Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2010/11/12/13]

Samo jedna napomena, ako klima treba da se DOPUNI, znaci da je instalacija neispravna, tj da freon curi. Dopunjavanje je samo privremeno resenje. Klima je zatvoren sistem i ako je ispravan nema potreba za nikakvim dopunjavanjem (ne dopunjavate ni frizider, zar ne?). Da bi resili problem mora da se nadje mesto curenje na istalaciji i da se ono popravi ili da se promeni instalacija. Jedan od nacina da se smanji mogucnost curenja je kad vam dodju majstori da im predlozite da se cevi spajaju cvrstom vezom (varenjem tj lemljenjem), a ne holenderima. U tom slucaju curenje je moguce samo na spoju sa spoljnom jedinicom.

Netačno.

kakve dezinformacije po netu,
Vivax Cool ACP-12CH35AEFO je C klasa a neki ga predstavljaju kao B ili cak A,
moze li neko da kaze koja je razlika na primeru u potrosnji izmedju A i C klase, isplati li se davati 50e razlike za A klasu ako uzmem u obzir da nece raditi stalno, tj radice samo kada su nemoguce vrucine?

ta koju si naveo prema podacima bi trebalo da trosi kada hladi/greje 1250/1150W, dok npr ova trosi 1075/1065W, nije neka razlika ali treba uzeti u obzir i da ima i veci kapacitet hladjenja/grejanja i jos manje trosi el. en. Sad, recimo da radi 6h dnevno klima na max, imamo ustedu od 1050W dnevno, odnosno 31.5kW mesecno (gruba procena :)). dalje mozes i sam...

e hvala, to me je zanimalo dalje cu sam da racunam :)

Negde sam dao grubo poredjenje sa inverterom, koje je, po meni, bolje poredjenje :)
Tj. gledamo sa druge strane - razlika 50e/~5500RSD, sto je 1000kW znaci najmanje. Znaci tek kada efikasnija klima ustedi 1000kW ukupno se isplati. Kako se leti za oko 50m2 ne trosi vise od nekih 1000kW ukupno (celo leto, samo klima), cak i da racunamo najbolju razliku po klasama od 20%, ispada da treba 5 godina najmanje da bi se isplatila.

Ono sto se nazalost ne primeti je ler rad, tj. ako treba da odrzava samo temperaturu - tu se mnogo manje primeti razlika u energetskoj klasi, barem iz mog iskustva.

Namestiš klimu na 27 C i prozor na kip, ako je baš izuzetno toplo zatvoris prozor na par sati. Osećaj divan :cool:

Sedim inace ispod onvertera koj8 duva na najslabije da ohladi koji stepen.
Ni 5 sekundi nije prijatno. Tako da inverter ili ne osecaj je los

hvala za primer, vidim da i nije neka usteda, ali nacicu se negde u racunici

Sedim inace ispod onvertera koj8 duva na najslabije da ohladi koji stepen.
Ni 5 sekundi nije prijatno. Tako da inverter ili ne osecaj je los

Kad planiram da ceo dan provedem u stanu onda namestim temp na 24C i ne otvaram prozore. Tek uvece malo izluftiram a u toku dana vazduh osvezavam osvezivacem vazduha sa mirisom limuna :)

Da li su tačne ove informacije:

Freon R-410a spada u grupu HFC gasova kao i R-134a, koristi se u tipovima uređajima gde i R-22. Poseduje veći kapacitet hlađenja i radi na dosta većem pritisku nego R-22 (čak do 60 bara, pa se zbog toga ne smeju koristiti tankozidne cevi). Za dobar rad uredjaja potreban je vakum u sistemu jer se vlaga sa ovim freonom veže i do 100% više nego kod R-22 freona. Sistem se normalno može dopunjavati.

izvor

Uzeo sam VOX i sve radi ok...(do dushe napolju je bilo 23c)...samo nisam primetio nikakvu razliku u radu izmedju turbo i na high kada stavim na daljincu...izmerio sam mozda je za 3db jace, tj. jace hladi...(ako je i toliko)
Jel to normalno ili ?
Da li na strong ili ti turbo trosi vise struje i jel velika razlika high i strong?

Poslednja izmena:
Nadam se da neko ovde od clanova se bavi ugradnjom, montazom klima, ili je dovoljno strucan da odgovori na neka pitanja koja me muce.

Nova klima ugradjena, pitanje je da li postoji neki objektivan nacin, empirijski, tacan, da se utvrdi da li klima radi kako treba, odnosno da hladi onako kako je fabricki, proizvodjac zamislio? Ima mnogo otezavajucih okolnosti, tipa velicine stana, izolacije, polozaja, spoljne temperature, 30, ili 35 stepeni, da ne nabrajam sve, cak i plazma TV. Klima duva hladan vazduh, ali subjektivno, to nije dovoljno hladno na izduvu po meni. Svejedno je koji je mod izabran, i na power, sve je isto, samo ventilator mnogo jace duva.

Takodje, ako neko zna, kolika je kolicina vode koja se izbacuje spolja, znam da i to zavisi od vise faktora, ali neki prosek, da li postoji podatak. Pitam ovo zato sto moja klima izbacuje tacno 1 litar na sat. Znam, posto spolja imam balon od 6 litara u koji kaplje voda i on se puni na 6 sati, tako da dnevno dva puta menjam balone? Da li je ovo normalna kolicina izbacene vode ili ne?

1. Postoji nacin, za svaku klimu postoji konkretna temperatura vazduha koju treba da izduvava, i ona se izmeri i uporedi da li je OK.
2. Izgleda da ti imas prilicno vlaznosti u stanu, ako je to ovih dana (NE tokom onih sparina prosle nedelje otprilike) izbacivala toliko. To je skoro njen limit verovatno, ne verujem da dalje od 1.5l/h moze da izbaci. To itekako zavisi od KUBIKAZE prostorije, temperature i naravno sta vlazi prostoriju (ljudi najvise :)). Takodje, imaj na umu da ako sunce przi tu kofu, veci deo ce ispariti pa sve to mrsi sliku :)
Ako klima pocne da radi, izbacivace vise - cesto znam da i ne moze da izbaci koliko treba ako recimo se tek ukljuci a temperatura je 38*C u sobi recimo, i bili su otvoreni prozori.
Ali dok odrzava temperaturu, uz zatvorene prozore naravno i normalan stan (bez vlage i sl.) ne bi trebala ni priblizno toliko.

Ovo prvo znam jer su kod mene nekoliko puta to proveravali cim je kontrola.
Za drugo je vec samo iskustvo sa vise strana sveta i tipova "klima" :)

BTW, dosao je danas majstor koji je montirao klime da proveri crevo jer je jednom klima curela unutra (ima lep spoj vani u oluk direktno).
Produvao je samo crevo (kondenzant?), bilo je nesto vode (kaze nista posebno) - ukljucio sam klimu, 10-ak sekundi je izbacivala samo onaj smrad, koji su drugi opisali kao kiselo nesto... i onda je poceo normalan vazduh da duva!

Nazalost, bar po njemu, nije moguce da se ista uradi po tom pitanju, klime ne izbace svu vodu i ponekad prosto se vrati (????) dovoljno da se oseti kao ta uzasna vlaga.

Dodje mi da sam produvavam svaki dan :D Razlika je fenomenalna!

Nadam se da neko ovde od clanova se bavi ugradnjom, montazom klima, ili je dovoljno strucan da odgovori na neka pitanja koja me muce.

Nova klima ugradjena, pitanje je da li postoji neki objektivan nacin, empirijski, tacan, da se utvrdi da li klima radi kako treba, odnosno da hladi onako kako je fabricki, proizvodjac zamislio? Ima mnogo otezavajucih okolnosti, tipa velicine stana, izolacije, polozaja, spoljne temperature, 30, ili 35 stepeni, da ne nabrajam sve, cak i plazma TV. Klima duva hladan vazduh, ali subjektivno, to nije dovoljno hladno na izduvu po meni. Svejedno je koji je mod izabran, i na power, sve je isto, samo ventilator mnogo jace duva.

Takodje, ako neko zna, kolika je kolicina vode koja se izbacuje spolja, znam da i to zavisi od vise faktora, ali neki prosek, da li postoji podatak. Pitam ovo zato sto moja klima izbacuje tacno 1 litar na sat. Znam, posto spolja imam balon od 6 litara u koji kaplje voda i on se puni na 6 sati, tako da dnevno dva puta menjam balone? Da li je ovo normalna kolicina izbacene vode ili ne?

ako ti je crevo za izbacivanje kondenzata uronjeno u vodu u tom balonu, rachunaj da cce deo vode da ostane u unutrashnjoj jedinici ( spojeni sudovi, protok fluida, itd.)
mora da bude iznad nivoa technosti tako da u svakom trenutku mozze da kaplje slobodno..
bolje pusti crevo u neki odvod ili u bashtu ako imash, manje moguccnosti da se prave problemi..

drugo, kad iskljuchish klimu ( dok provetravash prostoriju, recimo), ukljuchi na par minuta samo ventilaciju na klimi da osushi sacce
manje vlage = manje "nakota" kome odgovara vlaga u unutrashnjoj jedinici

temperaturu izduva mogu da provere serviseri, postoji odredjena koja mora da bude postignuta ( ako budesh uporan na Google-u mozzesh i sam to da nadjesh, ne znam na pamet), pa ako nije onda je pritisak gasa u pitanju ( ili kolichina, ne znam tachno)
za jednu vrstu gasa ( R22, stariji, monokomponentni, ne-eko) se to reshava dopunom, za druge ( R410 i josh jedan, vishekomponentni, eko) zamenom cele kolichine

pozdrav

drugo, kad iskljuchish klimu ( dok provetravash prostoriju, recimo), ukljuchi na par minuta samo ventilaciju na klimi da osushi sacce
manje vlage = manje "nakota" kome odgovara vlaga u unutrashnjoj jedinici

Jako bitno !

alfaunits i H.U.D.:

Hvala na odgovoru. :)

Poslednja izmena:
Zato ima opcija self clean na novijim aparatima, pa kad ugasiš klimu ona se "zatvori i duva u sebe".

Samo sto je starijim ljudima problem da urade bilo sta osim da kliknu na crveno dugme :smash:

Stariji ljudi i ovako imaju strah od ladnog, tako da ni ne koriste usluge erkondishna, ma kako bio jednostavan nacin izdavanja komandi ;)

Da li je dovoljno objektivno ako se izmeri temperatura vazduha na izlazu i ako se vidi da čitava površina isparivača ujednačeno hladi bez pojave leda? Pitam ozbiljno, nije mi cilj da se raspravljam. Znači, da li postoji spoljna manifestacija nedostatka gasa?

Postoji , ako deblja cev nije rosna tu fali gasa , a kada tanja ledi onda fali puno gasa.

Freon R22 stari gas
Freon R410 je novi eko , dosta jači od R22 i može da se dopunjava i nije sporan.
Freon R407 je novi eko , skoro iste snage kao stari 22 i on je više komponentni i mora da se menja cela količina ako iscuri deo.

Poslednja izmena:
Zato ima opcija self clean na novijim aparatima, pa kad ugasiš klimu ona se "zatvori i duva u sebe".

I onda te zove deda i pita zasto se ne gasi klima kad joj kazem da se gasi, nego mi jos trosi struju :)

Neko ko se razume neka odgovori u vezi onog dela oko postavljanja cevi kad je u pianju gas r410

Ako se misli na tankozidne cevi debljine 0.5mm one generalno ne treba da se stavljaju jer lako pukne na spoju sa ventilom, debljina zida od 0.9mm je u redu i takve cevi se uglavnom i koriste kod nas.

Ako se misli na tankozidne cevi debljine 0.5mm one generalno ne treba da se stavljaju jer lako pukne na spoju sa ventilom, debljina zida od 0.9mm je u redu i takve cevi se uglavnom i koriste kod nas.

Hvala ti za info

@Ledeni ili pitanje za nekog iskusnog. Majstori mi nisu postavili izolaciju na svaku cev posebno, vec obe cevi uvukli u jednu izolaciju i zamotali onom trakom. duzina cevi je 3m. Koliko imam gubitak u hladjenju i grejanju zbog toga ? U pitanju je Fujitsu inverter.
Unapred hvala.

Potrebno mi je kompletno ciscenje klime, radi ona perfektno ali nije ciscena, osim filtera, otkako je kupljena [4-5 godina], pa mi treba neko ko to radi kvalitetno i povoljno a da je u Beogradu. Moze na PM kontakt ako je ovde zabranjeno, hvala unapred!

Nazad
Vrh Dno