MarkoArsic
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 14.11.2012
- Poena
- 159
Pozdrav, ne znam da li sam naravom metu postavio pitanja ali......Jel ima neko ko studira ili je zavrsio RAF ili ITs svaka informacija je dobrodosla hvala....
A jel si cuo da neki rade po 16h i vikendom i da im ne placaju prekovremeni? A da IT sektori po pravilu prvi dobiju redukciju ljudstva?cuo sam da programeri dobro zaradjuju
Nemojte da trolujete. Ako "ima" onda recite sta je to.A jel si cuo da neki rade po 16h i vikendom i da im ne placaju prekovremeni? A da IT sektori po pravilu prvi dobiju redukciju ljudstva?
Salu na stranu nije lak posao uopste i ima drugih gde se mnogo lakse zardjuje bolja lova ako imas mozak...![]()
Hvala na odgovorima,zapravo nisam nikada programirao ali me zanimaju it,upisacu strukovne studije na raf-u gde ima manje programiranja...nije programiranje jedino zanimanje u it sektoru koje se obro placa ima ih dosta...... Koliko vidim omobile app ce se raditi u html5 umesto jave i obj.C.....tako da se stalno radi na uproscavanju ako se ne varam....
Apsolutno moguće i realno... znam iz ličnog iskustva.A jel si cuo da neki rade po 16h i vikendom i da im ne placaju prekovremeni?
A firme kojima je IT primarna delatnost? Samo u takvim možeš da zarađuješ dobru kintu bez da se izlažeš prekovremenom, neplaćenom radu.A da IT sektori po pravilu prvi dobiju redukciju ljudstva?
Ima, naravno... nalaze se u sektoru finansija i karijera ti traje do 5godina ako imaš sreće ili do prvog srčanog udara. Naravno, mislim na Trader-e.Salu na stranu nije lak posao uopste i ima drugih gde se mnogo lakse zardjuje bolja lova ako imas mozak...![]()
Izvol'te pa birajte koji želite: http://en.wikipedia.org/wiki/Trader_(finance)Nemojte da trolujete. Ako "ima" onda recite sta je to.
Nije da te prozivam, ali sam mnogo pogresio sto sam upisao FON i zato sto sam pitao ljude sa Foruma sta misle o ETF vs PMF vs FON dosta ljudi mi je savetovalo FON i zato sve takve postove malo prezirem.Totalno mi je nekako neshvativo kako mogu pravi fakulteti da se porede sa tom farsom.Bilo koji iole ozbiljniji fakultet/skola koja te moze uvesti u svet programiranja, ostalo zavisi od tebe (Procitaj prvo ovo ako si zagrizen za programiranje.) Neki moj izbor su ti ETF/FON/RAF i VISER... ITS mi bas i ne uliva neku sigurnost
Ja koliko se sećam sam ti savetovao da ne upisuješ fon ako ne možeš da učiš sve one menadžment predmete..fon ti je tu više kao za informacioni nenadžment..dakle da se priučiš da znaš nešto o informacionim sistemima i programiranju..
Za programiranje, IT i slično ja bih svakom preporučio RAF, onaj informacioni smer na ETFu i eventualno PMF, ali ne znam kako je sad na njemu i ima li striktno informacioni smer ili je sve vezano za matematiku sa primesama programiranja...
@Solesoslav
Ucices, samo ocigledno ne na prvoj godini. Ja kada sam isao na FON bilo je otprilike ovako sto se tice ispita koji su bitni za programere (nesto sam verovatno zaboravio):
Prva godina: Principi programiranja (paskal + objektni paskal), Matematika (osnove analize, analiticke geometrije i linearne algebre)
Druga godina: Matematika 2 (diferencijalne jednacine), Uvod u informacione sisteme (ovo je bio prilicno beskoristan ispit, a u okviru njega se ucio COBOL)
Treca godina: Organizacija racunara i operativni sistemi, Distribuirani informacioni sistemi (racunarske mreze), Strukture podataka (pored algoritama i struktura podataka u okviru ovog kursa se ucio i programski jezik C), Programski jezici i prevodioci, Diskretna matematika, Numericka analiza, Operaciona istrazivanja, Verovatnoca i statistika
Cetvrta godina: Projektovanje informacionih sistema, Baze podataka, Projektovanje programa (C# ili Java)
Dakle gore imas 8 programerskih ispita za 4 godine, sto je sasvim dovoljno da se izuci ovaj zanat i da bez problema nadjes posao kad zavrsis fakultet. Naravno pretpostavka je da stvarno ucis, a ne da polozis na mufte sto velika vecina radi. Pored toga imas i 6 matematickih ispita koji su veoma korisni ako odlucis da radis neke druge vrste programiranja osim biznis i web programiranja (npr. racunarsku grafiku, AI itd.)
Ne znam kakvo je danas stanje tamo (nakon "Bolonje"), ali lako mozes proveriti da li se gore nabrojani predmeti jos uvek nalaze na visim godinama.
Generalno, za programiranje ti i nije bitan fakultet. Ti na faksu mozes da dobijes neke smernice i slicno, ali da bi postao programer moras da kodiras i to je to. Da li ces to raditi na FON-u, ETF-u, PMF-u, RAF-u ili negde drugo potpuno je svejedno. Danas kada je kvalitetna literatura svima na klik misa, fakulteti po mom misljenju nisu bitni za ljude koji stvarno odluce da zele da se bave ovim poslom. Zavrsiti fakultet svakako ima svojih prednosti, ali vise u nekom drugom smislu od onog o kojem se ovde diskutuje.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari