Šta je novo?

Apple WWDC 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sta je kopirano sa androida??? Ti si ozbiljan, vidim...

Usput i za tebe slika kad vec pitas isto sto i priest....
Multitasking, nije kopiran sa Androida vec je onaj sa WebOS, koji je izmedju ostalog i Android po starom obicaju kopirao. :)
Mail swipe imam i sada na iOS 6 jedino sto tamo ne dobijam Trash i More, vec samo Delete.
Control Center na iOS za razliku od Samsugna i ostalih, nije ubacen u Notification Centeru vec je posebno odradjen, a ono sto je google nedavno izbacio, to je jako nefunkcionalno i ne moze da se poredi sa ovim na iOS7
Automatic app update je glupost koju iskljucujem i na Androidu jer ne znam koliko puta mi se desavalo da nova verzija nekog programa radi losije od stare, pa onda moram tako da cekam dok se ne pojavi novi update...

Meni se na iOS 7 ne svidjaju icone, ali sacekacu da ih prvo vidim uzivo. Uglavnom ja sam zadovoljan sa onim sto donosi iOS7

Poslednja izmena:
Da samsung ce da redizajnira sve svoje... Iskreno meni vise godi crna pozadina nego svetla, opet to sam samo ja, neko vise voli ovako :)

Od kad je bela elegantna, a crna nije? :D Daj ovo vec postaje smesno....

Sta je kopirano sa androida??? Ti si ozbiljan, vidim...

Usput i za tebe slika kad vec pitas isto sto i priest....

original.jpg

U ovim slikama fali jos i da su rekli WAU zamislite sta smo jos uradili, vise ne morate da otkljucavate telefon da bi pristupili notification bar-u... Zamisli kako je to inovativno...

Reci mi samo da se salis i da si svestan da su ovi screenshotovi delo nekog ko ocigledno nije video dalje od Androida i da maltene nista sa ovih screenshot-ova nije uopste poteklo sa Androida? Da nisam u poslu isao bih stavku po stavku i nabrajao odakle su preuzeta resenja sa Androida (dosta njih cak i sa iOS-a i OSX-a)... Na iOS7 daleko vise imaju da se zale 3rd party dev-ovi aplikacija (Fantastical, 1Password, Mailbox...)

Poslednja izmena:
Reci mi samo da se salis i da si svestan da su ovi screenshotovi delo nekog ko ocigledno nije video dalje od Androida i da maltene nista sa ovih screenshot-ova nije uopste poteklo sa Androida?

Dobro salim se. Poteklo je iz Kupertina pre 10 godina. Radili su na tome, Google ih je spijunirao, pokrao, a sad Apple otkriva to sto je radio dugi niz godina.

pa naravno u IT svetu je "dozvoljeno" samo od Apple da se kopira

Dobro salim se. Poteklo je iz Kupertina pre 10 godina. Radili su na tome, Google ih je spijunirao, pokrao, a sad Apple otkriva to sto je radio dugi niz godina.

Hoces da kazes da je Android uveo takav Multitasking meni, swipe-ovanje mail-ova, Action bar, filtere za fotografije, i ovakav izgled lock screen-a?

Pa tesko da ces sad na to konkretno pitanje da dobijes smislen odgovor :) Mozda nesto u vidu neke slikovnice skinute s neta. Meni je zaista suludo i na jednoj i na drugoj strani ovo trazenje slicnosti. Mislim WTF neko treba da napravi telefon u obliku lopte da bi vi rekli e ovo je vec kul i drugacije. Ja zaista ne znam sta vi ocekujete od bilo kog proizvođača, uz trenutno raspolozivu tehnologiju.

Prvo cekas Google ili nekog drugog, pa tek onda Apple. Oni jednostavno nemaju vise ideje (nakon 2007) u kom smjeru treba da idu. I to nije nista tragicno.

Pa tesko da ces sad na to konkretno pitanje da dobijes smislen odgovor :) Mozda nesto u vidu neke slikovnice skinute s neta. Meni je zaista suludo i na jednoj i na drugoj strani ovo trazenje slicnosti. Mislim WTF neko treba da napravi telefon u obliku lopte da bi vi rekli e ovo je vec kul i drugacije. Ja zaista ne znam sta vi ocekujete od bilo kog proizvođača, uz trenutno raspolozivu tehnologiju.

Naravno, nisam ni ocekivao smislen odgovor jer zaista treba biti van svih tokova pa pomisliti da je Android bio taj koji je prvi uveo ove stvari. Ilustracija je klasican primer neobavestenog fanboy-a i sramota bi me zaista bilo i da je okacim ma koliko voleo Android ili iOS... ali realno cak i ova nedovrsena papazjanija od novog iOS UI-ja je dosta ispred konkurencije po pitanju kvaliteta. jos tu puno prostora ima za napredovanje, ikonografija je totalno nekonzistetna, parallax efekat je gimmick koji se nadam da ce moci da se ugasi... Ceo novi UI deluje prilicno nedovrseno i nekonzistetno, ima ekrana koji su fantasticno uradjeni a opet ima ekrana koji totalno odskacu od ostatka dizajna (mada tome doprinosi i uzasno kontrastna pozadina koja je predstavljena verovatno kako bi do izrazaja dosao taj parallax gimmick. Cak mi se nekako i ova Helvetica Neue Ultra Light nekako ne uklapa u Apple ali dobro valjda hoce da naglase HiDPI.

Prvo cekas Google ili nekog drugog, pa tek onda Apple. Oni jednostavno nemaju vise ideje (nakon 2007) u kom smjeru treba da idu. I to nije nista tragicno.

Google je poznati inovator (ako se dobro secam tvrdio si kako su Google Maps proizvod koji je potekao u Google-u), bilo bi bolje da se pozabave UI-jem Androida koji je kriminalno los (donekle popravljen ICS-om i JB-om ali i dalje daleko od ozbiljnog UI-ja) pogotovo s obzirom da imaju zaista kvalitetne dizajnere i generalno njihovi Appovi izgledaju dosta dobro (Maps,Gmail,Google Now...) ali nemaju veze sa UI-jem samog sistema.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
^ na kakvu kreativnost mislis? na to sto su promenili skin i dodali par funkcija?

Nemoj se sad praviti mutav. Pre par meseci si nas zajedno sa ekipom sektaša smorio oko glupih ikonica i koje čega, a sad ne znaš o čemu se priča.
Nek se drže onog što su prestavili te 2007. jer to je savršeno i nek vrate nazad 3.5" ekran jer je veći nepotreban.

Kimins me je pitao sto se sad ne busam u kreativnost omiljene kompanije? - jer nemam zasto.
prvi iPhone je pomerio granice, ovo sve ostalo je logicna evolucija (ulkjucujuci i control centar i notifikacije i ne-znam-sta-jos-sa-androida*)

mnoge od tih stvari si mogao da dobijes sa 3rd party utilityjima na OS X-u - da prosiris funkcionalnost OS (obrati paznju da je oduvek bilo tako; jos iz vremena Mac OS classica - Apple je ukljucivao kvalitetne 3rd party ideje u nove verzije OSa tako da tu ne vidim nista cudno). ali to je sve manji problem; mnogo veci problem je kad kreator OS-a napravi da se FileSelector otvara u 300x200 pixela na 24" monitoru... i sl. gluposti kojih kod Windowsa i dalje ima na pretek! (da, fajl selektor su popravili ali posle 10 godina). isto je i kod iOS-a: ako neces da jailbreakujes telefon kako bi stavio 3rd party resenja moras da cekas na Apple.

Prvo želim da spomenem da mi se novi iOS dopada i to po prvi put bih ozbiljno razmislio da počnem da koristim iPhone kao primarni telefon(a ne samo za development i testiranje). Drugo, ja sam i naveo da je ovde Apple uzeo stvari od svojih prijatelja iz Microsoft-a i da tu ne može biti kopiranja, kada na osnovu cross licence ugovora koji i dalje imaju, apsolutno mogu da urade.

Naravno, nisam ni ocekivao smislen odgovor jer zaista treba biti van svih tokova pa pomisliti da je Android bio taj koji je prvi uveo ove stvari. Ilustracija je klasican primer neobavestenog fanboy-a...
Google je poznati inovator (ako se dobro secam tvrdio si kako su Google Maps proizvod koji je potekao u Google-u), bilo bi bolje da se pozabave UI-jem Androida koji je kriminalno los (donekle popravljen ICS-om i JB-om ali i dalje daleko od ozbiljnog UI-ja) pogotovo s obzirom da imaju zaista kvalitetne dizajnere i generalno njihovi Appovi izgledaju dosta dobro (Maps,Gmail,Google Now...) ali nemaju veze sa UI-jem samog sistema.

Ukratko, bez da zalazim u detalje... najveće inovacije koje se pojavljuju u poslednjih 10godina(a bome i više) dolaze od kompanije koje kasnije neko od ovih velikih kupi.
Pa samim tim, ni Apple od svog prvog iMac-a i one "lampe" nije napravio ništa inovativno na polju hardware sve do MacPro računara. Sve ostalo su bile iteracije i iteracije i iteracije postojećih komponenti i proizvoda.
Microsoft-ove najveće inovacije su Office, SQL Server i C#, dok su svi ostali njihovi proizvodi (a bome i te kako ih ima) takođe iteracije i evolucija postojećih komponenti i proizvoda. (Windows 95 sam hteo da svrstam ali je to opet iteracija na ono što je Xerox osmislio).
Ja moram da budem iskren i da kažem da ne znam šta je tačno Google izmislio... Dart programski jezik sigurno... ali nisam siguran šta još. Skoro svi ostali servisi ili proizvodi su nastali u nekoj manjoj kompaniji koju bi Google kupio.

Nevezano za same proizvode sa keynote-a, jedna od indikacija web-streaming moci: juce je stream keynote-a radio samo u prvih 10tak minuta. Nakon toga je krenulo opasno lagovanje i na kraju se srusio stream. Sve ovo se desilo iako je bilo ograniceno samo na korisnike sa Apple uredjajima.
Sa druge strane, GoogleIO keynote stream je bio slobodan za sve i radio ko singerica kroz ceo keynote.

Iako su znali sta ih ceka, nemaju moc da se izbore sa time. Razocaravajuce za Apple.

Mene zanima da li su konacno ubacili delivery report za sms i ne?

Ako ga nisu ubacivali do sada, sigurno ni nece jer SMS polako ali sigurno tone ka marginama...

Ako ga nisu ubacivali do sada, sigurno ni nece jer SMS polako ali sigurno tone ka marginama...

Ima ti i ta mjesta ni ja ne pamtim kad sam poslao SMS. Uglavnom pozivi i VoIP i ovi internet servisi. Mada delivery reports je dobra stvar i stvarno cudno da nema :facepalm:

Fascinantno je koliko vi niste u stanju da vodite konstruktivnu diskusiju na ovu temu, a da se ona ne svede na klasicnu patkometriju i prepucavanje.

Nemoj se sad praviti mutav. Pre par meseci si nas zajedno sa ekipom sektaša smorio oko glupih ikonica i koje čega, a sad ne znaš o čemu se priča.
Nek se drže onog što su prestavili te 2007. jer to je savršeno i nek vrate nazad 3.5" ekran jer je veći nepotreban.

neko mi je obrisao odgovor na tvoj post.

ukrako, moj odgovor na tvoje prozivke: revolucija je bila kad je Apple napravio prvi iPhone 2007 - prvi opste prihvaceni moderan multitouch telefon (moderan: pre svega jer ste mogli da sufujete internetom bolje nego sa bilo kojim drugim mobilnim telefonom).

sve nakon toga je kopiranje i evulucija njihovog proizvoda iz 2007.

Google je u tome bio NAJBRZI i najuspesniji - pogotovo jer imaju biznis model kakav imaju: "uvali sto vise android telefona da mogu da zarade sto vise ne reklamama i BIGDATA podacima." - sto je naravno ok nekome, meni nije.

---
i da, ostaje problem sto mora da se ceka na Apple da unapredi osnovu iOSa - nesto sto ne mogu da urade 3rd part developeri (osim kroz jailbreak) ali ja sa tim mogu da zivim kao i milioni drugih korisnika.
---

da nije bilo Applea, i danas bi kuckali po Android telefonima na fizickim tastaturama i brovsovali internetom pomocu joysticka! (a mozda Android ne bi ni uspeo da se probije pored BlackBerryja, WindowsCE i Nokije - sva tri igraca koje je Apple efektivno ubio sa iPhoneom!)

Poslednja izmena:
Potpuno si u krivu sto se Googlea tice. Dokaz za to je Amazon i Kindle. Android je stvoren jer nije postojala dovoljno slobodna platforma za prenosne uredjaje. Google nema nikakvu zaradu od Kindla a opet nemaju nista protiv tog Amazonovog projekta.

Ljudi, meni je ovo težak smor.

Dok mi je nekada bilo interesantno pogledati ili pročitati Apple-ova izlaganja, čak iako se nisam slagao sa njima, iz godine u godinu postaju sve veći smarači. Ne bih ni bacio pogled šta je sada Apple prikazao da se Maksa nije na sav glas oduševljavao novitetima po Facebook-u. Zeznem se pa pogledam i smorim se najgore.

Opet sve isto, razni prosto obučeni smarači prodaju proste, uglavnom opet prekopirane stvari kao neku vrhunsku zen filozofiju svojim usiljenim filozofskim glasovima. Da li se stvarno Apple-ova ciljna grupa toliko srozala? Sve u svemu, ničeg vrednog pažnje, jedino što je meni delovalo interesantno je konačno osveženje ikonica, 7 godina gledanja u iste ikonice je bilo previše po svim aršinima. Sad će stići nove, filozofski kreirane i garantovane da će biti bar 63,7% više zen od starih i da će vam unaprediti kvalitet života za celih 17,4%. Novi kompjuteri su interesantni, ali kad ih vidim prvo što mi pada na pamet je bojler. Videćemo hoće li potencijlnim kupcima nove stvari biti išta interesantnije nego meni.

Zasto mislis da ne moze broj da se blokira?
Koliko vidim na onim slikama, bira iz liste poziva sta ce da blokira a ne iz imenika.
Ali cak i ako se mora, dodacu smaraca u imenik :)
U svakom slucaju jako dobra stvar je sto su ubacili black list jer third-party software iz mog iskustva sa telefonima stalno je pravio problema.

Google nije izmislio Maps naravno, ali je doveo Maps do ovog nivoa jer neko nije mogao da "iznese" takav projekat. Da je srece, da imamo jos takvih "malih" projekata koje bi Google ili Apple unapredjivali.

Sto se dizajna tice, vec dugo se ocekuje KLP ali nikakvih leak-ova nema... Tako da Google sad ima priliku da uradi nesto vise kad su vidjeli sta je Apple izbacio.

Generalno, vise je Google uradio od Froyo edicije do Jelly-a nego Apple jednom 6 godina. Cini mi se da je to ono sto nedostaje Apple-u.

Sad sto se tice iOS-a 7, ako su vec odlucili da im ovako izgleda iOS, nikako ga ne smiju ostaviti sledecih par godina istog. Meni je licno dopadljivog izgleda u odnosu na trenutno aktuelni iOS tj. ideja na kojoj su ga bazirali je ok. Ima tu do jeseni jos dosta toga za uraditi.... Bilo bi fino kad bi se precice iz Control Center mogle mijenjati, kad bi Sharing opcije bile prosirene na sve 3rd party aplikacije, kad bi korisniku ostavili mogućnost izbora default aplikacija (barem za mail, browser, sms i slicno) makar kroz TOS naglasili da ne snose odgovornost za probleme...itd. itd.

Nevezano za same proizvode sa keynote-a, jedna od indikacija web-streaming moci: juce je stream keynote-a radio samo u prvih 10tak minuta. Nakon toga je krenulo opasno lagovanje i na kraju se srusio stream. Sve ovo se desilo iako je bilo ograniceno samo na korisnike sa Apple uredjajima.
Sa druge strane, GoogleIO keynote stream je bio slobodan za sve i radio ko singerica kroz ceo keynote.

Iako su znali sta ih ceka, nemaju moc da se izbore sa time. Razocaravajuce za Apple.

Mene to nije uopšte začudilo jer Apple, van onih nekoliko html5 demonstracija, nije ništa posebno uradio na polju web developmenta ili servisa... dok je web, ipak, ono gde Google zarađuje sam 'lebac. ;)

Sa druge strane, mene je daleko više začudilo kad su predstavili svoju konkurenciju za Google Docs i Office 365... nešto tipa iWork in iCloud. Sam iWork nije ažuriran od 2009...

Sa druge strane, mene je daleko više začudilo kad su predstavili svoju konkurenciju za Google Docs i Office 365... nešto tipa iWork in iCloud. Sam iWork nije ažuriran od 2009...

Nije to konkurencija, niti su za sada ozbiljno ušli sa time. Tu je čisto da ga imaju... možda mu se nekada posveti više pažnje i energije, a možda i ne.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno