Šta je novo?

Metro: Last Light

Glupih Bioshocka?! Mozda su glupi nastavci, ali original je svijet izmislio za ovaj ultra linearni, tech demo od 5h igranja.

Glup je taj cijeli Bioshock koncept.

E i ja igram Metro LL vec nekih 6 sati, pa jos nisam niti blizu kraja. I malo smislenosti i ozbiljnosti ne skodi r0nIn.

Evo jedam dobar post od mog prijatelja:

I happen to agree that both Metro 2033 and Last Light are superior to Infinite. First, they have varied combat situations allowing multiple strategies. They both have some levels letting you sneak, kill everyone, or a mix of the two. Infinite is almost entirely shooting gallery style fights. There are no alternate paths at all.

The Metros have populated environments with NPCs who actually give interesting back story and set the mood. The NPCs actually say things you'd expect them too, such as where to find the next meal, wanting to go to the surface, and so on. Infinite goes for the theme park style of NPCs being there to just provide a postcard event, such as the Barbershop Quartet and song and dance on the shore. Those NPCs do their scripted event then are done with.

The Metros create ambient environments that let you explore and find little story elements (a dead body clutching a gun or book for example). This is something Fallout 3 did incredibly well. Infinite goes with the shove it all in your face method, offering virtually interesting nooks or crannies. The best Infinite offers is an Infusion pickup, which offers no deeper insight into the world other than why the heck are all these lying about?!

The Metros immerse you; Infinite just goes for gamey shallowness. Ever wonder why all those locked doors and chests hiding Infusions aren't already looted in Infinite? Why can I have Eliz warp a rocket turret into existence exactly where I need it? Why is there cover locations strategically placed in a bar room? It's all so overtly gamey. The Metros instead opt for a believable environment. You have to find your own cover. All Military Grade Bullets are stashed in spots that make sense. Monsters attack from holes and grates.

The Metros provide a main character who shares his thoughts with you each level in an honest way. You get to understand Artyom as a person. Booker never becomes more than just a stereotype, a war hero struggling with his past. His comments during the game are all shallow and unrevealing. He mostly comments on events around him. Artyom often speaks about human nature, war, and the price of peace.

The last point leads me to conclude the Metro games are actually much more thought provoking than Infinite. Infinite delivers one big shock reveal at the end that's been done better before. Metro 2033, being based on an actual award-winning novel, relies on great writing, great pacing, and a steady reveal of the world and ideas around you.

I could go on and on...I wanted to enjoy Infinite, but I found it so juvenile and shallow, a waste of great ideas. Infinite's story constantly jumps from one idea to the next, never exploring any of them. The game is like a loud infomercial, popping up words like Racism, America!, Founders, Power Corrupts, Songbird, Hate Lincoln!, Ghosts!, Rapture!, Quantum Physics, Time Travel, Identity Crisis!.

Bioshock Infinite reminds me of how Torgue from BL2 would tell a story: loud, dumb, and shallow (and funny except Infinite is trying to be serious, ugh). Both the Metros wipe the floor with Infinite, in my opinion.

Ko sto rece Filipenko; razumijem Amere koji se pale na Bioshock, ili tako nesto slicno!

Izgleda da Amercian flag i founding fathers pali i kod drugih!?

E i ja igram Metro LL vec nekih 6 sati, pa jos nisam niti blizu kraja. I malo smislenosti i ozbiljnosti ne skodi r0nIn.

Evo jedam dobar post od mog prijatelja:

Ko sto rece Filipenko; razumijem Amere koji se pale na Bioshock, ili tako nesto slicno!

Hahah +1

Malo ozbiljnosti i smislenosti ni tebi ne bi skodilo. Reci za Bioshock jedinicu da je glupava, je u najmanju ruku neozbiljno, da ne kazem nesto grublje. Tako da, ako je ikako moguce, bez flejmovanja.

Sto se duzine tice, mogu i ja da blejim u teksture visoke rezolucije po pola sata, i da ne mrdam sa mjesta, samo da se divim grafici... Takvim igranjem bih igru zavrsio za jedno pola godine.

Covjece, ti izgleda zelis da potpaljujes vatru?! Kakav "american flag"?! Gdje to postoji u prvom Bioshock-u?! Ne kapiram sta zelis da postignes... Infinite je skroz drugacija igra ako nisi znao, i tu vazi sve to sto si napisao. A ti pominjes svaki Bioshock. :trust:

Poslednja izmena:
Pa postigao je jedno, pokazao je koliko ne zna o igri da je morao tudje komentare da citira, cisto da bi uvideli hejt prema igri. :)

Enivej meni je ok i east side i west side block, ali sto se tice egzekucija prica i flow mi je bolje skriptovan na westsajdu.

Tebi je ova igra tech demo! Alaaa nemamo sta da pricamo :) Igra je savrsena, ispeglana do maximuma, Moskva posle eksplozije fantasticno docarana, ma sve je extra uradjeno. Bioshock je nula naspram ovog

Kad on moze da kaze za Bioshock 1, da je glupa igra, mogu i ja za Metro reci da je tech demo (sto i nije daleko od istine). Za sada mi djeluje mnogo bolje od prvog Metroa, pa cak i od Ifninitea (osim price naravno), ako cemo ozbiljno da razgovaramo. Samo BS1 nema potrebe da pominjete i uporedjujete sa igrom iz 2013. godine, osim naravno ako ne zelite da flejmujete...

Pa postigao je jedno, pokazao je koliko ne zna o igri da je morao tudje komentare da citira, cisto da bi uvideli hejt prema igri. :)

Haha... dobro si ga protumacio. :smash:

Poslednja izmena:
Jedan dobar quote:

If Bishock Infinite is the best video game humanity can muster in this day and age, then we're royally fucked.

Inace ovdje je stajalo Skyrim :)

Malo ozbiljnosti i smislenosti ni tebi ne bi skodilo. Reci za Bioshock jedinicu da je glupava, je u najmanju ruku neozbiljno, da ne kazem nesto grublje. Tako da, ako je ikako moguce, bez flejmovanja.

Sto se duzine tice, mogu i ja da blejim u teksture visoke rezolucije po pola sata, i da ne mrdam sa mjesta, samo da se divim grafici... Takvim igranjem bih igru zavrsio za jedno pola godine.

Covjece, ti izgleda zelis da potpaljujes vatru?! Kakav "american flag"?! Gdje to postoji u prvom Bioshock-u?! Ne kapiram sta zelis da postignes... Infinite je skroz drugacija igra ako nisi znao, i tu vazi sve to sto si napisao. A ti pominjes svaki Bioshock. :trust:

Dobro prvi Bioshock nema Americku zastavu ali je koncept isti.

I nista ja ne potpaljujem. Za mene je Bioshock koncept prilicno glup i to je moje misljenje. Imam pravo reci da je igra glupa bez da to bilo kome objasnjavam. Tebi to valjda smeta iako nemas nikakve veze sa to igrom, nisi je ti pravio.

Igra ti je dobra i to je ok. Meni ne smeta.

Gdin_M
Pa postigao je jedno, pokazao je koliko ne zna o igri da je morao tudje komentare da citira, cisto da bi uvideli hejt prema igri.

Enivej meni je ok i east side i west side block, ali sto se tice egzekucija prica i flow mi je bolje skriptovan na westsajdu.

Mozes misliti! Igra je toliko kompleksno odradjena da covjek jednostavo se mora zamisliti! Pa cak i ja koji visim na ATS forumu vec godinama.

Ili mozda nemam volje da nekome bilo sta objasnjavam, pa zato i citiram tudje komentare. Ali uvijek se neko mora naci da bude moj poklopac.

Poslednja izmena:
Upravo sam završio Mertro, dirljiv kraj, nema šta. Igra vredna svakog igranja!
U jednom momentu sa naišao na sve tri knjige Metroa 2033, 2034 i 2035, to me navodi na zaključak da je moguć i treći deo igre.
U onom kupleraju u Veneciji sam ostavio bruku municije! :D

U jednom momentu sa naišao na sve tri knjige Metroa 2033, 2034 i 2035, to me navodi na zaključak da je moguć i treći deo igre
To sam i ja odmah pomislio,kao neka skrivena poruka,a knjige su skoro na samom pocetku igre!

@ Ronin

Jel ima neka igra koja je izasla u proteklih 5 godina a da se tebi svidela?

Usput, toliko mi se svideo Last Light da planiram da kupim i knjige Dmitry Glukhovsky(a) :). Jedina mana su mi bilei previse dosadno odradjene boss borbe ( svode se na isto ), sve ostalo je bilo odlicno!

Poslednja izmena:
Custom SLI profile in Last Light increase performance 30-40% in my computer. A 40% more performance in the most demanding scenes is a great jump. I tried in a place where there are lots of tessellation and characters.

http://maldotex.blogspot.com/2013/05/metro-last-light-sli.html
Maldo je otkrio neke zanimljive stvari, ja juče probao profil znači razlika je stvarno drastična....šteta za lens flare, čeka se patch.....

Zanimljivo mi je to kako niko u temi ne spominje "arkadizaciju" mnogih elemenata gameplaya (u odnosu na Metro 2033), od oružja, digitalnih gadget-a pa do hit indikatora i gledanja kroz zidove u nekim deonicama a sve to bez (uglavnom) onog klaustrofobičnog osećaja iz keca...

Uporedjivati dve igre i svadjati se koja je bolja i to samo zato sto su obe FPS je malo, bar po meni, retardirano. Bioshok jedan i dva su dobre, trojka me je razocarala. Metro 2033 i LL su extra igre, svaka na svoj nacin. Kad vec uporedjujemo tako nakaradno, da li je bolji portal, postal ili metro LL ? :D

Poslednja izmena:
A Stalker, koji je bolji od Metroa troduplo, se prodao u manje primjeraka i ostvario losiji komercijalni uspjeh... Umjesto Stalkera 2, sad moram ovaj tetris da igram...

Da znas da si u pravu. Stalker jeste bio u sustini FPS ali i mnogo vise od toga. Ovo je samo jos jedan hodnik FPS po podeljen nivoima.

Zanimljiva je lista, medju prvih 20 po prodaji je i dalje GTAIV iz 2008. godine :D

A Stalker, koji je bolji od Metroa troduplo, se prodao u manje primjeraka i ostvario losiji komercijalni uspjeh... Umjesto Stalkera 2, sad moram ovaj tetris da igram...

To znači da tvoje mišljenje ne deli većina populacije. :)

Jeste stalker bio bolji, ali setićete se koliko je bio izbagovan na početku to je bilo bolesno. Kada sam ga opet igrao sa complete modom bio sam zapanjen koja je razlika.

Auu Stalker dobar :trust: Toliko dosadna igra sa najlosijom animacijom ikada..QuakeII je imao bolju animaciju :)

Da znas da si u pravu. Stalker jeste bio u sustini FPS ali i mnogo vise od toga. Ovo je samo jos jedan hodnik FPS po podeljen nivoima.

Tako je. Ultra linearna, hodnik pucacina, sa napucanom grafikom. Da je koncept slican kao kod Stalkera, sa ogromnim nivoima, istrazivanjem, RPG elementima, frakcijama, plus sa ovakvom grafikom, pa to bi bila kultna igra a ne visokobudzetni FPS blokbaster, koji se jednom predje i nikad vise.

...stalker je vise od igre :)....

Najvazniji ljudi koji su radili Metro su nekad bili dio Stalker tima.

Metro kada poredimo sa igrama koje su izasle zadnjih par godina je odlican.

Stalker je igretina.Metro je ocigledno brdo stvari uzeo od stalkera.

BTW:

metroll20130520221617476.jpg

2035

Prilozi

• MetroLL 2013-05-14 15-59-23-36.jpg
    MetroLL 2013-05-14 15-59-23-36.jpg
    241.2 KB · Pregleda: 140
Nesto mi ne lezi poredjenje da je ovo "east world" izdanje nasrpam onih zapadnih. I da jeste zestoko su popljuvali svoje (stajling generala i slicno...).

Meni je Stalker bio bolji osetno, pa cak i sa nekim bugovima, dolazak do nuklerake, one katakombe i silna padanja sa stolice necu zaboraviti. Vrhunska igra, pomerila je granice. Ali za danasnji standard meni je i ovo skroz ok za zabavu.

Nema mnogo smisla porediti Stalker i Metro, pa zato predlazem da stavimo tacku na to. :)

imam problem sa misijom sa srusenim avionom predjem avion izadjem odem da pucam one mutante sa krova, pobijem ih sve ovaj mi kaze ajde prati me do teatra, i samo stoji u mestu ne pomera se? WTF?

Pogledaj sta ti kompas kaze, idi u smeru zelene strelice.

Nazad
Vrh Dno