Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2010/11/12/13]

Svi rade (ne rade) isto, sve ti je jedno...po mom iskustvu...
P.S.
Jel moze neko da mi odgovori na predposlednji post vezan za "STRONG"?

Jel to normalno ili ?
Da li na strong ili ti turbo trosi vise struje i jel velika razlika high i strong?

Ne mogu ti reci za Vox konkretno ali sam primetio na tri razlicite novije klime (razliciti proizvodjaci) da jacina ventilatora NIJE fixirana, tj. da mogu da stavim Max./Turbo ali on nece raditi 24/7 vec maltene po potrebi (iako vise nego na "Auto"). Sto nema nekog preteranog smisla po meni, ja navikao da Fujistu mogu da odvrtim na max. i da koristim kao ventilator za ciscenje vazduha :D (kad ne hladi/greje)
Turbo trosi vise struje za sam ventilator, ali s' obzirom na velicinu istog to je malena razlika.
Medjutim ako treba da hladi, pa radi brze hladjenje (turbo) naspram prosecnog (recimo Medium), onda prilicno vise trosi naravno.

E, da... ovo sam primetio na klimama koje NEMAJU Vent/Fan opciju! (opcija gde samo duva, bez da hladi/greje/odvlazuje imalo)

Ovo za ciscenje se slazem.

Poslednja izmena:
Ciscenje klime radim sam, skinem poklopce, filtere, kadicu, ventilator i operem u kadi.
A resetke na isparivacu treba naprskati sprejom za klime, ili sa 10% rastovra domestosa i vode u pumpici.
POtom se ukljuci 10 min hladjenje da sve to sapere kroz kadicu i uzivancija.

Poslednja izmena:
@Ledeni ili pitanje za nekog iskusnog. Majstori mi nisu postavili izolaciju na svaku cev posebno, vec obe cevi uvukli u jednu izolaciju i zamotali onom trakom. duzina cevi je 3m. Koliko imam gubitak u hladjenju i grejanju zbog toga ? U pitanju je Fujitsu inverter.
Unapred hvala.

Nije to problem , kada hladi obe cevi su hladne i kada greje obe cevi su tople.

Ne mogu ti reci za Vox konkretno ali sam primetio na tri razlicite novije klime (razliciti proizvodjaci) da jacina ventilatora NIJE fixirana, tj. da mogu da stavim Max./Turbo ali on nece raditi 24/7 vec maltene po potrebi (iako vise nego na "Auto"). Sto nema nekog preteranog smisla po meni, ja navikao da Fujistu mogu da odvrtim na max. i da koristim kao ventilator za ciscenje vazduha :D (kad ne hladi/greje)
Turbo trosi vise struje za sam ventilator, ali s' obzirom na velicinu istog to je malena razlika.
Medjutim ako treba da hladi, pa radi brze hladjenje (turbo) naspram prosecnog (recimo Medium), onda prilicno vise trosi naravno.

E, da... ovo sam primetio na klimama koje NEMAJU Vent/Fan opciju! (opcija gde samo duva, bez da hladi/greje/odvlazuje imalo)

Ovo za ciscenje se slazem.
Naravoucenije nema razlike izmedju HIGH i STRONG (turbo), tj i ako ima to je neprimetno ? Interesuje me da li postoji razlika u hladjenju (zanemarimo sada struju). Kada klima radi na high i strong (turbo) uocavam neprimetnu razliku, na mojoj - vox klimi, pa se pitam da li je to normalno ili nije.

Poslednja izmena:
A kako si generalno zadovoljan tom svojom VOX klimom?

Trenutno je na akciji VOX VSA3-12BE za 26.000 sa ugradnjom. Što mi deluje sasvim OK. Trebalo bi da je A energetski razred. Jedino što me koči je što i ne nalazim baš puno komentara za VOX klime po netu.

Probaj da ohladis na 15 ili 20*C, sta god ti je najniza moguca temperatura, stavi na High, pa stavi na Turbo - vidi da li ima razlike. Ako si stavio ovih dana da "hladi" na 25*C recimo, verovatno zbog toga nisi video razliku (kao sto pomenuh gore, to Turbo ne znaci da ce stalno duvati nego da moze jace da duva izgleda - ako ne treba da hladi puno, nece duvati Turbo nego manje)

Trenutno je na akciji VOX VSA3-12BE za 26.000 sa ugradnjom. Što mi deluje sasvim OK. Trebalo bi da je A energetski razred. Jedino što me koči je što i ne nalazim baš puno komentara za VOX klime po netu.

to i nije lose, samo sto koristi gas koji ne moze da se dopunjava vec mora da se ispusti i napuni ponovo dok ove sa klasom D koriste stari R22 koji moze da se dopunjava i jeftiniji je, ako sam ja dobro razumeo

Izem ga sada. To nisam znao. Sad koliko sam nešto čitao, taj 410 ili koji već ima veći stepen iskorišćenja, pa omogućava manju potrošnju struje.

ja koliko sam nalazio ona koristi R407 gas? on je visekomponentni i ceo se ispusta pa puni, a R410 i R22 mogu da se pune?

e sad se lomim za klime sa R22 gasom i D klasom i klime sa ovim novim i R407/R410 gasom, ne znam koliko je punjenje za njih, neko mi u proslom postu rece da je razlika izmedju klase A i C oko 1000-1500 din za sezonu u struji, sad zavisi od koriscenja

Poslednja izmena:
ja koliko sam nalazio ona koristi R407 gas? on je visekomponentni i ceo se ispusta pa puni, a R410 i R22 mogu da se pune?

e sad se lomim za klime sa R22 gasom i D klasom i klime sa ovim novim i R407/R410 gasom, ne znam koliko je punjenje za njih, neko mi u proslom postu rece da je razlika izmedju klase A i C oko 1000-1500 din za sezonu u struji, sad zavisi od koriscenja

Uzmi klimu sa EKO gasom i cuvaj nam ozonski omotac :angel: Ako ti je pravilno montiraju, nece biti razloga da je ponovo punis :trust:

Ljudi, što se tiče razlike u hlađenju, te jeftine klime (one koje nisu inverter) ne mogu da podešavaju intenzitet hlađenja. Znači ili hlade, ili ne hlade. Jedino se razlikuje brzina ventilatora, odnosno vazduha koji izlazi iz klime. Što je ta brzina veća brže vam oduzima toplotnu energiju pa vam je hladnije kada stojite pred klimom. Ali vreme za koje ohladi sobu je (skoro) potpuno isto. Sve ostalo je subjektivni osećaj.

Ako je inverter možda hladi intenzivnije pri turbo modu nego pri nekom standardnom, ali to je druga priča.

Generalno sam zadovoljan, pre 2 dana je kupljena.To za 26000 je bez ugradnje svuda gde sam ja video (a da nije na oglasima)

Ljudi, što se tiče razlike u hlađenju, te jeftine klime (one koje nisu inverter) ne mogu da podešavaju intenzitet hlađenja. Znači ili hlade, ili ne hlade. Jedino se razlikuje brzina ventilatora, odnosno vazduha koji izlazi iz klime. Što je ta brzina veća brže vam oduzima toplotnu energiju pa vam je hladnije kada stojite pred klimom. Ali vreme za koje ohladi sobu je (skoro) potpuno isto. Sve ostalo je subjektivni osećaj.

Ako je inverter možda hladi intenzivnije pri turbo modu nego pri nekom standardnom, ali to je druga priča.

Netacno. Toplomer u sobi, provereno na delu. Stavi na min. da duva, pa medium drugi put, pa onda high/turbo - videces ogromnu razliku u tome koliko brzo ohladi.
Nece ona da "hladi" brze, mozda, medjutim jacina ventilatora je najbitnija komponenta brzine mesanja vazduha u sobi, tako da topliji vazduh moze da stigne do klime, umesto da klima samo hladi deo sobe u kome je fizicki nekoliko santimetara.

Pffff, sad mi pod milim bogom nishta nije jasno...
Interesuje me kolika je razlika u brzini (jacini) duvanja izmedju STRONG i HIGH, da li je razlika neprimetna (kao shto se meni cini) ili treba da bude velika ?

Citaj:
Probaj da ohladis na 15 ili 20*C, sta god ti je najniza moguca temperatura, stavi na High, pa stavi na Turbo - vidi da li ima razlike. Ako si stavio ovih dana da "hladi" na 25*C recimo, verovatno zbog toga nisi video razliku (kao sto pomenuh gore, to Turbo ne znaci da ce stalno duvati nego da moze jace da duva izgleda - ako ne treba da hladi puno, nece duvati Turbo nego manje)

Evo me u metrou uzeh vox vsa3 klimu oko 26.000 je ali kazu bez ugradnje

Na koju foru? Kada na flajeru stoji da je besplatna ugradnja, za klime kupljene do 10.7?

mozda je to za ovu LG klimu jer kosta oko 66k din?

mada vidim da pise dole da vazi za klima uredjaje, tj kao sto si rekao, sad cu bas dda procackam

Poslednja izmena:
Da li na tim VOC klimama postoji opcija pomeranje krilaca (swing) levo desno a koja se aktivira pitem dlajinca i koliko vertikalnih položaja može da se podesi?

Pokusao sam tvoj savet.strong radi,kad je veca temp.u sobi

Nemojte kupovati klime punjene R22 gasom. Svake godine se smanjuje dozvoljena kvota za proizvodnju na globalnom nivou a takodje je i kod nas svake godine sve manja kvota za uvoz tih gasova (R22, R141B, R406A...).
Znaci, bice ga sve manje na trzistu i cena ce mu ubrzano rasti jer se veliki rashl. sistemi ne mogu lako i jeftino prilagoditi za rad sa novim gasovima i oni ce sve vreme drzati traznju i pored smanjene proizvodnje u uvoza.

A kod nas bar 80 % uređaja na R22.

Biće to zavrzlama u narednim godinama.

Verovatno samo po specifikaciji, mada je moguce da i neko ko se profesionalnije bavi ugradnjom i odrzavanjem moye da utvrdi.
Ja sam uzeo ovu klimu i pise da koristi R407, za koji kazu da je bolji od R410.

Kakve su Hyundai klime generalno, zna li neko? Imam neku kombinaciju za 12000BTU jako povoljno pa me interesuje.

Vrh Dno