Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Ako zaista bude 2816SP bicu prijatno iznenadjen, da ne kazem sokiran, buduci ce takva karta biti doslovno zverina!:zgran::zgran::zgran::zgran:

Ali da ne pricam nista, jos dva dana i znacemo.

Laciki gledano - ako uzmemo u obzir da su GK104 i Tahiti tu negde po performansama, Tahiti ima 33% vise shejdera (2048/1536). To bi onda znacimo da AMD-ov GPU treba da ima 33% vise shejdera od GTX 780 da bi bio na tom nivou, a to mu dodje ~3070 (2304*1.333). Dakle vise od prijavljenih 2816. Medjutim GTX 780 ima dosta nize klokove od GTX770/7970GHz, sto bi trebalo da znaci da ako Hawai sa 2816 shejdera ima slicne klokove kao 7970GHz, trebalo bi da izadje malo brzi od GTX 780.

E ovo je vec nesto. Iskreno ciljao sam na 23xx ili 2536 shadera ali skidam kapu za 2816. Jos da vidimo klokove i OC potencija, pa da ocekujemo preko 1100 Kh/s za rudnik. :d

Ako je zaista 2816SP-a to je solidno, verovatno neki max koliko može da se izvuče iz 28nm sa ostalim poboljšanjima kojih sigurno ima. Idealno bi bilo ~3000SP :D ali to je ipak preterano u ovom procesu (zato će u 20nm biti 4000 :)). I ja očekujem veoma slične, možda malo bolje perf od 780 ponegde.

Verovatno ce i ATI morat malo da snizi klokove zbog TDP-a....

E ovo je vec nesto. Iskreno ciljao sam na 23xx ili 2536 shadera ali skidam kapu za 2816. Jos da vidimo klokove i OC potencija, pa da ocekujemo preko 1100 Kh/s za rudnik. :d

Mozda ja ponovo upadnem malo u rudnik :D...

Da, neće mnogo biti iznad 900. Još kad bi stavili kuler od 7990 sa 3 venta to bi bila lepa tiha karta. Btw negde sam pročitao danas da je Pro varijanta sa 2536SP i to bi mogao biti best buy ali pitanje da li je tačno to, do sada se pričalo da će biti samo jedna veoma jaka karta a ostale dosta slabije (mada šta će onda raditi sa delimično neispravnim Hawai čipovima :trust:).
Jedini problem će biti cena od verovatno 550$/€ (tj neće biti isplativija od 7950 ali *** :)).

Poslednja izmena:
Ove specifikacije nije potvrdio AMD neki lik sa 3dcenter je napravio mogucnost da budu ovakve specifikacije, moguce su, ali mislim da nece biti tacne (moje misljenje).
AKo bi se obistinilo ovo bi definitivno bila brza karta od GTX780, ali za nju bi sigurno moralo biti dobro hladjenje kao na HD7990 sa 3 venta. Jos jednom "ako" budu ove specifikacije kao sto zeljko kaze onda ce biti i nizi klokovi.
Licno se nadam da ce specifikacije biti tacne i da ce 25. da objave potpune informacije, cak se spominje i 7ghz memorija to bi vjerovatno uz 384 bita bio ogroman mem.protok i uz 2816 sp to bi bila sila karta, hardverski potpuno spremna da se nosi sa GK110.
Sve ovo je moguce, ali jedna stvar mi ne ide nikako sa ovim to je cjena.
Zasto bi amd kartu sa ovakvim specifikacijama dao ispod cjene GK110 chipa?
Cjena mi je jedini faktor koji mi nekako govori da ove specifikacije nisu tacne, ako imaju brzu kartu od GTX780 zasto je ne bi zacjenili vise, ne vjerujem da su tako voljni da nam dadnu brzu kartu po nizioj cjeni.

Ove specifikacije nije potvrdio AMD neki lik sa 3dcenter je napravio mogucnost da budu ovakve specifikacije, moguce su, ali mislim da nece biti tacne (moje misljenje).
AKo bi se obistinilo ovo bi definitivno bila brza karta od GTX780, ali za nju bi sigurno moralo biti dobro hladjenje kao na HD7990 sa 3 venta. Jos jednom "ako" budu ove specifikacije kao sto zeljko kaze onda ce biti i nizi klokovi.
Licno se nadam da ce specifikacije biti tacne i da ce 25. da objave potpune informacije, cak se spominje i 7ghz memorija to bi vjerovatno uz 384 bita bio ogroman mem.protok i uz 2816 sp to bi bila sila karta, hardverski potpuno spremna da se nosi sa GK110.
Cjena mi je jedini faktor koji mi nekako govori da ove specifikacije nisu tacne, ako imaju brzu kartu od GTX780 zasto je ne bi zacjenili vise, ne vjerujem da su tako voljni da nam dadnu brzu kartu po nizioj cjeni.

