Šta je novo?

NetBeans vs Eclipse

mmilanovic_

Cenjen
Učlanjen(a)
05.07.2013
Poena
151
Ja koristim NetBeans, ali mi dosta ljudi savetuje da pređem na Eclipsu, zanima me koji od ta dva programa je stvarno bolji?

Pa kako za šta. Netbeans ima nešto bolju podršku za razvoj u nekim aspektima, po meni (java ee, JPA i sl) , ali Eclipse mi je generalno prvi izbor, posebno pošto se dosta alata i okruženja bazirau na Eclipse platformi, pa je sve slično i lako se prilagodiš. A i vizuelno mi je eclipse bolji :D Ipak, ubedljivo najbolji su Jetbeans sa svojim Intellij. To toplo preporučujem.

Oba ne valjaju :D . Salim se, licno mi se vise dopada Netbeans, radije biram njega jer mi deluje malo stabilniji i generalno intuitivniji. Sa Eclipsom bas i nisam uvek imao taj osecaj. IntelliJ jos nisam stigao da isprobam, ali nije mi tesko da poverujem da je bolji, ako ne bar isti.

Sve je stvar navike, na faxu sam 3 godine koristio eclipse i sad je ušao u krv:)
Al fora je kad ti okruženje prilagodis sebi, kad sve možeš da radiš žmurećki, e to je onda prava stvar, samo vezeš:)
A da, eclipse je bolji:D

Oba ne valjaju :D . Salim se, licno mi se vise dopada Netbeans, radije biram njega jer mi deluje malo stabilniji i generalno intuitivniji. Sa Eclipsom bas i nisam uvek imao taj osecaj. IntelliJ jos nisam stigao da isprobam, ali nije mi tesko da poverujem da je bolji, ako ne bar isti.

Uh itekako je bolji. Intellisense razvaljuje, debugging radi odlično, čak i sa jsp... A i imaju (kvalitetnu) podršku za nove frameworke i jezike... Kad jednom probaš, ne vraćaš se na Eclipse ili nb.

Nije li Aptana Studio zgodniji za PHP?

Meni je licno Netbeans odgovarao jer je imao Intelisense iz a JSF/HTML/CSS i JS sto mi dosta pomaze jer nemam skroz rutinu u njima, pa me ubrza kada moram da otkucam nesto :) . Posto uskoro pocinjem masovnije da radim u Javi, moracu ocigledno da pogledam IntelliJ. Mada mi se cini da najveci broj tih naprednih stvari dolazi u placenoj verziji, koja nije jeftina, bar sto se web-a tice (srecom ne koristim Javu za to).

Sad ste me zagolicali sa tim Intelisense, šta je to, jel ima verzija za linux?

Ako bas mora IDE:
PHPStorm za PHP
IntelliJ za Java

a ako ne mora, onda:
Sublime Text 2/3 + plugins ;)

Sad ste me zagolicali sa tim Intelisense, šta je to, jel ima verzija za linux?

Intellisense ti je generalno pomoc pri kucanju. Laicki receno, onaj meni sto ti izleti kada udaris tacku iza objekta sa metodama i atributima, ili otvoris zagradu kada pises funkciju, a on ti ponudi parametre. Neki su pametniji, neki su gluplji, a neki spasavaju zivot :) . Postoje pluginovi i addonovi za razna okruzenja koja upotpunjuju (npr. JetBrains Resharper za Visual Studio, ili VisualAssist). To zapravo ima svaki IDE. Ima i notepad++, samo sto nema neku inteligenciju bez pluginova nego ponudi staticki sve sto poznaje.

Intellisense ti je generalno pomoc pri kucanju. Laicki receno, onaj meni sto ti izleti kada udaris tacku iza objekta sa metodama i atributima, ili otvoris zagradu kada pises funkciju, a on ti ponudi parametre. Neki su pametniji, neki su gluplji, a neki spasavaju zivot :) . Postoje pluginovi i addonovi za razna okruzenja koja upotpunjuju (npr. JetBrains Resharper za Visual Studio, ili VisualAssist). To zapravo ima svaki IDE. Ima i notepad++, samo sto nema neku inteligenciju bez pluginova nego ponudi staticki sve sto poznaje.

Zeznuo sam se, mislio sam na InteliJ.

Gledao sam sad ovaj Intellij, deluje fino, ali u startu me odbija licenca od 500$. Ima i free verzija, al' ne znam koliko je ona osakaćena.

Pffffff.... Kako me nervira što moramo da se bavimo ovim hipi sra*ima, umesto da su u MS imali malo mozga i da sad svi uzivamo sa VS...

Koje su šanse da MS zvanično uradi ovako nešto? http://xamarin.com/monoforandroid :d

Poslednja izmena:
Nikakve. Da se ne ponasaju tako kako se ponasaju, Microsoft niko ne bi mrzeo.

