… nekoliko generacija gradili blizance. To su prakticno neosvojive kule koje cuvaju most, na svakoj obali reke po jedna. Ako zelite sa severa da brzo stignete u recnu dolinu a pritom jos izbegnete kraljev drum morate platiti Frejevima prelaz. Inace je matori Valder jako za.***** i zajedljiv lik. On je vazal kneza Hostera Tulija ali se mrze jer se Tuli prikljucio Robertovoj pobuni protiv Aerisa a Valder je sacekao da vidi kako ce se odvijati situacija pa se tek onda prikljucio i zbog toga ga je ovaj nazvao "zakasneli knez" sto mu ovaj nikad nije oprostio. Njihova mrznja je produbljena kada je Valder nudio Hosteru da se orode (ne znam tacno da li je hteo jednu od njegovih cerki ili je hteo svoju cerku da uda, nebitno je) a ovaj ga odbio i time ga jos vise uvredio. Cak mislim i da je Matorom Starku nudio cerke ali ga je i on odbio na finjaka, tako da mrzi i severnjake.

Inace Freyeva ima jako puno, sve su to potomci matorog i njegove brace, rodjene i od striceva i svi cekaju da on umre ne bi li se docepali dela njegovog bogatstva koje je sticano generacijama naplacivanjem prelaza. E sad, zasto sam ja sve ovo napisao? Cisto da znate da se vencanje nije desilo tek tako, matori je konacno mislio da ce da se okoristi kada mu je mladi Stark prvi put dosao i ukrsti svoju krv sa krvlju najvisih plemica, jer kao sto sam i rekao on je jako zajedljiv i iskompleksiran a ovaj je morao da predje blizance. Kada je Rob kasnije pogazio rec i ozenio drugu, Valder je uradio to sto je uradio stim sto je Edmura Tulija ostavio u zivotu i ozenjenog svojom cerkom.