Šta je novo?

Apple WWDC 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nek uzimaju sve sto se uzeti moze.
+1. Neka se manu patenanta i zarade neradom, barem neka se koriste stvari koje su se dobre pokazale. Mislim na sve, pa makar to i Apple bio. F***en patent dzabalebarosi :D

Bio je sarkastican, nisi skontao :D
hmm - stvarno nisam shvatio LOL!

Svidelo mi se posto ne znam nijedan notebook da mu toliko traje baterija...
12h? Samo sa primarnom baterijom ne verujem. Al' uz extended/sheet baterije (koje se nezavisno kace od primarne, tj. mogu obe u isto vreme) da, pa i vise od toga.
Recimo Z1 uz dodatnu izvlaci i preko 18h:
http://www.notebookcheck.net/Review-Sony-Vaio-VPC-Z23N9E-B-Subnotebook.72579.0.html
(ovo je za Z2 koji izvlaci nesto manje)

Mislim gledaj koliko je tanak air, a kazes stave prilicno vecu bateriju, pa gde stane to? :D
E taj deo vec jeste impresivan - oni su najveci deo unutrasnjosti posvetili baterijama odavno. Ne znam da li bese od Nehalem ili od SandyB modela (ili od Retina...), ali vec barem 2 generacije im je najveci deo unutrasnjosti baterija i veca je od svih internih/standardnih baterija za ne-Mac racunare. Barem nisam video nijedan ne-Mac sa bterijom od 8000+ mAh kao standardnom - ima modela sa vise uz dodatne, ali ne primarne.

Ne znam kako ti izvuces toliko, ali ovi i ne kazu da je toliko dobra baterija :D

http://www.notebookcheck.net/Review-Sony-Vaio-SV-S1511X9E-B-Notebook.80171.0.html
Imam i extra-sheet bateriju koja se externo kaci. Znaci koliko i MBA/MBP u mAh. To je duplo vise nego laptop sa ovog testa.

Nasmejao sam se kada je otvorio share ekran.. ima cak 4 aplikacije za sharing.. twiter, fb, icloud i jos jedna.
Trebaju jos mnogo da rade da bi dostigli upotrebljivost Androida.

E moj yooyo, pojma ti nemaš, to ti je "reinventing share", sad će to da patentiraju i da se namlate para

Sutra u toku podneva cu da instaliram iOS7 na jedan od developerskih iPhone 4S uredjaja pa mogu da prenesem utiske koga zanima :)

http://www.droid-life.com/2013/06/10/that-moment-when-ios7-became-android/

Stjepane, dete, potpuno pogresno posmatras svet. Ume i ios da stucne. Nije to merilo kvaliteta mobilnog os. Dzabe sto sve kliza kada ti treba vise koraka za jednostavne stvari. Posle 6 godina su.se setili da ubace quick settings. Zasto je share zakljucan na 4 servisa. Gde je dropbox ili google+?

Prica o tome kako jos uvek ima mnogo froyo i gb androida je besmislena, jer za Android nije najbitnije da imas najnoviju verziju OS-a.

12h? Samo sa primarnom baterijom ne verujem. Al' uz extended/sheet baterije (koje se nezavisno kace od primarne, tj. mogu obe u isto vreme) da, pa i vise od toga.

Nisu pominjali extended, zato mi je i impresivno :)

Imam i extra-sheet bateriju koja se externo kaci.

Pa reci tako da te razumem, imas dodatak :D

To je duplo vise nego laptop sa ovog testa

Ma kucao sam samo S15, da vidim koji je to lap i bateriju, a kazem opet sve mi to cudno oko tog da li je extended ili nije...

Abomination

lqidfhx.png

Airshare je rip off sa galaxy s4.
sta je AirShare? mislis na AirDrop? to postoji vec dve godine u OS Xu...
sada je samo prosiren na iOS.

Dobro je sto ios najzad nudi pravi multitasking. Steta sto nema app servisa.
ne bih rekao da je pravi multitasking - rendering i dalje nece raditi u pozadini :D
iz demonstracije bih rekao da ce i dalje biti prilicno limitiran: update se desava kad aktiviras telefon; pozadinske aplikacije ce moci da fetchuju nove podatke sa neta povremeno; push notifikacija moze da aktivira aplikaciju... i dalje nece raditi rendering u pozadini kao na androidu.

Po meni je iOS dobar rip off Facebook home u pogledu ikonica. xPeria S nije pure Android.
nije pure? nego kakav je? :) do pola... ? :D

Danas sam koristio Sony Xperia Z (znaci Top telefon danas), bilo je trzanja samo takvog na momente :D Jeste brzi od npr mog tel-a, ali nije to to. :) Mislim nista strasno da smeta radu, ali osjeti se! Pa kakv je to onda OS kad ga takav hardware ne moze pogoniti, da ide kao podmazan :D
OS je takav kakav je :) najverovatnije pun kompromisa da bi radio na kojekakvom krsu.

inace ovaj izgled su najavljivali bar pola godine: od kada su sklonili scott forstalla sa komandne pozicije razvoja iOSa :) meni je licno ultra ruzan.

