Šta je novo?

PRISM data-collection program

Golub moze da zaluta ili nastrada prilikom leta, pa da poruka zavrsi kod koga ne treba, a i dimni signali su javni i neprakticni ;)

@Laki.
Mislim da si bezbedan, jer da imas sta da krijes, ne bi na forumu pisao kako ces i sta raditi :eyebrows:

A šta ako možda želim da izgleda previše očigledno da me ne bi pratili ,) Uvek kada smo igrali žmurke 99% mi je prolazilo na najočiglednijem mestu :D
Šalim se, ne moram da krijem nešto da bih želeo privatnost na internetu... Jel to toliko teško da se shvati zašto ? Ti podaci u budućnosti mogu da budu iskorišćeni protiv tebe...

A možda pišem gluposti na forumu a radim nešto treće ? To je zanimljivo, isto koliko oni imaju tu prednost što mogu da saznaju sve, isto toliko i ja mogu da ih zezam tako što ću odjednom da svaki dan po sad vremena na google-u da pretražujem o cuclama. Ovo je samo primer ali mogao bi baš da se poigram sa njima ako bi znao da me prate :d

Poslednja izmena:
@Laki.
Mislim da si bezbedan, jer da imas sta da krijes, ne bi na forumu pisao kako ces i sta raditi :eyebrows:

Ovo je mantra zbog koje većina ljudi nema apsolutnu nikakvu predstavu o potrebi zaštite svojih ličnih podataka.
Što da ti neznaju godine reođenja, matični broj , adresu , telefon , broj zdravstvene knjižice, od čega eventualno boluješ, čime se baviš gde radiš, šta posećuješ na netu, slike od rođenja do smrti itd.

Uvek ista mantra nemaš šta da kriješ ako si "ispravan". Inače to je omiljena rečenica totalitarnih sistema

Poslednja izmena:
A šta ako možda želim da izgleda previše očigledno da me ne bi pratili ,) Uvek kada smo igrali žmurke 99% mi je prolazilo na najočiglednijem mestu :D
Šalim se, ne moram da krijem nešto da bih želeo privatnost na internetu... Jel to toliko teško da se shvati zašto ? Ti podaci u budućnosti mogu da budu iskorišćeni protiv tebe...

A možda pišem gluposti na forumu a radim nešto treće ? To je zanimljivo, isto koliko oni imaju tu prednost što mogu da saznaju sve, isto toliko i ja mogu da ih zezam tako što ću odjednom da svaki dan po sad vremena na google-u da pretražujem o cuclama. Ovo je samo primer ali mogao bi baš da se poigram sa njima ako bi znao da me prate :d

Ovo je mantra zbog koje većina ljudi nema apsolutnu nikakvu predstavu o potrebi zaštite svojih ličnih podataka.
Što da ti neznaju godine reođenja, matični broj , adresu , telefon , broj zdravstvene knjižice, od čega eventualno boluješ, čime se baviš gde radiš, šta posećuješ na netu, slike od rođenja do smrti itd.

Uvek ista mantra nemaš šta da kriješ ako si "ispravan". Inače to je omiljena rečenica totalitarnih sistema

Nije to moja mantra, a ni omiljena recenica, ali mi ne pada na pamet da idem u kafic ili igraonicu da bi posetio forum, pogledao neki cenovnik, TV programsku semu i slicno.

Vec sada gomila ljudi iz "drzavne" administracije moze da vidi tvoj JMBG, adresu, telefon, a tu su i banke, kojekakve firme koje su ti vracale novac za pokvarenu komponentu u garanciji, strane ambasade i drzave ako si nekad putovao, bivsi poslodavci, itd. Kad si vadio licnu kartu i pasos, uzeli su ti otiske prstiju, a u USA valjda skeniraju i oko, a kontam da ce poceti da uzimaju i DNK, ako vec nisu.

Sad ljudi masovno uzimaju kojekakve Super, Pika, *****palac kartice, i za sitnu ustedu se po ko zna koji put odricu tih podataka, plus sto ce se znati kad, gde i sta su kupovali.

Dakle, moderan nacin zivota i potpuna privatnost ne idu jedno sa drugim, a kontam da niko od vas ne bi otisao u Sibir i ziveo kao Bear Grylls :trust:

A ako hoce da ti napakuju, to svakako mogu da urade, i ti tu ne mozes ama bas nista da uradis.

Ali se ovde priča o centralizovanoj bazi, koja skuplja sve podatke o tebi i obrađuje ih. I nema nikakvu drugu svrhu, do one da pravi profile svih na planeti.

