Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2010/11/12/13]

ma, prijatelju, vidish da se ovde vodi samo generalna diskusija sa malo ili nimalo chinjenica i konkretnih primera..
svi iznose neka svoja mishljenja a ne zapazzanja.. k'o da je Burek forum, a ne Benchmark.. ;p
kad postavish konkretno pitanje, niko se ne javlja jer nemaju pojma, ili ih zabole da se cimaju za dzzabe..
svi bi odma' da ti naplate, a ne znaju da iskustvo ne mozze da se plati nikakvim parama..
kao, recimo, ono koje sam i ja stekao u konverzaciji ovde na forumu ranijih godina..

ali, treba imati i sagovornike da bi to uspelo.. ovako je to samo mlaccenje prazne slame..

pozdrav

Pozdrav svima

Da li bi neko od vlasnika klima uređaja mogao da objasni nama koji tek trebamo da nabavimo ili smo vlasnici od skora, kako "ide" to održavanje klima. Siguran sam da ovde ima dugogodišnjih vlasnika klima uređaja i onih koji dobro poznaju tu problematiku. Pa da nam malo pojasne i približe postupke i način održavanja. Da li su zaista potrebna redovna održavanja koji različiti servisi nude, pa prodaju maglu da mora na svakih 6 ili 12 meseci i naravno cena je u rangu 50 evra.

2000. godine mi je montirana polovna National klima. Japanski model, uvežen, malo doteran, očišćen i prepravljen da radi na 220V umesto 110V. Od tada do danas jedino servisiranje se sastoji u tome što redovno perem filtere, a povremeno očistim i sam isparivač jer se do njega lako dolazi. Isprskam ga nekim antibakterijskim sredstvom, iščetkam malo i uključim klimu da ga kondenz opere. Klimu redovno uključujem bar jednom mesečno na po 15 minuta i kada mi nije potrebna. Imam i noviju mideu, ovo će joj biti treće leto. Takođe nije videla majstora i radi odlično, za sada.

U drugom stanu imam neku no-name klimu sa (navodno) mitsubishi kompresorom koja je montirana pre oko 7-8 godina i takođe bez ikakvog održavanja radi i danas, s tim što se ona znatno ređe uključuje.

Ti sad sam zaključi šta je neophodno... :)

Ljudi shvatite da je klima ustvari FRIZHIDER :) frizhider operete sami :)

Iako dele isti princip rada, klima bas i NIJE frizider, posto frizider operes i prebrises iznutra za 2 minuta, a od pozadi usisas. Klimu ipak ne mozes tako ocistiti, potrebno je uglavnom njeno rastavljanje posto moras da OPERES sace, turbinu, pre toga usisas ili izduvas prasinu kompresorom. Ipak je komplikovanije, posto je slabo dostupno. Meni klima dosta bolje radi posle takvog pranja koje inace radim sam svake druge godine (kod mene nije potrebno cesce). Nisam ekspert niti serviser, ali sve se nadje na netu kako se radi.

Inace imam 3 klime u kuci (2 Fujitsu inverera i 1 Midea inverter). Prilikom svake montaze sam bio prisutan i unapred dogovorio sa servisom kako zelim da se uradi montaza. Znaci obavezno vakumiranje i provera sistema, posebno izolovane cevi u duzni min 3m, rupu u zidu sam busio sam i unapred pripremio (stavio plasticnu cev i izmalterisao). Sam kupio gumene odbojnike koji smanjuju vibracijei to ima dao prilikom montaze (da ne bude da ne moze da se nabavi). Sam iskalkulisao kako i kuda ce ici cevi. Jednostavno nisam hteo da prepustim nista slucaju, upoznao sam se dosta sa meterijom i prilikom same kupovine uredjaja, jel katastrofa je stvarno kada kupite dobru (i skupu) klimu, a servis uradio svoj posao lose. Dzaba sve onda, bolje kupiti najjeftiniji uredjaj.

Kod kupovne uredjaja, treba videti za sta ce se klima prvenstveo koristiti, obratite paznju da 9btu kod recimo Fujitsua i (lupam) Midee, nije isto. Fujistu vecinu modela uglavnom "optimizuje" za grejanje, tako da model deklarisan na 7btu daje recimo 3kw (10btu) na grejanju (na hladjenju je 2kw tj 7btu), sto je vise od nekih "devetki" drugih proizvodjaca.
Po mom misljenju situacija je sledeca.. Samo za hladnjenje najbolje neka Gree/Midea/Galanz/ 12btu Aclass, R410gas, obicna (ne inverter). Ako je potrebno i grejanje Fujitsu jednostavno ima najbolji odnos price/performance.(istina da zna da tandrce, ali i to moze da se "dotegne" pa nije strasno). LG nije los ali po meni je preskup za ono sto nudi. Gree je ok, opet ovi "jaci" modeli su skupi (800EUR) pa se postavlja pitanje jel to vredi toliko posto za te pare ima modela Fujitsua, Daikina, Toshibe, Mitsubishia (japanci). I ono sto je najbitnije, a to je kvalitetna montaza, za koju nazalost ne mozete biti sigurni da ce biti dobro uradjena ukoliko samni ne znate, bar donekle, kako treba da se radi.

I VRLO bitno..Zvanicni tj preporuceni servis (naveden na garantnom listu recimo) NIJE UVEK i dobar servis, tj vrlo cesto nije tako. Nazalost.

Poslednja izmena:
Zna li neko gde sada imaju da se kupe oni antivibracioni srafovi sa debelom gumom?

Ovde jos ima i da se bira :)

Hvala cheers

E pa hvala na savetima i iskustvima vezanim za održavanje. Siguran sam da će koristiti mnogima...

I da nam pametnjakovići ne sole pamet.

Jedno pitanje za poznavaoce:

Fujitsu ASYG 12 LU ili ASYG 12 LEC?

Uzimam i za hlađenje i za dogrevanje zimi.

Ne vidim neku konkretnu razliku u karakteristikama, osim što LU ima donekle bolji protok ali ne znam koliko je to bitno? Potrošnja ista, COP i EER su malo bolji kod LU modela ali verovatno tih 10% ne pravi bitnu razliku. Razlika u ceni je oko 10.000 din a pošto uzimam 2 komada ne daje mi se 20.000 više ako ne mora jer s tim pokrivam trošak montaže.

Jedna pokriva otvoren prostor od oko 40 kvadrata, druga nije toliko kritična jer pokriva zastakljenu lođu od oko 4 kvadrata i spavaću sobu od oko 14 kvadrata. Bitno mi je da može da greje cele zime jer će se lođa grejati isključivo tom klimom.

Jel ima još neka preporuka u tom cenovnom razredu do 800 EUR? Ono što mi je bitno je da bude što ekonomičnije rešenje s aspekta potrošnje struje s obzirom da će ova jedna biti uključena cele zime.

LU ima bolji COP tako da je bolja varijanta za grejanje, ako imaš tih 10.000 (odn. 20.000) bolje uzmi skuplju nije to investicija koja se kupuje svaki čas.
Te klime bi uz redovno održavanje trebalo da rade min. 10-15 godina. Tih 10.000 će se otplatiti već kroz dve sezone kroz snižene račune za struju.
Za spavaću sobu bi bila dovoljna i 7ca ako je izolovano ili 9ka ako nije izolovano. U svakom slučaju ta druga klima ni u kom slučaju ne treba da bude 12ca.
7ca i 9ka imaju za isti model primetno bolji COP u odnosu na 12cu pa je to još dodatna ušteda u potrošnji struje, a sasvim će biti dovoljno za 14+4 m2.

Hvala na savetu. Jedini je problem što u ponudi nema ništa manje od 12-ice :/ Ja se vodim logikom da će 12-ica ipak brže da postigne željenu temperaturu tj. manje će raditi na režimu maksimalne potrošnje pa će se na kraju svesti na isto. Jel grešim?
Inače da napomenem da sama lođa koliko god se trudio da je izolujem ipak neće imati savršenu izolaciju. Ima bočni zid debljine 12 cm i prednji poluzid 12 cm dok će gornji deo prednje strane biti zastakljen (dužina oko 3m sveukupno). Zidove ću izolovati stirodurom od 2 cm, pod i plafon stirodurom od 5 cm. Ispod lođe i iznad lođe je prazan prostor (dakle zimi nema neke dodatne izolacije koja bi došla od zatvorenih lođa ispod ili iznad moje).

Ne znam šta je to lođa ali pretpostavljam da je neka vrsta zastakljene terase, ako je tako to će da vuče samo tako. Ne znam položaj spoljnih jedinica ali u svakom slučaju treba obavezno ugraditi grejač tacne spoljne jedinice. Jeste dodatni trošak ali je neophodno ukoliko se želi grejanje pri niskim temperaturama.

Mozes da je ocistis time, ali kupi u apoteci asepsol za klima uredjaje (bas tako trazi). Jeftin je, i time dezinfikujes.

Istina je to što piše za inverter klime, jedino što period amortizacije zavisi od toga koliko koristiš klimu.

Hvala ti za info. I koliko u praksi zaista znače opcije samočišćenja razni filteri i slično. Da li su zaista tako dobri kao "na reklami" ili ne? Takođe da li jonizator kupovati u okviru klime ili kao poseban uređaj?

Jel zna neko do čega može biti sledeći problem. U pitanju je Housel klima stara bar 8 godina, ako ne i više (ne sećam se kada smo je uzeli): Naime problem je sledeći, kada je klima podešena na 25*C i preko iz nje se oseti neki čudan "miris", a čim se spusti na ispod 25*C onda se ništa ne oseti. Takođe po meni klima jako slabo hladi, vent sam namestio na high i on duva, ali ne duva toliko hladno. Kad odem kod komšije kod njega namešteno 26*C on ispod ploče, i kod njega je prijatnije nego mojih 24*C, a on hladi ceo stan (54m2) a ja zatvaram jednu sobu :S
Rađen je neki servis pre 2 godine, ali ni to nije pomoglo, menjali su freon skroz (barem tako kažu) ali uzalud :S

Ako može neki konkretan predlog za klima uredjaj do 30k din (služila bi samo za hladjenje). Unapred hvala :)

Da, šta je trenutno best buy?

