Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

Ja još ni na jednom forumu nisam video da je moderator ujedno i hejter....;).... ali na sve se čovek navikne

Pa i moderator je čovek od krvi i mesa :D mada ja se ne slažem..ova lumua 820 je odlična kao i lumia 620..dakle Borise uzmi lumiu 620 :D

Nisam hejter, već stvari posmatram šire.
1. WP je bleda kopija zatvorenog ekosistema koji je stvorio Apple.
2. Osudjen si na bing.
3. Support ti daje Microsoft. Šta će biti kada izadje sledeći WP sa ekranima visoke rezolucije? Kakvu podršku možete da očekujete?
4. UI je mega ružan. Ja u životu nisam video nešto odvratnije od živih kockica. Aplikacije imaju trećinu ekrana sa zaglavljem u kome se nalaze slova od dva centimetra!? Sve je previše krupno. Jedino što glatko skroluje, sve ostalo je nizerazredno.
5. Posle svega što je uradio Microsoftu ne treba verovati i treba ih ignorisati dok se ne opamete.

1. Da li je zatvoren ili otvoren, sistem radi savrseno i to je ono sto od telefona ocekujem.
2. Otvoris IE i na googletu si. Ako ti trebaju mape tu su i google mape (mada meni bing mape rade odlicno).
3. Sta me briga za support kad sve radi kako treba (iovako se telefon proda za godinu dve pa se uzima sledeci WP).
4. O ukusima ne treba trositi reci. Meni su te kockice bas kako treba. Pregledne i nisu kicerica.
5. Ja se iz dana u dan sve vise odusevljavam sa WP8, jednostavno savrseno.

Poslednja izmena:
Kao sto sam i rekao onaj put kad je neko reko da je izasao tTalk za WP, sve kritike ce biti svedene na `` ne svidja mi se`` . . A to je vec subjektivno i ne treba to sto se tebi ne svidja da nekom ko hoce da kupi telefon ``guras pod nos``..

-Hektor je sve vise manje rekao sto i ja mislim, tako da necu da se ponavljam, samo mi nije jasno cemu potenciranje na ove dve stvari:

1. Zatvoren ekosistem - OK - Zasto uopste mora da svaki sistem bude otvoren, najveca korist od toga je lak pristup ``narodnim`` apliakcijama, ali realno kako vreme prolazi sve vise i vise imam zelju da platim neku aplikaciju i da nemam u planu prelazak na WP vrv bi kupio SPB Shell koji kosta 15$, ali mi nece trebati pa ga i ne kupujem..

2. Search dugme vezano iskljucivo za Bing - OK - moze li to da se resi ovako - Skines s marketa Google app koja ne radi nista osim sto linkuje www.google.com i postavis je na home screen i gde god da si win dugme, vrati te na home screen google i BUSH eto tebi google-a.. A+ je i taj sto ni na jednom androidu ti nemas search taster koji te vodi do Google direktno ako ti je vec bitno to da ustedis 2,3 sec, tako da i ovo nije neki manjak drastican..
A kad smo vec kod interneta msm da sam kacio vec ali ajde moj bivsi HD2 sa WP 7.8 vs HTC One V (skoro identican hw, neki sitni + u korist One V ali nebitno) - WP 7.8 vs Android 4.0.3
[video]https://dl.dropboxusercontent.com/u/69022647/20130330_150300.mp4[/video]

Poslednja izmena:
Ima zamena za Tapatalk još odavno, zove se BoardExpress
Radi ok, samo iz meni nepoznatih razloga kada iskucam post i hoću da ga okačim, on to kao odradi, a od posta ni traga ni glasa - neki bug?
Zamisli molim te bug na WP aplikaciji, ja mislio da se to dešava samo kod Androida, ma zar je moguće :d
Sto se podrške tiče, yooyo je u pravu - Nokia je zaključala svoje telefone do krajnjih granica, i ono fina je stvar da postoji mogućnost instalacije CustomROM-a čime bi se telefonu malo produžio vek i otključali svi njegovi potencijali
Možda nekom odgovara da telefon menja svake godine kao igračku, ali ja kada ga jednom kupim staram se da me isti služi godinama i želim da iz njega izvučem što više mogu, a upravo korisnika u svemu tome ograničava zatvorenost platforme ;)
A i WP ljubitelji treba malo da olade, ispade da Android ništa ne valja, a to je da se ne lažemo daleko od istine - na Androidu makar možeš da staviš CustomROM ako ti fabrički softver ne odgovara, a kod WP-a ti ostaje da se slikaš ili da menjaš telefon tj. daješ pare opet :smoke:

Poslednja izmena:
Pre neki dan mi je stigao mail da je Tapatalk izasao i za WP. Tako da nema potrebe za alternativama.

Ljudi, ozbiljno se razmisljam da kupim upravo Nokia Lumia 820. Prvo sam ciljao 620 ali kada sam ga uzeo u ruke...suvise je mali za mene. 820 bi mi bio taman.

Vidim, i dalje Windows nosi boginje. Ljudi ga najvise pljuju zbog njegove proslosti i jer je sistem "zakljucan" i sto Store ima svega oko ~ 100.000 appova, dok android oko 900.000 i sto se mogu krekovati.
Meni to ne smeta. Ja zelim kvalitetan telefon a Nokia i dalje pravi najkvalitetnije uredjaje a na njegov Phone Start screen se treba navici. Meni se 820 svidja.

Koliko vidim, svi koji imaju Lumia 820 su prezadovoljni jesam li dobro shvatio? Nokia Maps radi dobro za Srbiju ( BGD)? Takodje bih pitao, koji su konkurenti Lumia 820? Mislim na telefone koji su pod Android OS-u.

Hvala

Ovde niko ne govori da android ne valja, nego konkretno prica o Borisu i njegovim dilemama, realno covek za 170e ne moze da kupi android koji krsteno radi a da je nov, kapis? Dok Nokia 620 ako nista drugo makar radi kako treba.. Daleko je android od loseg, ali ga proizvodjaci telefona unistavaju, a ljudi kao ljudi kupuje galaxy jer je to sad IN, a niko on njih ne zna koji je to Nexus 4 i sta je to ili vecina ne zna i da je to isto tako dobar mozda i po necemu bolji telefon i oni svoje pare pumpaju Samsungu koji napravi telefon sa svim onim sarenilima za osnovnu skolu.. E ja sam protiv toga, inace imao sam i uvek cu pre kupiti Nexus nego bilo koji drugi tachviziran ili sensovan telefon.. Jer jednostavno ne rade lepo, neka mi prica ko sta hoce, imao sam, koristio probao i to ne radi onako kako JA, ne Pera iz Phone arene ili neki Janko i Branko, nego ne radi kako JA hocu..
Ili evo ti najsveziji slucaj Xperia S koju nosim trenutno, lepo sve update stigo 4.1.2 JB cool.. udjeu par aplikacija i ostanu mi u pozadini i kad pritisnem HOME vrati me na pocetnu ali mi ne pokazuje npr sta mi je u folderima par sekundi, onda kad udjem u poruke ili u imenik moram da sacekam 3,4 sekunde da mi on prikaze, a to je telefon koji ima Snapdargon 1.5ghz dual core i 1GB rama, skoro kao Ativ S, a znas kad ce Ativu da se desi da ulazi u imenik onoliko.. Nikad, a mozda ni tad.. Ebes ti Google udjem 3,4 puta dnevno na njega, meni treba mail client koji ima brzi odziv, pozivi, poruke, a ne udjem u poruke i cekam..

realno covek za 170e ne moze da kupi android koji krsteno radi a da je nov, kapis?

Moze za 190-200e ali se on cima telefona starih 1 dan sa neke od mreza. A za 170e moze da bira nov Desire X koji jeste najslabiji u toj klasi ali za manje zahtevne korisnike moze da bude dobar.

Ne govorim ovo kao hejt WP8, daleko od toga ali neki ljudi bas ne smeju ili nece da se potrude da prodju sto jeftinije. Ko ''reskira''-profitira.

Inace, stvarno nemam nista protiv WP8 telefona ali bih kupio samo bolje Samsung i Nokia modele, znaci preko 250e.

Poslednja izmena:
realno covek za 170e ne moze da kupi android koji krsteno radi a da je nov, kapis?

Moze za 190-200e ali se on cima telefona starih 1 dan sa neke od mreza. A za 170e moze da bira nov Desire X koji jeste najslabiji u toj klasi ali za manje zahtevne korisnike moze da bude dobar.

Ne govorim ovo kao hejt WP8, daleko od toga ali neki ljudi bas ne smeju ili nece da se potrude da prodju sto jeftinije. Ko ''reskira''-profitira.

Inace, stvarno nemam nista protiv WP8 telefona ali bih kupio samo bolje Samsung i Nokia modele, znaci preko 250e.

Apsolutno, samo nzm cenu tog d X novog... verovatno ljudi nisu naviknuti na kupovinu preko oglasa, novih tel sa mreze... ili npr LG L7 2, ali opet je on preko 200 e u prodavnici...

Problem je sto po oglasima u Srbiji ima mnogo jajara, mufljara.. ali ako se malo iscimas stvarno mozes da prodjes jeftinije. A realno jedni od najsigurnijih oglasa (iako ne postoje 100% sigurni) su ovde na forumu - medj' clanovima. Mada je bilo i tu problema ali to je realnost.

@ boris, nista onda sacekaj da jos malo padnu cene :D Juce sam video htc One X za 220-230e, kao par meseci star ali majku mu nece se razgraditi za 2 meseca.

Poslednja izmena:
Nisam ni ja rekao da nema nista za tu kintu, ali ispod 200 nema nista sto se meni svidja po izgledu a da ima dualcore i 1gb rama. Ja sam WF uzeo tako preko oglasa sa mreze i sa garancijom, nisam gadljiv na to, jedino mi Xperia P zadovoljava te kriterijume ali je nema po oglasima, kako ovde tako i na Mobilnom svetu recimo, a to je opet ~210e..
Da ne razglabamo vise, "a da dodas jos 100 i imas jos veci izbor" :) Hvala svima na odgovorima.. pusa bok :)

Ja sam koristio android od verzije 1.6 (htc tattoo), preko blackberry (9105, i 8520), do huawei g300, a imao sam ranije nokia E61(symbian), sad samsung omnia 7 (wp 7.8), i od svih OSa, WP mi ubedljivo najbolje(i najpouzdanije) radi. A to mi je ipak najbitnije kad je TELEFON u pitanju. Kockice su mi sasvim pregledne, sve bitno mi je na pocetnom ekranu, brzo dodjem do cega hocu, odziv na ekranu je najbolji od svih ostalih zajedno, a verovatno je jos bolji uzitak na WP8. ostalo je stvar navike.
Na androidu sam najvise vremena gubio na probu raznih launchera, jer mi nijedan default nije valjao... kolegama sa posla koji su svi dobili sluzbene motorole motoluxe, sam pomogao sa boljim launcherom, jer su svi od reda hteli da ih razbiju o zid... i jos uvek se zale, danas me jedan pitao da se menjamo, da mi da motorolu i pare za omniu... pfffff....
I nikad nisam uspeo da na androidu namestim da mi bas sve bude potaman, sem tastature, a i ona me zezala zbog slabijeg odziva ekrana, pa sam kudikamo vise gresio nego sad na samsungu. I... LAG... uhhh, koliko izgubljenih zivaca.... ali sad toga vise NEEEMAAA. :)
Jeste, ima gomila aplikacija na androidu, 80% nepotrebnih, na ovom samsungu bolja navigacija, bolja kamera, baterija ista otprilike...
Danas sam u rukama imao 920, nisam nesto posebno odusevljen, nekako mi se vise svidja super amoled kod samsunga, razmisljam, mozda moj sledeci ipak bude ATIV S (izbor izmedju 720 i ativ s)... ako nista drugo, a onda zbog ekrana, jer je prosto fenomenalan. A verujem da je i ostalo na nivou, mada, iskreno nisma fan samsunga (sem tv-a - imam c530), ali super amoled... slurp... izvinite, tek sam se probudio, prvi dan na poslu posle odmora, prolupao, ne zamerite...

Ko ne zna ništa o tehnici uzeće WP jer je zatvoren sistem. Svi su korisnici isti, jer nemaš personalizaciju da napraviš po svojim nekim željama. Sve ikonice iste, UI isti, sve isto. Najveći plus kod androida je što možeš da napraviš baš kako se tebi svidja, pa čak iako ti se ne svidja neki ROM ili nešto ti možeš da promeniš. Od MIUI-a, preko AOSP/AOKP-a, do custom stock rešenja... Zašto bi bio vezan? Ti da hoćeš da promeniš nešto na WP ti moraš da predjes na Android ili iOS.

Mislim kažem ko ne zna da namešta i njemu nije bitno što nema dosta korisnih stvari sa kojima može da dosta olakša sebi korišćenje uzeće WP. Pa čak i iOS sad ima dosta dobrih stvari na iOS 7...

@vylota

Problem sa Androidom u početku je bio taj da je previše bio zahtevan..i trebao ti je tel. sa 1GB RAMa i dual core procesorom da bi radilo sve kao treba..sada je većina tel. u tom rangu i malo ima problema. Naravno uvek je važilo pravilo da Android najbolje radi na high end telefonima i Nexus uređajima.

Zbog toga sto nisu probali, a mozda sto ne znaju sta hoce...

Dosta ljudi uzima odredjeni mobilni kao statusni simbol

Dosta ljudi ne voli metro, kao sto im se ne svidja na kompu tako im se ne svidja ni na telefonu i odma na prvi pogled odustanu, jednostavno neko vise voli tradicionalan stil sa ikonicama.
Rekao sam nekim ljudima da pogledaju wp i u startu su rekli da im se ne svidja.

Poslednja izmena:
Naravno da ga uzimaju kao statusni simbol. 99% vlasnika GS3 i GS4 ga koriste kao običan telefon. Ali ljudi koji koriste telefon za nešto više će odabrati Android, a ne WP.
Da je Android toliko neoptimizovan i neupotrebljiv, koliko ga pojedini vlasnici WP u ovoj temi predstavljaju, on ne bi bio toliko popularan. Dobar deo svoje popularnosti Android duguje ljudima koji ga uzimaju da bi bili "in", ali isto tako dobar deo korisnika WP su oni koji su ga uzeli samo da bi se razlikovali.

jednostavno neko vise voli tradicionalan stil sa ikonicama.

Baš tako. Meni prvom je Metro vrlo nepraktičan. Iako volim da probam i koristim nove stvari, svaki WP telefon koji sam koristio sam vraćao posle 2-3 dana, jer mi je bio neupotrebljiv. Jednostavno mi ne odgovara. Smatram da je u ovoj fazi WP samo za ljude koji su do sada koristili dumbphone, pa bi hteli i dalje imaju samo telefon, ali na touch.

Poslednja izmena:
Nisam hejter, već stvari posmatram šire.
1. WP je bleda kopija zatvorenog ekosistema koji je stvorio Apple.
2. Osudjen si na bing.
3. Support ti daje Microsoft. Šta će biti kada izadje sledeći WP sa ekranima visoke rezolucije? Kakvu podršku možete da očekujete?
4. UI je mega ružan. Ja u životu nisam video nešto odvratnije od živih kockica. Aplikacije imaju trećinu ekrana sa zaglavljem u kome se nalaze slova od dva centimetra!? Sve je previše krupno. Jedino što glatko skroluje, sve ostalo je nizerazredno.
5. Posle svega što je uradio Microsoftu ne treba verovati i treba ih ignorisati dok se ne opamete.

Zaista si širok......Posebno mi se sviđa ekstremno široko razmišljanje pod tačkom 4.:) Subjektivni vizuelni utisak prezentuješ kao širinu u razmišljanju.

I drugo ne postupaš u skladu sa sopstvenim stavom pod 5. "Posle svega što je uradio Microsoftu ne treba verovati i treba ih ignorisati dok se ne opamete"
Umesto da ih ignorišeš ti stalno nešto komentarišeš...Počni lepo da ih ignorišeš kao što nama savetuješ i ova tema će napokon biti u skladu sa naslovom...

Kad neko prvi put kupuje smartphone, totalno mi je logicno sto uzima android, zato sto su kod nas 95% smartphone-a androidi.
Da sam znao kakav je wp7 kad sam dobio g300 prosle godine, verovatno ga ne bi ni uzeo. Mogao sam da biram sluzbeni fon iz telenora, a sigurno su imali neku lumiu u ti vreme. Nema dobre reklame za WP kod nas, da nije ovog foruma, ostao bi u mraku za mnoge stvari :).
Prelazak sa obicnog, na smart je veliki korak, mnogi se ne snalaze, mnogi nece da gube vreme da udju u fazon. WP je, jednostavnija za upotrebu (mislim), i smatram da bi se ljudi lakse snasli.

Ja bas mislim da ne bi, jer mi je Metro bas suprotan od intuitivnosti.

Ne znam, mozda meni vise lezi... a na PCu nikad ne bi koristio metro sa misem... to je za touch, definitivno.

Zaista si širok......Posebno mi se sviđa ekstremno široko razmišljanje pod tačkom 4.:) Subjektivni vizuelni utisak prezentuješ kao širinu u razmišljanju.

I drugo ne postupaš u skladu sa sopstvenim stavom pod 5. "Posle svega što je uradio Microsoftu ne treba verovati i treba ih ignorisati dok se ne opamete"
Umesto da ih ignorišeš ti stalno nešto komentarišeš...Počni lepo da ih ignorišeš kao što nama savetuješ i ova tema će napokon biti u skladu sa naslovom...

Metro ljudi ne žele ni na desktopu ni na tabletima ni na telefonima. To pokazuju podaci o prodaji.
Ja ignorisem Microsoft. Zbog toga što kompanija u kojoj radim koristi Windows u poslu moram i ja, ali sam fokus prebacio na razvoj iOS i Android aplikacija i embedded Android uređaja.
Microsoft je poludeo kada su skapirali da imaju milijardu korisnika i da ne znaju ništa o njima. Zbog toga na sve moguće načine pokušavaju da nadoknade taj propust. Zajedno sa Nokijom tuzakaju google u Evropi, a sami ne poštuju odluku suda da u Evropi prodaju windows bez explorera i wmp-a. Usput podmićuju odbore za standardizaciju da bi se docx uzeo kao standard za elektronska dokumenta. Reklamne kampanje koriste da bi najprljavije napali google, umesto da pokažu prednosti sopstvenog ekosistema. Zavrću ruke proizvodjacima Androida za neke leve patente, a zaradjuju više para od prodaje androida nego od sopstvenog WP.
Jel znaš u koliko primeraka su prodali Kin1 i Kin2 telefone, širom sveta? 504 komada.

Sve licni razlozi koji veze nemaju s tim kakav je WP sistem i kakvi su telefoni za koriscenje.. :) Svi zivi se tuzakaju i ciganisu, Google je inace cvecka lol :)

Baš tako. Meni prvom je Metro vrlo nepraktičan. Iako volim da probam i koristim nove stvari, svaki WP telefon koji sam koristio sam vraćao posle 2-3 dana, jer mi je bio neupotrebljiv. Jednostavno mi ne odgovara. Smatram da je u ovoj fazi WP samo za ljude koji su do sada koristili dumbphone, pa bi hteli i dalje imaju samo telefon, ali na touch.

+1

Sta ti plusujes tu :) Ljudi koji fleshuju rom u autobusu se ne racunaju :D Vama je nepojmljivo da neko ne rutuje i ne flashuje rom 2.5 godine.. nisu svi u tom fazonu shvatite.. A o vasim ukusima tek necemo :p, Metro ima prelep interfejs i ne mora svako da se drzi klasicnog "4 ikonice dole" izgleda..

Poslednja izmena:
Vrh Dno