Prema specifikacijama na netu, chip je i dalje znatno manji od 780 i titana a to i dalje uslovljava nizu cenu po chipu tj mogu da postavljaju cene agresivnije nego sto moze nvidia

Licno ocekujem da havaji budu sa 2536 shadera, nekako mi je to realnija varijanta i da ce gadjati performanse gtx780 pa ce biti neki odnos kao sto je bio ghz7970vs680... tako da i cenovno ocekujem isti odnos.

Poslednja izmena:
po specifikacijama na netu, chip je i dalje znatno manji od 780 i titana a to i dalje uslovljava nizu cenu po chipu tj mogu da postavljaju cene agresivnije nego sto moze nvidia

Da to si potpuno upravu chip ce biti manji to je definitivno potvrdjeno, sa te strane mogu ponuditi nizu cjenu, ali nekako vjerujem da ce pokusat da sto vise love zgrnu ako budu performanse u nivou GK110 nekako mislim da ce ga i zacjeniti papreno nadam se da cu pogrjesiti :D
Neki 500€ ako budu ovakve specifikacije moglo bi se ocekivati to bi bilo nesto jeftinije od GTX780 a po specifikacijama trebala bi bit ili u rangu ili jaca od pomenute, za 550€ na zapadu se vec mogu naci HD7990 tako da nece valjda da zacjene vise ove hawaii kartice.

Bice veoma zanimljivo citati sve ove komentare kada karta izadje :D
Po meni je zalosno sto uopste gadjaju GTX780 uprkos tolikom kasnjenju .
Ovo je cedjenje suve drenovine da bi se uhvatio kakav takav korak ali opet bolje da su prisutni bilo kako nego nikako!

2816 sigurno nece imati jer bi takav chip nenormalno mnogo trosio a uzevsi za primer Ghz ediciju koja pri defaultu (bez overkloka) u loadu moze da povuce i preko 300w konkretno Lightning model - licno je kolega testirao -
ne treba ocekivati neko cudo_Ovo je obican refresh i dalje u 28nm!
Ja ocekujem kartu koja ce da bude nesto izmedju GTX770 i GTX780 ,blize GTX780 svakako ali overall mislim da ce GTX780 ipak biti brzi za nijansu.

Takodje AMD ne sme da nastupi agresivno sa cenama jer postoje GTX780 modeli (non referentni) koji su brzi cak i od Titana gde se razlika u odnosu na Ghz ediciju pravi i do preko 40 % po igri!
Spisak igara i razlike sam vec kacio u ovoj temi a to mi je dovoljan pokazatelj buduceg stanja .

Ako si ti stvarno neki nVidia insajder, uopšte me ne čudi što im je Tegra biznis skoro pa propao i što nisu završili ni u jednoj konzoli.

E taj detalj i meni bode oci, jednostavno ne ide da chip sa 2816SP ide sa takvom cenom jer nema logike, nemoguce, to bi bio pravi damping udar na trziste a za damping AMD nema uslova ni pod razno u ovoj situaciji, a i da ima sumnjam da bi to radio.

Realno je ipak 2536 sto bi uz odgovarajuce postavljen klok teorijski trebalo da kartu stavi neck to neck sa GTX780.

Jedino sto je izvesno je da zaglusujuca huka hajpa ima da se usijava sve do 25tog.

@magny i ja sam blize ubjedjenju da ce imati 2560sp i performanse GTX780, bolje bi bilo performanse GTX780 uz nizu cjenu recimo ispod 500€ bi bilo ok sve preko vec prelazi neku razumnu cifru, recimo Titan 999$ to nam stvarno ne treba.