Jel zna neko do čega može biti sledeći problem. U pitanju je Housel klima stara bar 8 godina, ako ne i više (ne sećam se kada smo je uzeli): Naime problem je sledeći, kada je klima podešena na 25*C i preko iz nje se oseti neki čudan "miris", a čim se spusti na ispod 25*C onda se ništa ne oseti. Takođe po meni klima jako slabo hladi, vent sam namestio na high i on duva, ali ne duva toliko hladno. Kad odem kod komšije kod njega namešteno 26*C on ispod ploče, i kod njega je prijatnije nego mojih 24*C, a on hladi ceo stan (54m2) a ja zatvaram jednu sobu :S
Rađen je neki servis pre 2 godine, ali ni to nije pomoglo, menjali su freon skroz (barem tako kažu) ali uzalud :S

Ja sam imao sličan problem. Prvi majstor je došao i dopunio gas, što je pomoglo samo te večeri. Već sutradan je stanje bilo isto. Sledeći majstor je odmah utvrdio problem i morao da ispusti gas, pošto je prethodni napamet prepunio. Problem kod mene je bio u zaprljanom valjku. To se retko dešava, tj karakteristično je za kuhinje. Moja klima se ne nalazi u kuhinji, ali je i ove godine ponovo moram čistiti. Evo slike:

IMG_20120805_123652.jpg

Moj predlog, isključi kabl iz utičnice dok klima radi i pogledaj kako izgleda valjak.

Poslednja izmena:

Klima stara 8 godina je zrela za FULL pregled i ciscenje, pogotovu ako spoljna jedinica nikad nije dirana - sace je garant prepuno prljavstine.

Komplet čišćenje i promjena ili dopuna freona. Mada, neće ta još mnogo.

Da, šta je trenutno best buy?

Po svemu sudeci ove sa inverterom, od 40tak krecu. U sustini sto bolji potrosni razred i onda ides na granciju i funkcije, a imaj na umu da sam laik a serviseri daju savete da se najjeftinije galanz/midea i slicne najvise isplate. Verovatno njih zabole i za estetiku i slicno...

Klima stara 8 godina je zrela za FULL pregled i ciscenje, pogotovu ako spoljna jedinica nikad nije dirana - sace je garant prepuno prljavstine.

Rađeno je nešto na njoj sigurno, samo ja nikad nisam bio zadužen za to, to su moji sređivali, a sad njih nema, pa je sve na meni :S

Imam slican problem kao Neo na maltene novoj klimi (Kirigamine a spoljna jedinica MXZ-4C, ko zna, shvatice;) ).
Ne hladi lose, jer 25VA (devetka) hladi sobicu od 15m2 sa otvorenim vratima.

Medjutim, kada se postavi iznad trenutne temperature (efektivno ne hladi), previse se oseca vlaga iz klime, i to ne kratko, vec satima :(
Imao sam ranije LG osamnaesticu za 30m2 sobu i iako se ta vlaga oseti, to ipak nije ni priblizno ovome.

Radite servise i dezinfekciju unutrašnjih jedinica. Turbina isto mora da bude čista.
Servise treba raditi pre leta jer sada je teško uhvatiti majstora a i kada dođe biće brzinsko čišćenje jer se nema vremena .
Jonizatore kupujte kao poseban uređaj.
Paročistačem ja ne bih čistio klimu .

Ako se na vreme uoči nedostatak freona spasićete kompresor jer kompresor se pothlađuje freonom , kada nema dovoljno freona kompresor se pregrejava i crkava.
Zato se preporučuje godišnji pregled i servis ako treba jer u ventilima dihtuju gumice koje moraju da propuste nešto freona na godišnjem nivou.
Nemojte baš slušati preporuke tipa ja nisam pipao klimu x godina i radi super jer ja sam zamenio gomilu kompresora jer ljudi nisu hteli da kontrolišu klime jer je po subjektivnoj proceni
klima radila " super " .
Isto tako popusti kondenzator za motor ventilatora u spoljnjoj jedinici i smanji se broj obrtaja što dovodi do pregrejavanja i opet crkavanja kompresora.
Serviser to uoči i sredi prilikom pregleda i servisa. Itd itd.

Znači vaša je volja da li ćete raditi servise ili ne ali nemojte govoriti drugima da servise ne treba raditi jer je to bez veze i glupo i vaćare vas majstori.

Poslednja izmena:
Moja je ciscena krajem aprila :)

ja sam zamenio gomilu kompresora jer ljudi nisu hteli da kontrolišu klime jer je po subjektivnoj proceni
klima radila " super " .

Da li je dovoljno objektivno ako se izmeri temperatura vazduha na izlazu i ako se vidi da čitava površina isparivača ujednačeno hladi bez pojave leda? Pitam ozbiljno, nije mi cilj da se raspravljam. Znači, da li postoji spoljna manifestacija nedostatka gasa?

Nazad
Vrh Dno