Šta je novo?

Microsoft vs Nokia

• Začetnik teme Začetnik teme yooyo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Microsoft reportedly neared deal for Nokia's device business, but talks broke down

http://tinyurl.com/mju4deq

Mislim da je doslo do toga da se preispitaju i uvide ko je krivac za trenutno stanje i prodaju na trzistu. Uz ovu vest treba pomenuti da Samsung planira otvaranje razvojnog odeljenja u Finskoj i da je Huawei planirao pa ipak odustao od kupovine Nokie.
Lumie sa Androidima bi razvalile trziste. To im ceo svet govori, jos samo da to neko u Nokiji cuje.

Moje mišljenje sada posle svega je da su mogli još dve godine da guraju symbian kakav takav, i da pri tome rade ozbiljno ili na androidu ili na meego-u.

Ma pretpostavljalo se da je Elop to i imao na umu jos od pocetka..da dovede Nokiu do dna kako bi je MS kupio jeftino..

Sada mogu da klot Android portuju na Lumije za max 2 meseca i da kroz updejte dodaju svoju navigaciju. Ovo vazi samo za uredjaje sa 1gb RAM. Naravno i cene treba da prilagode jer ne mogu da prodaju hw koji je 2 godine star za vise od 200e.

Ma pretpostavljalo se da je Elop to i imao na umu jos od pocetka..da dovede Nokiu do dna kako bi je MS kupio jeftino..

I meni izgleda da je Nokia iznutra unistavana kako bi ih neko kome su potrebni (M$) preuzeo.
Digli ruke od svog OSa, vezali se za windows iako su mogli da proizvode sve redom sto postoji.
Gomila losih poteza jedan za drugim...

To je los potez Elopa. Pojavice se kinezi, google, Apple i jos poneko ko bi ponudio dolar vise od Microsofta.
Microsoft od w7 nije izbscio kvalitetan proizvod, a Nokia od 2007 nije izbacila kvalitetan telefon. U medjuvremenu su potrosili silne pare.

Ne kontam kada neko poredi htc sa noklom i kako njima ide loše. Eto oni imaju wp pa su opet nula, realno ako bi nokia izbacila android telefon dobar deo tržišta bi uzeli drugim android proizvođačima. HTC je smešna firmica u poređenju sa noklom, htc je tu gde i treba da bude, suviše su oni mali da se bore sa gigantima, poput samsunga, nokie, apple-a.

Kao i u svemu ostalom pa tako i u telefonima nemate 20 igrača gde svi posluju super i da im ide dobro, svugde postoje dve tri firme koje u određenom periodu budu na vrhu.

Poslednja izmena:
Microsoft od w7 nije izbscio kvalitetan proizvod, a Nokia od 2007 nije izbacila kvalitetan telefon.

Pazi, reci da Office 2013, Visual Studio 2010, Visual Studio 2012 (izasli posle Win7) je krajnje neozbiljno.
Cak i da si mislio samo na Win8, reci da je nekvalitetan je takodje prilicno besmisleno, jer se, pretpostavljam, tvoja izjava odnosi na izmene UIa u odnosu na Win7 (a cak i da se ne odnosi... daleko je to od nekvalitetnog software-a).
Pa Windows Server 2012 se vec poprilicno koristi, a kako je u serverskoj primeni UI manje bitan, nema tolikog hejtovanja po njemu. Jer je kvalitetan. Ili mozda zbog metro-a i nedostatka start dugmeta ni WinServer2012 nije kvalitetan?

Takodje, Lumie 920 nekvalitetne?
Moze da ti se ne svidja kolicina dostupnih aplikacija za sam OS, ali reci da je Lumiin hardware&software nekvalitetan je neozbiljno.

zasto bi Microsoft uopste kupovao Nokiju? Sta bi time dobili vise nego sto sad imaju? (osim dodatnih problema)

uostalom sta je Google uradio sa Motorolom? (osim sto je dobio patente)

zasto bi Microsoft uopste kupovao Nokiju? Sta bi time dobili vise nego sto sad imaju? (osim dodatnih problema)

uostalom sta je Google uradio sa Motorolom? (osim sto je dobio patente)

Baš ništa ne bi dobio, osim patenata. Koji mogu biti vrlo važni.

Za sada ništa nije uradio. Navodno će tek za 6 meseci do godinu dana krenuti Motorola telefoni po Google standardima. Ali, za sada, najbitnije su dobili - patente. Znanje (patenti) je moć.

Sony (SE), LG, zaboravljena Motorola, HTC - svi životare u proseku oko nule. Kinezi ne objavljuju svoje finansijske rezultate, ali je pretpostavka da zahvaljujući svom domaćem tržištu, prave profit i, uz Samsung, su jedini koji prave neke pare od Androida. I sad će NokiAndroid da revolucionarno nešto uradi? Važi. Tu su gde su, neka plivaju kako znaju i umeju. Nama svakako treba treći masovniji OS radi spuštanja cena, bržeg napretka i izbora.

Poslednja izmena:
@jox:
Nije tema za Win8, ali statistke kazu da ga velika vecina koristi kao i Win7, da vlasnici touch-screen ekrana koriste Metro aplikacije skoro jednom dnevno (sto ze moze podvesti pod slucajno startovanje). Koliko god tebi delovalo da su Office i Server kvalitetni, sve to moze i mora mnogo bolje da radi. Microsoftu ne treba dozvoliti da diktira bilo kakve standarde i trendove, jer smo se jedva izvukli iz rupe zvane IE i nije pametno upasti u neku drugu rupu tipa, Office365.

Lumia ima kvalitetne materijale i kameru, ali je to i dalje hw u rangu SGS2, dakle 2 godine star. Pri tome ne moze da kosta koliko kosta. SGS2 je danas 160-180e. Lumia 920 moze da kosta max 200-220e.

@Razbojnick:
Nokia sa WP moze samo da zivotari, jer debelo kasne za svima, pa cak i za tim kinezima. Sta mislis koliko ce vremena trebati da se pojavi OIS kamere na drugim telefonima? Koliko ce vremena trebati da se pojavi kuciste sa slicnim materijalima? I sve to po 2x manjoj ceni.

Poslednja izmena:
Yooyo, dosta s tim hardverom. Smeta li ajfonetu 5 to što je dvojezgarac sa 1 GB RAM? Izašao u isto vreme kad i Lumije 920 i 820 sa vrlo sličnim specifikacijama.

Ne kažem da je WP8 idealan, ali sa Androidom će da napravi bum na tržištu? ŠBBKBB. Živi bili, pa videli.

Poslednja izmena:
Pa ni cena ip5 nije realna. To placaju oni koji to mogu i zele da plate. Ni cena 920 nije realna.
Nokia treba da proba Lumiu sa Androidom, pa ce da vide odziv. WP je jadan u svakom pogledu u odnosu na iOS ili Android. Nikada ih nece stici i tu nema sta da se raspravlja.
Kao sto Samsung i HTC prave sve i svasta, tako treba i Nokia.

Nije problem u WP8, problem je u Microsoftu i njihovom glupom kopiranju iOSa...sta bi im falilo da otvore sistem..brzo bi stigli na 3. mesto odmah iza iOSa i Androida

Pa, već jesu na 3. mestu zastupljenosti OSeva...

Pa ni cena ip5 nije realna. To placaju oni koji to mogu i zele da plate. Ni cena 920 nije realna.
Nokia treba da proba Lumiu sa Androidom, pa ce da vide odziv. WP je jadan u svakom pogledu u odnosu na iOS ili Android. Nikada ih nece stici i tu nema sta da se raspravlja.
Kao sto Samsung i HTC prave sve i svasta, tako treba i Nokia.
Ja sam prvi za taj Android na Nokijama, ali znaš i sam da zbog dila sa M$ ne mogu to da urade.
Ko reče "precenjenost"? Ja sam pričao o sponi hardver-softver-rezultujuće performanse. ip5 nema problem, iako je samo prevazidjeni dvojezgarac. Ista stvar je sa WP. To samo Androidu trebaju 4 jezgra, ostali moraju da ugrade pod pritiskom tržišta i zbog testova koji počinju sa: "Samo dual-core procesor. Pogledajte koliko poena ostvaruje u benchmarku". Samo sintetika, stvarno ponašanje niko ne gleda.

Poslednja izmena:
😀 Ma mislio sam na 33% zastupljenosti 😀

@yooyo:
Pretera stvarno sa 200-220e, pa lumia 820 je vidno bolji telefon od mog alcatela 995 koji je ngde u cenovnom rangu 150-200e. Mnogo bolja kamera, malo bolji displej i touch i primetno bolja zavrsna obrada. Kad na to sve dodas stabilniji rad os-a, nezakucava i nedobija nasumicne lagove u aplikacijama kao moj ipak jeste primetno bolji fon. Da je precenjen slazem se i nebih dao vose od 300e za njega, al smatram da us i iPhon 5 i galaxy s3 precenjeni, s4 jos nisam probao, al cisto sumnjam da ji on zasluuzuje toliku cenu. 😀
edit: Nokija jeste marka za siroke narodne mase i netreba da bezi od raznovrsnosti modela i os-a koje koristi i to im i jeste greska, usko vezivanje za bilo koji operativni sistem.

Poslednja izmena:
@Aryon:
Ajde da vidimo i to cudo.. ako WP uopste prezivi naredne dve godine.

@ostali:
Nije Androidu potrebno 4 jezgra. Radi on i na 2 jezgra bez problema. Glad za procesorskom snagom se vidi kada treba sastaviti panorama sliku ili obaviti neki tezi zadatak. Najvise baterije i procesora traze igre. Sve ostalo je smejurija za CPU. Skrolanje UI ne opterecuje procesor. Cak se ni CPU clock ne podize na max kada korisnik cita nesto. Moj telefon (sgs2) provodi najvise vremena na 200Mhz (ovde sam iskljucio deep sleep iz razmatranja).
4 jezgra su ubacili sami proizvodjaci jer im trebaju nove brojke da bi reklamirali novi telefon. 4 jezgra imaju smisla samo za zahtevne igre gde treba izvuci dobar fps i tu 4 jezgra imaju prednost u odnosu na 2 jegra (pod uslovom da su iste klase arm9 vs arm9, a ne arm9 vs arm15).

Poslednja izmena:
@jox: Koliko god tebi delovalo da su Office i Server kvalitetni, sve to moze i mora mnogo bolje da radi. Microsoftu ne treba dozvoliti da diktira bilo kakve standarde i trendove, jer smo se jedva izvukli iz rupe zvane IE i nije pametno upasti u neku drugu rupu tipa, Office365.

Pa da, pogotovo sto na trzistu postoje kvalitetniji desktop office cuite proizvodi, kao sto su OpenOffice, LibreOffice i sl.

Iz "IE rupe" smo izasli iskljucivo zbog interesa, i to ovoga puta Google-ovog kome je web strateski bitan i koji je pogurao razvoj web-a razvijajuci svoj open source Chrome, V8 i ulazuci puno u WebKit. Time je napravio pritisak na MS, Mozilla, Operu, koji su
morali da uloze da bi odrzali korak.

Takvog pritiska na MS Office trenutno nema. Javlja se lagano u vidu Google Apps suite-a, ali to jos mora da se razvija... a do tada: MS Office je najkvalitenije (ali i najskuplje) sto postoji na trzistu.

LibreOffice nije los samo je pomalo spor. Mada ni ovaj novi cloud based Office nije sampion brzine i iskreno mnogo smara. Meni licno je Office 2007 bolji od naredna dva, bolje su performanse celog paketa. Pricam o kucnoj upotrebi, naravno.

Windows 8 je tragican i nije samo u pitanju interfejs. Ideja da su korisnici sihronizovani sa online bazom sto onemogucava administratorski nalog (zbog bezbednosti) je imbecilna. Nisu nam ostavili izbor i to je veliki problem.

WP8 ne podrzava nije delic onoga sto Android ima godinama, da nema Nokije taj OS bi komotno mogli da ugase.

Jedini stvarno dobar MS proizvod danas je Visual Studio, sve ostalo sto su osvezavali poslednjih 2-3 godine je losije od prethodnih verzija.

Edit: Chrome nije open source.

Chrome nije open-source zbog brandiranja, plus sadrzi par propreitary stvari (flash plugin, podrsku za neke audio/video kodeke, itd...).
Ali, u principu kljucne stvari jesu open-source

A LibreOffice nije los, nije ni Google Apps. Ali je po funkcionalnostima i upotrebljivoscu dobrano iza MSa.

Poslednja izmena:
Nokia je sebi pucala u oba kolena kad je odustala od sopstvenog OSa (MeeGo).
Zatim u glavu kad su rekli da nece da rade Android uredjaje nego samo WP.

Oni su bili veliki i trebalo im je nesto da ih distancira, a to je sopstveni OS.
Sta mislite da je WP doziveo uspeh da Samsung, HTC i ekipa ne bi povecali svoju paznju tom OS-u i gde bi onda tu opet bila Nokia?

Najbolja stvar koju su uradili je što su otkačili meego. Da su i dalje pravili uređaje poput n900, čak i trenutnu prodaju su mogli da sanjaju.
Batalite više te prežvakane priče.

@ yoyo
Ima li neka tema na ovom forumu u kojoj se pominje ms, a da ti nisi počeo da toliko da...
Ima malo istine u tome što pričaš, ali brate iskuliraj malo.

Treba nam još jedan uspešan os (a da nije carbon copy androida) i još jedan uspešan oem. HTC je operisan od marketinga, Sony ne zna gde bije, LG je užasan sa podrškom, Huawei boli uvo (a i ponašaju se kao htc pre par godina, svaki telefon drugi ui), a Lenovo nema 00 da dođe na zapad (videćemo za k900).
Opet, ne znam zašto ljudi toliko hateuju nokiju sa win. Trenutno rade najbolje što mogu. Kada su prešli na win, trebala im je kinta hitno, plus ih je Google otkačio kada su tražili da imaju malo uticaja u razvoju androida.

@Tetsuo:
Microsoft je katastrofa. Umesto da se fokusiraju i rade ono sto najbolje znaju, oni se trpaju na sva moguca trzista glumeci neki profesionalizam. WP, Bing, Live-Hotmail-Outlook-kako-se-vec-sada-zove, IE, Kin, Zune, ... to su sve promasaji. Neka se dokazu da znaju da naprave kvalitetan sw za mobilne platforme pa tek tada neka prave mobilni OS. Ovo sto rade sada je uterivanje nakaradnih proizvoda svim svojim korisnicima.

Sa svime se donekle slažem, nije katastrofa, ali nije sjajno.
Sa druge strane, oni to moraju da rade, vidiš i sam kako se vrednost akcija menja. Jedan investitor prdne loše i odoše akcije. 😀

Microsoft ne kapira glavnu stvar, a to je da treba da kopiraju Google a ne Apple. U svemu. Tek tada se mogu nadati necemu.

Bing jeste pokusaj da kopiraju Google ali nisu tu trebali da stanu. Moraju da se prebace na isti model poslovanja kao Google ako hoce da se takmice sa njima. Moraju da se otvore. Inace ce propasti, polako ali sigurno.

Nokia je trebala odmah da prihvati android i usput da razvijaju svoj sistem, da su izbacili 41mp sa androidom razbili bi sve u doba kad su izbacili 808 PureView.

Nazad
Vrh Dno