentni počevši od cena pa nadalje. Origin i uPlay klijenti se ne razlikuju puno od onoga što je postojalo i pre Steama tj. EA DM. Apsolutno su nepotrebni za korisnike.

I ne znam odakle ti takve insajderske informacije?

Nisu to insajderske informacije. Ja sam dugogodišnji Linux korisnik (dual boot sa Windowsom) i znam šta oni mogu da urade sa Linuxom kao i šta ne smeju da urade. Da ga zatvore ne smeju ni pod tačkom razno.

Android je donekle modifikovan kernel za razliku od SteamOS koji ne verujem da su dirali uopšte. Mislim da ne postoji neki poseban razlog zašto Unity, Gnome ili KDE ne možeš da pokreneš pod Androidom. Pre će biti da se niko nije trudio oko toga. U stvari najverovatniji razlog je display server koji Google koristi ali i to bi moglo da se nadomesti da ima volje. SteamOS sa druge strane, će sigurno koristiti najrašireniji linux display server X na kojem rade sva okruženja.

Poslednja izmena:
Dobro okej... MENI je jedan servis dovoljan.

Konkurencija jeste pozitivna stvar u većini slučajeva ali ne i u ovom slučaju. Navedi mi na koji način je Origin ili uPlay pozitivno uticao na Steam ili bilo šta promenio kod pristupa koji Valve ima sa Steamom? Ja iskreno ne vidim da su konkurentni počevši od cena pa nadalje. Origin i uPlay klijenti se ne razlikuju puno od onoga što je postojalo i pre Steama tj. EA DM. Apsolutno su nepotrebni za korisnike.

zasto u ovom slucaju konkurencija nije dobra stvar? obrazlozi
cene su konkurente, najbolje cene steam/origin igara ionako imaju amazon i gmg :) origin recimo ima refund, prilicno korisno

Jednu stvar ste predvideli, a to je što je SteamOS samo StreamingOS, tj sve što ima u steamu on će da pokrene, i to sa mašini na kojoj se nalazi a ne kod sebe, tako da sve igre koje ubacte u steam treba da rade....

Ali svejedno, plan je jasan i ne znam zašto pojedinci ne mogu da ga shvate

Nije problem razumeti, nego se diže velika prašina ko da su izmislili toplu vodu, a ona postoji odavno, a sa druge strane taj plan koji ti razumeš ne mora da bude meni logičan i da ima smisla sa moje tačke glediša kao sa tvoje....jer moje mišljenje je da je ovaj projekat bezveze jer sve to već postoji, a budućnost nam nudi daleko bolja rešenja(PS4,XboxOne,Oculus Rift...), no videćemo u šta će da se ovaj sistem razvije, nikad se ne zna(loto)

Dobro okej... MENI je jedan servis dovoljan.

Meni nije dovoljan samo steam, meni trebaju i gog i desura. :)

A realno nemam ništa protiv ni da imam sve EA i Ubi igre na jednom mestu.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ja uopšte, iskreno, ne preferiram Steam pre ostalih, niti gledam na Valve kao "dobre momke". U pitanju je korporacija, baš kao EA, kojoj je profit jedina svrha.

I ne znam odakle ti takve insajderske informacije? Ako mogu da ugasim Steam klijent, onda je to Ubuntu sa Steam klijentom pokrenutim u Big Bicture modu (što već sad mogu da uradim), a ne SteamOS? Da su to hteli, ulagali bi u razvoj Linux-a, a ne svog, posebnog, sistema. Android je na Linux-u, pa ne možeš da izađeš iz tog okruženja u KDE (jeste drugačija priča, jer se tamo malo drugačije izvršava, ali logika je ta).

Valve zapravo nije korporacija u pravom smislu te reči, kompanija je u privatnom vlasništvu i nije registrovana na berzi.

Drugo, Valve neće napraviti zatvoren sistem, da su to hteli ne bi odabrali Linux kao osnovu za OS, korisnik je na Linux-u bog. SteamOS za računare će sasvim sigurno biti otvoren, moguće je da će samo na Valve konzoli root biti zaključan, ali ne verujem, a i to će biti lako da se zaobiđe. Ako druge prodavnice igara požele parče kolača i budu htele da se ufuraju na SteamOS, biće dovoljno samo da korisnik doda njihov repo i instalira aplikaciju. I KDE bi mogao da teraš na Androidu da je neko napravio KDE za Android.

Valve zapravo nije korporacija u pravom smislu te reči, kompanija je u privatnom vlasništvu i nije registrovana na berzi.

Drugo, Valve neće napraviti zatvoren sistem, da su to hteli ne bi odabrali Linux kao osnovu za OS, korisnik je na Linux-u bog. SteamOS za računare će sasvim sigurno biti otvoren, moguće je da će samo na Valve konzoli root biti zaključan, ali ne verujem, a i to će biti lako da se zaobiđe. Ako druge prodavnice igara požele parče kolača i budu htele da se ufuraju na SteamOS, biće dovoljno samo da korisnik doda njihov repo i instalira aplikaciju. I KDE bi mogao da teraš na Androidu da je neko napravio KDE za Android.

Will I be able to build my own box to run SteamOS?
Yes.

Can I hack this box? Run another OS? Change the hardware? Install my own software? Use it to build a robot?
Sure.

Can I download the OS to try it out?
You will be able to download it (including the source code, if you're into that) but not yet.
:)

Vrh Dno