Šta je novo?

Grand Theft Auto V

Bice dobra igra u svakom slucaju, GTA nikad nije omanuo kad je rec o zabavi.

Michael ~ moje srednje ime :D

Ja igram GTA od prvog dela i nisam jos odigrao los nastavak, svaki je bio odlican. Ne smeta mi ni sto likovi nisu istog porekla kao ja, jer to doprinosi raznovrsnosti. Igracu sa sva tri sa jednakim uzivanjem, kao sto sam i svaki deo do sada.

Mislim da su tri lika ubacili delom i da pokriju sto vise "nacionalnosti" jer je ocigledno da se odredjena grupa ljudi prima na igru samo ako je glavni lik njihove gore list.

Sto se tice reklame i GTA, to uopste nije tacno. Igre koje se puno reklamiraju izbacuju bezvezne live action trejlere i teasere sto se jos nije desilo sa GTA serijalom. GTA je izuzetno popularna igra, prodavala bi se bez ikakve reklame, kao sto je slucaj i sa Blizzardovim igrama.

+1
Glupo je vise da potenciraju lika kome je glavni motiv "I wanna be rich,nigguh", "Golden chainz n' shit"...Nemam ja problem sa tim sto je on crnac,ali neka barem naprave dobru pricu vezanu za njega..
Trevor redneck FTW..

Uglavnom je prica o liku koji zeli da pobegne iz loseg okruzenja i ostavi ceo taj gang fazon za njim ali u tom procesu biva ponovo uvucen u celu pricu. Tako je bilo sa San Andreasom, tako je i sada. Cak i holivudski filmovi sa crncima iz kraja u glavnoj ulozi imaju bas takav zaplet, osim ako nisu komedije. Bling bling je prisutan u rep i hip hop muzici, filmovi uglavnom kritikuju takvo okruzenje.

Meni su mnogo smesniji domaci reperi od crnaca iz Comptona.

Trevor je neka varijanta Kurt Rasela, sto bas cilja na Rednek populaciju koja do sada nije imala predstavnika u GTA a Michael je naravno moderni italoamerikanac koji bas i nema veze sa mafijom ali ce kroz igru proci kroz tu pricu. Dobar izbor, pomalo kliseiziran. Mogli su i azijata da ubace ali tu je jako tesko smisliti nesto sa ukusom, sto nije klasicni Brus Li fazon (kao u Sleeping Dogs). Mozda neka sok terapija sa filipinkom u USA (FOTB) koja je bila muskarac :D

Nego zar je moguce da vam nije smetao Tony, koji osim sto je crnac je i gej?

Nije stvar u tome da nesto nekome SMETA, nego NIJE INTERESANTNO ako je u odredjenom fazonu. Nekom drugom mozda jeste i to je to.

Poslednja izmena:
Mislio sam da ce Steam doprineti da se vise ne glupiraju sa odlozenom PC verzijom..

Ja nekako imam utisak da i da steam ima milijardu korisnika, ne bi se smatrao mainstream platformom (sto i nije lose za jednu stranu, ali za GTA stranu jeste). Prosto je neki drugi svet. To kazem ovako usput, ne zato sto mislim da GTA zato ne izlazi. Mozda ce steambox, big picture mode i valve-ov joypad koji stize malo da promene stvari (a mozda i nece).

Rockstar ocigledno ima neku racunicu u kojoj im se PC ne uklapa u startu (kod RDR-a nikad). Vec smo pricali o tome, neki kazu neisplativost i mala prodaja tih igara na pc-u, neki kazu da MS i SONY daju lovu, ko zna... Ocigledno je da oni imaju neki problem, jer mi nije logicno da ignorises pc koji ti donosi dobru zaradu (ako je tako). Ili pc ne donosi dobru zaradu, ili ovi daju lovu za ekskluzivnost u odnosu na pc (?!), sto mi je vrlo malo verovatno.

Poslednja izmena:
Pa ono, nisam programer (al' mogu da pogledam) ali nekako mi je totalno smesno da igru koju razvijas na PC-u, posle zbog 'neisplativosti' i ne izbacis na PC-u, kad je vec prakticno spremna, nikakvo portovanje nije potrebno. Ne mogu sad da trazim zvanican podatak ali kapiram da je otisla u barem pola miliona primeraka na kompu, ok verovatno vecina na popustima. Al opet, malo li je..

Ja mislim da ce na PC stici next gen verzija, i to istog dana kada izadje na novim konzolama.

Ne mora sto se mene tice (next gen), jer bi onda morao dosta ranije nego planirano da stavljam i next-gen hardver :)

Pa ono, nisam programer (al' mogu da pogledam) ali nekako mi je totalno smesno da igru koju razvijas na PC-u, posle zbog 'neisplativosti' i ne izbacis na PC-u, kad je vec prakticno spremna, nikakvo portovanje nije potrebno. Ne mogu sad da trazim zvanican podatak ali kapiram da je otisla u barem pola miliona primeraka na kompu, ok verovatno vecina na popustima. Al opet, malo li je..

GTAIV se prodao u nekoliko miliona kopija na Steamu. minimum. Doduse vecina je otisla za manje od 10$. Na konzolama su prodali vise od 20 miliona kopija.

Nisam nigde video taj podatak za nekoliko miliona na steamu.

A taj "igre se razvijaju na pc-u" argument je besmislen, nazalost. Bitno je za sta se razvijaju. Koji hardver, koliko siroka ciljna publika, koja ciljana prodaja, kolika je cena razvoja. Naravno da ce da ih razvijaju na pc-u, sigurno nece na joypadu u nekom editoru ili na tabletu.

A inace, to sto kazes da ih prave na pc-u, prave ih za devkit konzola koji imaju, a ne za bilo koji pc na kome se nesto radi. To je kad se razvija za konzole, a kad je multiplatform u pitanju, onda je druga prica, ali kod blockbuster igara je mnogo znacajnije sve ono gore sto sam pomenuo nego hardver ili ne znam ni ja sta.

Ali nikako da razjasnimo osnovnu logiku: ako igra na pc-u donosi dovoljno (dovoljno vise nego sto ih kosta razvoj i za tu platformu), zasto prosto ne bi uzeli te pare? Mora da postoji neki razlog. A ne verujem da je razlog to sto su u Rockstaru glupi.

A ovo sve je toliko skupo da ne verujem da ce postojati next-gen GTA V. Moze da izadje i za PS4 i novi XBOX i da bude ista igra u 1080p, boljim frejmrejtom i mozda ponekim efektom, moze generalno bolje da izlgeda, ali dve igre sigurno nece praviti.

Poslednja izmena:
Neces ni videti jer steam ne objavljuje podatke o prodaji ali na nekoliko rasprodaja su ostajali bez kljuceva a tu je i neka glasina od pre dve godine da je samo u EU prodato 700k kopija GTAIV za PC.

Kada kazem next gen GTAV mislim na verziju sa boljim teksturama i efektima. Ocigledno je da su teksture na klipovima kompresovane da bi igra mogla da radi na PS3/X360. Sigurno ih nisu tako pravili, sto znaci da negde postoje teksture visoke rezolucije svega u igri. E sad da li ce biti GTAV za PS4/NextBox i ako bude da li ce pustiti te teksture na PC pitanje je.

Malo mi je tesko da poverujem da su platili vojsku ljudi da kreira 3D sadrzaj niske rezolucije i kvaliteta samo zato sto matore konzole to ne mogu da isteraju. Uostalom pogledaj GTAIV, i bez Icehancera kada grunes sve na max razlika izmedju PC i konzolnih verzija je nebo i zemlja i na PC verziji su mnogo bolje teksture od onih sa konzola.

Poslednja izmena:
Pa dobro, ali daleko smo onda od zvanicne price da se prodao u nekoliko miliona primeraka na pc-u. Minimum. Sve je to deo problema, dok to ne bude jasnije, bice i svega ovoga.

Za GTA se bar zna da ce 99% izaci i na pc-u sledece godine, ima i gorih primera.

Ja nekako imam utisak da i da steam ima milijardu korisnika, ne bi se smatrao mainstream platformom (sto i nije lose za jednu stranu, ali za GTA stranu jeste). Prosto je neki drugi svet. To kazem ovako usput, ne zato sto mislim da GTA zato ne izlazi. Mozda ce steambox, big picture mode i valve-ov joypad koji stize malo da promene stvari (a mozda i nece).

Rockstar ocigledno ima neku racunicu u kojoj im se PC ne uklapa u startu (kod RDR-a nikad). Vec smo pricali o tome, neki kazu neisplativost i mala prodaja tih igara na pc-u, neki kazu da MS i SONY daju lovu, ko zna... Ocigledno je da oni imaju neki problem, jer mi nije logicno da ignorises pc koji ti donosi dobru zaradu (ako je tako). Ili pc ne donosi dobru zaradu, ili ovi daju lovu za ekskluzivnost u odnosu na pc (?!), sto mi je vrlo malo verovatno.

Racunica je prosta-izdas prvo verziju za konzole-manja piraterija,svojom igrom prodajes konzole,ustvari..Zaradis ti,zarade Micro$oft i $ony i svi srecni...Posle nekog vremena kada udjes u plus od zarade izdas PC verziju,zaradis jos novca,a pirate ni ne osetis...Biznis..

Mislim da je ulaganje u portovanje daleko manje od cene izrade igre, tipa ne vise od 10% cene razvoja. Sve sto treba je da koliko toliko optimizuju igru da proadi na PC-u. To ne mora da radi prvobitni studio, mozda se cak i radi outsource. U svakom slucaju i da prodaju 10% od konzola verovatno su u +, jel ce mnogi koji kupe za PC a lose im radi da pazare i za konzole pride, tako da tu nema lose racunice.

Zato sto nikada nije bila situacija da novi GTA izlazi skoro u isto vreme kada i nove konzole. Zato mislim da ce izdati igru i za next gen konzole.

G@W verovatno misli na istu igru, ali sa malo zescom grafikom - teksture, osvetljenje, senke i slicno. Kao kada posle pola godine neku igru sa konzola portuju na PC sa nekim novim efektima.

Vi pricate o nextgen grafici, a meni se cini da ovo iz ovih trailera tesko moze da radi ovako glatko na trenutnom genu :D

G@W verovatno misli na istu igru, ali sa malo zescom grafikom - teksture, osvetljenje, senke i slicno. Kao kada posle pola godine neku igru sa konzola portuju na PC sa nekim novim efektima.

To bi bilo finansisko samoubistvo. Plus nigde tako nesto nije najavljeno. Na next gen konzolama ce biti samo u vecoj rezoluciji uz bolji AA i draw distance verovatno.

Pa na tako nesto sam i mislio...sto je sasvim dovoljno...ako bude. :)

To bi bilo finansisko samoubistvo. Plus nigde tako nesto nije najavljeno. Na next gen konzolama ce biti samo u vecoj rezoluciji uz bolji AA i draw distance verovatno.

Kad nadjes vremena pogledaj poredjenje GTAIV PC i X360 (najbolje konzolne) verzije. Nije bas samo rezolucija i draw distance a tada bas i nisu imali interesa da budze nesto jace teksture jer su konzole jos bile frishke, pa je opet kvalitet tekstura nebo i zemlja (da ne pricam od toni blura na konzolnoj verziji da prikrije nedostatke).

Ovog puta imamo teksture koje su daleko ispod aktuelnog nivoa i koje poprilicno odskacu od svega ostalog u trejleru (modeli su sasvim korektni). Sigurno imaju daleko detaljnije teksture cele igre u steku.

Ne vidim kako je finansijsko samoubistvo. Izdaju igru za current console, igra se proda u 10 miliona primeraka za sest meseci. Posle izdaju enhanced verziju za next gen console i PC. Verovatno ce dobiti neki kesh da izdaju igru za nove konzole i poguraju prodaju a PC verzija je u tom slucaju dzabe port posto je arhitektura PC-ja i novih konzola lako slicna i portovanje ce ici bez po muke. Mnogo lakse nego da prilagodjavaju X360 verziju za PC.

Ja u tom slucaju vidim samo jos jedno odlaganje PC verzije, da se pospesi prodaja za nove konzole..

Trevor Philips = Theodore Bagwell - T Bag. :p

Jedva cekam igru i nadam se next gen grafici za PC. Koliko oni mogu da nabudze igru ali ih konzole koce, steta.

Kad nadjes vremena pogledaj poredjenje GTAIV PC i X360 (najbolje konzolne) verzije. Nije bas samo rezolucija i draw distance a tada bas i nisu imali interesa da budze nesto jace teksture jer su konzole jos bile frishke, pa je opet kvalitet tekstura nebo i zemlja (da ne pricam od toni blura na konzolnoj verziji da prikrije nedostatke).

Ovog puta imamo teksture koje su daleko ispod aktuelnog nivoa i koje poprilicno odskacu od svega ostalog u trejleru (modeli su sasvim korektni). Sigurno imaju daleko detaljnije teksture cele igre u steku.

Ne vidim kako je finansijsko samoubistvo. Izdaju igru za current console, igra se proda u 10 miliona primeraka za sest meseci. Posle izdaju enhanced verziju za next gen console i PC. Verovatno ce dobiti neki kesh da izdaju igru za nove konzole i poguraju prodaju a PC verzija je u tom slucaju dzabe port posto je arhitektura PC-ja i novih konzola lako slicna i portovanje ce ici bez po muke. Mnogo lakse nego da prilagodjavaju X360 verziju za PC.

... razlike izmedju pc i xbox verzije (ili ps3) su na nivou klasicnih high/med/low setovanja kakva smo uvek do sad videli. Navedi mi 1 primer gde je neko izdavao "enhanced" verziju za PC neke konzolne igre? Pogotovo rockstar?

A sta ti smatras pod enhanced ? Ako ne bolje teksture/osvetljenje/dx11 efekti(teselacija) etc.. a sve to je bilo recimo u PC verziji Max Payne-a.

Nazad
Vrh Dno