Šta je novo?

Comtrade ITS ili R.A.F. ?

MarkoArsic

Cenjen
Učlanjen(a)
14.11.2012
Poena
159
Pozdrav, ne znam da li sam naravom metu postavio pitanja ali......Jel ima neko ko studira ili je zavrsio RAF ili ITs svaka informacija je dobrodosla hvala....

ja nisam, ali licno bih se pre odlucio za RAF. Duze postoje i cini mi se da je fakultet priznatiji!

Bilo koji iole ozbiljniji fakultet/skola koja te moze uvesti u svet programiranja, ostalo zavisi od tebe (Procitaj prvo ovo ako si zagrizen za programiranje.) Neki moj izbor su ti ETF/FON/RAF i VISER... ITS mi bas i ne uliva neku sigurnost

Ja sam završio Raf, prilično sam zadovoljan.
Ima smisla upisati ga ako te interesuje programiranje, ako već programiraš, išao si na neka takmičenja ili radio sam već neke programčiće, skripte itd. Ili ako si zaluđen za mreže pošto ima i taj smer i isto je dobar. Međutim, ako te navedene oblasti nisu prethodno interesovale, nego ideš na fakultet nadajući se da će te to motivisati da počneš da se baviš programiranjem/mrežama, moj iskreni savet je zaobiđi studiranje i počni da radiš nešto odmah.

Hvala na odgovorima,zapravo nisam nikada programirao ali me zanimaju it,upisacu strukovne studije na raf-u gde ima manje programiranja...nije programiranje jedino zanimanje u it sektoru koje se obro placa ima ih dosta...... Koliko vidim omobile app ce se raditi u html5 umesto jave i obj.C.....tako da se stalno radi na uproscavanju ako se ne varam....

Yeah... you wish.

Izvini, pristup ti je malo "kako mali Perica to zamislja". Ne vidim kako ces da programiras bez programiranja. Ako neces dalje od HTML-a, predji u dizajnere.

Nisam nigde spomenuo programirnje ili kao u nekim temema ...,,hocu da programiram,sta mi je potrbno za to a trenutno prodajem voce i povrce na pijaci i ne znam ni da upalim kompijuter , cuo sam da programeri dobro zaradjuju...,,:-D. Na ovim strukovnim studijama postoji kao predmet Uvod u softverski inzenjering i Osnovi programiranja.... A ne softverski inzenjering i programiranje...

Nema veze kako se zove predmet. Bolje pogledaj program a nemoj po imenu da sudis o predmetu.

Ja sam se..,,,,izgubio o cemu pricamo!!1, iskreno.

cuo sam da programeri dobro zaradjuju
A jel si cuo da neki rade po 16h i vikendom i da im ne placaju prekovremeni? A da IT sektori po pravilu prvi dobiju redukciju ljudstva?

Salu na stranu nije lak posao uopste i ima drugih gde se mnogo lakse zardjuje bolja lova ako imas mozak... :)

A jel si cuo da neki rade po 16h i vikendom i da im ne placaju prekovremeni? A da IT sektori po pravilu prvi dobiju redukciju ljudstva?

Salu na stranu nije lak posao uopste i ima drugih gde se mnogo lakse zardjuje bolja lova ako imas mozak... :)
Nemojte da trolujete. Ako "ima" onda recite sta je to.

Mare igleda da se nismo razumeli a prethodna poruka je bila jednostavna.....ps ne postoji lak posao sa velikom zaradom....ali smo skrenuli sa teme

Hvala na odgovorima,zapravo nisam nikada programirao ali me zanimaju it,upisacu strukovne studije na raf-u gde ima manje programiranja...nije programiranje jedino zanimanje u it sektoru koje se obro placa ima ih dosta...... Koliko vidim omobile app ce se raditi u html5 umesto jave i obj.C.....tako da se stalno radi na uproscavanju ako se ne varam....

Varaš se. Cela priča sa html5 kao zamenom za native app development se provlači već 3godine unazad i svake godine je jedna te ista priča... i uvek sve ostane na istom. Uostalom... šta misliš šta je html5? html5 apps su Javascript apps, koje takođe zahtevaju programiranje... ponekad čak i daleko veći nivo znanja nego što je to potrebno nekom dobrom php programeru, jer moraš da zapravo razumeš kako internet i browseri funkcionišu.

Ali si u pravu... nije programiranje jedino zanimanje u IT sektoru. Možeš i IT menadžer da budeš pa da te mrzi svaki programer i admin sa kojima sarađuješ jer u 95% slučajeva nećeš imati blagu predstavu šta tražiš od njih... a u 99% slučajeva nećeš razumeti šta ti oni govore.

Šalu na stranu... postoji administracija... system, network, virtual... itd. Ali i tu moraš da znaš osnove programiranja jer ćeš se naći u situaciji da ćeš morati da pišeš skripte za izvršavanje nekih auto poslova... pa će ti dobro doći poznavanje, npr Python jezika.

A jel si cuo da neki rade po 16h i vikendom i da im ne placaju prekovremeni?
Apsolutno moguće i realno... znam iz ličnog iskustva.

A da IT sektori po pravilu prvi dobiju redukciju ljudstva?
A firme kojima je IT primarna delatnost? Samo u takvim možeš da zarađuješ dobru kintu bez da se izlažeš prekovremenom, neplaćenom radu.

Ima, naravno... nalaze se u sektoru finansija i karijera ti traje do 5godina ako imaš sreće ili do prvog srčanog udara. Naravno, mislim na Trader-e.

Nemojte da trolujete. Ako "ima" onda recite sta je to.
Izvol'te pa birajte koji želite: http://en.wikipedia.org/wiki/Trader_(finance)

Poslednja izmena:
Hehe...slazem se u potpunosti sa svim....ali pre svega hocu ovo da upisem iz interesovanja,ne da bih postao next Steve Jobs i sl.. , to je jedina stvar koja me zanima od koje moze da se zivi a sto se tice delatnosti u it sektoru....za to ima vrenena,mozda mi i programiranje krene za rukom hehe:-D .... Cinjenica je de se programski jezici od kad su nastali uproscavaju i vise se ,,okrecu,, ljudima nego masinama u toku su 3. I 4. generacija...I to je sve postignuto u proteklih 30 god a sta ce biti u buducnosti ......ce da vidimo ;-) pozz svima i hvala na vremenu....

Opet se zaludjujes tim sve je sad lakse nego nekad, tvrdim da se pre 15-20 godina lakse programiralo nego danas, a veruj znam o cemu govorim. To sto vise nema memory-management-a i pointera u vecini jezika (mada imas nacina da utices na oba uglavnom), nista nije olaksalo. Danas se mnogo daleko otislo po pitanju UI-a, skalabilnosti, distribuiranih sistema, cloud-a isl.

Meni iz cele price lici da si zalutao u ovu oblast. Ovde uspesan moze da bude ili onaj ko voli ili onaj ko ima veliki IQ i celicne zivce.

Apropo 16h... to cak i nije nista... 30h+ sesije (ne redovno naravno) su vec nesto drugo :)

Zašto ljudi misle da je programirane neki lak, strašno plaćen posao ?
Zato što gledaju filmove i neke golobrade hakere koji samo sede i kuckaju nešto na kompjuteru uz mlako pivo, hladnu kafu i smrznutu picu. Ja sam to batalio još posle prvog C+ a i nešto hakovanja na Unixu i ostao samo na programiranju CNC jer jedino tu sam mogao da držim u glavi sve što treba da to radi. Potrebno je imati mozak naštelovan na teorijsko razmišljanje i gledati vrlo daleko u ceo program a ja sam previše praktično orijentisan pa sam "pravo" programiranje batalio čim sam to uvideo.

Bilo koji iole ozbiljniji fakultet/skola koja te moze uvesti u svet programiranja, ostalo zavisi od tebe (Procitaj prvo ovo ako si zagrizen za programiranje.) Neki moj izbor su ti ETF/FON/RAF i VISER... ITS mi bas i ne uliva neku sigurnost
Nije da te prozivam, ali sam mnogo pogresio sto sam upisao FON i zato sto sam pitao ljude sa Foruma sta misle o ETF vs PMF vs FON dosta ljudi mi je savetovalo FON i zato sve takve postove malo prezirem.Totalno mi je nekako neshvativo kako mogu pravi fakulteti da se porede sa tom farsom.

Razocaran u FON, isao sam mesec dana na predavanja PMF-a u Nis-u, isto toliko i na PMF u Beogradu kao i na ETF i ono sto ti fakulteti rade u prvoj godini je vise svetlosnih godina ispred FON-a ne zato sto rade nesto posebno napredno vec zato sto FON u prvoj godini pokriva gradivo koje se radi u bilo kojoj ozbiljnijoj srednjoj skoli, a to su Word, Excel, Power Point u prvom semestru i uvod u baze podataka u drugom(sa tim sto je tako traljavo odradjen da je to strasno).

Ne mogu da ti kazem sta trebas da upises, jer ni sam ne znam šta ću da radim sledeće godine(trenutno sam prva na FON-u), ali ako si radio barem neko osnovno Pascal/C programiranje u srednjoj i zanima te nesto vise tog tipa ili pak druge IT oblasti ali odradjene valjano, a ne traljavo, nemoj da upišeš FON.

Poslednja izmena:
Ja koliko se sećam sam ti savetovao da ne upisuješ fon ako ne možeš da učiš sve one menadžment predmete..fon ti je tu više kao za informacioni nenadžment..dakle da se priučiš da znaš nešto o informacionim sistemima i programiranju..
Za programiranje, IT i slično ja bih svakom preporučio RAF, onaj informacioni smer na ETFu i eventualno PMF, ali ne znam kako je sad na njemu i ima li striktno informacioni smer ili je sve vezano za matematiku sa primesama programiranja...

Ja sam se odlucio vec za RAF( strukovne studije,sutra krecem na pripreme,) ....strukovne zato sto vec imam 28 god. I radim tako da nemam bas mnogo vremena za akademsko(opsirnije) studiranje, a i neki profesori su mi bsas ishvlili te strukovne....akcenat je na prakticnom ucenju.....

Odlucio si se. Nvm then :D

Poslednja izmena:
Ja koliko se sećam sam ti savetovao da ne upisuješ fon ako ne možeš da učiš sve one menadžment predmete..fon ti je tu više kao za informacioni nenadžment..dakle da se priučiš da znaš nešto o informacionim sistemima i programiranju..
Za programiranje, IT i slično ja bih svakom preporučio RAF, onaj informacioni smer na ETFu i eventualno PMF, ali ne znam kako je sad na njemu i ima li striktno informacioni smer ili je sve vezano za matematiku sa primesama programiranja...

Ma fa fonu mozes samo da cujes da postoje stvari kao programiranje i neka ozbiljna informatika, ali da ih ucis, to tamo neces da dozivis :D
Ucenje menadzerskih predmeta je lakse nego istorija u gimnaziji, nego me boli to sto od informatike nema ni i.

@Solesoslav

Ucices, samo ocigledno ne na prvoj godini. Ja kada sam isao na FON bilo je otprilike ovako sto se tice ispita koji su bitni za programere (nesto sam verovatno zaboravio):

Prva godina: Principi programiranja (paskal + objektni paskal), Matematika (osnove analize, analiticke geometrije i linearne algebre)
Druga godina: Matematika 2 (diferencijalne jednacine), Uvod u informacione sisteme (ovo je bio prilicno beskoristan ispit, a u okviru njega se ucio COBOL)
Treca godina: Organizacija racunara i operativni sistemi, Distribuirani informacioni sistemi (racunarske mreze), Strukture podataka (pored algoritama i struktura podataka u okviru ovog kursa se ucio i programski jezik C), Programski jezici i prevodioci, Diskretna matematika, Numericka analiza, Operaciona istrazivanja, Verovatnoca i statistika
Cetvrta godina: Projektovanje informacionih sistema, Baze podataka, Projektovanje programa (C# ili Java)

Dakle gore imas 8 programerskih ispita za 4 godine, sto je sasvim dovoljno da se izuci ovaj zanat i da bez problema nadjes posao kad zavrsis fakultet. Naravno pretpostavka je da stvarno ucis, a ne da polozis na mufte sto velika vecina radi. Pored toga imas i 6 matematickih ispita koji su veoma korisni ako odlucis da radis neke druge vrste programiranja osim biznis i web programiranja (npr. racunarsku grafiku, AI itd.)

Ne znam kakvo je danas stanje tamo (nakon "Bolonje"), ali lako mozes proveriti da li se gore nabrojani predmeti jos uvek nalaze na visim godinama.

Generalno, za programiranje ti i nije bitan fakultet. Ti na faksu mozes da dobijes neke smernice i slicno, ali da bi postao programer moras da kodiras i to je to. Da li ces to raditi na FON-u, ETF-u, PMF-u, RAF-u ili negde drugo potpuno je svejedno. Danas kada je kvalitetna literatura svima na klik misa, fakulteti po mom misljenju nisu bitni za ljude koji stvarno odluce da zele da se bave ovim poslom. Zavrsiti fakultet svakako ima svojih prednosti, ali vise u nekom drugom smislu od onog o kojem se ovde diskutuje.

@Solesoslav

Ucices, samo ocigledno ne na prvoj godini. Ja kada sam isao na FON bilo je otprilike ovako sto se tice ispita koji su bitni za programere (nesto sam verovatno zaboravio):

Prva godina: Principi programiranja (paskal + objektni paskal), Matematika (osnove analize, analiticke geometrije i linearne algebre)
Druga godina: Matematika 2 (diferencijalne jednacine), Uvod u informacione sisteme (ovo je bio prilicno beskoristan ispit, a u okviru njega se ucio COBOL)
Treca godina: Organizacija racunara i operativni sistemi, Distribuirani informacioni sistemi (racunarske mreze), Strukture podataka (pored algoritama i struktura podataka u okviru ovog kursa se ucio i programski jezik C), Programski jezici i prevodioci, Diskretna matematika, Numericka analiza, Operaciona istrazivanja, Verovatnoca i statistika
Cetvrta godina: Projektovanje informacionih sistema, Baze podataka, Projektovanje programa (C# ili Java)

Dakle gore imas 8 programerskih ispita za 4 godine, sto je sasvim dovoljno da se izuci ovaj zanat i da bez problema nadjes posao kad zavrsis fakultet. Naravno pretpostavka je da stvarno ucis, a ne da polozis na mufte sto velika vecina radi. Pored toga imas i 6 matematickih ispita koji su veoma korisni ako odlucis da radis neke druge vrste programiranja osim biznis i web programiranja (npr. racunarsku grafiku, AI itd.)

Ne znam kakvo je danas stanje tamo (nakon "Bolonje"), ali lako mozes proveriti da li se gore nabrojani predmeti jos uvek nalaze na visim godinama.

Generalno, za programiranje ti i nije bitan fakultet. Ti na faksu mozes da dobijes neke smernice i slicno, ali da bi postao programer moras da kodiras i to je to. Da li ces to raditi na FON-u, ETF-u, PMF-u, RAF-u ili negde drugo potpuno je svejedno. Danas kada je kvalitetna literatura svima na klik misa, fakulteti po mom misljenju nisu bitni za ljude koji stvarno odluce da zele da se bave ovim poslom. Zavrsiti fakultet svakako ima svojih prednosti, ali vise u nekom drugom smislu od onog o kojem se ovde diskutuje.

U prvoj godini imaš sada Osnove Informaciono Komunikacionih Tehnologija ili kako ga studenti zovu OIKT, gde se neguju umetnosti korišćenja Microsoft Word, Excel i PowerPoint programa u praktičnom delu, dok se za teorijski deo dobija zbirka sa 100 pitanja i 100 odgovora koje trebaš sve naučiti napamet, gde su pitanja uglavnom bez konteksta na osnovu gradiva datom u pravoj teorijskoj knjizi(iz koje se ne uči). U toj knjizi iz koje se ne uči 9 strana je posvećeno Java programskom jeziku, 8 HTML jeziku, a celih 6 XML jeziku(što je sve što možete naći u knjizi da liči na programiranje, mada je i to daleko), dok je celih 15 posvećeno Elektronskoj trgovini. Isto tako u prvoj godini imamo Uvod u informacione sisteme iliti UIS, gde se više ne radi COBOL, već ultra važne stvari kao što su SSA, PMOV i rečnik podataka. Cilj ovog predmeta jeste da nas natera da instaliramo Microsoft Access i da naučimo da napravimo bazu u njemu. Pravljenje aplikacije za interakciju sa bazom je već napredno znanje koje se na uči u prvoj godini.
Sve ovo su stvari koje se rade u bilo kojoj sposobnijoj gimnaziji.

Da stvar bude još gora na osnovama informaciono komunikacionih tehnologija ispit se sastoji iz 2 pismena testa na kome se od mogućih 10(po testu) mora osvojiti 5,5 ili više(po testu), a u više navrata mi nisu priznavali tačne zadatke(sort, entropija, količina podataka, računanje delay-a kod HDD-a), tako da taj ispit još uvek nisam polozio(ne pada mi napamet da na uvidu objašnjavam asistentima kako program sortira niz odredjenom metodom), a još veča tuga jeste da zato što nisam prisustvovao nijednom predavanju ili vežbama iz UIS-a za prvi kolokvijum iz istog sam tek saznao 2 dana pre nego što je trebao da se održi, a uspeo sam da položim sa 8,5.

Mene je bukvalno sramota kada prijatelji iz srednje koji su upisali PMF u Nišu ili Beogradu ili ETF pričaju o raznom gradivu koje su obradili na faxu a ja samo prepoznajem termine.

Poslednja izmena:
Vrh Dno