Šta je novo?

Ram Disk

Učlanjen(a)
12.11.2006
Poena
360
Tema mozda bas i nije za retro ali mi se cini da cu ovde najpre dobiti odgovor.
Jeste li isprobavali nesto od softvera za ovu namenu na windowsu. Konkretno zanima me ima li necega s mogucnostima kao kod amige da ram disk nema fiksnu velicinu vec da je velicina dinamicka,odnosno da se sama menja u skladu s potrebama?

Ovo iz razloga sto ponekad radim stvari gde bi bilo zgodnije da koristim ram disk (a i zdravije je za hdd) dok sama kolicina podataka bas i nije prevelika.

Jos jedan program je na listi koji trazi svog pandana u MS svetu . Rec je o SnoopDos sistem monitoru ima li uopste takve aplikacije na win? Jednostavno dobro dodje kad nesto ne mozete naci ,pogotovo ako ne znate ni sta trazite, niti gde da trazite.

Poslednja izmena:
Pihh, kada se samo setim snoopdos-a :smoke:
Koliko je to sve bilo mocno u tom vremenu...
Inace ako se secate RAD: , odnosno rezidente memorije. Mogli ste da u nju npr. instalirate neki program, kao na hd, onda resetujete racunar (soft reset), i racunar ucita to iz memorije direktno.
Koliko se secam velicina RADL je bila ekvivalentana disketnoj jedinici, ne secam da li se mogla proizvoljno siriti ?
Nisam dugo palio Amigu, mogao bih ovih dana da je izvadim iz kutije, i opet malo upalim par dana, cisto da me zelja mine, mozda pokrenem i snoopdos , cisto da vidim sta se desava:)
Inace je sitem instaliran pre 20 godina, i savrseno radi i danas(poslednji put sam je upalio pre godinu , mozda i vise).

Poslednja izmena:
@dejan
interesuje me sta bi drzao na tom RAM disku? mozda da iskljucis VM na Windowsu ako imas dosta RAMa? ja sam to pokusavao davno ali nisam primecivao neku razliku u brzini...

uostalom, ako imas SSD, onda ti je sve prakticno u "RAMu" :D (ovaj Kingston HyperX prijavljuje oko 300MB/s)

za snoopdos pogledaj 'process explorer' i druge programcice od sysinternals-a.
sto se tice RAM diska, bolje prepusti windows-u da koristi sav RAM za kesiranje i ostalo.
RAD: moze da ima veci kapacitet ali u to doba je memorija bila jako skupa.

Poslednja izmena:
Kovac ti mislis da je 300MB/s brzo pa ram disk ide preko 2000 http://www.pcworld.com/article/260918/how_to_supercharge_your_pc_with_a_ram_disk.html

Meni bi ram disk zavrsavao posao povremeno treba raspakovati gomilu "sitnijih" arhiva zarad lakseg pregleda. To je lakse , brze i zdravije za hdd raditi na ram disku.
Imam 8gb ram trenutno i mogu da odvojim deo za ramdisk ali bi mi lakse bilo ako iima varijanta koja radi kao kod amige

Sto se RAD: tice koristio sam i velicinnu 1,76mb da bih raspakovao neke hd imidze na njega, Sto ce reci moga si da mu mountujes velicinu koju zelis ako imas memorije .

^ za RAD: imao sam napravljenu skriptu (imam je i sada :d)secam se da moutuje RAD: u velicini jedne diskete (2 mb ram, a1200 ), i onda sam mogao i ndos diskete koje imam na hdd u dms formatu da otpakujem iz filemastera na RAD:
restartujem masinu i pogledam kakva je igra, ako mi se dopadne onda krece akcija kako to smestiti na hdd, ako je ndos :D
@kovac 300mb za ssd je onako, kod mene ssd radi 500mb, zx68.

Poslednja izmena:
Da si pitao za Linux, tamo ne treba nikakvih programa, samo dodaš ovo o fstab i imaš RAM disk od 1GB (ne znam da li može fleksibilan, nije mi trebalo):
none /media/RAMDisk tmpfs size=1024M,nodev,nosuid,noexec,mode=1777 0 0

Isto se ponasa kao Amigin RAD:, ostaje rezidentan posle restarta, tj, moguce je sa njega bootovanje, kao s bilo koje druge medije, nakon soft restarta ?

Ne moze boot sa njega, jer ne postoji kao uredjaj dok se OS ne bootuje. Za takav RAM disk treba podrska iz biosa.

da, naravno da RAM disk ide koliko ide i DDR3 memorija :)
ali i SSD sa svojih 300MB/s je brz koliko i prva DDR memorija od pre desetak godina!

Meni bi ram disk zavrsavao posao povremeno treba raspakovati gomilu "sitnijih" arhiva zarad lakseg pregleda. To je lakse , brze i zdravije za hdd raditi na ram disku.
Imam 8gb ram trenutno i mogu da odvojim deo za ramdisk ali bi mi lakse bilo ako iima varijanta koja radi kao kod amige
cak i da odvojis deo memorije (ram disk), samo OS moze da garantuje da to nece swapovati na harddisk/ssd;
hocu da kazem da ne mozes biti siguran da ce sadrzaj RAM diska ostati bas u RAM memoriji.

na OS X-u: diskutil erasevolume HFS+ 'RAM Disk' `hdiutil attach -nomount ram://XXXXX`

http://www.tekrevue.com/tip/how-to-create-a-4gbs-ram-disk-in-mac-os-x/

ako nadjes za windows, probaj pa javi da li primecujes razliku u radu.

Ne moze boot sa njega, jer ne postoji kao uredjaj dok se OS ne bootuje. Za takav RAM disk treba podrska iz biosa.
sad sam pogledao, i vidim da postoji RAM Disk za EFI:

http://sourceforge.net/apps/mediawiki/tianocore/index.php?title=EFI_Toolkit

Poslednja izmena:
Zzarko za linux koliko sam video moze i dinamicki da bude . Sto se RAD tice ne secam se da sam pokusavao da raspakujem non dos diskete na njega.
Inace to za RAD: nije skripta nego mount lista ali je od wb2.x mogla da se pravi lista za svaki uredjaj pojedinacno i za uredjaj koji stalno zelite da mountujete pri podizanju sistema samo smestite ikonu u folder wb startup.Inace mogli ste da napravite rad rad1 itd. Takodje se na isti nacin moglo dodati ugradjenom DF0 drajvu PC0 za pc diskete AF0 za npr amiga file system . Najslicnije ovome je mountovanje uredjaja kod linuxa.

probao sam Unzip fajla "numbers_v2.2.zip" od 206MB - 29.531 fajl - 378MB unzipovano.

Archive Utility depacker:

HDD WD Blue 1TB 2.5": 20 sec
RAM disk 4GB: 20 sec
SSD KingstonHyperX 3K 240GB: 15 sec

(ponovio sam tekst nekoliko puta - uvek varira za sekundu ili dve u svakom slucaju; mozda mi je RAM disk pokvaren! :d)

btw na Macu cak i kad kreiram RAM disk od 4GB, ne vidim da Activity Monitor uopste prikaze da je dodatno memorije zauzeto!

- kako kopiram stvari na RAM disk, tako opada free memorija.

Poslednja izmena:
Pa da, to je bila glavna fora men, da je RAD: rezidentan posle soft restarta, i da sa njega lepo bootujes igicu koju si na njega otpakovao.
Nemam pojma da li je i kako amiga imala podrsku za to, i kako je to ostajalo rezidentno posle soft restarta, ali znam da i bez rada, prilikom sof restarta ste mogli mnogo toga da izvucete iz memorije, uostalom tako su se ripovale slike, moduli... (ko nije imao para za hardware kao sto je acton replay).

Poslednja izmena:
Ja ne mogu a da ne napisem koliko je Ram disk dobra ideja toliko inovativna da sam i poslije toliko godina odusevljen. Koliko samo u windowsu ostane nepotrebnih fajlova zbog nedostatka ovoga. Koliko sam samo puta nesto instalirao ili raspakovao neku arhivu i to je ostalo, a da nisam poslije obrisao cime je disk nepotrebno popunjen ne znam vise ni sam cim.

pa postoje temp direktorijumi i na Linux-u i na Windows-u i drugim koji (bi trebalo da) se automatski prazne.
RAM je oduvek bio suvise dragocen da bi se tako tracio.

mislim da je RAD: neupotrebljiv za NDOS igrice, a takve su u vecini.

Ja ne mogu a da ne napisem koliko je Ram disk dobra ideja toliko inovativna da sam i poslije toliko godina odusevljen. Koliko samo u windowsu ostane nepotrebnih fajlova zbog nedostatka ovoga. Koliko sam samo puta nesto instalirao ili raspakovao neku arhivu i to je ostalo, a da nisam poslije obrisao cime je disk nepotrebno popunjen ne znam vise ni sam cim.

meni nikada nije bilo jasno zasto se ovo ne brise samo u windowsu?
a jos manje mi je jasno zasto DiskCleanup-u treba sat vremena da obrise fajlove!

smece.

nisam ni znao, a upravo sam procitao, na demonstraciji novog Mac OS X-a:

"Enhanced "Compressed Memory" functionality will rapidly compress the inactive memory, freeing up space "almost instantaneously" to available applications, Federighi said." link

tako da je stvarno upitno koliko RAM diska ima smisla na novim OS-ovima....

Testirao sam rad s ram diskom na w7 i nije bilo neke razlike u odnosu na WD hdd prei radu s winrarom arhiviranje dearhiviranje. Opet takva vrsta programa za svoj rad koristi veliki bafer koji se formira u ram memoriji tako da prednoost upotrebe ram diska ne moze doci do izrazaja. Pustio sam i crystal disk mark cisto onako radi probe. Na masini iz potpisa ddr2ram ostvarene su brzine malo preko 2200MB/s za pisanje i citanje

To zapravo nije posao Windows-a, vec samih programa i njihovih instalera - da obrishu temp. fajlove nakon instalacije. A lokacije su uglavnom Windows/temp i user.../temp .
To samo treba povremeno pocistiti. Mnogo vishe prostora pojede Windows recovery - koji kreira gomilu fajlova prilikom svake instalacije, promene. Ako neko ima manji hard disk, jedino sto moze da uradi nakon par godina je ubiti Win i instalirati iznova. Mada ja mislim da je to namerno - treba motivirati ljude da kupe novu verziju ...

Mislim da je RAMdisk neinteresantan sa modernim operativinim sistemima. Brzini svakako ne doprinosi, a da li ce smanjiti kreiranje djubreta zavisi jako od SW-a.

treba napomenuti i (doduse ociglednu) stvar da se gubi sadrzaj ako nestane struje a nema UPS-a. postoje slicne 'profi' varijante sa pci karticama i baterijama ali mnogo su skupe.

Testirao sam rad s ram diskom na w7 i nije bilo neke razlike u odnosu na WD hdd prei radu s winrarom arhiviranje dearhiviranje. Opet takva vrsta programa za svoj rad koristi veliki bafer koji se formira u ram memoriji tako da prednoost upotrebe ram diska ne moze doci do izrazaja. Pustio sam i crystal disk mark cisto onako radi probe. Na masini iz potpisa ddr2ram ostvarene su brzine malo preko 2200MB/s za pisanje i citanje

WinRar u zavisnosti na koji nacin si pokrenuo extract koristi windows temp folder (po defaultu, a moze da se promeni u opcijama) koji ti je predpostavljam na WD disku, sto znaci da je operacija otpakivanja isla prvo na WD disk pa su onda fajlovi kopirani na RAM disk. Sobzirom da kazes da nije bilo promene u brzini rekao bih da je bas ta situacija bila kod tebe.

Poslednja izmena:
OK, evo mojih testova raspakivanja na Ubuntu-u, 64bit (sve je bez korišćenja tmp direktorijuma):

1. 400MB ZIP arhiva sa velikim fajlovima, HD: 3.055s, RAM: 2.920s
2. 150MB 7Z arhiva sa gomilom sitnih fajlova, HD: 11.945s, RAM: 10.725s
3. 460MB tar.xz arhiva sa gomilom sitnih fajlova, HD: 27.979s, RAM: 23.819s
4. 760MB 7Z arhiva sa puno malih/velikuh fajlova, HD: 53.968s, RAM: 52.382s
5. 1.1GB 7Z arhiva sa puno malih/velikuh fajlova, HD: 1m31.422s, RAM: 1m26.467s

U slučajevima 1-4 arhiva se raspakivala u istom direktorijumu u kome se i nalazi. U slučaju 5, arhiva je bila na jednom HD-u, a raspakivala se na drugom, odnosno u RAM-u. Što se brzine tiče, kao i na W7, dobitak je zanemarljiv...

Moguce da je unrar jos uvek ogranicen brzinom procesora, posto i kod mene dobijam slicne rezultate.

Ja sam testirao winrarom tako sto sam radi arhiviranje nekih fajlova ukupno oko 100mb na normal stepenu kompresije. Ono sto sam primetio je da quad core ide do 50% zauzeca. Pokusao sam i da temp postavim na ram disk i isto je bilo realikau rezultatima nemerljiva. Verovatno sami programi koriste velike bafere u ramu za svoj rad pa nema neke previse vidne razlike.

OS kesira fajlove i podace ce biti upisani na disk malo kasnije. Zbog toga nema smisla koristiti ram disk u danasnje vreme.

a koriscenje ram diska radi prebacivanja temp foldera firefoxa ili drugih pretrazivaca, ako se ima ssd(da se ne pise po njemu nego na ram)?
a moze i windowsov temp file.

Poslednja izmena:
Kesira se sve... pa cak i temp fajlovi. Disk cache moze da narasta zaista mnog. OS ga dinamicki povecava ili smanjuje. Kada pokrenes neku zahtevnu app koja trazi mnogo RAM memorije, OS sve keshirano snima i izbacuje iz memorije ili samo izbacuje iz memoriju ukoliko je file otvoren samo za citanje.

aaaahh taj windows...dizem ruke od ram diska
hvala

ma stavi swap fajl na ram disk i boli te uvo :)

Ako ima dovoljno rama za ramdisk komotno može da isključi swap.

Vrh Dno