Da li neko moze bolje da mi objasni koji je fazon sa EFS particijom,i naravno backup-ovanjem i restore-ovanjem iste? I da li je neko imao slican problem kao ovo sto cu sad napisati?
Naime, pre GN2 sam imao Galaxy Nexus i9250 i nije uopste bilo potrebe da se zezam sa tim stvarima. Toliko sam se igrao sa telefonom, menjao ROM-ove,podesavao sve i svasta u sistemu itd itd, a nikada nisam imao ni jedan jedini problem koji nije bilo moguce resiti.Niti se ikada po forumima razvlacilo pitanje oko cele te EFS tematike...
I onda sam promenio telefon. Uzmem GN2 pre mesec dana i kako mi djavo nije dao mira, prvo instaliram TWRP, skinem najnoviji ARHD (jer mi se on u tom trenutku cinio kao najbolji izbor za custom ROM), odradim full wipe i pokrenem flash. Po pokretanju AROMA installera ponudio mi je i backup EFS particije. Naravno prihvatim i to i kada je pokrenuta instalacija iz nekog razloga postupak nije krenuo kako treba. 10 minuta sam ostavio tako telefon,ali instalacija se nije mrdnula sa 0%...Izvadim bateriju i ponovim postupak iz pocetka...
Sve se lepo instaliralo, iz drugog puta, odradim restart i startujem telefon. Ali eto ti muke, sve lepo radi ali mreze nema. Nisam mogao da zovem, nisam mogao da saljem poruke,a kad spustim notification bar umesto da mi pise naziv mreze pisalo mi je Emergency calls only. Moram priznati da mi je u tom trenutku pocelo preznojavanje,ali rekoh ajde resicu ja to. Pogledam u opcijama pod >>About Device<< pa u meniju >>Status<< da pokazuje za mrezu Telenor, ima jacina signala ali pod >>Service state<< pise Out of service...U tom trenutku pokusao sam sve i svasta. Odradio sam factory reset, Emergency Recovery iz KIES-a, vracao sam se na stock ROM preko ODIN-a, probao sam druge ROM-ove, flash sa drugim Recovery konzolama...Ali bez uspeha. Dva dana nisam izlazio iz kuce... ,)
Tek kasnije, istrazujuci po netu, shvatio sam koliko je bitan backup EFS particije i da je moj problem veci nego sto sam mislio. IMEI i serijski broj telefona su mi bili promenjeni na neke genericke i zbog toga nije imao mrezu.
Posle citave *******cije ispostavilo se da mu servis ne gine. Kontaktirao sam mail-om pojedine servise u Beogradu. Sve sam lepo napisao,u koracima, sta sam i kako radio i sta se desava, racunajuci da cu dobiti i neke konkretne odgovore. Od ovlascenog Samsungovog servisa sam dobio mozda i najsmesniji odgovor. U fazonu, lepo je sto ste nam sve ovo objasnili, moguce da vam je telefon rutovan, donesite nam ga da pogledamo pa cemo dijagnostikovati kvar...Koja strucnost.Ma nemoguce da je rutovan.Nema sanse.Hahahahaha...

Sva sreca pa ima ljudi koji znaju svoj posa

dnesem u jedan lokalni servis. Covek me je posle 2 reci sve razumeo. Odradio mi je popravku preko BOX-a, flasnuo stock ROM, upisao pravi IMEI i za sat vremena sam imao telefon u ispravnom stanju. Naravno pukao sam za ovo 30 evrica ali nek ide zivot...
E sad, posto mi je telefon vracen na stock verziju JB 4.1.2 XXDMC3 kako da uradim update na neku noviju verziju,a da mi se ne desi isto? Citam svaki dan, istrazujem prirodu ovog problema sto sam imao ali nikakvog konkretnog resenja nema. Naravno, prvo sto sam uradio je kompletan backup EFS-a ali koliko vidim ako opet predjem na novi ROM i novi modem izgubicu ponovo IMEI i naravno i mrezu. Moze da se odradi restore backup-ovanog EFS-a ali to mi bas i ne pije vodu jer pocedura nije 100% uspesna...
Da ne duzim dalje, ako je neko imao slican problem i mozda zna neko resenje neka pise. Pratim cesto xda i mislim da je ova tema bitna kako za sadasnje tako i za buduce korisnike jer steta je da od naseg N7100 pravimo cigle...