---

bottom line. posle svih ovih dodataka i poboljsanja iOSa, sta mu jos nedostaje?
koliko vidim popravili su, ili dodali, bas dosta toga na sta su se korisnici zalili.

Poslednja izmena:
Odgovor na tvoje pitanje ces dobiti sutra :) Upravo mi se skida novi XCode 5 i silazi lagano beta iOS7 ROM-a pa ce da padne jedan nepovratni flash.

Nisu pominjali extended, zato mi je i impresivno :)
Pa reci tako da te razumem, imas dodatak :D
Ma kucao sam samo S15, da vidim koji je to lap i bateriju, a kazem opet sve mi to cudno oko tog da li je extended ili nije...

Ma ock. Ja sam poredio slican kapacitet baterija sa MBA/P.

Odgovor na tvoje pitanje ces dobiti sutra :) Upravo mi se skida novi XCode 5 i silazi lagano beta iOS7 ROM-a pa ce da padne jedan nepovratni flash.

Verujem da bar pola opcija nece biti funkcionalno jer se bas vidi da je u pitanju build koji je daleko od finalne verzije. zivo me interesuje da li ce stici da ga zavrse do izlaska 5S-a, deluje mi kao da ima jos dosta posla.

original.jpg

Zasto je share zakljucan na 4 servisa. Gde je dropbox ili google+?

Da si detaljnije gledao prezentaciju, video bi da share nije ogranicen samo na 4 servisa. (hint: horizontal scroll kao u AppStore)

airdrop4.png

UI generalno vuce na belo (ili mi se samo cini? ), cak su i prezentaciju radili na belom modelu i vecina slika je na tom modelu. Je l' imaju neke slike kako sve to izgleda sa crnim?

UI generalno vuce na belo (ili mi se samo cini? ), cak su i prezentaciju radili na belom modelu i vecina slika je na tom modelu. Je l' imaju neke slike kako sve to izgleda sa crnim?

Izgleda isto :). Vidim da ću morati da smanjujem brightness koji držim na 100%.

http://www.droid-life.com/2013/06/10/that-moment-when-ios7-became-android/

Stjepane, dete, potpuno pogresno posmatras svet. Ume i ios da stucne. Nije to merilo kvaliteta mobilnog os.

A sta je merilo kvaliteta? To sto moras da restartujes svakodnevno telefon i ponekad moras da mu vadis i bateriju da bi se odblokirao i radio kako treba?
Kada na sve to dodas SAMOLED ekran koji je neupotrebljiv van kuce kada je suncan dan... imas kompletnu sliku o jenom samsung uredjaju koji je prebukiran sa opcijama koke nikome ni ne trebaju ali bitno da postoje.

Dzabe sto sve kliza kada ti treba vise koraka za jednostavne stvari.
Uz ovaj iOS 7 meni stvarno ne treba vise JB, a sve mi je na dohvat ruke.

Posle 6 godina su.se setili da ubace quick settings.
Koliko ja znam google ga ubacio zvanicno tek od skoro na Nexus uredjajima, a o prakticnosti ne moze ni da se poredi sa ovim sto je apple predstavio u iOS7.
Ono sto su Samsung i drugi ubacivali naknadno, to nije google ubacio i to je isto kao sto sam ja koristio NCSetting na iPhone.

Zasto je share zakljucan na 4 servisa. Gde je dropbox ili google+?
Za ovo ti je odgovorenu :))

Prica o tome kako jos uvek ima mnogo froyo i gb androida je besmislena, jer za Android nije najbitnije da imas najnoviju verziju OS-a.
To je samo uteha i prica o kiselom grozdju.

Poslednja izmena:
Uz ovaj iOS 7 meni stvarno ne treba vise JB, a sve mi je na dohvat ruke.

Meni je ovo bila prva pomisao takođe. Međutim i dalje ima par skupih aplikacija koje ne mogu baš da priuštim (niti bi imalo ekonomske opravdanosti). Ko zna, možda do jeseni izađu besplatne alternative.

@priest:
Ne znam o kakvom restartovanju govoris. Telefon restartujem samo pri instalaciji ROM-a. Kiselo ti grozdje, a?

Govorim o restartu koji moras sam da odradis da bi telefon oziveo i radio kako treba, a pojavljuje se i restart sam od sebe :)
Imam par Galaxy u porodici i znam o cemu pricam, jedino moj GNexus radi stabilnije ali ni on nije skroz imun na to usporavanje i bagovanje.
A o tome sto su pokvarili BT pre skoro godinu dana na GNexusu i izbacili dva update, a on i dalje ne radi kako treba, da ne pricam...

Meni je ovo bila prva pomisao takođe. Međutim i dalje ima par skupih aplikacija koje ne mogu baš da priuštim (niti bi imalo ekonomske opravdanosti). Ko zna, možda do jeseni izađu besplatne alternative.
Meni je jedino iGO bio problem, ali udruzili smo se 5 ljudi na jednom drugom forumu i kupili ga zajeno pa tako ga svi koristimo.
Neko vreme kruzila je prica da postoji mogucnost instaliranja narodnih vrezija aplikacija i bez JB-a ali nisam to pratio pa ne znam o cemu se radi.

Poslednja izmena:
Vidim docekase ovaj dan fanbojevi sa obe strane. Hejteri kao i uvek u ekstazi kada nadju neki deo koji je zli Apple od nekoga "iskopirao". IOS 7 i dalje ne znamo kako radi, nadam se da ce stabilnost biti kao i sada. Svaki feature koji su dodali kao korisnika me raduje, uopšte me ne zanima da li je ideja ranije postojala ili ne, zanima me implementacija iste. Korisnici IOS-a moraju da se pomire sa nekim ogranicenjima, kao i korisnici Androida da za cenu "slobode" moraju da resetuju cesto uređaj uz zelju da ga olupaju u beton (been there done that).

@priest:
Ne znam o kakvom restartovanju govoris. Telefon restartujem samo pri instalaciji ROM-a. Kiselo ti grozdje, a?

Note 1, Note 2, S2 - svaki uređaj je s vremena na vreme usporavao sa radom, random su pucale aplikacije, a morao sam ponekad i bateriju da vadim. Mozda moze sve to da se upegla nekim ROM-ovima i *******cijama, ali skontajte ljudi samo zele telefon koji im radi i sistem kome mogu da veruju i ne gube vreme. Neko pak voli da cacka, mrsi, podesava, klokuje, ja to razumem, ali ovde pricamo o opstoj upotrebljivosti za prosecnog korisnika.

I ne znam sta znaci kiselo grozdje, pa covek da zeli Android jednostavno bi ga kupio? Ovo "kiselo grozdje" bi imalo smisla da on iz nekog razloga nije u mogucnosti da koristi Android, a zeli to, sto ovde nije slucaj.

Android nije bas za prosjecne korisnike, jer hiljadu k****@ ima nekih (npr ako ti nesto trosi bateriju moras neke konfuzne programe da instalirss kao BBS i pri tome da citas kako se koriste, pa ko to zeli) zato i nije popularniji od iosa a sumnjam da ce i biti uskoro.

Svaka druga app za android smece, kad kurta i murta stavljaju na play...

Poslednja izmena:
Ja kazem da preterujete sa tim da Android puca i da se restartuje. To isto se desava i na 3gs i na ipadu koje imam. Dakle, to vam je nikakav argument, koji potezete kad ne znate sta drugo da kazete.
Sve u svemu ios je dobio facelift i par vec vidjenih noviteta.

Android nije bas za prosjecne korisnike, jer hiljadu k****@ ima nekih (npr ako ti nesto trosi bateriju moras neke konfuzne programe da instalirss kao BBS i pri tome da citas kako se koriste, pa ko to zeli) zato i nije popularniji od iosa a sumnjam da ce i biti uskoro.
Svaka druga app za android smece, kad kurta i murta stavljaju na play...

Neće biti da nije popularniji od iOS, možda u USA ali na globalnom tržištu je i te kako popularniji sistem.
Naravno, pod popularnijim smatram da ima više korisnika.

Ja kazem da preterujete sa tim da Android puca i da se restartuje. To isto se desava i na 3gs i na ipadu koje imam. Dakle, to vam je nikakav argument, koji potezete kad ne znate sta drugo da kazete.
Sve u svemu ios je dobio facelift i par vec vidjenih noviteta.

Meni Android na mom Galaxy Nexus nije još uvek niti jednom "pukao" niti se restartovao sam od sebe... isti slučaj i sa Nexus7, međutim i te kako se oseća koliko je HW slab i koliko je Jelly Bean zahtevan sistem. Još uvek mi iPhone4 radi bez "štucanja" posle 2 godine, dok malo mlađi Nexus ima vrlo često i vrlo osetne probleme sa animacijama i transition effects. Pogotovo mi je zanimljiv fazon kako mu nesta ceo desktop kada izlazim iz neke zahtevnije aplikacije...

Ja mislim da je problem u samom core-u Androida, prvenstveno jer je pisan u Java a da TouchWiz i slično samo dodatno opterećuje HW činjenicom da su neoptimizovani. Izgovori tipa Apple sve radi sam, ne mogu da prođu u ovom slučaju jer i svi Android proizvođači imaju mogućnosti da izmene Android i to dosta.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno