Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa valjda vrate paket pošiljaocu. A ako se pošiljaocu vrati nekoliko paketa iz srbistana on onda pretpostavljam doda srbistan u onu excluded listu pa više neće da šalje u srbistan:D

Bas tako ja mislim da pisem paypll-u i ebay da nas ODMA banuju da se ne mucimo na giljotini!

Poslednja izmena:
Pa valjda vrate paket pošiljaocu. A ako se pošiljaocu vrati nekoliko paketa iz srbistana on onda pretpostavljam doda srbistan u onu excluded listu pa više neće da šalje u srbistan:D

prodavac u svakom slučaju zadovoljan :D dispute onda može da se okači mačku o rep :D plus roba milina ima da uživa još i da zahvali što mu je vraćeno...

Šalu na stranu postoje dve opcije da završiš na crnoj listi kod carine, a roba da ostane kod nekog carinika, a to proveriš dali je prodavac dobio natrag paket ili je završio u carinskom deopu, ali u svakom slučaju neko mora da plati troškove povratka robe, a u tom slučaju je jedino carina...

Poslednja izmena:
Moze da bude samo 24 $ svugde osim na Srpskoj carini. Sta ako ti neki !@#$% od carinika proceni da ono sto si platio 20 $ vredi 100 $. Onda 20 % od 20 $ nije 4 $. A suvise cesto se desavaju takve stvari da bi bile slucajne.

prodavac u svakom slučaju zadovoljan :D dispute onda može da se okači mačku o rep :D plus roba milina ima da uživa još i da zahvali što mu je vraćeno...

Šalu na stranu postoje dve opcije da završiš na crnoj listi kod carine, a roba da ostane kod nekog carinika, a to proveriš dali je prodavac dobio natrag paket ili je završio u carinskom deopu, ali u svakom slučaju neko mora da plati troškove povratka robe, a u tom slučaju je jedino carina...

Ma zabole me za listu. Nista vise necu da kupujem online, necu dinara da dam ovoj lopovakoj nazovi drzavi. Samo mi je bitan ovaj veliki paket koji cekam svaki dan da stigne a sve ostalo odbijam.

@dekius @Miglia

Imate toliko načina da dokažete stvarnu vrednost paketa (PP, invoice na mailu, izvod iz banke...), ne vidim zašto bi pristajali da platite išta više od propisanog iznosa PDV na pravu vrednost pošiljke (ako je već takva situacija da se naplaćuju PDV na sve pošiljke).

A sta ja da radim koji sam recimo iz manjeg mesta u unutrasnjosti. Donese mi postar paket i kaze da bih preuzeo moram da platim toliko i toliko. Kako ja da vratim na carinu, da se zalim...?

Neko je već napisao u ovoj temi, ukoliko platite poštaru troškove carine/PDV-a, vi ste priznali njihovu procenu vrednosti i ne vredi vam da se žalite posle toga.

U redu, ako zakon kaže da treba da se plati PDV (svidelo se to nama ili ne), neka bar bude realno, po pravoj vrednosti koju možete da dokažete a ne po slobodnoj proceni carinika. Dokle god budemo savijali rep, dobijaćemo po ušima.

Upravo to i kazem. Ko je u mestu u kom se carini mozda i moze nesto da uradi ako pogresno procene. Ko nije moze ili da odbije paket ili da plati, ali da nesto ispravlja jaako tesko...

Kako mogu da naplacuju PDV na POSTARINU ?!
Stidim ze drzave u kojoj zivim, stvaro! :mad:

^
Sve se može kad se hoće...:D

@Falcon
Carinik ima ekskluzivno pravo da ti ne uvaži dokaz o cenu ukoliko mu je sumnjiv ili nerealno nizak (šta je to realno????) i naplati ti carinu na osnovu "realne" cene.
Ja sam tako kupio laptop na aukciji na ebayu i ladno su mi ga carinili kao da je nov, a bio je em polovan, em kupljen za upola manje para nego da sam ga kupio kod nas (u tome je bila, jlte, i poenta kupovine na aukciji preko ebaya).

@dekius @Miglia

Imate toliko načina da dokažete stvarnu vrednost paketa (PP, invoice na mailu, izvod iz banke...), ne vidim zašto bi pristajali da platite išta više od propisanog iznosa PDV na pravu vrednost pošiljke (ako je već takva situacija da se naplaćuju PDV na sve pošiljke).
Dobro, i da li se na kraju isplate sve peripetije oko žalbe, + što ulaganje iste košta, valjda 700 din i čitav proces traje, sa neizvesnim ishodom.

Najskuplje je ćutanje.

Sta je sad takodje problem... ako narucujes parfeme koji se vode kao luksuzna roba, do sada su prolazili bez carine a sada ce sigurno da nakaleme na njih i carinu i porez... uzas :(

ali sta se desava u sledecoj situaciji.....npr dobijete manje-vise povoljno neku aukciju na ebay-u(manja vrednost od 50/70eura).....prodavac je fizicko lice,vi ga zamolite da napise gift i on to uradi(iako se placanje regularno obavi putem paypala)....a taj predmet dobijen na aukciji je nov,ili vrlo malo koriscen pa izgleda kao nov sa originalnom kutijiom....

i sad,to stize kod nas na carinu....da li ce tu da carine nesto,tj da li ce da lupaju taj PDV?.........posto pise gift,poslato od fizickog lica i nema nikakve cene........ako i udare pdv,na osnovu cega ce da ga racunaju?

ako je cena manja od 50/70 onda bolje da se stavi cena u paket :)
inace moze da se desi da procene vrednost i na to lupe carinu i porez

pa dobro,da li je sada nekako moguce da od nekog fizickog lica iz npr USA dobijes neki poklon(koji je nov ili vrlo dobro ocuvan sa originalnom ambalazom) relativno manje vrednosti(svejedno da li je pravi poklon ili "GIFT"),a da na to ne lupaju ni pdv ni carinu?

Poslednja izmena:
ali sta se desava u sledecoj situaciji.....npr dobijete manje-vise povoljno neku aukciju na ebay-u(manja vrednost od 50/70eura).....prodavac je fizicko lice,vi ga zamolite da napise gift i on to uradi(iako se placanje regularno obavi putem paypala)....a taj predmet dobijen na aukciji je nov,ili vrlo malo koriscen pa izgleda kao nov sa originalnom kutijiom....

i sad,to stize kod nas na carinu....da li ce tu da carine nesto,tj da li ce da lupaju taj PDV?.........posto pise gift,poslato od fizickog lica i nema nikakve cene........ako i udare pdv,na osnovu cega ce da ga racunaju?

Neka prodavac obavezno odštampa PP račun i ubaci u paket, a to za GIFT može mačku o rep da se okači to nigde ne prolazi, već pisano o tome, komercijalna pošiljka...

Ako nema računa poslaće dopis, to je neka osnova procedura (ah procedura :D) i tražiće da dostaviš PP račun, ako nema računa radiće internet i katalog nema šta da brineš...

Poslednja izmena:
pa dobro,da li je sada nekako moguce da od nekog fizickog lica iz npr USA dobijes neki poklon(koji je nov ili vrlo dobro ocuvan sa originalnom ambalazom) relativno manje vrednosti(svejedno da li je pravi poklon ili "GIFT"),a da na to ne lupaju ni pdv ni carinu?

Od rodbine, rođaka i familije odgovor je DA, a sve ostalo kako naletiš na prvu loptu i od raspoloženja carinika (vinjak, loza, žena itd...)...

ali kako carinski bolidi znaju ko ti je rodjak a ko nije?....po prezimenu?.....mislim,sta ako se moja tetka udala za amerikanca i sada se preziva Jonson?

da li je moguce PRAVI poklon od nekog iz USA da dobijes,a da to ne bude ocarinjeno ili pdv-ovano?

npr imas tetku u USA,koja tamo kupi neki mobilni fon(ili tako neku sitnicu) koji kosta 50 dolara...i hoce da ti to posalje kao poklon....kada ga salje napise gift,jer to zaista i jeste gift tj poklon,znaci ti joj nista ne placas.....da li ce na to biti naplacen PDV?

ili jos gluplji primer,ista tetka hoce da ti posalje neku sitnicu na poklon,koja nije nova ali je vrlo dobro ocuvana i izgleda kao nova (npr lopta za americki fudbal)....takodje napise gift........da li ce nasi bolidi na carini i na to da naplate PDV?

Poslednja izmena:
Sta je sad takodje problem... ako narucujes parfeme koji se vode kao luksuzna roba, do sada su prolazili bez carine a sada ce sigurno da nakaleme na njih i carinu i porez... uzas :(

upravo očekujem pošiljku, na carini je još od 22. sa strawberrya, plaćeno manje od 50€. аli na popustu, tako ds ovi mogu svašta da izračunaju. Nikad ne stave rč i pišu gift, što sada može biti problem, s druge strane praktikuju refundiranje vat troškova.

ali kako carinski bolidi znaju ko ti je rodjak a ko nije?....po prezimenu?.....mislim,sta ako se moja tetka udala za amerikanca i sada se preziva Jonson?

da li je moguce PRAVI poklon od nekog iz USA da dobijes,a da to ne bude ocarinjeno ili pdv-ovano?

npr imas tetku u USA,koja tamo kupi neki mobilni fon(ili tako neku sitnicu) koji kosta 50 dolara...i hoce da ti to posalje kao poklon....kada ga salje napise gift,jer to zaista i jeste gift tj poklon,znaci ti joj nista ne placas.....da li ce na to biti naplacen PDV?

ili jos gluplji primer,ista tetka hoce da ti posalje neku sitnicu na poklon,koja nije nova ali je vrlo dobro ocuvana i izgleda kao nova (npr lopta za americki fudbal)....takodje napise gift........da li ce nasi bolidi na carini i na to da naplate PDV?

Postoje baze podataka na carini tj. evidencioni list primaoca koji je u Srbiji, a takođe i baze podataka koje se razmenjuju sa drugim carinama u svetu, radi sprečavanja zloupotreba itd...

Po dopisu koji je stigao u carinarnice PDV se plaća, pa sada slala rodbina ili ne PDV je sastavni deo... ali pošto će da se vade na taj dopis oni po pravilu na "besplatnu pošiljku"ne bi trebalo da naplate PDV, ali to je šta bi bilo kad bi bilo, jedino da rešiš misteriju jeste da naručiš robu, pa vidi druge pomoći nema...

Primer: Uvoz polovne robe u Srbiju je zabranjen... ali piše da je zabranjeno a pijace pune... tako da... i sam znaš odgovor...

Poslednja izmena:
Rubrika verovali ili ne:

1. Avio kompanija izašla u susret svom zaposlenom i poslala lični prtljag za Srbiju. Epilog: Naplaćeno 7k dinara

Nemogu da se setim svih primera ali ima ih mnogo...

@dekius @Miglia

Teoretski si u pravu, al to moze da kosta na kraju i vise novca i jos vise zivaca. Jer ti znas koliko si stvarno platio i kad ti postar donese paket i cujes neku levu sumu , mozes da udjes u proceduru . Sve zavisi koliko su ti vise procenili od onoga sto si ti stvarno platio.

Taksa na zalbu je 370 dinara pa i to moras da uracunas u troskove, odlazak u carinu , gubljenje vremena i zivaca. Jel neko cuo , ili negde procitao da je neko dobio pozitivno resenu zalbu ?? Ja nisam. Tako da i kad si u pravu sve je to na dugackom stapu i cesto se ne isplati , truda , vremena, zivaca. Jer treba ici u banku, uzimati izvode sa kartica, slati FAX, ja ne znam ni kako to ide, nekada je kompjuter mogao da salje FAX kad su bili oni modemi treko telefona sada ne znam da li moze, male su sanse, itd.itd. Sada kakav je haos na carini mozes da cekas na njihov odgovor i mesec dana. Peripetijama nikada kraja , sa krajnje neizvesnim ishodom.

Poslednja izmena:
Ja samo čekam da mi traže uvoznu dozvolu za paket koji je još uvek na carini od 19.04., pošto sam kupio 2 baterije za svastiku i mene.
Užas!!!!

Ne moras da brinas , bar oko toga da ti je slucaj usamljen :) Meni paket stigao isto u prosli petak na carinu i ne pomisljaju da mi ga proslede.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno