Šta je novo?

Microsoft vs Nokia

• Začetnik teme Začetnik teme yooyo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nokia je mogla da modifikuje android po svojim potrebama kao sto je amazon uradio, cak i da napravi svoj ekosistem sa njim. Njihove mape, ovi store, itd.

Šta bi tako bilo i koga je trebalo da dovedu? Ispada da je taj Elop osoba koja sama upravlja celom kompanijom, da nema saradnike i savetnike, izvršni odbor, direktore, menadžere i ostale učesnike u odlučivanju, ne pita nikog ništa i da sam ide na pregovore i odredjuje šta će i kako će da bude. Elop, pa Elop jedini krivac.

Došao je krajem 2010. kada je Nokija forsirala Simbijan koji je dostigao verziju S^3, puno bolju od prethodnih. Uprkos boljem utisku od prethodnika, S^3 (Anna) je nekompetitivan u odnosu na Android, što je tržište pokazalo. Meego je bio u razvoju, pa su ga ostavili, ali objektivno, cela Maemo-Meego linija je imala 2 komercijalna modela tokom svog postojanja. Šta je mogao jedan aktuelan model, N9, sa novim OSom i bez aplikacija naspram tada već armije Androida?

2011. posle sagledavanja stanja, pada odluka da se napuste sopstvene platforme i da se usvoji nova. Je l' zna neko ovde da je za razvoj jednog Simbijan modela potrebno u proseku 22 meseca, dok za WP model treba manje od godinu dana? Je l' čitao neko one intervjue bivših zaposlenih o haosu u Nokiji pre nego što su počeli da se organizaciono dovode u red?

Ako ih i kupi neko, nadam se da će da ih stavi na noge i ostavi koliko-toliko autonomnim, pa da izadju na pravi put.

Poslednja izmena:
Za taj maemo su vec bile spremne aplikacije...pricali su da ima full linux kernel i da je bilo potrebno da se samo portuju aplikacije sa linuxa na telefon, i da se dorade u smislu touch UI-a...dakle imali bi oni aplikacije bez problema...pogledaj koliko ima aplikacija na repozitorijumu neke linux distribucije..e sad zamisli sve to portovano i otpimizovano za N900, N9 i sl.
Taj izvrsni odbor, ti saradnici, savetnici...bolje da se kolektivno samoubiju jer nemaju pojma da vode jednu kompaniju...treba im bolji menadzment

Koliko puta se pisalo na svim IT sajtovima, blogovima, od strane strucnjaka, da Nokia treba da krene da razvija dalje Maemo i da je to njihov OS buducnosti...sta su oni uradili (zbog raznoraznog lobiranja, nadmetanja i sl.) ugasili Maemo, tj. prvo napravili Meego, pa i njega ugasili...nemaju pojma

"Samo portovanje aplikacija" im je mogućnost bar od Maema, N900 i 2009. (da ne pominjemo N810 i prethodnike) i nikad nisu uradili (ne samo Nokija, nego bilo ko). Jednakom logikom je bilo koji mobilni linuks: Moblin, Montavista, LiMo,Bada... isto imao tonu aplikacija na čekanju, pa ništa. N9 ima, za jedno mrtvorodjenče, solidnu softversku podršku, ali i dalje nema tih portovanih aplikacija.

2011. su imali N9, jedan jedini Meego telefon. Da su nastavili (imali su još samo N950 u planu i pre nego što je Elop došao), bili bi jedini proizvodjač sa tim OS. Sa druge strane, WP7 je istu godinu završio na 15 mobilnih od 9 raznih proizvodjača. Koji OS od ta dva ima veće šanse da se nadje kod kupaca, ne košta tebe da ga razvijaš (što su ogromni troškovi) i još ti daju milijardicu zelembaća godišnje zato što si sa njima?

Eto ga Jolla sa Sailfish OS i BB sa BB10 OS (mnogo kopiran Harmattan UI), nešto nema puno priče o njima i ne predvidjaju im svetlu budućnost.

Pola tih IT stručnjaka, blogova, sajtova itd. su pozivali da uzmu Android, a druga polovina da zadrže Meego. Ko je onda bio u pravu? Ponavljam da od Androida danas uspeva Samsung i kraj. Soni je ubeležio profit posle 5 godina (ali je u medjuvremenu SE "propao", kao i Motorola), HTC tone lagano, LG je nešto malo u plusu, totalno nesrazmerno broju isporučenih telefona. Samsung u sopstvenoj režiji pravi gotovo sve sastojke i ima rani pristup svim komponentama, pa mu nije problem da pre svih izbaci neki najnabudženiji model na tržište, ostali moraju da čekaju ekvivalentan SoC od BC, QC, MTK, Rockchip, bezmalo ugašenog ST-Ericsson, nVidia i ostalih, a onda svi imaju jednako brz pristup tim komponentama, nema ekskluzive. Nokija bi bila u istom košu.

Ne razumem, da li Android mora u svaki telefon da ide? Sta je sledeće, iPhone sa Android-om?
Možda bi im čak i bilo bolje sa Android-om nego sa WP, ali nema nikakve šanse da bi bili u rangu Apple/Samsunga. Za nas korisnike nije loše da se pojavi treći igrač.

Htc, Sony, LG... oni ne bi prodali apsolutno nista ako u ponudi nemaju Android telefon.

Mene zanima jel sony lg i druga boranija ikada bio u nekom plusu u mobilboj telefoniji, jer pre androida postojala je nokia i ostali

Elop je i doveden da bi se oni pridruzili velikom i mocnom M$-u, zato sto je izvrsni odbor mislio samo na sebe.

Za taj maemo su vec bile spremne aplikacije...pricali su da ima full linux kernel i da je bilo potrebno da se samo portuju aplikacije sa linuxa na telefon, i da se dorade u smislu touch UI-a...dakle imali bi oni aplikacije bez problema...pogledaj koliko ima aplikacija na repozitorijumu neke linux distribucije..e sad zamisli sve to portovano i otpimizovano za N900, N9 i sl.
Taj izvrsni odbor, ti saradnici, savetnici...bolje da se kolektivno samoubiju jer nemaju pojma da vode jednu kompaniju...treba im bolji menadzment

Koliko puta se pisalo na svim IT sajtovima, blogovima, od strane strucnjaka, da Nokia treba da krene da razvija dalje Maemo i da je to njihov OS buducnosti...sta su oni uradili (zbog raznoraznog lobiranja, nadmetanja i sl.) ugasili Maemo, tj. prvo napravili Meego, pa i njega ugasili...nemaju pojma

Čoveče, da li ti znaš koliko je dugotrajan proces portovanja aplikacija i razvijanja novog UI?
To neće da radi niko za džabe. A kome će da prodaju, kada je n900 i n9 ukupno kupilo možda 50k ljudi.

Ja mogu da se kladim da bi 90% tih stvari odradila zajednica enztuzijasta...eno ti pogledaj talk.maemo.org
I dalje zivi, i dalje portuju aplikacije, sjajna podrska zajednice...poenta jeste da bi to bilo sve za dzabe Tetsuo, kao i 99% aplikacija na Linuxu

@zechs:
Eno im mobile Ubuntu. Android ima full Linux 3.x kernel, treba im samo native UI i mogu da portuju do mile volje. Zaboravljas samo jednu stvar, a to upravo najvise koci i napredak Ubuntua. Neophodna je podrska proizvodjaca telefona, da prodaju ili omoguce otkljucavanje bootloadera i da omoguce instalaciju alternativnih mobile OS.

Pa to trenutno i jeste slamka spasa, Nokia bi mogla i tim putem da krene i da ubacuje Ubuntu na svoje telefone..mada koliko su zaglibili sa MSom kakve su sanse da se to dogodi

Nokijina slamcica spasa je prihvatanje Androida i proizvodnja telefona sa razlicitim mobilnim OS. Uz kvalitet izrade i kolicinu mogu da pariraju Samsungu. Sammy je i dalje u prednosti jer ima kompletnu proizvodnju od kucista i ekrana pa do SOC-a kod sebe.

Jesam li ja preskocio u ove tri prethodne strane ili bas niko nije napisao, tj podsetio da je Nokia vec bila propala i da im je MS dao jednu celu milijardu dolara, ne da ozive nego tek toliko da budu na "aparatima" pa samim tim sve ostale kombinatorike tipa mogli zadrzati ovaj sistem ili ovaj drugi ili ovaj treci padaju u vodu...