To je u startu, meni, ekvivalentno tome da neko svakog dana dođe kod mene u stan, pregleda šta sve imam, i proveri je l' se ponašam u skladu sa društvenim normama. A ako već nemam/ne radim ništa ilegalno, nema što takva pretraga da mi smeta.

Ne znam da li ste svesni, da, da je ovakav sistem postojao pre 100-200 godina, ne bismo znali ni ko su Gandi ni Martin Luter King, osmočasovno radno vreme bi bilo misaona imenica, a ko zna da li bismo se ikad i oslobodili od Turaka. Totalna vlast nada mnom (a posedovanje apsolutno svih informacija o meni, koje su lepo procesuirane, je upravo to) zahteva totalno poverenje, koje, naravno, niko ne može da uživa. Možda ne mogu da promenim ništa, ali ne mogu ni da prihvatim mirno takvo stanje stvari kao nešto normalno, jer nije.

Ali se ovde priča o centralizovanoj bazi, koja skuplja sve podatke o tebi i obrađuje ih. I nema nikakvu drugu svrhu, do one da pravi profile svih na planeti.

Pa vidis da se niko u svetu ne buni - nije pala Vlada, nema ni ostavki, ni strajkova, a ni demonstracija zbog ovoga, sto znaci da je ljudima svejedno - samo da je 'leba i igara :smash:

Pa vidis da se niko u svetu ne buni - nije pala Vlada, nema ni ostavki, ni strajkova, a ni demonstracija zbog ovoga, sto znaci da je ljudima svejedno - samo da je 'leba i igara :smash:
Informatički pismenim ljudimac nije svejedno, ali njih ima malo, a ostalom svetu su isprali mozgove putem medija tako da je i njima svejedno, ali zato ja ako treba i jedini ću da budem ali ću da održim privatnost na nivou i neću da ostavljam poverljive informacije na netu. A pod poverljivo ne mislim na to od čega bolujem, kada sam rođen i gde sam bio na moru. To se sve beleži i bez interneta odavno, ali zato hoću sve sve što se ne beleži sem toga da sam protiv špijuniranja.

^ Samo ces im biti sumnjiv ako se ne ponasas kao gomila ;)

"Njima" (bez obzira da li je u pitanju vlast ili kompanija) nije ni bitno da svaki pojedinac postavi privatne podatke. Dovoljan je određen procenat, za donošenje svih zaključaka. Pojedinačna provera je skupa (u računarskim resursima) i ne donosi puno novih informacija, a sumnjivih pojedinaca nema puno, to je samo poslednji stadium (koji je često nepotreban).

Skoro sam čitao kako je trgovački lanac Target mogao da zaključi, samo na osnovu kupovine 4-5 (naravno, naoko nevezanih) stavki, koja žena je trudna, iako se po izgledu to još nije moglo primetiti. I onda su slali kupone za popuste na bebi opremu na ciljane adrese (koje poseduju čim provuku platnu karticu). Imali su jednom problem kad je otac saznao da mu je ćerka trudna preko ovoga, pa su krenuli da ubacuju "šum" u reklame, da ne bi bilo očigledno.

E sad zamisli kakve je sve analize NSA mogao da napravi.

Ovakvo stanje se ne menja protestima i revolucijama, nego promenom kolektivne svesti i obrazovanjem.

Slazem se. Ali kako ljudima to objasniti kad, sa jedne strane, imamo elitu kojoj nije u interesu da se vecina sto vise obrazuje jer onda nece vise biti to sto jesu (elite). Sa druge strane imamo vecinu ljudi kojima je obrazovanje obaveza i po odradjivanju te obaveze oni zaboravljaju na obrazovanje.

Da ne pominjem organizovane religije ciji sledbenici se u vecini slucajeva pridrzavaju svega osim onoga cega bi trebalo da se pridrzavaju. Ako vec veruju u postojanje Boga, onda bi trebali da koriste ono sto im On dao i sto ih razlikuje od svih drugih vrsta na zemlji. Ali ne, mnogo je "bolje" otici u crkvu par puta godisnje, prekrstiti se par puta dnevno a posle sedeti ispred TV-a ceo dan, upijajuci kojekakve besmislene sadrzaje (konkretan primer: Farma).

Kad tako pogledas na stvari, vecina stanovnistva i zasluzuje da bude kontrolisana od strane elite.

G@W i to je sve tačno, ali se ja nekako nadam da će internet ostati slobodan dovoljno dugo, kao i da će vremenom ljudi postati svesniji i obrazovaniji.