Pffffff.... Kako me nervira što moramo da se bavimo ovim hipi sra*ima, umesto da su u MS imali malo mozga i da sad svi uzivamo sa VS...
Koje su šanse da MS zvanično uradi ovako nešto? http://xamarin.com/monoforandroid :d

Nikakve. Ja jos uvek zivim u zabludi da ce mozda da izbace VS za Mac platformu... taj inace Xamarin je nastao iz Mono projekta, koji je bio upravo to .NET za MacOS platformu. Ovako sam sasvim zadovoljan sa mogucnoscu da koristim SublimeText i JetBrains proizvode.

Gledao sam sad ovaj Intellij, deluje fino, ali u startu me odbija licenca od 500$. Ima i free verzija, al' ne znam koliko je ona osakaćena.

Mislim da ti nisi pogledao bas najbolje: http://www.jetbrains.com/idea/buy/index.jsp
Imas i personal licence za jednog programera(sto bi bio ti) za $200. Mislim da je 30 dana sasvim dovoljno da procenis da li ce ti takva alatka trebati ili ne, pa onda odluci da li ces da kupis ili da koristis "osakacenu" besplatnu verziju. ;)

Znas kako, mozda jednog dana :). Skoro sam otkrio Python tools for VS. Njega su, kako sam razumeo, napravili u Microsoftu za svoje potrebe pa su ga onda oslobodili. Neki tvrde da je bez premca najmocniji IDE za python, a vec ima sa sobom template projecte za Django i jos neke stvari.

http://www.hanselman.com/blog/OneOfMicrosoftsBestKeptSecretsPythonToolsForVisualStudioPTVS.aspx

http://pytools.codeplex.com/

Ko zna, ako im zatreba Java, mozda ce im se vise isplatiti da naprave svoj Toolkit, cemu se iskreno nadam. Mada sta ce im Java ikada pored zivog C#, koji ja ipak vise volim. Ne koristim ga cesce, ali je u kombinaciji sa svim featurima frameworka daleko primamljiviji.

Poslednja izmena:
Jos jedan glas za IntelliJ, ima besplatna comunity verzija. A i ova sto se placa, jedino ogranicenje je sto se posle triala na pola sata restartuje, a i cini mi se da to dugme za restart moze da se iskulira.

Ne znam, nisam koristio nikada IntelliJ, pa ne mogu da pričam, ali šta to može biti bolje nego što imaju Eclipse i Netbeans. Po meni maximum da budu na istom nivou.

Zamolio bi za jednu molbu da mi neko objasni ako je to moguce u Eclipsu da uradim.
Naime u main folderu \Eclipse workspace\ sam kreirao pod foldere: \samostalno ucenje\, \primeri\, \knjiga ta i ta iz koje ucim\ itd. Ovo je sve u cilju bolje organizacije jer ce se vremenom nagomilati svega i svacega. E sada interesuje me kada sam na glavnom ekranu u Eclipsu da li ja mogu da se krecem kroz prozor 'package explorer' kao sto se krece kroz windows explorer i da po potrebi ulazim u odredjen folder i zatim otvaram projekte i klase?

Problem mi je sto jos ne poznajem mnoge stvari u Eclipse-u i kako funcionise i sta sve moze. Ako postoji negde neko upustvo sto treba beginner user za pocetak da znam bio bi veoma zahvalan kada bi neko podelio ili iskucao par stvari oko boljeg snalazenja.

Poslednja izmena:
Drugačija je filozofija rada eclipse-a u odnosu na ono što ti želiš. Ono što mislim da ti treba je workspace u svakom od tih direktorijuma. Onda samo uradiš switch workspace.

Sva Eclipse podešavanja se nalaze u workspace-u što je i velika prednost ali može biti čudno dok se ne navikneš.

Ja čak otvorim 2-3 eclipsa (uglavnom 2) i tako radim sa vise projekata.

Godinama koristim Eclipse/Spring tool suite, ali cim budem mogao da odvojim za licencu, zna se, IntelliJ.

Drugačija je filozofija rada eclipse-a u odnosu na ono što ti želiš. Ono što mislim da ti treba je workspace u svakom od tih direktorijuma. Onda samo uradiš switch workspace.

Sva Eclipse podešavanja se nalaze u workspace-u što je i velika prednost ali može biti čudno dok se ne navikneš.

A shvatam. Posto sam kreirao foldere ja u stvari prelazim iz folder u folder sa switch workspace i tu mi se odma ucitaju sledeci projekti ako imam kreirane. Meni je bitno samo da razdvojim u par foldera i da bude pregledno u zavisnosti sta ucim.

Bitno je da u svaki workspace importuješ željeni projekt i onda ćeš moći da ih switchuješ po želji.

File > import > general > Existing project into workspace. Na ovo mislis?

Nazad
Vrh Dno