Da to si potpuno upravu chip ce biti manji to je definitivno potvrdjeno, sa te strane mogu ponuditi nizu cjenu, ali nekako vjerujem da ce pokusat da sto vise love zgrnu ako budu performanse u nivou GK110 nekako mislim da ce ga i zacjeniti papreno nadam se da cu pogrjesiti :D
Neki 500€ ako budu ovakve specifikacije moglo bi se ocekivati to bi bilo nesto jeftinije od GTX780 a po specifikacijama trebala bi bit ili u rangu ili jaca od pomenute, za 550€ na zapadu se vec mogu naci HD7990 tako da nece valjda da zacjene vise ove hawaii kartice.

tako i ja mislim :)

Auuu :smash: kazu prve informacije da imaju Titan Ubicu, 512 bita golemo jos ako bude 2816sp, onda kapa dole.

Ovo meni i dalje lici na 2xHD7870 512 bita i 4Gb rama vs 256 bita i 2GB kod HD7870, zatim 2560 sp HD7870=1280... tacno ce biti da su poduplali Pitcairn.
Klace se sa titanom ko pas i macka :D

Poslednja izmena:
Jel moze link za te prve informacije o ubici Titana?

Pa za Maxel su obecali debelo ubrzanje, neznam kako to planiraju da urade na 28nm

AMD-Radeon-R7-260-Curacao-PRO-3.jpg

Ispasce kako mracim ali skoro nisam video nesto neobicnije i ruznije.

Sto se tice Havajca XT aka R9 290 tj zamene za 7970 Ghz mora da bude u proseku brzi najmanje 25%
da bi se izjednacio sa GTX780 a da ne pominjem igre u kojima GTX skalira preko 30-40% i to sve u rez 1080p.
U 25x16 je razlika jos veca i do 10% preko u odnosu na 1080p.

http://videocardz.com/45731/amd-radeon-r7-260-pictured-features-curacao-pro-gpu

Poslednja izmena:
Jel moze link za te prve informacije o ubici Titana?

Evo kolege su postavili linkove da se ne bi ponavljali, bez obzira na sve ove informacije, ja jos sa rezervom sve prihvacam trebaju tu novi driveri znamo kako to kod AMD-a ide izbace karte, a onda naknadno to znatno peglaju driverima.
Sjecam se kad je izasla HD7950 jedva je bila brza od GTX580, a onda driverima jos odskocila bar 10% sve u svemu blizu je 25. bice zanimljivo pregledati prve testove, ali ako je ovo istinito za 599$ nema sumnje AMD ima najbolji singl gpu posmatrano sa strane performancse/cjena, a to je ono sto najvise interesuje kupce, odnosni prvi kriterijum kad se uzima neka karta.

Rekao si da po prvim informacijama imamo ubicu Titana, ja i dalje cekam da mi pokazes gde si to video. Za sada od izvesnih stvari pojavile su se samo slike, ti na osnovu slika vidis i performanse karte ?

EDIT: Sad gledam link koji je postovao Stef, mada to se pojavilo NAKON sto je Goldi ono napisao tako da moje pitanje i dalje stoji :)

Poslednja izmena:
Rekao si da po prvim informacijama imamo ubicu Titana, ja i dalje cekam da mi pokazes gde si to video. Za sada od izvesnih stvari pojavile su se samo slike, ti na osnovu slika vidis i performanse karte ?

EDIT: Sad gledam link koji je postovao Stef, mada to se pojavilo NAKON sto je Goldi ono napisao tako da moje pitanje i dalje stoji :)

Bilo je ranije na drugim forumima pa su onda svi prenjeli ovu vjest citaj malo Izvor :D
Na twitter-u se pojavila slika prvo, neki lik je postavio i prenjeta je ta informacija od njega "AMD ima ubicu titana u ruci"
Definitivno ako ovi testovi budu tacni ovo je brze od titana, ali po meni je puno bitnije da su onu sa kartom od 599$ unistili GTX780 koja je slabija, a skuplja.
Evo mislim da ce karta imati 2560sp davno sam napisao da ce hawaii biti poduplani "Pitcairn XT" sa ovi 4gb i 512bita to se definitivno obistinilo ;)

Ne znam zasto trpaju 4G mem za to jos nema potrebe, jedino da bi odrzali bus 512 ako uopste bude bio. Broj strim jedinica je nesto sto me vise interesuje pogotovu za krckanje i za one koji kopaju ali ce i potrosnja biti vece jer ostaju na 28n, mogli su da idu i na 4k strimova i jos malo veci cip ali je ocigledno da bi se to usijavalo. Kad ce igrice ovo moci sve da upregnu, daleko je

Nazad
Vrh Dno