Ovo prvo je jako bitno, da ne postoji monopol u snabdevanju informacijama, a ovo drugo mislim da mora da dođe samo po sebi. Kad pogledaš, što više vremena protiče, to je obrazovanje bitnije, kako bi našao uopšte neko zaposlenje. Pre 200 godina nisi morao ni pismen da budeš, a sad je sasvim normalno tražiti poznavanje stranog jezika, neke organizacione veštine, i neki nivo sposobnosti vezanih za struku, koji je pre samo koju generaciju bio nepojmljiv (za radno mesto tog nivoa). Nadam se da će u tom procesu, možda malo i nevoljno, ljudi postati svesniji okruženja.

G@W i to je sve tačno, ali se ja nekako nadam da će internet ostati slobodan dovoljno dugo, kao i da će vremenom ljudi postati svesniji i obrazovaniji.

Ovo prvo je jako bitno, da ne postoji monopol u snabdevanju informacijama, a ovo drugo mislim da mora da dođe samo po sebi. Kad pogledaš, što više vremena protiče, to je obrazovanje bitnije, kako bi našao uopšte neko zaposlenje. Pre 200 godina nisi morao ni pismen da budeš, a sad je sasvim normalno tražiti poznavanje stranog jezika, neke organizacione veštine, i neki nivo sposobnosti vezanih za struku, koji je pre samo koju generaciju bio nepojmljiv (za radno mesto tog nivoa). Nadam se da će u tom procesu, možda malo i nevoljno, ljudi postati svesniji okruženja.
Ne zaboravi da je mnogo toga u kontroli medija, ljudi veruju u sve što čuju na medijima bez da promisle svojom glavom. Šta ako je ovo špijuniranje samo običan test da vide kako će ljudi da reaguju, šta ako su Srbiju stavili namerno jedinu na mapi crnu ? Epa ja još uvek hvala bogu koristim mozak i mogu da vam kažek da je ovo da Srbju najmanje špijuniraju meni potpuno logično. Tačnije vrši se preko tehnike kojačao je mnogo skupa u Srbistanu. Neću više ništa na ovu temu da pišem da ne bude posle ''Previše znaš''

Jeste Laki, ti previse znas...

Nemoj da se ljutis, ali da je stvarno tako znao bi da taj Ubuntu sto planiras da koristis da bi sakrio tvoje "delovanje" na internetu tebe spijunira i salje informacije Amazonu koji dalje salje PRISM-u. Moze da se iskljuci naravno, ali mnogi ne znaju za to.

Jeste Laki, ti previse znas...

Nemoj da se ljutis, ali da je stvarno tako znao bi da taj Ubuntu sto planiras da koristis da bi sakrio tvoje "delovanje" na internetu tebe spijunira i salje informacije Amazonu koji dalje salje PRISM-u. Moze da se iskljuci naravno, ali mnogi ne znaju za to.

Nemoj ni ti da se ljutiš, ali teraš me da otkrijem to što želim da uradim da ne bih ispao naivan dok si ti taj koji je ustvari naivan, valjda ćeš shvatiti.
E sada jedna stroga preporuka za sve koji će videti ovaj moj post, pogledajte film Velika iluzija ili na engleskom ''now you see me''. Samo jedna napomea, nemojte da gledate trejlere ili da čitate nešto o filmu, jednostavno imajte poverenja da ćete mi biti zahvalni što sam vam preporučio film i pogledajte na min. 32'' tv.
Pogledajte film obavezno !!!!!!

Nije to moja mantra, a ni omiljena recenica,....A ako hoce da ti napakuju, to svakako mogu da urade, i ti tu ne mozes ama bas nista da uradis.
Tačno je da ništa od toga nije tvoje, ti samo ideju širiš i ojačavaš. Inače pored pomenute mantre sledeća kojoj je cilj da ubija svaki optimizam i želju za otporom (aka naučena bespomoćnost) jer ne može ništa da se uradi, što nije tačno.
Možeš više stvari da uradiš npr. dobrovoljno nepristajanje, što veća zaštita koliko je moguća u konkretnim okolnostima, aktivizam pravnim putem (npr zaštitnik građanja, poverenik za informacije itd), aktivizam legalnim putem NGO, društvene mreže, protesti itd. I na kraju akcija ma kako mala bila (tipa ja to neću ako nemoram a sutra zbog mog neču neko neče ni morati) jednom daje rezultat banalizovaću potpuno na primeru ranije pomeneš kralja - tucanje na golom otoku ti negine, danas te iste koji su ti davali besplatan prevoz na to letovalište možeš da zapišaš i niz vezar i uz vetar toliko da čak postaje simpatično braniti ih baš zbog toga ali ako neveličaš kralja ili ovog što se se samoproklamovao za titulu onda nisi in, onda si sumnjiv itd.
I samo još jedna napomena pre nego što završim porpuno diskusiju sa tobom na ovu temu je da se upoznaš, ako slučajno nisi upoznat, sa starium filosofskim problemom o zrnu peska i gomili (hrpi kako hoćeš) tj kad se zrno transformiše u gomilu.

...a posle sedeti ispred TV-a ceo dan, upijajuci kojekakve besmislene sadrzaje (konkretan primer: Farma)....
Jako grešiš, nisu to besmisleni sadržaji, naprotiv jako su smisleni samo ne od onih koji ih gledaju:D

..Kad tako pogledas na stvari, vecina stanovnistva i zasluzuje da bude kontrolisana od strane elite.
Onda nemoj tako da gledaš jer se ovakvim razmišljanima pridružuješ mantrama koje "propagira" KAMIKAZE:d
Na primeru banalizovano to bi moglo da dovede do ovakve logike:
60% čoveka čini obična voda (veći deo odnosno najveći dakle)!
Prosut´ 48 litara vode nije neka šteta, em je jeftina em se to radi svaki dan!
Ubiti prosečnog čoveka od 80 kg nije šteta

Moze da se iskljuci naravno, ali mnogi ne znaju za to.
Nije to jedini bezbedosnosni problem na linuxu

Poslednja izmena:
Ovakvo stanje se ne menja protestima i revolucijama, nego promenom kolektivne svesti i obrazovanjem.

Da bi se doslo u mogucnost da se utice na kolektivnu svest, potrebna je kontrola nad medijima, a to je jedino moguce ako se desi revolucija :trust:

dobrovoljno nepristajanje, što veća zaštita koliko je moguća u konkretnim okolnostima, aktivizam pravnim putem (npr zaštitnik građanja, poverenik za informacije itd), aktivizam legalnim putem NGO, društvene mreže, protesti itd. I na kraju akcija ma kako mala bila (tipa ja to neću ako nemoram a sutra zbog mog neču neko neče ni morati) jednom daje rezultat

Ovo je bre tako naivno... :lupko:

Što se mene tiče, dovoljno je to što je internet slobodan, ljudi koji najradije prihvataju servirane informacije ionako nisu ljudi koji bi razmišljali svojom glavom. Jednu ideologiju bi zamenili drugom, i opet bi bili izmanipulisani.

Što se mene tiče, dovoljno je to što je internet slobodan, ljudi koji najradije prihvataju servirane informacije ionako nisu ljudi koji bi razmišljali svojom glavom. Jednu ideologiju bi zamenili drugom, i opet bi bili izmanipulisani.

Pa vecina ljudi je takva, tako da promene nece biti - jednostavno ne postoji kriticna masa.

Da li je Internet bas slobodan ili samo tako izgleda?

Inace, ko koristi Yahoo, nek' procita ovo, mada kontam da je tako i sa Gmail-om i drugima - http://gizmodo.com/yahoo-is-axing-mail-classic-but-the-new-version-reads-y-510918291

... Guglu, Ejplu, Fejsbuku, Androjidu, itd...

Ne zna covek dal da se krsti ili da se nervira....

XKeyscore

A top secret National Security Agency program allows analysts to search with no prior authorization through vast databases containing emails, online chats and the browsing histories of millions of individuals, according to documents provided by whistleblower Edward Snowden.

The NSA boasts in training materials that the program, called XKeyscore, is its "widest-reaching" system for developing intelligence from the internet.

...

The purpose of XKeyscore is to allow analysts to search the metadata as well as the content of emails and other internet activity, such as browser history, even when there is no known email account (a "selector" in NSA parlance) associated with the individual being targeted.

Analysts can also search by name, telephone number, IP address, keywords, the language in which the internet activity was conducted or the type of browser used.

One document notes that this is because "strong selection [search by email address] itself gives us only a very limited capability" because "a large amount of time spent on the web is performing actions that are anonymous."

http://www.theguardian.com/world/interactive/2013/jul/31/nsa-xkeyscore-program-full-presentation

http://www.theguardian.com/world/2013/jul/31/nsa-top-secret-program-online-data

Nista hajde sad svi da guglamo *gde postaviti bombu u Njujorku* i *mesta sa najvise ljudi u Njujorku* da vidimo sta ce da se desi :)

Ajde ti prvi, čisto da vidimo da li će se nešto desiti :D lako ćemo posle da odemo i postavimo :D

Vrh Dno