Šta je novo?

Uvoz robe

TechLove

Cenjen
Učlanjen(a)
25.06.2013
Poena
154
Da li neko zna ko uvozi robu kod nas i nesto vise o tome kako uci u taj posao?

Unapred hvala!

"troll" tema?

Mozda i nije troll tema , mozda covek ne zna da se izrazi.

Ako lepo formulises pitanje mozda cu moci da ti pomognem posto radim spoljnotrgovinsko poslovanje.

Nije "Troll" tema sta god to znacilo nego me zanima... Ok, mozda sam se lose izrazio...
Zelja mi je da uvozim i prodajem uređaje ( tablet, mob, laptop ) pa me zanima kako da udjem u sve to... Npr. kad god odem u radnju oni mi kazu da sve zavisi od njihovih dobavljaca. E sad me zanima npr. da li je njihov dobavljac za lupam Asus proizvode Asus Serbia ili imaju neki tim u firmi koji se time bavi ili angazuju nekog treceg.

Hmmm....
Objasnicu ti na mom primeru...
Moj cale drzi firmu koja uglavnom robu nabavlja od dobavljaca iz ns, bga itd... (a to te ne zanima ako bi ti direktno da budes uvoznik)
A moj brat uvozi jedan brend "Brend" za Srbiju i prodaje dalje. Taj "Brend" je poceo da uvozi tako sto dosao komercijalista tog "Brend"-a koji nudi njegovu robu na teritoriji Balkana. Njega je "Brend" (komercijalistu) zaposlio da ide po Balkanu i nudi taj "Brend" .
Sa tim da ne moze svako da uvozi nesto na kasiku sto bi se reklo.
Tako da taj "Brend" uvozi recimo jedino moj brat na teritoriji Srbije, (uskoro jos jedna firma) ali znaci sto veca kolicina onda imas bolje uslove.
Sto znaci da ako Asus uvozi neka firma vec u Srbiji, a sigurno uvozi vec dugi niz godina, onda tesko da ce ti Asus dozvoliti da i ti uvozis. Ili ce ti dati da uvozis ako se snadjes ali po losijim uslovima, pa neces biti toliko konkurentan na trzistu.
S tim da i ako ti dozvole, onda ne smes da dajes maximalne rabate i rusis cenu proizvoda da bi bio bolji od te firme koja to radi mnogo duze jer naravno Asusovi komercijalisti recimo to sve prate i nece ti isporuciti vise robe.
Ukratko, uvoz ti se najvise isplati za nesto sto niko drugi ne uvozi ili da otvoris radnju lepo, narucujes od dobavljaca, budes dobar kupac, izmirujes obaveze na vreme, sprijateljis se sa dobavljacem, pravis dobar promet godisnje i imaces najboljr uslove kod dobavljaca i bices konkurentan...

Nadam se da sam barem malo pomogao.

Kako ne, hvala!!!

Mislio sam da taj uvoz i nije toliko komplikovan jer sam isao logikom da je vise bolje. E sad, kako da nadjem ko tacno dobavlja koje proizvode. Guglao sam ali bez veceg uspeha. Da li bi bilo ok da se obratim direktno Asus-u, Samsung-u preko fb-a ili njhovih zvaničnih sajtova pa da ih to pitam ili bi to bilo neozbiljno.
Iskreno, sve je ovo za sad neozbiljno ali se nadam da ce upravo ova diskusija od mene uciniti nesto ozbilno 🙂 (pa i od drugih koji imaju slicne ambicije).

Cekaj da ti jos neko da neki savet 😉
A moj ti je savet da im se obratis, tj bar da pokusas. Ja sam nedavno slao mejlove Lenovu, Lenovo Srbija, fb strani i niko nije odgovarao. Zanimalo me je da li ce doci Lenovo telefoni u Srbiju. (I evo ne mogu da verujem, u trenutku dok ti ovo pisem sam dobio odgovor od Lenovo Srbija stranice).
Znaci pokusaj i tako,, sastavi neki ozbiljan tekst pa ko ceka taj doceka. 😉
A sto se tice potrage, trenutno mi jedino pada na pamet da kucas "generalni uvoznik" na google ili da na proizvodu koji te zanima pogledas onu deklaraciju gde pise ko je uvoznik za Srbiju pa ih kontaktiras. (Uglavnom bude broj telefona, ali ako nema onda samo nadjes tu firmu na netu)

Nista od ovoga te ne kosta da probas, a mozda nesto i ostvaris. Samo ozbiljno ako dodje do pregovora, da imas plan itd. 😉

Nema na cemu. Valjda ce se jos neko prikljuciti temi.

Edit:
Sa tim da ako i uspes stupiti u kontakt sa uvoznikom, da ce tesko hteti da ti pomogne oko uvoza nego ce hteti da ti bude dobavljac predpostavljam.
Moraces mnogo da se potrudis oko informacija, samo napred.

Poslednja izmena:
Hvala na informacijama!!!

Sigurno cu pokusati sve sto si napisao...

Hvala jos jednom!

Taj rad 🙂

Imam i ja jedno pitanje oko uvoza. Ovi sa kupujem prodajem sto prodaju televizore i suplemente,jel to sve uzimaju u madjarskoj? Koliki porez i carinu placaju na to i jel se to placa po komadu ili kako to vec ide?

Oni to svercuju ili ti porez i carina im se svode na mito cariniku 🙂

I kako onda ja da kupim jedan TV u madjarskoj i da ga donesem kuci a da ne platim carinicima? Ako ga stavim u kola niko nece da pravi problem za jedan kom?

Pa šta te briga onda i da platiš još carinu i PDV .... open prolaziš jeftinije ...

a koliko normalne firme aka "monitor" ili "emmi" zaradjuju u proseku po prodajnoj komponenti kokretno npr AMD 8350?

Ha, ha, ha... Ala ti je pitanje, lepo me nasmeja...
To što ti hoćeš da znaš potpada pod poslovnu politiku kompanije i najstrože je čuvana tajna, koja god da je u pitanju, od STR do Holdinga. Tako nešto se ne iznosi u javnost nikada.

Moze da se iznese anonimno. 😉

a koliko normalne firme aka "monitor" ili "emmi" zaradjuju u proseku po prodajnoj komponenti kokretno npr AMD 8350?

emmi...smeshno..ne biste verovali...Alti grupi je 80% zarade na njhovom uvozu(razmislite shta sve uvozi ALTI) ostalo je borba za trzhishte. Setite se eurolinka.

Hoce da kaze da Alti uvozi dosta krša koji mu čini 80% zarade (oni za taj krš rade trange frange sa ostalim uvoznicima i za njega dobijaju sve ostalo da popune njihovu ponudu). Tu robu koju dobiju prodaju po nabavnim cenama bukvalno (plus neki dinar gore da ih ne bije maler). To im je otprilike šema kako izvlače keš za taj svoj uvoz gde još i imaju pristojnu zaradu kakva i treba da bude kako bi firma preživela i zaradila. Znači, uvezu tonu nekih tamo kineza zvučnika, slušalica, kućišta (nalepe im ime Altos), MSI, Viewsonic itd., udare masnu maržu, proslede to Peri, Miki, Žiki iz drugih firmi, od njih uzmu procesore, ploče, hardove i sve što je lako prodavljivo, prodaju to i eto keša za njihovu robu koju da oni sami prodaju ne bi prodali ni za 10 godina. Još na sve to i muljanje sa tri firme kako bi običan kupac mislio kako naše tržište ima zdravu konkurenciju. Mogu da zamislim smeh prisutnih kada dođe neki lik u WW i da im ponudu Emmi-ja, kao imam kod njih jeftinije... Ljudi ovde moraju da shvate da je naše tržište jako bolesno, i to što kupac ima koristi jer je eto u "normalnim" firmama sve jeftinije, ima mnogo veće posledice nego što svi misle. Biće jasnije kada firme počnu da se zatvaraju jedna po jedna, ili distributeri krenu da se gase jer im je neko pustio menicu.

Mislim da je hteo reci:
80% zarade se ostvari kod uvoza robe, a tek 20% u trgovini sa krajnjim potrosacem.
Primer:
100€ ih kosta da nabave. Maloprodaja to kupuje od njih za 108€ (+pdv). Maloprodaja to nama prodaje za 110€ (+pdv)

Kod alti grupe <emmi, winwin,pcpracitc> je nebitno gde se zaradi da li kod uvoza ili kod maloprodaje, znachi veleprodaja/uvoznik zaradi navodno mnogo. Poshto ako ste mali probajte da od uvoznika <alti> uzmete neki deo i primeticjete da je jeftinije da odete u Emmi i kupite nego da uzimate od alti distributivnog kanala, to je ono shto je eurolinku falilo. Realno da nije alti ovo uradio mi bi 90% komponenata vishe placjali i comtrade i gigatron <opet ista firma> bi nas daleko vishe drali nego shto nas sada deru jer bi bili monopolisti 🙂

prakticno smo se sveli na 3 firme sto sam ja i rekao...
sad je samo pitanje kad ce pogasiti maloprodaje zbog neisplativosti i reci nam da kupujemo u merkatoru/big bangu i slicnim mestima...

Nazad
Vrh Dno