Mogli su jedino ono sto su uradili, usvojili sistem onoga ko im je dao pare... Rezultat je... Tuzan... Verovatno se ljudima nisu svidele plocice i gotovo, ode milijarda...

Ali ono meni najgore je ono sto nam je ludi sistem - komunizam, ostavio u nasem ludom narodu, da svaka firma moze da radi, da bude u drzavnom vlasnistvu, da salje radnike na more i u banju, da daje nezaradjene stanove, da ima tri puta vise radnika, da... Ne moze... Sve treba prodati i privatizovati... A i vidimo da i jedna ozbiljna firma sa stotina skolovanih i pametnih menadzera moze da pogresi ili jednostavno nisu pogresili nego su dosli drugi, jaci, veci, bolji... Nije ni Barselona mogla ove godine da osvoji Ligu...

Od Nokie je ostalo samo ime, koliko MS ima udela u istom, ne znamo... Najrealnije je da ih kupi neki inez, kao Volvo, Saba, Rover...

Pricaj ti sta hoces ali u Finskoj koja zavisi od te raspale "Nokije", standard je jos uvek izuzetno visok, tehnoloski su ispred velike vecine zemalja (internet ko u Koreji i Japanu), obrazovanje i zdravstvo su dz (welfare program) a pritom su kvalitet i zdrastvene nege kao i obrazovanja jako visok. Plus na to, sva deca koja pohadjaju u osnovnu i srednju skolu dobijaju 38 eura mesecno kao podstrek a oni koji idu na univerzitet nekoliko puta vecu sumu. Nije deciji dodatak, niti ima specijalnih uslova. Svako dete dobija i to ne ide roditeljima kao u Srbiji sto biva. Ovo sam saznao od jednog Finca.

Socijalizam itekako funkcionise, skandinavske zemlje gde je soc. najjaci nisu ni blizu da propadnu. Zapravo jacaju i pored velikog broja imigranata koji sisaju socijalni program. Nije socijalizam kriv ni Srbima, ni Grcima, ni Italijanima, ni Spancima sto su lenji mediteranski narodi koji malo rade a mnogo bleje.

Nije lose malo se sire informisati, umesto upijanja pro americke propagande koju prosipaju u svakoj zemlji koju "oslobode" a zapravo osvoje.

Pricaj ti sta hoces ali Finska nije socijalisticka zemlja, trebao bi se malo za pocetak sire informisati, nego republika... Kapitalisticka naravno...

Naravno, ja sam pricao o tome da je tesko danas u vreme izuzetne konkurencije biti uspesna firma sa pametnim, obucenim, obrazovanim menadzmentom, skolovanim na najprestiznijim svetskim fakultetima a nikako sa partijski kadrom obrazovanim u Kamenici ili na Novom Beogradu...

Ti to nisi razumeo nego si pricao o socijalnim pomocima... Dobro...

Finska kao i ostale nordijske zemlje, je socijalisticka zemlja bez svih glupih ideja socijalizma (planska privreda i drustvena svojina), sto bi smo i mi bili da smo imali malo pameti kada je trebalo i podrzali obrazovane i sposobne ljude umesto populista i kvazi kulturnih radnika rodoljuba (sto i danas radimo).

Nokija je jednostavno spavala dugo vremena, kao sto ce uskoro i Samsung da krene. Plus taj Maemo koji je trebao biti baziran na doprinosu F(L)OSS entuzijasta (lol). Ako su vec hteli Linux, trebali su uloziti u ceo ekosistem kao sto je Google uradio. Nema leba od "stolmanovaca" i njihovih utopistickih ideja, bar ne u ovom veku.

Ne mislim da je danasnja konkurencija izuzetna, problem je sto je marketing uzeo maha i prodaje se proizvod koji se najjace reklamira a ne najbolji proizvod. Naravno, taj Samsung ima citavu proizvodnju kod sebe ali nece biti jedini. Huawei upravo pokusava to isto (vec imaju svoj SoC). Zapravo, uopste ne bi bilo lose kada bi Huawei kupio Nokiju ako bi brend Nokija ziveo jos nekoliko godina. Uz sposobne Fince, koji znaju da naprave kvalitetan uredjaj i dostupnost komponenti po niskoj ceni (sto ima, ce imati Huawei). Mogu da stave i Ubuntu, samo ce morati da se potrude da privole developere. Ionako je Huawei kineska kompanija za spijunazu zapada, a kineska vlada uvodi modifikovan Ubuntu kao zvanicni OS u drzavnim institucijama.

Ja sam takodje mislio da je Nokia napravila los korak sa MS-om, ali... postajem svestan da nista ne bi bolje za njih i bilo da su isli na Android, sta vise na kraju mi je drago sto su se odlucili za WP, jer neko i treba da gura trecu pricu. Da MS zna da luta u svojoj politici i da apsolutno jos uvek ne znaju sta traze to stoji, ali MS zna da napravi kvalitetan proizvod i o tome nema price.
Koliko vidim prodaja Lumia modela je sasvim zadovoljavajuca - i modeli koji su trenutno aktuelni su odlicni od 520 pa do 920.
Iskreno treba nesto drugacije od Androida, da bar postoji alternativa - pa neka je i MS...

WP8 nije alternativa Androidu i iOS6, niti ce to biti dok bude funkcionalan kao prvi iOS iz 2007. godine.

Aktivno koristim i Symbian i Android, i da moram da izaberem jedan od njih, vrlo verovatno bih uzeo Nokiu (E6). Neke stvari su bolje rešene na droidu, a neke na symbianu, ali za mene ne postoji ništa što pravi bitnu razliku. Iskreno, mislim da su razlike između mobilnih operativnih sistema manje nego što se prikazuje. Jer većina ljudi od "pametnih" stvari koristi mail, facebook, twiter... aplikacije, mape i gps, ili igra igrice, a to svi oni obavljaju bez većih problema.

I nakon što su se Android i iOS izdvojili, ljudi ne obraćaju pažnju na bilo šta drugo. U stvari, većina i ne zna za bilo šta drugo

Poslednja izmena:
Android i WP su jedini komercijalno dostupni i aktuelni operativni sistemi koji rade na telefonima više od jednog proizvodjača, u ovom trenutku i par godina unazad... :/

WP-u ima solidan udela iz meseca u mesec, aplikacije manje vise nisu toliki issue (MS placa $100k za jace dev-ove da portuju app-ove na WP - Temple Run 2), ukoliko Surface 2 dozivi nekog uspeha zahvaljujuci i mini varijanti porasce zainteresovanost za sam wp. Uostalom sam sistem je jako dobro optimizovan, cak se Lumia 920 u Sun Spider-u lomila sa iPhone 5 iako je imala duplo sporiji soc. U Android svetu samo Samsung pravi pare, Sony je 2012-u izvukao jako solidno (James Bond marketing je lepo pomogao), HTC je imao nekoliko kvartala za redom gubitke, dok konacno nije zabelezio neki profit. U pogledu Android tableta, manje vise sve je jad i beda u skupljim kategorijama, iPad je jos broj 1 tu, Win sledi pricu sasvim dobro sa svim onim konvertibilnim tabletima, Surface-om itd. Po meni za Nokiu je najbolje da se drze WP-a jer ce se ovako uklopiti u masu proizvodjaca Androida, morace da stavljaju jaci hw oticice im margine itd. Ako se odluce da izadju sa trenutnim hw-om za Android ovi isti sto ih sada zovu da naprave Android telefon pljuvace ih na sav glas.

Nokija bi mogla da prodaje Android telefone bez problema i onda ne bi morali da se bahcemo sa ubogim samsungom i slicnim glupostima ... verovatno bi bili skuplji i kvalitetniji itd ja licno nemam problema sa tim ...

naravno ne kazem da je android resenje i android ima dosta ozbiljnih dubokih problema kao operativni sistem sa kojima se suocava , samo hocu da kazem da bi potrosacima bilo bolje da je nokija i na androidu prisutna. A da li je to i njima bolje to ne mogu da kazem zavisi od tipa omce koju im je MS stavio oko vrata 😀

Meni bi bilo strasno cudno da ih M$ na kraju ne kupi.

Jedno pitanje za vas koji ste bukvalno među prvima uzeli iphone 2g i neki android sa 1.5 verzijom...valjda je ona bila prva. Kako je funkcionisao app store i koliko je bilo aplikacija na lansiranju?

Market je fukcionisao kao i danas samo bez autoupdate i sličnih opcija. A aplikacija je bilo OK, poprilično brzo su počele da izlaze meni bitne lokalne aplikacije.

Nazad
Vrh Dno